Golfte Doğru Tutuş Nasıl Elde Edilir?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Düzgün bir golf vuruşu yapabilmek için golfçünün sopayı doğru şekilde kavraması gerekir. Tutuş, golf vuruşunun temeli veya görev tanımı olarak adlandırılır. Bu makale size sağ elini kullanan bir golfçü için doğru tutuşa ulaşmak için uygun adımları öğretecektir.

Adımlar

  1. adım 1 sopa yüzeyinin hedefe kare şeklinde olduğundan emin olun.1Sopa yüzeyinin hedefle aynı hizada olduğundan emin olun. Ellerinizle herhangi bir şey yapmadan önce, sopa yüzeyinin hedefe kare şeklinde olduğundan emin olun. Önce ellerinizi koyup sonra sopa yüzünü kare bir konuma getirdiğinizde, aslında doğru tutuşunuzu bozarsınız ve golf vuruşunuzda bunu telafi etmek zorunda kalırsınız. Bir golf vuruşu son derece hızlı gerçekleşir (yaklaşık 2,5 saniye), bu nedenle vuruşa başlamadan önce her şeyin doğru olduğundan emin olmak isteriz.
  2. adım 2 sol el tutuşunu yapın.2Sol el tutuşunu yapın. Sopanın yüzünü hedefle aynı hizaya getirdikten sonra sol elinizi sopanın üzerine koymaya başlayın. Doğru sol el tutuşuna sahip olmak için, sopayı parmaklarımızın kökünde, parmakların avuçla birleştiği yerde tutun. Yanlış sol el tutuşu genellikle sol el parmaklarımızın ortasına çok fazla uzanacaktır. Sopayı parmakların kökünde tutmak istemenizin nedeni, avuç içinin daha düz bir bilek hareketi yaratmasıdır. Parmaklar sol bileği çukurlaştıracak ve bu da golf topuna tutarsız bir vuruş yapılmasına neden olacaktır.
  3. adım 3 sol başparmağı ve eli birlikte dikin.3Sol başparmağı ve eli birbirine dikin. Büyük Jack Nicklaus bir keresinde Tanrı'nın başparmaklarını eline dikmiş olmasını dilediğini söylemişti. Sol elimizi parmaklarımızın köküne doğru kavradıktan sonra, başparmağımızla elimiz arasında boşluk kalmadığından emin olmak isteriz. Sanki pantolon cebinizden bozuk para çıkarmaya çalışıyormuşsunuz gibi hissetmelisiniz. Başparmak ile el arasında boşluk kalmadığında, başparmağınızı yaklaşık 12:30'da tutuşun üstüne yerleştirin. Bu resimlerde gördüğünüz gibi, tutuşumdaki 'Golf Gururu' saat 12 yönündeymiş gibi davranın.
  4. adım 4 kısa sol başparmağı yapın.4Kısa sol başparmağı yapın. Artık sol başparmağımızın ve elimizin hissini bir araya getirdiğimize göre, şimdi uzun bir sol başparmağın aksine kısa bir sol başparmağa sahip olduğumuzdan emin olmak istiyoruz. Kısa bir sol başparmak, golf vuruşunun üst kısmında sol kolunuzdaki kemikleri kullanmanızı sağlayacaktır. Uzun bir sol başparmak, salınım boyunca daha az dengeli olacaktır.
  5. adım 5 parmak eklemlerinizi kontrol edin ve v.5Eklemlerinizi ve 'V' harfini kontrol edin. Sol elimizin düzgün durduğundan emin olmak için, bakış açınızdan işaret ve orta parmak eklemlerinizi görebilmelisiniz. Eğer 3 parmak eklemi görüyorsanız, sopayı çok güçlü kavramışsınız demektir. Sadece bir boğum görüyorsanız, sopayı çok zayıf kavramışsınız demektir. Tutuşunuzun doğru olduğundan emin olmak için bir başka kontrol noktası da başparmak ve elin bir 'V' şekli oluşturmasıdır. Bu 'V' sağ omzunuza dönük olmalıdır. Eğer çenenizi gösteriyorsa, tutuşunuz yine çok zayıf demektir. Zayıf tutuşlar zayıf atışlar üretir.
  6. adım 6 eller nasıl bağlanır.6Eller nasıl bağlanır. Sol ve sağ elinizi bağlamanın üç yolu vardır. İlk yol, sağ serçe parmağınızın sol işaret parmağınızla üst üste gelmesidir. İkinci yol, sağ serçe parmağınız ile sol işaret parmağınızın birbirine kenetlenmesidir. Üçüncü yol ise, beyzbol sopasında olduğu gibi 10 parmağınızı da sopanın üzerinde tutmaktır. Üst üste binme ya da kenetlenme yöntemlerinden birini deneyin. Eğer elleriniz küçükse, daha çok birbirine kenetlenmeyi tercih edin. Elleriniz orta ila büyükse, üst üste binme tutuşunu tercih edin.
  7. adım 7 el tutuşunu yapın.7El tutuşunu yapın. Sağ el tutuşta sol elin altındadır. Sol elin tersine, tutuşun daha çok sağ eldeki parmaklarımızın uçlarında olmasını istiyoruz. Tanrı'nın ellerimize çizgiler çizmesinin bir nedeni var, bu yüzden bu adımda onları kullanalım. Sopanın sapını parmak uçlarınızın son çizgisine yerleştirin. Daha sonra avuç içiniz sopaya değene kadar parmak uçlarınızla sopayı hafifçe sıkın (ilk resimde gösterilmiştir).
  8. adım 8 sağ başparmağı geriye doğru çekin.8Sağ başparmağı geri çekin. Parmaklar ve avuç içi eti sopanın sapına değdiğinde, sağ başparmağı bir vakum gibi geriye doğru emmeli ve sol başparmağın üzerine katlamalıyız.
  9. adım 9 sağ eli kontrol edin v.9Sağ eldeki 'V' harfini kontrol edin. Tıpkı sol el kontrol noktasında olduğu gibi, sağ eldeki 'V 'nin de sağ omzu gösterdiğinden emin olmak istiyoruz. Eğer 'V' doğru pozisyonu gösteriyorsa, sopanın sapı başparmak ve sağ işaret parmağı arasında, geri salınımın tepesinde bir sele gibi oturacaktır.
  10. adım 10 şimdi kalkışa başlamak için mükemmel pozisyondasınız.10Şimdi kalkışa başlamak için mükemmel pozisyondasınız.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları