Bir Kriket Topuna Nasıl Salınım Eklenir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Swing bowlingin temel fikri, kriket topunun vurucuya doğru hareket ederken yana doğru sallanmasını sağlamaktır. Bunu başarmanın en önemli faktörleri topun aşınma ve yıpranma miktarı, atıldığı hız ve atıcının tutuşudur. Bir swing bowling oyuncusu geleneksel swing, ters swing veya kontrast swing kullanabilir.

Adımlar

Geleneksel Salıncak ile Bowling

  1. adım 1 yeni bir top kullanın.1Yeni bir top kullanın. Kriket topları herhangi bir aşınma ve yıpranma yaşamadan önce en iyi şekilde sallanır. Belirgin bir dikişi ve çok parlak bir tarafı olmalıdır.
  2. adım 2 topu dikiş boyunca tutun.2Topu dikiş boyunca tutun. Orta ve işaret parmaklarınızla dikişin her iki tarafından tutun, top başparmağınız ve üçüncü parmağınızın üzerinde dursun. Parlak taraf vurucunun yönüne bakmalıdır.
  3. adım 3 topu dikiş yeri vuruş yönünü gösterecek şekilde bırakın.3Topu dikiş yeri vuruş yönünü gösterecek şekilde bırakın. Bacak tarafından off tarafına doğru salınan bir top iç salınımdır ve off tarafından bacak tarafına doğru salınan bir top dış salınımdır.
    • İnswing vuruş yapmak için topu, dikiş yeri ince ayağa doğru yaklaşık 20 derecelik bir açıyla bakacak şekilde bırakın. Topla son temas noktanız orta parmağınız olmalıdır.
    • Dışa vuruş yapmak için, topu dikiş yeri yaklaşık 20 derecelik bir açıyla slip saha oyuncularına doğru bakacak şekilde bırakın. Topla son temas noktası işaret parmağınız olmalıdır.
    • Geleneksel bir vuruş en iyi 30 ila 70 mph arasında işe yarayacaktır.

Ters Salınım ile Bowling

  1. adım 1 40 ya da daha eski bir top kullanın.140 ya da daha eski bir top kullanın. Yeni bir top doğal olarak geleneksel yönde sallanır, ancak yaklaşık bu yaşta topun aşınması aerodinamiğini değiştirir. Dikişin ters yönünde, parlaklığa doğru sallanmaya başlar.
  2. adım 2 topu iyi durumda tutun.2Topu iyi durumda tutun. Ters salınım, topun pürüzsüz tarafı çok pürüzsüz, pürüzlü tarafı çok pürüzlü ve dikiş yeri belirgin olduğunda en iyi sonucu verir.
    • Oyun sırasında topun pürüzsüz tarafını sürekli cilalayın. Bununla birlikte, pürüzlü tarafı çizmenin kurcalama anlamına geldiğini ve yasa dışı olduğunu unutmayın.
  3. adım 3 topu dikiş boyunca tutun.3Topu dikiş boyunca tutun. Orta ve işaret parmaklarınızla topu dikişin her iki tarafından tutun, top başparmağınız ve üçüncü parmağınızın üzerinde dursun. Sert taraf vuruş yönüne bakmalıdır.
  4. adım 4 geleneksel bir vuruşta yaptığınız gibi, ancak topun kenarları ters çevrilmiş olarak vuruş yapın.4Geleneksel bir vuruş gibi vurun, ancak topun kenarları ters çevrilmiş olsun. Bu, parlak tarafın artık vurucudan uzağa bakacağı anlamına gelir. Geleneksel swing ile ters swing arasındaki fark, ilkinde topun dikiş yönünde sallanırken, ikincisinde ters yönde sallanmasıdır.
    • İçten dönüşlü bir atış yapmak için topu, dikiş yeri yaklaşık 20 derecelik bir açıyla kayma alanındaki oyunculara doğru bakacak şekilde bırakın. Topla son temas noktası orta parmağınız olmalıdır.
    • Dışa vuruş yapmak için, topu dikiş yeri ince ayağa doğru yaklaşık 20 derecelik bir açıyla bakacak şekilde bırakın ve topla son temas noktası işaret parmağınız olmalıdır.
    • Sert atış yapın. Ne kadar hızlı atabilirseniz, o kadar etkili bir şekilde ters vuruş yapabilirsiniz. Gerekli hız aynı zamanda topun durumuna da bağlıdır; topun pürüzlü tarafı ne kadar pürüzlüyse, o kadar az hıza ihtiyacınız olacaktır.

Kontrast Swing ile Bowling

  1. adım 1 belirgin bir dikişi olan bir top kullanın.1Belirgin bir dikişi olan bir top kullanın. Geleneksel ve ters vuruşlarda olduğu gibi, bir taraf belirgin şekilde parlak, diğer taraf ise belirgin şekilde pürüzlü olmalıdır. Topu mümkün olduğunca kuru tutun.
  2. adım 2 topu dikiş boyunca tutun.2Topu dikiş boyunca tutun. Orta ve işaret parmaklarınızla topu dikişin her iki tarafından tutun, top başparmağınız ve üçüncü parmağınızın üzerinde dursun.
  3. adım 3 dikiş düz bir şekilde sahanın aşağısını gösterecek şekilde topa vurun.3. Dikiş düz bir şekilde sahanın aşağısını gösterecek şekilde atış yapın. Vuruşun yönünü atış hızınız belirleyecektir.
    • Düşük hızda (saatte 70 milin altında), top sert tarafa doğru sallanacaktır.
    • Yüksek hızda (saatte 70 milin üzerinde), top düz tarafa doğru sallanacaktır.
    • Vuruşun yönünü belirleyen tam hızın topun aşınma miktarına göre değişeceğini unutmayın.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruSalınış sırasında bileği ve tutuşu gösteren bir videoyu nerede bulabilirim? YouTube'u deneyin. James Anderson ya da Wasim Akram gibi swing bowlingde çok iyi olan birinin ustalık sınıfını arayın.
  • Soru Vuruşumu nasıl geliştirebilirim? Her gün pratik yapın. Topa odaklanın ve topun geldiği yöne doğru vuruş yapın.
  • SoruTopu savurmaya çalışıyorum ama yapamıyorum. Bu benim sorunum mu yoksa topun mu? Geleneksel vuruş yeni bir topla yapılmalıdır, ters vuruş eski bir topla yapılmalıdır ve geleneksel vuruşta herhangi birini kullanabilirsiniz.

İpuçları