Bileşik Yay Nasıl Ayarlanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Okçuluk, binlerce yıldır hem bir spor hem de avcılık ve savaş becerisi olarak uygulanan benzersiz bir etkinliktir. Son yıllarda teknolojideki ilerlemeler, büyük mesafeleri şaşırtıcı bir isabetle atabilen yayların tasarlanmasına ve yaratılmasına yol açmıştır. Bir yayla atış yapmak için gereken inanılmaz denge, teknik ve hassasiyet nedeniyle, yayın kendisinin onu kullanan okçunun belirli özelliklerini karşılayacak şekilde ayarlanması çok önemlidir. Modern bir bileşik yayın ateşleme mekanizmalarını ayarlamak, bir anahtarı birkaç kez çevirmek ve ihtiyacınız olan tam ağırlığı hissetmek kadar basittir.

Bilmeniz Gerekenler

  • Yayınızın kol kilitleme vidalarını gevşeterek ve kol cıvatalarını istediğiniz ağırlığa göre sıkarak veya gevşeterek çekiş ağırlığını değiştirin.
  • Hem üst vücut gücünüze hem de çekiş uzunluğunuza uygun, rahat bir çekiş ağırlığına ayarlayın.
  • Nasıl ayarlanması gerektiğine dair bir fikir edinmek için yayı birkaç saniye çekip tutun; referans olarak ortalama çekiş ağırlıklarını da kullanabilirsiniz.

Adımlar

Çekme Ağırlığının Değiştirilmesi

  1. adım 1 uzuv cıvatalarının yerini belirleyin.1Uzuv cıvatalarının yerini belirleyin. Bileşik yayınızın merkezine yakın uzuv cıvatalarını arayın. Uzuv cıvataları, yayın kollarını yükselticiye bağlayan büyük dairesel topuzlarda bulunur. Bu cıvatalar, çekiş ağırlığını veya çekilirken yay teline yerleştirilen gerilim miktarını ayarlamak için manipüle edilmelidir.
    • Yükseltici, yayın kollara ve diğer mekanik bileşenlere bağlanan merkezi parçasıdır.
  2. adım 2 uzuv kilitleme vidalarını gevşetin.2Kol kilitleme vidalarını gevşetin. Bazı bileşik yay modelleri, doğru konuma geldiklerinde uzuv cıvatalarını yerinde tutmak için ikinci bir cıvata veya vida seti kullanır. Bunlar genellikle uzuv cıvatalarının her iki tarafında bulunabilir. Bunlar bazen uzuv cıvatalarını ayarlamak için kullandığınız alyan anahtarıyla açılabilir ya da ayrı bir tornavida gerektirebilir. Uzuv cıvatalarının ayarlanabilmesi için kilitleme vidalarını gevşetin.
  3. adım 3 uzuv cıvatalarını istediğiniz ağırlığa göre sıkın veya gevşetin.3Uzuv cıvatalarını istenilen ağırlığa göre sıkın veya gevşetin. Bir alyen anahtarın kısa kolunu (genellikle 3/16 boyutunda, genellikle yayla birlikte verilir) cıvataya yerleştirin ve uygun şekilde yuvalandığından emin olun. Ardından, cıvatayı sıkmak için anahtarı saat yönünde veya gevşetmek için saat yönünün tersine çevirin. Yayın her bir kolunun gerginliğini tercih edilen ağırlığa göre ayarlayın. Bunu her iki kol cıvatası için, her cıvatayı aynı miktarda çevirerek yapın.
    • Kol cıvatalarını her seferinde bir tam dönüşte sıkın veya gevşetin. Bu, her bir uzuvdaki gerginlik seviyesini takip etmenize yardımcı olacaktır.
    • Çoğu bileşik yayda, uzuv cıvatasının bir dönüşü kabaca bir buçuk pound ağırlığa karşılık gelir.
    • Gerginliği her iki kolda da eşit olarak ayarlamayı unutmayın.
  4. adım 4 yayı test edin's pull.4Yayın çekişini test edin. Yayınızda varsa, kol kilitleme vidalarını sabitleyin. Yayı normalde yaptığınız gibi tutun ve çekme ağırlığını test etmek için kirişi geri çekin. Nasıl hissettirdiğinden memnunsanız, işiniz bitti. Değilse, istediğiniz gibi olana kadar çekme ağırlığını kurcalamaya devam edin.
    • Yayı tek bir yumuşak, kontrollü hareketle çekebilmelisiniz.

Doğru Çekiş Ağırlığını Bulma

  1. adım 1 üst vücut gücünüze uygun bir çekim ağırlığı belirleyin.1Üst vücut gücünüze uygun bir çekiş ağırlığına karar verin. Yayın çekiş ağırlığı, vücudunuzun üst kısmındaki güç düzeyinize göre belirlenmelidir. Çekiş çok ağır geliyorsa veya birden fazla atıştan sonra yayı çekmeye devam etmek zorlaşıyorsa, gerginlik çok yüksek olabilir. Aşırı ağır bir çekme ağırlığı sizi yıpratabilir ve atışınızı bozabilir.
    • Hafif çekiş ağırlıkları daha yönetilebilirdir, ancak oku iterken güç ve hızdan ödün verir.
    • Daha ağır bir çekiş ağırlığı her zaman daha iyi bir atış anlamına gelmez. Kuvvet ve yörünge, kullandığınız okun türüne de bağlı olabilir.
  2. adım 2 çekişinizi yapın...2Çekişinizi yapın çekme uzunluğu dikkate alınmalıdır. Çekiş uzunluğu, kirişi sonuna kadar geri çekmek için gereken mesafeyi ifade eder. Çekiş uzunluğu ne kadar uzun olursa, yay üzerindeki gerilim o kadar fazla olur ve kirişin ağırlığı da o kadar artar. Yayınızın vücut tipinize ve ölçülerinize uygun şekilde kalibre edildiğinden emin olun. Gerekirse, yayı modifiye ettirmek için bir uzmana götürün.
    • Yayın çekiş uzunluğu doğrudan kol açıklığınıza karşılık gelmelidir.
    • Yayın çekiş uzunluğunu değiştirmek daha karmaşıktır ve bir profesyonel tarafından yapılması gerekebilir.
  3. adım 3 nasıl kullandığınızı düşünün'll be using the bow.3Yayı nasıl kullanacağınızı düşünün. Yayınızı ava mı götürüyorsunuz, bir spor müsabakası için mi kullanıyorsunuz yoksa sadece eğlence amaçlı mı pratik yapıyorsunuz? Avcılar, oklarının delici güce sahip olmasını sağlamak için daha ağır bir çekişi tercih edebilir. Öte yandan, yarışma okçuları, yorgunluğa neden olmadan tekrar tekrar atış yapmalarına izin veren bir ağırlık kullanmayı hedeflemelidir.
    • Müsabaka okçuları daha sık atış yaparlar ve daha ağır bir çekiş ağırlığı kullandıklarında yorulabilirler.
    • Farklı sporcular için farklı özelliklere ve mekanik avantajlara sahip yaylar üretilmiştir.
  4. adım 4 şöyle bir ağırlık seçin's comfortable.4Rahat bir ağırlık seçin. Her şeyden önce, karar verdiğiniz çekiş ağırlığı ellerinizde doğal hissettirmelidir. Egonuzun sizi çok ağır bir yay kullanmaya veya kişisel tarzınıza uymayan özellikler kullanmaya teşvik etmesine izin vermeyin. Yayınızı zorlanmadan çekebileceğiniz, tutabileceğiniz ve bırakabileceğiniz kadar dengeli olana kadar ayarlayın.
    • Her zaman en iyi hissettireni seçin. Anlamak biraz zaman alabilir, ancak sonunda yayınız benzersiz oranlarınıza göre daha iyi kalibre edilecek ve sonuç olarak daha isabetli olacaksınız.

Yayı İhtiyaçlarınıza Göre Ayarlama

  1. adım 1 referans için ortalama bir çekme ağırlığı kullanın.1Referans için ortalama bir çekiş ağırlığı kullanın. Eğer yeni başlıyorsanız ve sizin için en uygun ağırlığın ne olduğundan emin değilseniz, yaş ve cinsiyete göre kategorize edilmiş bazı ortalama ağırlıklara bir göz atın. Çocuklar genellikle 20-30 lbs civarında bir ağırlıkla başlar; 170 lbs'den hafif kadınlar ve daha büyük erkekler 30-40 lbs civarındadır; yaklaşık 170 lbs'den ağır kadınlar, daha büyük erkekler ve 150 lbs veya daha hafif erkekler 45-65 lbs arasında bir ağırlık kullanabilir; 150-200 lbs arasındaki erkekler ortalama 60-70 lbs kullanır; 200 lbs'nin üzerindeki erkekler 100 lbs'ye kadar çekme ağırlığı kullanabilir.
    • Hangisini daha iyi kullandığınızı görmek için farklı yay boyutlarını ve çekme ağırlıklarını deneyin.
    • Bunlar sadece ortalama rakamlardır ve bireysel bir okçunun yeteneklerini yansıtmaz.
  2. adım 2 yayı çekin ve birkaç saniye tutun.2. Yayı çekin ve birkaç saniye tutun. Yay kirişini tam uzatmadan hemen önce geri çekin ve yaklaşık on saniye tutun. Eğer zorlanmaya başlarsanız veya yayı çekili tutamazsanız, uzuv cıvatalarını her seferinde bir tur gevşeterek gerginliği biraz azaltın. Yay kirişini duvardan hemen önceki pozisyonda birkaç dakika boyunca zorlanmadan gergin tutabilmelisiniz.
    • Kirişin daha fazla geriye çekilemediği nokta 'duvar' olarak bilinir. Çekiş duvarı, atış yapmak için mükemmel gerginlik miktarını bulmanıza yardımcı olmak üzere hesaplanır.
    • Çekme ve tutma pratik bir alıştırmadır, çünkü gerçek atış yaparken nişan almak için çekişi tutacaksınız.
  3. adım 3 ayaklarınızı yerden kaldırarak yayı çekin.3Yayı ayaklarınızı yerden kaldırarak çekin. Bazı okçular bu yöntemi yaylarının çekiş ağırlığında ne kadar rahat olduklarını test etmek için kullanırlar. Bir sandalyeye oturun ve sanki bir hedefe nişan alıyormuş gibi yayı önünüze kaldırın. Şimdi, ayaklarınızı yerden kaldırın ve kirişi geri çekerken onları yukarıda tutun. Bunun ne kadar kolay ya da zor olduğunu gözlemleyin. Ayaklarınızı yerden kaldırmak dengenizi azaltır ve çekiş için omuz ve sırt kaslarınıza ne kadar güvendiğinizi daha net gösterir.
    • Bu test üst bedenin çekme, tutma ve atıştaki rolünü biraz abartır ve ayaklarınız yerdeyken daha fazla kontrol sahibi olmanızı sağlar.
  4. adım 4 çekişin en ağır olduğu yeri belirleyin.4Çekişin en ağır olduğu yeri belirleyin. Yayın kirişini geri çekerken, en fazla dirençle hangi noktada karşılaştığınızı not edin. Yay normalde duvara ulaşmadan hemen önce en yüksek gerilime sahip olacaktır. Çekişin ortasında veya daha erken sertleşmeye başlarsa, uzuv cıvatalarının biraz gevşetilmesi gerekebilir. Benzer şekilde, çekiş çok hızlı veya kolay hissediliyorsa, kol cıvatalarını sıkmak daha güçlü bir serbest bırakma ile sonuçlanacaktır.
    • Çekişiniz tek bir akıcı hareket olmalı ve yay kirişi çekiş sırasında herhangi bir noktada yavaşlamamalıdır.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

  • Her yay biraz farklı olacaktır. Bir yayda 60 lb çekme ağırlığı ile kendinizi en rahat hissederken, başka bir modelde 65 lb çekme ağırlığı ile daha iyi atış yapabilirsiniz.
  • Deneyim kazandıkça muhtemelen yayınızı birçok kez ayarlamanız gerekecektir. Tercihleriniz ve yetenekleriniz atış yaptıkça değişecek ve gelişecektir.
  • Yayınızla belirli bir gerginlik seviyesinde nasıl performans gösterdiğinize dikkat edin ve isabetliliğinizi ve hızınızı artıracak ayarlamalar yapın.

Uyarılar

  • Kol cıvatalarını çok fazla sıkmamaya dikkat edin. Bunu yapmak kamların (yayın kollarını kirişe bağlayan parçası) veya kirişin kırılmasına neden olabilir.
  • İşiniz bittiğinde kilitleme vidalarını sabitlediğinizden emin olun. Bunu yapmamak, uzuv cıvatalarının ayrılmasına ve yayın parçalanmasına neden olabilir, bu da onu tutan kişi ve yakındaki herkes için çok tehlikeli olabilir.
  • Uzuv cıvatalarının her iki yönde kaç kez güvenli bir şekilde döndürülebileceğini öğrenmek için yayınızın kılavuzuna bakın. Yayın kapasitesinin ötesinde sıkılır veya gevşetilirse, yaya zarar verebilir.