Kayak Bağlamaları Nasıl Ayarlanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kayak bağlamalarının doğru şekilde ayarlanmış olması, kayakçının dağdaki yolculuğunun güvenliğini artırır. Kayak bağlamalarını ayarlamak her zaman basit bir iş değildir. Kullanılacak kayak botunun boyutu, kayak yapılacak arazi, kayakçının beceri seviyesi gibi çeşitli faktörleri göz önünde bulundurmanız gerekir. Bağlamaların sıkı olduğundan emin olmak için daha küçük ayarlamaları kolayca yapabilirsiniz, ancak büyük ayarlamalar yaparken en iyisi kayak mağazanızdaki profesyonel bir kayak teknisyenine gitmektir. Bu adımlar, kayak bağlamalarını ayarlama konusunda size rehberlik edecektir. Aşağıdaki birinci adımdan başlayın.

Adımlar

Alp Disiplini (Yokuş Aşağı) Kayak

  1. adım 1 bağlamanın ön tarafını ayarlayın.
    Bağlamanın ön kısmını ayarlayın. Bağlamaları DIN ayarına (serbest bırakma kuvveti ayarı) uyacak şekilde kalibre etmeden önce, bağlama uzunluğunu ve basıncını bot boyutuna uyacak şekilde ayarlamanız gerekir.
    • Alpine sınıfında bile her bağlama aynı değildir. Bağlamaların ön tarafında, botun taban uzunluğuyla eşleştirmeniz gereken bir milimetre sayacı olacaktır. Taban uzunluğu genellikle botunuzun topuk kısmında bir yerde milimetre cinsinden yazılıdır.
    • Bazı yeni bağlamalar, tornavida kullanmak zorunda kalmadan bağlamayı serbest bırakmanıza ve ayarlamanıza olanak tanıyan bir kilitleme özelliğine sahiptir.
    • Bağlamaları ayarlarken her zaman profesyonel bir teknisyene ve yerel kayak mağazanızdaki DIN tablosuna danışmalısınız.
  2. adım 2 bir kayak botunu, botun burnu bağlamanın ön tarafına oturacak şekilde kayak bağlamasına yerleştirin.
    Bir kayak botunu, botun burnu bağlamanın ön tarafına oturacak şekilde kayak bağlamasına yerleştirin. Botu bağlamanın içine kilitlediğinizde, orta tabanı ve ileri basınç sistemini kontrol etmeniz gerekecektir.
    • Kramponun ortasının kayağın ortasıyla eşleştiğinden emin olmak için kontrol edin.
    • Ardından, arka bağlama üzerindeki basınç göstergesini bulun. Topuk parçasında bulunan göstergenin ayar bölgesinin ortasında olması gerekir. Doğru konuma gelene kadar topuk bağlamasını birkaç milimetre hareket ettirin.
  3. adım 3 din değerinizi hesaplayın.
    DIN değerinizi hesaplayın. DIN numarası (standart Deutsches Institut für Normung tarafından oluşturulduğu için böyle adlandırılır) botu bağlamadan kurtarmak için ne kadar kuvvet gerektiğini belirler. Yeni başlayan veya orta seviyedeki çoğu yetişkin kayakçı için DIN ayarı 2-7 arasında olacaktır. Orta ve uzman seviyedeki yetişkin kayakçıların DIN ayarı ise 3-12 arasında olacaktır.
    • DIN numarası kayakçının kilosu, boyu, yaşı, bot uzunluğu ve kayakçı yeteneği gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. DIN'yi bulmak için bir DIN hesaplayıcısı kullanın.
    • Sertifikalı bir teknisyenin yardımı olmadan DIN ayarınızı yapmaya veya bağlamalarınızda büyük ayarlamalar yapmaya çalışmamalısınız. Yanlış ayarlamalar, ACL yırtığı veya daha kötüsü gibi ciddi yaralanmalara yol açabilir. DIN ayarınızı değiştirmek garantinizi de geçersiz kılabilir.
    • DIN ayarınızı bir çizelge olmadan hesaplamak zordur. Bu yüzden en iyisi çevrimiçi bir hesap makinesine ve bir kayak uzmanına başvurmaktır. DIN ayarı size yaklaşık bir sayı vermek için yaşınızı, kilonuzu, yeteneğinizi, boyunuzu ve bot taban uzunluğunuzu hesaba katacaktır.
  4. adım 4 ayak parmağınızı din ayarlarınıza uyacak şekilde ayarlayın.
    Ayak parmağınızı DIN ayarlarınıza uyacak şekilde ayarlayın. Bir tornavida ile, kayak bağlamanın ön tarafında bulunan vidayı, yanındaki sayı DIN numaranızla eşleşene kadar döndürün.
    • Kayak bağlamanızın burun parçasında, genellikle üstte olmak üzere birkaç sayı gösteren bir alan olacaktır. Vidayı çevirmek göstergeyi hareket ettirerek doğru DIN numarasıyla eşleştirmenizi sağlar.
    • DIN numarası, serbest bırakma kuvveti ayarınızın bir göstergesidir. Bu ayar, düştüğünüzde serbest bırakma tetiğinin gücünü belirler. Doğru ayara sahip olmak son derece önemlidir, bu yüzden profesyonel olmadığınız sürece bunu yapmaya çalışmamalısınız. Kramponunuz çok erken veya çok geç serbest kalırsa kendinizi ciddi şekilde yaralayabilirsiniz.
  5. adım 5 bağlamanın arkasını ayarlayın.
    Bağlamanın arkasını ayarlayın. Kayak bağlamasının arka ucunu, kayak botunun topuğuna tam oturacak şekilde yukarı kaydırdığınızdan emin olun. Basınç göstergesi uygun konumda olmalıdır.
    • Kayakçının DIN numarası gösterge ile aynı hizaya gelene kadar arka kayak bağlamasında bulunan vidayı çevirin.
  6. adım 6 uyumu test edin.
    Uyumu test edin. Bir kayak sopası alın ve kayak botlarınızı giyin. Bağlamayı yerine kilitlemek için topuğunuzu kullanarak botları önce parmak ucuna yerleştirin.
    • Frenlerinizin doğru konumda olduğundan emin olun. Bağlama açıkken, arka fren kayağa paralel olacaktır; kapalıyken 45 derecelik bir açıyla kenetlenecektir. Bağlamanın kilidini açmak için kayak sopasını kullanarak freni aşağı doğru itin. Bağlamalarınızı serbest bırakmaya çalışırken biraz direnç hissetmelisiniz. Daha sonra serbest bırakmak için az önce serbest bıraktığınız ayağınızı diğer bağlamaya basmak için kullanabilirsiniz.
    • Gerekirse oturuşu ayarlayın. Kayak sopasıyla bağlamayı açmakta zorluk çekiyorsanız, daha düşük bir DIN denemek isteyebilirsiniz. Yine de dikkatli olun; DIN'yi çok düşük ayarlarsanız, bağlamanızdan fırlar ve yamaçlarda kendinizi yaralarsınız. Çok yükseğe ayarlarsanız botunuz hiç açılmaz.
    • Bir profesyonele görünün. Bağlamalarınızı doğru ayarladığınızı düşünseniz bile, çalışmanızı bir profesyonel ile kontrol edin. Sertifikalı teknisyenler ideal uyumu elde etmenize yardımcı olabilir.

Kuzey Disiplini (Kros) Kayak

  1. adım 1 ciltleme türünüzü kontrol edin.
    Bağlama türünüzü kontrol edin. Kros kayakları için, birlikte çalışabileceğiniz birkaç bağlama türü vardır. Her bağlama her tip kros botuyla çalışmadığından, sahip olduğunuz botlara bağlı olarak belirli bir tipe sahip olacaksınız.
    • Başlıca bağlama türleri şunlardır:
      • New Nordic Norm (NNN) veya Nordic Integrated System (NIS). Bu bağlamalar, botlarınızdaki eşleşen oluklara uyan iki ince yükseltilmiş çıkıntıya sahiptir. Botun burun kısmında, bağlamanın ön kısmına takılan ve bir kapı menteşesi gibi işlev gören metal bir çubuk bulunur.
      • Salomon Nordic System (SNS) Profil bağlamalar. Bu bağlamalarda tek, geniş bir bağlama sırtı ve tek bir eşleşen taban oluğu kullanılır.
      • SNS Pilot bağlamalar. Bu bağlamalar Profil bağlamalara benzer. Ancak bu bağlamalarda iki farklı bağlama yuvasına oturtmak için iki metal çubuk kullanılır. Bu bağlamaların mükemmel denge sağlarken üstün tekme hareketi ve esneklik sunduğu düşünülmektedir.
  2. adım 2 bağlamanın ön tarafını ayarlayın.
    Bağlamanın ön kısmını ayarlayın. NIS veya NNS bağlamalarınız varsa, bağlamaları NIS anahtarınızla ayarlayabilirsiniz. Anahtarı bağlamanıza yerleştirin ve aşağı doğru bastırın. Bu, NIS plakalı paten kayaklarında da işe yarar.
    • Anahtar, bağlamayı kayak boyunca yukarı veya aşağı kaydırmanızı sağlar. Bağlamanın altında, bağlamanızın içine oturacağı yuvalar vardır. Bağlamanızı bir yuvaya her doğru şekilde yerleştirdiğinizde bir klik sesi duyarsınız.
    • Klasik kayaklarda, bağlamayı kayağın ucuna doğru hareket ettirmek size daha iyi bir tutuş sağlayacaktır. Geriye doğru hareket ettirmek ise daha iyi kaymanızı sağlar.
    • Paten kayaklarında, bağlamayı kayakların ucuna doğru kuyruğa doğru hareket ettirmek size daha düşük bir vites sağlar, bu da adımınızla daha hızlı bir başlangıç anlamına gelir. Uca doğru hareket etmek size daha yüksek bir vites ve daha yüksek bir maksimum hız sağlar.
    • 1 Ocak 2016 itibariyle Salomon bağlamaları NNN sistemini taşıyacak. Yani delikleri vidalamanız ve bağlamaları doğru konuma monte etmeniz gerekmeyecek. Yeni paten bağlamalarını bir NIS anahtarı ile ayarlayabileceksiniz.
  3. adım 3 bağlamanın ön kısmını uygun din için ayarlayın.
    Uygun DIN değeriniz için bağlamanın ön tarafını ayarlayın. Bir tornavida ile kayak bağlamasının ön tarafında bulunan vidayı, yanındaki sayı DIN numaranızla eşleşene kadar döndürün. Bir kayak botunu, botun burnu bağlamanın ön kısmına oturacak şekilde kayak bağlamasına yerleştirin.
    • Kuzey disiplini kayağı için doğru türde bağlamalara sahip olduğunuzdan emin olun. Kros tur bağlamaları hafif ve daha dardır, bakımlı pistlerde veya nispeten düz kar alanlarında kullanılmak üzere tasarlanmıştır.
    • Metal kenarlı tur bağlamaları daha ağır ve daha geniştir. Bu bağlamalar daha engebeli arazilerde kullanılmak üzere tasarlanmıştır.
  4. adım 4 arka plakayı ayarlayın.
    Arka plakayı ayarlayın. Bağlamalarınızı botunuzun uzunluğuna uydurmak için arka plakanızı da ayarlayabilirsiniz.
    • Anahtarı arka plakanıza yerleştirin ve ön plakanızı hareket ettirdiğiniz mesafeye uyacak şekilde ileri veya geri hareket ettirin.
  5. adım 5 uyum ve hareket aralığını kontrol edin.
    Uyum ve hareket aralığını kontrol edin. Kuzey disiplini kayak bağlamaları yalnızca ayağın ön kısmına takılır, topuğu serbest bırakır ve kayaktan ayırır.
    • Bağlamaları doğru şekilde ayarladıysanız, kolayca hareket edebilmeli ve kayaklar üzerinde yeterli kontrole sahip olduğunuzu hissetmelisiniz. Kayak botlarınızı giyin ve bağlamalarınızı test edin.
    • Bir kayak sopasıyla veya ellerinizle ayak ucuna yakın bir serbest bırakmaya bastırarak botlarınızı bağlamalardan çıkarabilmelisiniz.
  6. adım 6 oturuşu ayarlayın.
    Oturuşu ayarlayın. Botunuz bağlamalarınızda güvenli hissetmiyorsa, bağlamaları anahtarınızla tekrar ayarlamanız gerekecektir.
    • Botunuzun boyutuna göre ayarlamak için arka plakayı ileri veya geri hareket ettirin.
    • İşlemi ikinci kayakta tekrarlayın. Nadir istisnalar dışında, ikinci kayakta DIN ve bağlama uyumunuz ilkiyle aynı olmalıdır.
    • Kayaklarınızın ayarlanması yerel kayak mağazanızdaki profesyonel bir teknisyen tarafından yapılmalıdır. Bu profesyoneller doğru dişli ayarına sahip olduğunuzdan emin olabilirler. Bir profesyonel, kayaklarınızın vücudunuza ve yetenek seviyenize göre ayarlandığından emin olacaktır.
  • New Nordic Norm (NNN) veya Nordic Integrated System (NIS). Bu bağlamalar, botlarınızdaki eşleşen oluklara uyan iki ince yükseltilmiş çıkıntıya sahiptir. Botun burun kısmında, bağlamanın ön kısmına takılan ve bir kapı menteşesi gibi işlev gören metal bir çubuk bulunur.
  • Salomon Nordic System (SNS) Profil bağlamalar. Bu bağlamalar tek, geniş bir bağlama sırtı ve tek bir eşleşen taban oluğu kullanır.
  • SNS Pilot bağlamaları. Bu bağlamalar Profile bağlamalarına benzer. Ancak bu bağlamalarda iki farklı bağlama yuvasına oturtmak için iki metal çubuk kullanılır. Bu bağlamaların mükemmel denge sağlarken üstün tekme hareketi ve esneklik sunduğu düşünülmektedir.

Kayak ve Bağlama Türüne Karar Verme

  1. adım 1 tercih ettiğiniz kayak türünü belirleyin.
    Tercih ettiğiniz kayak türünü belirleyin. Alacağınız kayak türü, nasıl ve nerede kayak yaptığınıza göre değişecektir.
    • Daha dik pistler sunan daha büyük tepelerde ve dağlarda kaymayı seviyorsanız, Alpine kayaklarını veya muhtemelen Telemark kayaklarını isteyeceksiniz. Alpine kayaklar, bir tepenin veya dağın zirvesine çıkıp ardından tabana doğru kayacağınız daha dik pistler için üretilmiştir.
  2. adım 2 sizin için doğru kayak türlerini seçin.
    Sizin için doğru kayak türlerini seçin. Dört ana yokuş aşağı kayak türü ve üç ana kros kayağı türü vardır. Tüm dağ kayakları, çift uçlu kayaklar, backcountry ve yarış kayakları.
    • Bu farklı kayak türleri için ihtiyacınız olan ekipman her yerde aynı olmayacaktır. Daha geniş bir bele sahip tüm dağ kayakları, her yerde kayak yapmak için en iyisidir.
    • İkiz uçlar, snowboard gibi yukarı doğru bükülen iki uca sahiptir. Bu kayaklar, tüm dağ ve park olmak üzere iki göreceli kategoriye ayrılır.
    • Arazi kayakları en geniş olanlardır ve toz ve bakımsız yollar içindir. Bu kayaklar karda yüzmenize yardımcı olur ancak keskin dönüşler yapmanıza izin vermez.
    • Kros ve Randonée kayakları dik yamaçlar için uygun değildir. Bu kayaklar, kaymaya ve tırmanmaya yardımcı olan daha hafif bir donanıma sahiptir. Bu kayaklar çok keskin dönüşlere izin vermez.
    • Telemark kayaklar, Nordik kayaklarda olduğu gibi arka topuğunuzu çıkarma olanağı sunan bir tür karma kayaktır. Ancak bir telemark kayağı hala daha dik ve daha agresif yamaçlarda kaymak için tasarlanmıştır.
  3. adım 3 bir profesyonele danışın.
    Bir profesyonele danışın. Doğru ayarı yapmanın en iyi yolu, yerel kayak mağazanıza gidip bir kayak uzmanı tarafından kıyafet ve ölçü almaktır.
    • Profesyonel teknisyenler bağlamalarınızı düzgün bir şekilde ayarlayabilir ve sizi doğru bot ve ekipmanlarla eşleştirebilir. Kilonuz ve yeteneğiniz değişmiş olabileceğinden her sezon bir profesyonele danışmalısınız.

Uzman Soru-Cevapları

  • Soru
    Kayak bağlamalarını nasıl seçersiniz?
  • Soru
    İyi bir kayak bağlamasını nasıl seçerim?
    Her şey tercihe ve sizi neyin rahat hissettirdiğine bağlı. Bir kayak mağazasını ziyaret etmenizi ve hangisinin size en uygun olduğunu görmek için birkaç çeşidi denemenizi tavsiye ederim.
  • Soru
    Hangi kayakları satın alacağımı nasıl bilebilirim?
    İhtiyacınız olan kayak türü, nasıl ve nerede kayak yaptığınıza bağlıdır. Ne satın alacağınızdan emin değilseniz en iyisi bir profesyonele danışmaktır. Size neye ihtiyacınız olduğunu gösterebilir ve kurulumunuzu anlamanıza yardımcı olabilirler.

İpuçları

  • Büyüdüğünüzde, kilo verdiğinizde veya aldığınızda, yaşlandığınızda veya becerinizi geliştirdiğinizde DIN'niz değişecektir. Bağlamalarınızı buna göre ayarlayın.
  • Botları ve bağlamaları aynı anda satın alın. Tüm bağlamalar birbirinin yerine kullanılamaz.
  • Bağlamalarınızın kayaklara doğru şekilde monte edildiğinden emin olun. Genellikle yaptığınız kayak türü, cinsiyetinizin yanı sıra bağlamalarınızın nereye monte edildiğini de etkileyecektir (erkekler ve kadınlar farklı ağırlık merkezlerine sahiptir).

Uyarılar

  • Profesyonel olmadığınız sürece bağlamalarınızı, özellikle de DIN ayarlarınızı yapmanız önerilmez. Yanlış ayarlamalar ciddi yaralanmalara yol açabilir.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Kayaklar
  • Kayak Bağlamaları
  • Kayak Botları
  • Kayak Direği
  • Tornavida
  • DIN numarası tablosu (veya DIN numarası)
  • NIN anahtarı