Yürüyüş Direkleri Nasıl Ayarlanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Yürüyüş batonları, büyük bir sırt çantasının ağırlığını taşımaya yardımcı oldukları için yürüyüşçüler ve sırt çantalı gezginler için çok yararlıdır. Ayrıca patikada size daha fazla denge sağlar, üst vücut egzersizi sağlar ve dizler ile sırt üzerindeki baskıyı azaltır. Bununla birlikte, yanlış ayarlanmış batonlar kas ağrısına veya acısına neden olabilir, bu nedenle onlarla yürüyüş yapmadan önce batonlarınızı nasıl ayarlayacağınızı bilmek önemlidir.

Adımlar

Düz Zemin İçin

  1. adım 1 kirlenmişlerse direkleri temizleyin.1Kirlendiklerinde direkleri temizleyin. Direğin yüzeyleri üzerinde nemli bir bez veya kağıt havlu kullanın ve ardından kurumasını bekleyin. Farklı parçalar arasında çok fazla kir veya toz varsa bükülmeleri ve hareket ettirilmeleri daha zor olabilir.
    • Kir ve nem zamanla sırıklarınızdaki genişletici parçaları bozabilir, bu nedenle genel olarak sırıkları temizlemek, hatta her kullanımdan sonra sökmek iyi bir fikirdir.
    • Yürüyüş batonlarınızı temizlemek için WD40 gibi yağlayıcılar kullanmayın. Bu, ayar parçalarının işlevini etkileyebilir.
  2. adım 2 her bir direğin kilidini açın.2Her bir direğin kilidini açın. Yürüyüş sopalarınızın bölümlerini ayarlamak için genellikle iki seçenek vardır. Birincisi ve belki de en yaygın olanı, sırıkları gevşetmek ve sıkmak için döndürmektir. İkinci seçenek ise başparmağınızla hafifçe vurarak açtığınız ve sırık uzunluğunu ayarladıktan sonra hafifçe vurarak kapattığınız küçük bir kaldıraçtır.
    • Çoğu yürüyüş sopası kilidi açmak için sola, kilitlemek için sağa döner. Hangi yöne çevireceğinizi gösteren oklar olmalıdır.
  3. adım 3 sağ direği kolunuz 90 derecelik bir açı oluşturacak şekilde ayarlayın.3Sağ direği kolunuz 90 derecelik bir açı oluşturacak şekilde ayarlayın. Sağ el direğini alın ve önünüzde tutun. Omuzlarınızı gevşetin, dirseklerinizi yan tarafınıza yakın tutun ve sırığın yere değdiğinden emin olun.
    • Direğinizin birden fazla ayarlanabilir bölümü varsa, en alt kısımla başlayın. Maksimum uzunluğa ulaşana kadar gerektiği kadar uzatın, ardından hala daha uzun olmasını istiyorsanız bir sonraki parçaya geçin. Bu şekilde, yürürken sırıklarınızı ayarlamanız gerekirse, sadece üst kısmı ayarlamak daha kolaydır.
    • Sırıklar birbirine çok benzese de, çoğu sırık setinde ellerinizin şekline uyum sağlamak için tutuşun biraz farklı olduğu bir sağ ve sol el sırığı vardır.
  4. adım 4 sol sırığınızı sağ sırıkla aynı uzunlukta olacak şekilde ayarlayın.4Sol sırığınızı sağ sırığınızla aynı uzunlukta olacak şekilde ayarlayın. Aynı yükseklikte olduklarından emin olmak için yan yana tutun.
    • Uzunlukları karşılaştırmanın daha kolay olması için direklerinizi düz bir yüzeye yerleştirin.
  5. adım 5 her iki direği de kilitleyin.5Her iki direği de kilitleyin. Ya sıkın ya da kolu çevirerek kapatın. Direklerin siz yürürken ayarlanmaması için tamamen sıkıldıklarından emin olun.

Farklı Araziler İçin

  1. adım 1 yokuş aşağı yürüyüş yaparken batonlarınızı göğüs hizasına kadar uzatın.1Yokuş aşağı yürüyüş yaparken batonlarınızı göğüs hizasına kadar uzatın. Bu özellikle dik inişler için önemlidir, çünkü dizlerinizdeki baskının bir kısmını azaltır.
    • Her bir direğinizin üst kısmının kilidini açın ve rahatça yürüyebileceğiniz kadar uzatın. Sırıkların doğru kullanımını sağlamak için dik durun ve omuzlarınızı gevşek tutun.
  2. adım 2 yokuş yukarı yürüyüş yaparken batonlarınızı uyluk yüksekliğine kadar kısaltın.2Yokuş yukarı yürüyüş yaparken batonlarınızı uyluk hizasına kadar kısaltın. Sırıklarınızı dikmek için kollarınızı çok uzattığınızı hissediyorsanız, daha kısa olmaları gerekir. Doğal bir şekilde yürüyormuş gibi hissetmelisiniz.
    • Düz zemin için sırığın alt kısmını ayarlamanın ve yokuş inip çıkmak için üst kısmını ayarlamanın daha kolay olduğunu unutmayın.
  3. adım 3 direkleri konturlama için farklı uzunluklara ayarlayın.3Direkleri konturlama için farklı uzunluklara ayarlayın. Bir tepenin kenarındaysanız, dengenizi korumak için yokuş aşağı taraf için daha uzun bir direk ve yokuş yukarı taraf için daha kısa bir direk kullanın.
    • Direkleri ayarlayacağınız miktar kısmen araziye ve tepenin dikliğine bağlıdır, ancak iyi bir genel kural, yokuş yukarı direği uyluk yüksekliğinde ve yokuş aşağı direği göğüs yüksekliğinde tutmaktır.
    • Herhangi bir şey acı verici veya garip geliyorsa, yeniden ayarlamak için durmalısınız. Yürüyüş batonlarının amacı ek denge sağlamaktır, bu nedenle onları kullanırken kendinizi rahatsız hissetmemelisiniz.

Topluluk Soru-Cevapları

  • SoruBir bölümü büküldüğünde artık tutmuyorsa veya kilitlenmiyorsa yürüyüş direğim tamir edilebilir mi? Pek mümkün değil. Bir dahaki sefere kam kilitleri kullanan bir sırık satın alırsanız gelecekte bu sorunu yaşamazsınız.

İpuçları

  • İsterseniz ayarlamalarınızı kalıcı bir kalemle işaretleyerek gelecekte ayarlama yapmanızı kolaylaştırabilirsiniz.
  • El ve bilek ağrısı riskini azaltmak için batonları gevşek bir şekilde kavrayın.