10 Top Nasıl Oynanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

10-top, bilardonun en popüler formatlarından biridir. 9-toptan biraz daha fazla dikkat ve özen gerektirir, ancak 8-top gibi her atışta birden fazla seçenek sunmaz. Bu da çoğu tecrübeli oyuncu için 'tatlı noktaya' isabet ettiği anlamına gelir. 10-top, her oyuncunun her zaman masadaki en düşük numaralı topa atış yaptığı bir tür rotasyonel bilardodur. Kazanmak için oyuncuların 10 topu cebe atması gerekir. Bu makalede, tüm kuralları, nüansları ve gereksinimleri inceleyeceğiz.

Bilmeniz Gerekenler

  • 10-ball bir rotasyon oyunudur, yani nesne toplarını 1'den 10'a kadar sırayla vurursunuz.
  • Kazanmak için 10'lu topu yasal olarak cebe atmalısınız. Hepsi bu; diğer nesne toplarının bir önemi yok.
  • Aktif oyuncu her zaman masadaki en düşük numaralı topa atış yapmalıdır.

Adımlar

Genel Bakış

  1. 10-ball, amacın 10-top yapmak olduğu bir rotasyon oyunudur.10-top, amacın 10-top yapmak olduğu rotasyonel bir oyundur. Bilardoda rotasyonel bilardo, topların sayısal sırayla cebe atılması gereken herhangi bir oyunu ifade eder. Masadaki her turda, mevcut en düşük masaya atış yapmalısınız. Kazanmanın tek yolu 10 topu cebe atmaktır. Bu, oyuncunun 9 trickshot oynayabileceği, 1'den 9'a kadar yapabileceği ve ardından 10 topu kaçırıp kaybedebileceği anlamına gelir.
    • 10-top bilardo oyuncuları arasında popüler bir oyundur çünkü güçlü pozisyonel oyun gerektirirken birçok yaratıcı savunma atışına da izin verir.
    • Diğer rotasyonel oyunlar arasında 9-top ve 7-top yer alır.
    • 10-top ve 9-top önde gelen profesyonel bilardo formatları olarak kabul edilir. Profesyoneller için 8-top kadar kolay değildirler ancak tek cep veya düz bilardo kadar yavaş oynanmazlar, bu da TV için idealdir.

Racking

  1. 1 topu en üste ve 10 topu ortaya koyun.1 topu en üste ve 10 topu ortaya koyun. Geleneksel 8 top rafını kullanarak topları bir üçgen şeklinde sıralayın (sadece alt sırayı boş bırakın). 1 numaralı topu en üste koyun ve 10 numaralı topu diğer tüm topların ortasına yerleştirin. Kalan 2'den 9'a kadar olan topları rastgele bir sırayla yerleştirin.
    • UPA (United States Professional Poolplayers Association) Turu için 2 ve 3 numaralı toplar alt köşelere yerleştirilmelidir. Yine de benzersizdirler. Diğer tüm büyük bilardo organizasyonları 2'den 9'a kadar olan topların nasıl dizildiğini önemsemez.

Oynanış

  1. adım 1 oyuncular kimin kırılacağını belirlemek için gecikir.1Oyuncular kimin kırılacağını belirlemek için gecikirler. Geciktirmek için, topların sıralandığı kısa taraftaki masaya iki nesne topu koyun. Topları ikinci karonun altında herhangi bir yere yerleştirin. Her oyuncu kendi topuna aynı anda karşı kısa raya doğru vurur. Hangi oyuncunun nesne topu atış yaptığınız kısa raya en yakın yerde biterse, kimin mola alacağını belirler.
    • Bir oyuncunun gecikmesi, uzun bir korkuluğa çarparsa veya top yanlışlıkla cebe girerse otomatik olarak geçersiz sayılır.
    • Istaka topuyla gecikme yapmak genellikle kötü bir görgü kuralı olarak kabul edilir.
    • Nesne top, isteka topunun dışındaki herhangi bir topu ifade eder.
    • Racklemeden önce veya sonra gecikebilirsiniz. Birinin yanlışlıkla rafa dizilmiş toplara vurması ihtimaline karşı rafa dizilmeden önce gecikmek daha yaygındır. Gecikmeyi kaybedenin topları rafa dizmesi gelenekseldir.
  2. adım 2 gecikmeyi kazanan baş ipinin arkasından kopar.2 Gecikmeyi kazanan baş ipinin arkasından kopar. Bilardoda baş ipi, masanın altındaki ikinci noktaları birleştiren hayali yatay çizgiyi ifade eder. Gecikmeyi kim kazanırsa ıstaka topunu kırmak için bu çizginin arkasında herhangi bir yere koyar. Topları kırmak için atış yaparlar.
    • Kıran oyuncu 1 topa vurmalıdır. Eğer vuramazlarsa atış iptal olur. Bir kırma faulü diğer oyuncu için topun elde kalmasına neden olur.
    • Mola sırasında en az 4 nesne topu bir raya çarpmazsa, mola bir sıfırdır ve diğer oyuncu topu eline alır.
  3. adım 3 eğer oyuncu bir top batırırsa, sıradaki en düşük numaralı topa atış yapar.3Eğer oyuncu bir topu batırırsa, sıradaki en düşük numaralı topa atış yapar. Eğer hiçbir top cebe girmezse, diğer oyuncu masayı alır. Eğer bir top mola sırasında içeri girerse, mola veren oyuncu artık mevcut en düşük numaralı topa atış yapar. Yani, mola sırasında 1 numaralı topu cebe atarlarsa, 2 numaralı topa atış yaparlar. Masadaki en düşük numaralı nesne topuna yasal olarak temas edemezlerse, bu bir sıfırdır.
    • Alternatif Seçenek: İtme Atışı Çoğu resmi kural seti, moladan hemen sonraki atışta bir özel atış seçeneğine izin verir. Atışı yapan oyuncu itme atışı yapmak isterse, 'it' diye anons eder. Ardından ıstaka topunu istedikleri yere vurabilirler. Herhangi bir topa vurabilir veya hiç topa vurmayabilirler. Sıradaki oyuncu atışı kabul etme ve ıstaka topunu olduğu yerden vurma ya da atışı iten oyuncuya geri pas verme seçeneğine sahiptir.
  4. adım 4 oyuncular bir topa vuramadıklarında veya çizik attıklarında atışı durdururlar.4Oyuncular bir topu ya da çiziği batıramadıklarında atışı durdururlar. Oyuncular hangi cebe atış yaptıklarını işaret ederek her atışı 'çağırmalıdır'. Bir oyuncu çağrılan cepteki en düşük numaralı topu cebe sokarsa atışa devam eder. Eğer yapmazsa, oyun diğer oyuncuya geçer. 10-ball'da bir oyuncu aşağıdaki durumlarda oyundan atılır:
    • Önce en düşük numaralı nesne topuna vurmazsa.
    • İsteka topunu cebe sokarsa.
    • İsteka topunu masanın dışına uçurursa.
    • Bir nesne topunun ilk yasal temasından sonra hiçbir şey raya çarpmaz (veya cebe girmez).
    • Atış yapan oyuncu isteka topuna eliyle dokunur.
    • Atış yapan oyuncu isteka topuna iki kez vurarak 'çift vuruş' yapar).
    • Çizikler Üzerine Bir Not 10-ball'da çizikler her zaman 'top elde' yapılır. Bu, faulden sonra masaya gelen oyuncunun isteka topunu istediği yere koyabileceği anlamına gelir.
  5. adım 5 oyun 10-top yasal olarak cebe girene kadar devam eder.5Oyun 10 top yasal olarak cebe girene kadar devam eder. Oyun oyuncular arasında gidip gelir. Oyun ancak 10 top oyunculardan biri tarafından yasal olarak cebe atıldığında sona erer ve topu batıran oyuncu kazanan ilan edilir.
    • Eğer 10 top yanlışlıkla ya da yanlış cebe atılırsa, 1 topun rafa kaldırıldığında gittiği orta nokta olan baş noktasından tekrar cebe atılır.
    • Yasal olarak 10 topu combo yaparak erken cebe atabilirsiniz. 2 topunun masadaki en düşük top olduğunu varsayalım. Eğer 10'luk topu çağırır, 2'lik topu 10'luk topa vurur ve 10'luk top belirlenen cebe girerse, kazanırsınız!

10-topun Benzersiz Kuralları

  1. adım 1 her atışta her cebi aramalısınız.1Her atışta her cebi aramalısınız. 10-ball her zaman cep çağrısı yapılan tek rotasyonel oyundur. Eğer daha önce hiç cep çağırma kurallarıyla oynamadıysanız, bu size biraz garip gelebilir. Bir atışı çağırmak için, atış yaptığınız topu ve hangi cebe koymak istediğinizi sözlü olarak bildirmeniz gerekir. Alternatif olarak, cebi işaret etmek için ıstakanızı kullanabilir veya atış yaptığınız cebe dokunabilirsiniz.
    • Tecrübeli oyuncular, gelişigüzel oynuyorlarsa ve oyuncunun nereye atış yaptığı çok açıksa genellikle bu işlemi atlarlar.
    • 9-top ve 7-top 'slop' oyunlarıdır. Bu, yasal bir atışta yanlışlıkla bir top yaparsanız, atışa devam edeceğiniz anlamına gelir.
  2. adım 2 mola sırasında 10'luk top yaparsanız, tespit edilir.2Eğer 10 numaralı topu mola sırasında yaparsanız, fark edilir. 8-top ve 9-top gibi en popüler bilardo oyunlarında, 'anahtar' topu mola sırasında yapmak otomatik bir kazançtır. Ancak 10-top farklıdır. Eğer 10-topu mola yerinde yaparsanız, onu cepten çıkarır ve baş noktasına yerleştirirsiniz. Baş noktasını engelleyen toplar varsa, 10 topu baş noktasının altındaki dikey çizgi boyunca baş noktasına olabildiğince yakın yerleştirin.
    • Ayrıca 10'lu topu mola yerinde çağırıp cebe atarak da kazanamazsınız.
    • 10'luk top tespit edilen tek toptur. Cebe atıldığında ya da çıkarıldığında başka hiçbir şey masaya geri konmaz.
  3. adım 3 rakip yasal olarak yanlış top yaparsa oyuncular bir seçim hakkına sahiptir.3Rakip yasal olarak yanlış top yaparsa oyuncular seçim hakkına sahiptir. Eğer bir oyuncu yanlışlıkla bir topu cebe atarsa veya yanlış cebe atarsa, sırası sona erer ve bir sonraki oyuncu ıstaka topunun bulunduğu yerden atışı yapmak veya atışı rakibine geri vermek isteyip istemediğini seçme hakkına sahip olur.
    • Bu durum sadece oyuncu kendi topunu yasal olarak cebe sokmadıysa geçerlidir. Eğer bir oyuncu yasal olarak çağrılan atışı yaptıktan sonra bir topu içeri düşürürse, çağrılmayan top yerde kalır.
  4. adım 4 oyuncular defansif emniyetleri çağırabilirler (ve genellikle çağırmalıdırlar).4Oyuncular savunma amaçlı emniyet atışları yapabilirler (ve genellikle yapmalıdırlar). Bilardoda 'emniyet', kasıtlı olarak bir topu cebe atmaya çalışmadığınız herhangi bir savunma atışı anlamına gelir. Savunma 10-topta son derece önemlidir. Eğer iyi bir atış yapamıyorsanız, rakibinizin bir sonraki atışta çizik atmaktan kaçınamayacağı nesne topunu vurmaya çalışın!
    • 10-ball'da yüksek sesle 'güvenlik' demeyi seçebilirsiniz. Eğer bunu yaparsanız ve yasal olarak bir topu cebe atarsanız, atışa devam etmezsiniz. Bunun tek istisnası BCA'dır (Amerika Bilardo Kongresi). BCA kurallarına göre, emniyette bir topu cebe atarsanız, rakibinizin atış yapma veya sizi atışa devam etmeye zorlama seçeneği vardır.
    • Bazı profesyonel turnuvalarda, bir oyuncu arka arkaya 3 kez çizik atarsa kaybeder. Bu nedenle, daha yüksek bir seviyede oynuyorsanız emniyetli oyun özellikle önemlidir.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları