Silah Zoruyla Alıkonulduğunuzda Nasıl Davranmalısınız?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Silah zoruyla alıkonulmak korkunç bir deneyimdir, ancak zarar görmeden hayatta kalma şansınızı artırmak için atabileceğiniz adımlar vardır. Her şeyden önce, sakin ve kontrol altında kalmak çok önemlidir. Biri size silah doğrultuyorsa, büyük olasılıkla sizi soymaya çalışıyordur. Direnmeye çalışmak yerine soyguncuya istediğini verin. Öte yandan, aktif bir tetikçi durumundaysanız, en iyi seçenekler kaçmak veya saklanmaktır. Her iki senaryoda da, bunu güvenli bir şekilde yapabildiğinizde acil servisleri arayın ve yalnızca kesinlikle gerekliyse karşılık verin.

Adımlar

Bir Soyguncuya Uymak

  1. adım 1 sakin kalmaya çalışın...1Olabildiğince sakin kalmaya çalışın. Eğer bir soyguncu size silah doğrultuyorsa, ona bağırmayın, çığlık atmayın veya ani hareketler yapmayın. Derin, yavaş nefesler alın ve panik düşünceler düşünmekten kaçının. Soyguncunun komutlarına dikkat edin, ancak kendinize güven verici ifadeler düşünmeye çalışın.
    • Nefesinizi kontrol etmeye odaklanın ve kendi kendinize şöyle düşünün: 'Her şey yoluna girecek. Sakin kalmak bunu atlatmama yardımcı olacak.'
    • Sakin kalmak net düşünmenize yardımcı olabilir. Sakin olursanız, durumu polise bildirdiğinizde ayrıntıları hatırlama olasılığınız da artabilir. Ayrıca, paniklemek veya ani hareketler yapmak soyguncuyu daha öngörülemez hale getirecektir.
  2. adım 2 kendinizi insancıllaştırmak için soyguncu ile göz teması kurun.2Kendinizi insancıllaştırmak için soyguncu ile göz teması kurun. Mümkünse ailenizden, çocuklarınızdan, bir hobinizden veya diğer kişisel özelliklerinizden bahsedin. Başka tarafa bakmanızı veya konuşmayı kesmenizi isterlerse buna uyun, ancak sizi bir insan olarak kabul etmelerini sağlamak için elinizden geleni yapın.
    • Şöyle demeyi deneyin: 'İki kızım ve bir eşim var ve bu gece eve, onların yanına gitmem gerekiyor. Lütfen, sadece istediğinizi alın ve beni incitmeyin.' Onlara yaşayacak bir hayatı olan bir insan olduğunuzu hatırlatmak, silahlarını size doğrultmalarını zorlaştırabilir.
    • Onlara baktığınızda bir doğum lekesi, dövme, yara izi veya başka bir benzersiz özellik arayın. Özelliklerini incelediğinizi belli etmemeye çalışın, aksi takdirde kendilerini tehdit altında hissedebilir ve saldırganlaşabilirler. Size başka tarafa bakmanızı söylerlerse buna uyun.
  3. adım 3 karşılık vermek yerine istediklerini verin.3Karşılık vermek yerine istediklerini verin. Hayatınızı savunun, mallarınızı değil. Paranız, saatiniz ve telefonunuz değiştirilebilir. Bir nesnenin manevi değeri olsa bile, hayatınızı riske atmaya değmez.
    • Elinizi cebinize sokmanız gerekiyorsa, hareketlerinizi duyurun ve değerli eşyalarınıza yavaşça uzanın. Ellerinizi avuç içleriniz dışarı bakacak şekilde kaldırın ve 'Tamam, dediğinizi yapacağım. Cüzdanıma uzanacağım.'
    • Soyguncuya istediği şeyi verin, ancak daha fazlası için gönüllü olmayın. Çantanızı ya da cüzdanınızı isterlerse verin. Ceplerinizi boşaltmanızı veya üzerinizi aramalarını söylemedikleri sürece, onlara sahip olduğunuz diğer değerli eşyalardan bahsetmeyin.
  4. 4. adım sadece aşağıdaki durumlarda hayatınız için savaşın's absolutely necessary.4Hayatınız için sadece kesinlikle gerekliyse savaşın. Eğer ateşli bir silah taşıyorsanız, hemen kullanın. Silah doğrultulan insanların çoğu soygun kurbanıdır. Bu durumlarda, soyguncu eşyalarınızı ister ve işbirliği yaptığınızda büyük olasılıkla kaçacaktır. Ancak, bir saldırgan sizi kaçırmaya çalışırsa, sizi bir arabaya bindirmeye zorlarsa veya silahını size doğru ateşlerse itaat etmeyin.
    • Omuzlarının arkasına bakıp başınızı sallamayı deneyin ya da 'İşte buradasın! Yardım edin!' Ya da sanki arkalarında biri varmış gibi 'Nihayet!' deyin. Bakmak için döndüklerinde savunma ya da güvenli bir yere doğru koşun. Mümkünse zikzak çizerek koşun, böylece daha zor bir hedef olursunuz.
    • Kendinizi savunmanız gerekiyorsa, doğaçlama silah olarak kullanmak için yakındaki nesneleri arayın. Saldırganı silahsızlandırmaya çalışın ve gözlerini, boynunu ve diğer hassas bölgelerini hedef alın.
    • Silah zoruyla tutuluyorsanız, hayatınızın yakın bir tehlike altında olduğu açık olmadıkça savaşmaya veya kaçmaya çalışmayın. Soyuluyorsanız, itaat edin. Bir saldırgan sizi zorla bir arabaya bindirmeye çalışıyorsa veya size ateş ediyorsa, kaçmak veya kendinizi savunmak için elinizden gelen her şeyi yapın.
  5. adım 5 acil servisi arayın...5Güvenli bir şekilde yapabildiğinizde acil servisleri arayın. Soyguncu gittikten sonra, mümkün olduğunca çabuk iyi aydınlatılmış, kalabalık bir alana gidin. Güvenli bir yere geldiğinizde polisi arayın ve görevlilerin gelmesini bekleyin.
    • Evde veya bir mağazada soyulduysanız ve olay yerinde kaldıysanız, hiçbir şeye dokunmayın. Soyguncunun dokunduğu yüzeyleri, özellikle de eldiven giymiyorsa, not etmek için elinizden geleni yapın. Parmak izlerini kontrol edebilmeleri için bu noktaları polise bildirin.
    • Mümkünse soyguncunun hangi yöne doğru kaçtığını görmeye çalışın. Eğer bir araçla gittiyse, aracın markasını, modelini, yılını, rengini, plaka numarasını, plakayı veren eyaleti ve diğer ayırt edici özelliklerini not etmek için elinizden geleni yapın.

Aktif Bir Tetikçiye Müdahale Etmek

  1. adım 1 yakınlarda silah sesi duyarsanız eğilin ve saklanın.1Yakınınızda silah sesi duyarsanız eğilin ve saklanın. Ateş edildiğini duyduğunuz anda sakin olun, yere yatın ve başınızı koruyun. Silah seslerinin nereden geldiğini veya çapraz ateş olup olmadığını bilemeyeceğiniz için hemen kaçmayın. Ateşin nereden geldiğini belirledikten sonra ters yöne doğru koşun.
    • Ateş edenin menzilindeyseniz, zikzak çizerek koşmaya çalışın, böylece sizi hedef almakta zorlanacaklardır.
    • Bir soyguncu birine silah doğrulttuğunda, amaç o kişinin para veya değerli eşyalarını teslim etmesini sağlamaktır. Bu gibi durumlarda itaat etmek önemlidir. Aktif bir tetikçi durumunda, saldırganın amacı zarar vermektir, bu nedenle kaçmak ve saklanmak en iyi tepkilerdir.
  2. adım 2 mümkünse güvenli bir alana koşun.2Mümkünse güvenli bir alana koşun. Halka açık bir yerde aktif bir silahlı saldırgan durumundaysanız, saldırgandan uzaklaşın ve en yakın çıkışa yönelin. Eşyalarınızı geride bırakın ve mümkün olduğunca çabuk tahliye edin.
    • Çevrede müdahale eden polis memurları varsa, muhtemelen tetikçinin kim olduğunu bilmediklerini unutmayın. Onlardan korkmayın, ancak ellerinizin görünür olduğundan emin olun ve verdikleri talimatlara uyun.
    • Binadan mümkün olduğunca uzağa koşun. Kapının dışında ya da otoparkta durmayın. Okulunuzun ya da iş yerinizin belirlediği güvenli yere, polisin size gitmenizi söylediği yere ya da tehlikeyi atlattığınızdan emin olana kadar koşun.
  3. adım 3 tahliye etmek güvenli değilse güvenli bir yerde saklanın't possible.3Eğer tahliye mümkün değilse güvenli bir yere saklanın. Uygun bir çıkış yoksa, içeriden kilitlenebilen veya barikat kurulabilen bir oda arayın. Kapıyı kilitleyin, ışıkları söndürün, panjurları kapatın ve kapıyı ağır mobilyalarla kapatın. Kilitli veya barikatlı bir odaya giremiyorsanız, gözden uzak olacağınız bir yer bulmaya çalışın.
    • Cep telefonunuzu sessize alın; titreşimde bırakmayın. Kapıyı çalan kişi polis memuru olduğunu söylese bile cevap vermeyin. Kesinlikle sessiz olun.
    • Kapıda gerçekten müdahale eden memurlar varsa, muhtemelen alanı temizlemek için içeri gireceklerdir. Memurlar genellikle 4 kişilik gruplar halinde müdahale eder; standart üniformaları olabilir veya taktik kıyafetler giyebilirler. Ellerinizi kaldırmayı ve talimatlarına uymayı unutmayın, böylece ateş eden kişi olmadığınızı anlarlar.
  4. adım 4 acil servisleri yalnızca bir kez arayın're away from the shooter.4Acil servisleri yalnızca ateş eden kişiden uzaklaştığınızda arayın. Dikkatleri üzerinize çekmemek için, saldırganın yanında acil servisleri aramayın. Güvenli bir yere tahliye edildikten sonra derhal yetkilileri arayın.
    • Saklanıyorsanız, tetikçinin yakınlarda olmadığından emin olmadıkça telefonla konuşmayın. Kulak mesafesinde olma ihtimalleri varsa olabildiğince sessiz kalın. Mümkünse, başkalarını durumdan haberdar etmek için bir mesaj gönderin veya sosyal medyayı kullanın.
  5. adım 5 sadece son çare olarak karşılık verin.5Sadece son çare olarak karşılık verin. Kaçamıyor veya saklanamıyorsanız, ateş edene nesneler fırlatın ve agresif bir şekilde bağırın. Yangın söndürücü, sandalye, saksı bitkisi veya makas gibi doğaçlama silah olarak kullanılabilecek nesneler arayın. Yakınlarda başka insanlar varsa, tetikçiyi pusuya düşürmeleri için onları yanınıza almaya çalışın.
    • Eylemlerinizde kararlı olmanız önemlidir. Herkes ağır ya da ölümcül yaralanmalara neden olma konusunda rahat değildir ve siz de değilseniz sorun değildir. Ancak saldırganla çatışmaya girecekseniz, ne şekilde olursa olsun onu etkisiz hale getirmeye kararlı olmanız gerekir.
    • Kaçmanın ve saklanmanın en iyi seçenekler olduğunu unutmayın. Sadece başka alternatifiniz yoksa hayatınız için savaşın.

Tehlikeli Durumlardan Kaçınma

  1. adım 1 özellikle karanlık veya güvenli olmayan alanlarda gruplar halinde yürüyün.1Özellikle karanlık veya güvenli olmayan bölgelerde gruplar halinde yürüyün. Geceleri, özellikle de bilmediğiniz yerlerde yalnız yürümekten kaçının ve işlek caddelerde kalmaya çalışın. İster gündüz ister gece olsun, kalabalık, iyi aydınlatılmış sokaklar genellikle karanlık, terk edilmiş ara sokaklardan daha güvenlidir.
    • Boş bir sokakta yalnızsanız ve bir yabancı sizinle konuşmaya çalışırsa, yürümeye devam edin. Saat ya da otobüs ücreti sorarlarsa cevap vermeyin. İyi aydınlatılmış halka açık bir alana gidin; sizi takip ederlerse veya tehditkâr bir şekilde davranırlarsa acil servisleri arayın.
    • Seyahat ediyorsanız, şehrin güvenli ve güvensiz bölgelerini internetten araştırın veya otel masasına sorun.
  2. adım 2 pahalı değerli eşyalarınızı ve nakit paranızı göstermekten kaçının.2Pahalı değerli eşyalarınızı ve nakit paranızı göstermekten kaçının. Ortama uyum sağlamaya çalışın ve mücevherleriniz, nakit paranız veya diğer değerli eşyalarınızla dikkat çekmeyin. Avuç dolusu nakit para sallamak veya sahip olduklarınızla övünmek istenmeyen dikkatleri üzerinize çekebilir.
    • Bir soyguncu hedefini seçerken riskleri ve faydaları tartar. Ortama uyum sağlayan ya da sıradan görünen biri yakalanma riskini göze almayabilir. Öte yandan, bir soyguncunun zihninde, nakit parayla dolu gibi görünen biri risk almaya değer olabilir.
    • Nakit paranız konusunda ihtiyatlı olmanın yanı sıra, üzerinizde mümkün olduğunca az para taşımaya çalışın. Bunun yerine, çalınması halinde hemen devre dışı bırakabileceğiniz bir banka veya kredi kartı kullanın.
    • Ayrıca geceleri tek başınıza ATM'den para çekmekten de kaçınmalısınız.
  3. adım 3 çeneniz yukarıda ve omuzlarınız geride olacak şekilde yürüyün.3Çeneniz yukarıda ve omuzlarınız geride olacak şekilde yürüyün. Soyguncular ve yırtıcılar kaybolmuş, dikkatini vermeyen veya çekingen görünen insanları ararlar. Kendinizden emin görünmeye ve nereye gittiğinizi biliyormuş gibi görünmeye çalışın. Başınızı dik tutarak orta adımlarla yürüyün ve yürürken kollarınızı doğal bir şekilde sallayın.
    • Yırtıcılara göre, küçük adımlarla yürüyen ve kollarını yanlarında sabit tutan insanlar daha yavaş, daha ürkek ve daha kolay hedefler olarak görünürler.
    • Başınızı da döndürün ve yoldan geçenlere bakın. Yürürken telefonunuza veya haritaya bakmayın. Tetikte olmak ve çevrenizin farkında olmak sizi daha zor bir hedef olarak gösterir.
  4. adım 4 okulunuzu veya işvereninizi öğrenin's active shooter protocols.4Okulunuzun veya işvereninizin aktif tetikçi protokollerini öğrenin. Okulunuz veya iş yeriniz muhtemelen aktif silahlı saldırı tatbikatları yapıyor veya bir acil durum tahliye planına sahip. Acil durum çıkışları, belirlenmiş toplanma alanları, içeriden kilitlenen odalar ve acil durum planının diğer yönleri hakkında bilgi edinin.
    • Okulunuzun veya işvereninizin aktif tetikçi protokolleri olup olmadığından emin değilseniz, öğretmeninizle veya amirinizle konuşun.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruAcil durum hizmetleri için numara nedir? Bu hangi ülkede olduğunuza bağlıdır. Birleşik Krallık'ta acil servislerin numarası 999 iken, Amerika Birleşik Devletleri'nde 911, Avrupa'nın çoğunda ise 112'dir.
  • SoruBu tür tavsiyelerde ateş diye bağırmak neden bu kadar yaygın? İnsanlar 'yangın' kelimesini duyduklarında acil servisleri aramaya daha yatkındır. Çığlık atar ya da yardım edin diye bağırırsanız, çoğu zaman insanlar büyük bir şey olmadığını varsayar ve çok fazla düşünmezler, bu nedenle 'yangın' diye bağırmanın dikkat çekme ve harekete geçme olasılığı daha yüksektir.

İpuçları

  • İçinde az miktarda para bulunan sahte bir cüzdan bulundurmayı düşünün. Çoğu soyguncu mümkün olduğunca çabuk girip çıkmak ister. Saldırıya uğramanız durumunda, diğer değerli eşyalarınızı iyice aramadan yem cüzdanı alıp kaçabilirler.
  • Silah zoruyla alıkonulmak travmatik bir deneyimdir. Hayatta kalan biriyseniz, insanların travma sonrası stresle başa çıkmalarına yardımcı olma konusunda deneyimli bir danışmanla görüşün.
  • Silahlı saldırıya uğramanın potansiyel olarak hayati tehlike oluşturduğunu unutmayın:
    • Bunu nefsi müdafaa amacıyla yapmak, açıkça yasadışı bir şey (özellikle ağır bir suç) yapan kişileri yakalamak veya bir polis memuru olarak tutuklama yapmak, yalnızca kişinin herhangi bir anda büyük bir bedensel zarar veya ölümcül güç tehdidi oluşturması durumunda yasal olarak haklı çıkar. Ancak,
    • Bunu başka herhangi bir şey için yapmak failin hatasıdır ve daha da önemlisi yasa dışıdır. Herkesin kendisine böyle bir şey yapılmadan işine devam etme hakkı vardır.
  • Nefsi müdafaa amacıyla, açıkça yasadışı bir şey (özellikle de ağır bir suç) yapan kişileri yakalamak veya bir polis memuru olarak tutuklama yapmak için bunu yapmak, yalnızca kişi herhangi bir anda büyük bir bedensel zarar veya ölümcül güç tehdidi oluşturuyorsa yasal olarak haklıdır. Ancak,
  • Bunu başka herhangi bir şey için yapmak failin hatasıdır ve daha da önemlisi yasa dışıdır. Herkes, kendisine böyle bir şey yapılmadan işine devam etme hakkına sahiptir.

Uyarılar

  • Asla yasadışı bir şey yapmayın, özellikle de büyük bedensel zarar veya ölümcül güç içeriyorsa, çünkü birisi sizi durdurmak için hemen silahla tehdit edebilir:
    • Büyük bedensel zarar veya ölümcül güç içeren şiddet içeren bir suç işlemek (örneğin nefsi müdafaa)
    • Açıkça yasadışı bir şey yaptıktan sonra (örneğin bir vatandaşın tutuklanmasıyla), işlediğiniz suçta ve/veya gözaltına direnmek için büyük bedensel zarar veya ölümcül güç kullanıldığında ve
    • Sizi tutuklayan kişi bir polis memuruysa, işlediğiniz suçta ve/veya tutuklamaya direnmek için büyük bedensel zarar veya ölümcül güç kullanıldığında, masum olsanız bile yasadışı olan tutuklamaya direnmek.
  • Büyük bedensel zarar veya ölümcül güç içeren şiddet içeren bir suç işlemek (örneğin nefsi müdafaa)
  • Açıkça yasadışı bir şey yaptıktan sonra (örneğin bir vatandaşın tutuklanmasıyla), işlediğiniz suçta ve/veya gözaltına direnmek için büyük bedensel zarar veya ölümcül güç kullanıldığında ve
  • Sizi tutuklayan kişi bir polis memuruysa, işlediğiniz suçta ve/veya tutuklamaya direnmek için büyük bedensel zarar veya ölümcül güç kullanıldığında tutuklamaya direnmek, masum olsanız bile yasa dışıdır.