Bir Balık Nasıl Alıştırılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir balığı yeni bir akvaryuma veya kaba alıştırmayı ilk kez öğrenirken, balığın yeni evine sorunsuz bir geçiş yapmasını sağlamanız gerekir. Yanlış yapılırsa, bir balığın taşınması yaralanma veya travma ile sonuçlanabilir. Bir balığı yeni yuvasına kademeli olarak aktardığınızdan emin olun.

Adımlar

Yüzdürme Yöntemi ile Alıştırma

  1. adım 1 akvaryum ışığını kapatın ve bulunduğunuz odanın ışıklarını kısın're aquarium is set up.1Akvaryum ışığını kapatın ve akvaryumu kurduğunuz odanın ışıklarını kısın. Bunu balığınızı taşıma kabından çıkarmadan önce yapın, çünkü balıklar ışığa karşı hassastır ve ışıklandırmadaki ani bir değişiklikten dolayı travma yaşayabilirler.
    • Balığınız akvaryuma alıştıktan sonra, aydınlatma konusunda daha az katı olabilirsiniz. Balığınızı başlangıçta loş bir ortama sokmak iyi bir fikirdir, çünkü bu yeni bir ortama girmenin şokunu azaltacaktır.
  2. adım 2 torbayı 15-30 dakika boyunca suda yüzdürün.2Poşeti 15-30 dakika boyunca suda yüzdürün. Balığınız muhtemelen bir evcil hayvan dükkanından bir torba içinde geldi. Balığınız bir poşet içinde gelmediyse, balığı ve suyu küçük, plastik bir poşete aktarabilirsiniz. Poşetin ucunu birbirine bağlayın ve poşeti kapatmak için lastik bir bant kullanın. Balığınızın ilk 15-30 dakika boyunca orijinal suyunda kalmasını istediğiniz için torbanın ağzının sıkıca kapatılması önemlidir.
    • Torbayı karantina tankındaki suyun üzerine koyun. Balık torbası su yüzeyinde yüzmelidir.
    • 15 dakika için bir zamanlayıcı ayarlayın. Bu süre zarfında torbanın düşmediğinden veya çözülmediğinden emin olmak için bir gözünüz torbanın üzerinde olsun. Yaklaşık 15 dakika boyunca torbanın yüzmesine izin verin. Bu şekilde, torbadaki su yavaş yavaş tanktaki suyla aynı sıcaklığa gelecektir.
  3. adım 3 torbayı keserek açın.3 Torbayı keserek açın. Torbayı kapalı tutan metal klipsin veya lastik bandın hemen altından kesin. Torbanın üst kenarlarını yaklaşık bir inç aşağı doğru yuvarlayın. Bu bir hava cebi oluşturacaktır. Bu cep, siz tanktan torbaya su eklemeye başladığınızda torbanın yüzmesini sağlayacaktır.
    • Daha ağır bir balığı aklimatize ediyorsanız, torbayı küçük bir tupperware kabı gibi yüzebilen bir cihaza yerleştirmeniz gerekebilir.
  4. adım 4 her 4 dakikada bir torbaya su ekleyin.4 Her 4 dakikada bir torbaya su ekleyin. Bir ölçü kabı alın. Torbaya yarım bardak akvaryum suyu ekleyin. Torbayı 4 dakika daha yüzmeye bırakın. 4 dakika geçtikten sonra torbaya yarım bardak daha akvaryum suyu ekleyin.
    • Torba tamamen dolana kadar her 4 dakikada bir akvaryumdan su eklemeye devam edin.
    • Bu işlemin ne kadar süreceği değişir. Daha küçük bir torba için sadece birkaç yarım bardak eklemeniz gerekebilir. Daha büyük bir torba için, torba dolmadan önce 3 veya 4 kez su eklemeniz gerekebilir.
  5. adım 5 suyun yarısını atın ve torbayı tekrar yüzdürün.5Suyun yarısını atın ve torbayı tekrar yüzdürün. Torba dolduğunda, dikkatlice sudan çıkarın. Torbadaki suyun yaklaşık yarısını lavaboya dökün.
    • Suyu attıktan sonra torbayı karantina tankına geri koyun. Torbanın tekrar yüzmeye başlamasına izin verin.
  6. adım 6 her 4 dakikada bir tanktan su ekleyin.6Her 4 dakikada bir tanktan su ekleyin. Bir kez daha, her 4 dakikada bir torbaya yarım bardak su ekleyeceksiniz. Torba dolana kadar tanktan su eklemeye devam edin.
    • Bir kez daha, uzunluk değişecektir. Küçük bir torba için sadece birkaç yarım bardak eklemeniz gerekebilir. Daha büyük bir torba dolana kadar 3 veya 4 kez doldurulması gerekebilir.
  7. adım 7 balığı akvaryuma bırakın.7Balıkları tankın içine bırakın. Burada küçük bir ağa ihtiyacınız olacak. Ağınızı torbanın içine daldırın ve balığınızı ağın içine alın. Balığı yavaşça torbadan çıkarın ve tanka yerleştirin.
    • Balığınızı ağa takarken nazik olduğunuzdan emin olun. Balığınızın ağa dolanmasını istemezsiniz. Balığınızı yakalamak için yavaş bir hareket kullanın.
    • Balığınızı ana suya aktarırken nazik ama hızlı olun. Balığınızın çok uzun süre su dışında kalmasını istemezsiniz.

Damlama Yöntemi ile Alıştırma

  1. adım 1 malzemelerinizi toplayın.1Malzemelerinizi toplayın. Karides ve deniz yıldızları gibi daha hassas balıklar için damlama yöntemini kullanmanız gerekebilir. Damlama yönteminde, ana tanktan bir kova suya uzanan bir dizi tüp kurarsınız. Damlama yöntemini kullanmak için aşağıdakilere ihtiyacınız olacaktır:
    • Akvaryum kullanımı için tasarlanmış 3 veya 5 galonluk kovalara ihtiyacınız olacaktır.
    • Ayrıca havayolu hortumuna da ihtiyacınız olacak.
  2. adım 2 başlangıçta balığı yüzdürün.2Balıkları başlangıçta yüzdürün. Kovaları yarısından biraz daha az temiz akvaryum suyu ile doldurun. Balığı kovalardaki suya alıştırmak için yüzdürerek başlamanız gerekecektir.
    • Kapalı poşeti 15 dakika boyunca yüzdürün. Ardından, torbayı açın ve torbayı yüzer halde tutacak bir hava tüpü oluşturmak için kenarlarını aşağı doğru yuvarlayın.
    • Kovadan yarım bardak suyu torbaya ekleyin. 15 dakika bekleyin. Yarım bardak daha ekleyin. Kova dolana kadar devam edin.
  3. adım 3 suyu kovaya aktarın.3Suyu kovaya aktarın. Torbayı yavaşça yukarı kaldırın. Balığınız da dahil olmak üzere torbanın içindekileri suya dökün.
    • Dökerken torbayı 45 derecelik bir açıyla eğmeniz gerekebilir. Bu, balığınızı kovaya aktarırken tamamen suya batmış halde tutacaktır.
  4. adım 4 bir sifon damlatması ayarlayın.4 Bir sifon damlatması ayarlayın. Havayolu tüpünün bir ucunu akvaryuma yerleştirin. Ayrıca hortuma çok gevşek birkaç düğüm atmalısınız. Bu, su ve hava akışını düzenlemeye yardımcı olacaktır. Saniyede 2 veya 4 damlama hızı elde etmek istersiniz.
    • Tüpün diğer ucunu hafifçe emerek suyun akmaya başlamasını sağlayabilirsiniz.
    • Su damlamaya başladığında, tüpün diğer ucunu kovanın kenarına yerleştirin.
  5. adım 5 su iki katına çıktığında suyun yarısını atın.5Su iki katına çıktığında suyun yarısını atın. Kovadaki suyun iki katına çıkması biraz zaman alabilir, bu nedenle sabırlı olun. Genel olarak yaklaşık bir saat sürer. Su iki katına çıkar çıkmaz, suyun yarısını dikkatlice atın. Balıklarınızın dökülmesini önlemek için suyu bir bardak veya daha küçük bir kova kullanarak çıkarmanız gerekebilir.
    • Suyu atmayı bitirdiğinizde, hortumunuzu tekrar yerine yerleştirin. Bir kez daha, damlatmak için kovaya yerleştirdiğiniz tüpün ucunu eminiz.
    • Kovadaki suyun tekrar iki katına çıkmasını bekleyin.
  6. adım 6 balıklarınızı ana tanka aktarın.6Balıklarınızı ana tanka aktarın. Balıklarınızı nazikçe çıkarmak için bir torba kullanın. Torbanın içindekileri yavaşça ana akvaryuma dökün.
    • Bazı balık türleri asla havaya maruz bırakılmamalıdır. Süngerler, istiridyeler ve gorgonialar havayı kaldıramaz. Bu tür balıkları aktarırken ekstra dikkatli olun.

Karantina Tankı Kullanımı

  1. adım 1 tankınızı alın.1Tankınızı alın. Bir karantina tankı, bir balığı akvaryumunuzun geri kalanından uzak tuttuğu için önemlidir. Balığınızı ana akvaryumunuza alıştırmadan önce bir karantina tankı kullanmanız şiddetle tavsiye edilir. Yeni aldığınız bir balık hastaysa, enfeksiyonun tankınızın geri kalanına yayılmasını istemezsiniz. Yeni bir balık satın aldıktan sonra, karantina tankı olarak kullanmak için başka bir tank satın alın.
    • Süslü bir tank almanıza gerek yok. Basit bir 10 ila 20 galonluk tank karantina tankı için yeterince büyük olmalıdır.
    • Bir evcil hayvan dükkanından bir akvaryum satın alabilirsiniz. İnternetten de sipariş verebilirsiniz.
  2. adım 2 bir filtreleme sistemi kurun.2Filtreleme sistemi kurun. Normal bir akvaryumda olduğu gibi, karantina tankınızda da bir tür filtrasyon sistemi bulunmalıdır. Bu, karantina süresi boyunca balıklarınızı güvende ve sağlıklı tutacaktır.
    • Mümkünse, dahili filtreleme sistemi olan bir tank seçin.
    • Tankınızda yerleşik bir sistem yoksa, yerel bir evcil hayvan dükkanından bir filtreleme sistemi satın alın. Eve döndüğünüzde üreticinin talimatlarını izleyerek tanka kurun.
  3. adım 3 bir ısıtıcı ekleyin.3 Bir ısıtıcı ekleyin. Bu, suyu balıklarınız için güvenli bir sıcaklıkta tutacaktır. Ayrıca sıcaklığı kaydetmek için bir termometre almalısınız. Balığınızı karantina tankına aktarmadan önce sıcaklığın güvenli olduğundan emin olmak istersiniz.
    • Bir akvaryumda dahili bir ısıtma sistemi olabilir. Eğer sizinkinde yoksa, bir evcil hayvan dükkanından satın alabilirsiniz.
    • Uygun sıcaklık, sahip olduğunuz balığın türüne bağlıdır. Evcil hayvan mağazasına balığınız için güvenli sıcaklığın ne olacağını sorun.
  4. adım 4 akvaryumu ana tankınızdaki su ile doldurun.4Akvaryumu ana tankınızdaki su ile doldurun. Karantina tankı normal tankınıza benzer olmalıdır. Balığınız normal tanka aktarılmaya hazır olduğunda, geçişin mümkün olduğunca sorunsuz olmasını istersiniz.
    • Bir kova veya bardak kullanarak ana tankınızdan su alın ve karantina tankınızı doldurun.
    • Karantina tankı dolduğunda, ısıtıcıyı ve filtreleme sistemini açabilirsiniz.
  5. adım 5 balığınızı karantina tankında 2 ila 3 hafta boyunca izleyin.5Balığınızı karantina tankında 2 ila 3 hafta boyunca izleyin. Bu süre boyunca balığınızı yakından izleyin. Bir balığı diğer su canlılarının bulunduğu bir tanka koymadan önce, herhangi bir hastalığı olmadığından emin olmak istersiniz. Hastalıklar bir balık tankında hızla yayılabilir.
    • Yaygın enfeksiyonlar arasında yüzgeç çürümesi, vibriosis ve ağız çürümesi gibi şeyler bulunur. Genellikle enfeksiyonları antibiyotiklerle tedavi edersiniz. Antibiyotikler bir balığın tankına uygulanabilir veya balığınıza antibiyotikli yiyecekler verebilirsiniz.
    • Enfeksiyon belirtileri renk değişiklikleri, yıpranmış veya çürümüş yüzgeçler, iştahsızlık, pullarda ve yüzgeçlerde gri lekeler ve balıkta açık yaralar.
    • Balığınızda bir enfeksiyon varsa, balığınızı ana akvaryuma aktarmadan önce tedavi edildiğinden ve semptomların geçtiğinden emin olun.
  6. adım 6 balığı normal tanka aktarmak için yüzdürme işlemini tekrarlayın.6Balığı normal tanka aktarmak için yüzdürme işlemini tekrarlayın. İki ila üç hafta sorunsuz geçerse, balığınızı normal tanka aktarabilirsiniz. Balığınızı karantina tankına alıştırmak için kullandığınız aynı yüzdürme işlemini tekrarlayabilirsiniz.
    • Balığınızı ağa takmanız ve karantina tankındaki suyla dolu bir torbaya yerleştirmeniz gerekecektir. Torbayı metal bir klips veya lastik bantla kapattığınızdan emin olun.
    • Torbayı 15 dakika boyunca normal tankta yüzdürün, torbayı kesin ve kenarlarını bir inç aşağı doğru yuvarlayın.
    • Torba dolana kadar her 4 dakikada bir yarım bardak su aktarın. Torbadaki suyun yarısını atın ve tekrar tankta yüzdürün. Bir kez daha, torba dolana kadar her 4 dakikada bir su aktarın.
    • Balığı ağla yakalayın ve ana tanka aktarın.

Video

İpuçları

Uzman Soru-Cevap

  • SoruBalığımı akvaryuma koymadan önce poşetin içinde ne kadar bekletmeliyim? Balığınızın torbasını en az 15-30 dakika akvaryum suyunda yüzdürmenizi tavsiye ederim. Bu şekilde, balığınız tankın su sıcaklığına alışmak için yeterli zamana sahip olacaktır.
  • SoruDöngü nasıl işler ve süreci nasıl hızlandırabilirim? Azot döngüsünü kastediyorsanız, temel olarak yararlı bakterilerin oluşmasını sağlar, böylece balıklarınızı yakabilecek amonyağı giderebilirler. Bunu hızlandırmak için Tetra SafeStart veya benzeri bir şey alabilirsiniz.
  • SoruHalihazırda 2,5 galonluk bir kapta bir beta balığım var ve ona bir ısıtıcı eklemek istiyorum. Önceden ayarlanmış bir ısıtıcı, bu yüzden onunla hiçbir şey yapmam gerekmiyor. Eğer yavaş ısınıyorsa, balığımı akvaryumunda bırakabilir miyim? Yerel evcil hayvan dükkanınıza danışın. Su ısınana kadar beklemek ve betanızı alıştırmak isteyebilirsiniz, ancak önce bir beta balığı için güvenli bir sıcaklık bilmeniz gerekir.