Havalı Tüfek Nasıl Nişan Alınır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Daisy havalı tüfeğin 1895 yılında piyasaya sürülmesinden bu yana, havalı tüfekler askeri eğitimden Olimpiyat Oyunlarına kadar her alanda kullanılan bir klasik olmuştur. İster hedef atıcılığı ister avcılıkla ilgileniyor olun, bir havalı tüfekle pratik yapmak çok eğlenceli olabilir. Nasıl nişan alınacağını öğrenmek, konsantrasyonunuzu ve fiziksel kontrolünüzü geliştirmenin harika bir yoludur. Ancak unutmayın: güvenlik son derece önemlidir. Havalı tüfeğinizi kullanmadan önce, size nasıl kullanılacağını gösterecek deneyimli bir atıcıya ihtiyacınız olacaktır.

Adımlar

Havalı Tüfek Nişan Almaya Hazırlanma

  1. adım 1 havalı tüfeğinizin parçalarını tanıyın.1Tabancanızın parçalarını tanıyın. Her bir parçanın adını ve işlevini anlamak, silahınız üzerinde her zaman kontrol sahibi olmanız için çok önemlidir.
  2. adım 2 baskın gözünüzü belirleyin.2Baskın gözünüzü belirleyin. Bu, hassas bir şekilde nişan almanıza yardımcı olur ve silahı hangi taraftan tutacağınızı gösterir (varsa).
    • Her iki kolunuzu da önünüze doğru uzatın.
    • Her iki elinizin işaret parmakları ve başparmaklarıyla küçük bir daire çizin.
    • Dairenin içinden bakarak uzaktaki bir nesneye odaklanın.
    • Nesneye odaklanmaya devam ederek daireyi kendinize doğru geri çekin.
    • Daire ile aynı hizada olan göz baskın gözdür.
    • Havalı tüfekle atış yapıyorsanız, silah baskın gözünüzle aynı tarafta durmalıdır.
  3. adım 3 doğru nefes alma tekniğini öğrenin.3Doğru nefes alma tekniğini öğrenin. Nefes almak - ya da daha doğrusu nefes almamak - silahınızı hedeflemede önemli bir unsurdur. Nefes alırken vücudun hareket etmesi, düz atış yapmak bir yana, iyi bir nişan resmi elde etmeyi bile zorlaştırır.
    • Nişan almadan önce nefes alın ve vücudunuzu gevşetin.
    • Derin bir nefes alın ve yarıya kadar verin.
    • Nişan alıp tetiği çekerken nefesinizi yarıda tutun ve sonra verin.
    • Bu tekniğe alışmak için silahınız olmadan pratik yapabilirsiniz.

Ateşleme Pozisyonuna Geçme

  1. adım 1 serbest kol ayakta durma pozisyonu ile başlayın.1Serbest kol ayakta durma pozisyonu ile başlayın. Dizleriniz düz, ayaklarınız omuz genişliğinde açık, vücudunuz ve başınız dik olacak şekilde ayakta durun. Sol kolunuz göğüs kafesinize yaslanarak tüfeği destekler. Tüfeğin dipçiği sağ omzunuza dayanır. Sol eliniz tüfeğin ağırlığını el kundağının altından destekler ve sağ eliniz kabzayı tutar.
    • Bu pozisyondan sağa veya sola nişan almak için ayaklarınızı hareket ettirin. Yukarı veya aşağı doğru nişan almak için silahı kaldırın veya indirin.
  2. adım 2 yüzüstü pozisyona alçalın.2Yüzüstü pozisyona alçalın. Hedefinize bakacak şekilde yere uzanın ve vücudunuzu biraz sola doğru eğin. Sağ diziniz hafifçe bükülür, sağ bacağınızı yukarı çeker ancak sırtınıza paralel ve ayağınız yerde kalır. Sol kolunuzu öne doğru uzatın ve sol elinizle silahın el kundağını alttan destekleyin. Sağ eliniz kabzayı tutarken tüfeğin dipçiği sağ omzunuza dayanmalıdır.
    • Hedefi sola veya sağa ayarlamak için vücudunuzu sol dirseğinizin üzerinde döndürün; hedefi yukarı veya aşağı düzeltmek için sol elinizi sırasıyla geriye veya ileriye doğru hareket ettirin.
  3. adım 3 diz çökme pozisyonunu öğrenin.3Diz çökme pozisyonunu öğrenin. Ayağınız kalçanızın altında ortalanacak şekilde sağ dizinizin üzerinde diz çökün. Ağırlığınız sağ topuğunuzun altındadır ve ayak parmaklarınız yere düz basar. Sol bacağınızı önünüze doğru çekin, diziniz bükülü, ayağınız yerde düz dursun. Sol dirseğinizin düz kısmını sol diz kapağınızın düz kısmına yerleştirin. Tüfeğin el kundağı sol elinizin avuç içinde durur.
    • Vücudunuzu sağ ayağınızın üzerinde döndürerek ve sol ayağınızı denge için ayarlayarak nişan alın.
  4. adım 4 oturma pozisyonunu deneyin.4Oturma pozisyonunu deneyin. Bağdaş kurarak oturun ve dirseklerinizi dizlerinizin hemen arkasındaki bacaklarınıza dayayın. Tüfeğin el kundağını sol elinizde tutun ve sağ elinizi kabzanın üzerine koyun.
    • Vücudunuzu belden döndürerek sola veya sağa, sol dirseğinizin konumunu ayarlayarak yukarı ve aşağı nişan alın.

Havalı Tüfeğinizi Nişan Alma

  1. adım 1 düzgün bir dayanağınız olduğundan emin olun.1Doğru bir dayanak noktanız olduğundan emin olun. Destek, hedefinizin arka planıdır. Sert yüzeylerden, sudan, teneke kutulardan veya sekmeye neden olabilecek diğer sert nesnelerden kaçının.
  2. adım 2 çevredeki alanın temiz olduğundan emin olun.2Çevredeki alanın temiz olduğundan emin olun. Hedefinizin yakın çevresinde hiç kimse ve hiçbir şey olmamalıdır.
  3. adım 3 atış pozisyonunuzu alın.3Ateş pozisyonunuza geçin. Silahı her zaman güvenli bir yöne doğrultmayı unutmayın, böylece silah patlarsa yaralanma veya hasara neden olmaz.
    • İşaret parmağınızı tetikten uzak tutun (yan tarafta duracak şekilde) ve silahı iki elinizle tutun.
    • Silahı göz hizasına getirin.
  4. adım 4 arpacığın yerini belirleyin.4Arpacığın yerini belirleyin. Bu ya içinde bir çentik bulunan yatay bir çubuk (açık arpacık) ya da bir deliktir (diyafram).
    • Gözünüze zarar verebileceği için gözünüzü nişangahın arka tarafına çok yakın tutmayın.
  5. adım 5 arpacığı gez ile hizalayın.5Arpacığı arpacık ile hizalayın. Ön nişangahlar ya küçük bir direk ya da başka bir açıklıktır. Ön ve arka nişangahlar hizalandığında, ön taraf arka tarafa göre ortalanır.
  6. adım 6 vücudunuzu hizalayın's position with your target for the sight picture.6Vücudunuzun konumunu nişangah resmi için hedefinizle hizalayın. Şimdi, arpacık ve hedef arpacığa göre ortalanmış olacak şekilde her üç şeyi de hizalamış olmalısınız.
  7. adım 7 hedefinizi belirleyin.7Hedefinizi belirleyin. Hedefinizin ne olduğunu ve ötesinde ne olduğunu bildiğinizden kesinlikle emin olun.
  8. adım 8 nefes alma alıştırması yapın.8Nefes alma pratiği yapın. Vücudunuzu gevşetin, derin bir nefes alın, nefesinizi yarıya kadar verin ve tutun.
  9. adım 9 bir kez daha hedefin, destek noktasının ve etrafındaki alanın temiz olduğundan emin olun.9Hedefin, destek noktasının ve çevrenin temiz olduğundan bir kez daha emin olun. Ateş etmeden önce daima düşünün.
  10. adım 10 tetiği sıkın.10Tetiği sıkın. Sarsmayın veya çekmeyin.
  11. adım 11 takip edin.11Takip edin. Ateş ettikten sonra, hedefinizi vurana kadar hareket etmemelisiniz. Saçmanın silahı terk etmesi sadece bir saniye sürer, ancak bu kısa sürede bile herhangi bir hareket nişan almanızı engelleyecektir.
    • Sadece hedefiniz vurulduktan sonra tam olarak nefes verin.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruTetik sıkma işlemini açıklayın. Burada bir meydan okumam var, önce işaret parmağınızı hafifçe tetiğin üzerine koymalısınız, basmayın. Sonra doğru nişan almak için birkaç saniye bekleyin, doğru nişan aldığınız anda parmağınızı yavaşça geri çekin ve ateşi serbest bırakın.

İpuçları

  • Atış pozisyonlarının açıklamaları sağ atıcılar içindir; sol atıcıların pozisyonu buna göre tersine çevirmeleri gerekir.
  • Atış pozisyonları için, önce eğitmeninizin pozisyonları göstermesini izleyin, farklı vücut parçalarının pozisyonuna çok dikkat edin. Kendinizi rahat hissedene kadar pozisyonları önce silah olmadan uygulamalısınız.
  • Sizin dışınızda başka insanlar da varsa, herkesin arkanızda kaldığından emin olun.

Uyarılar

  • Saçmalar sekebileceğinden, havalı tüfeğinizle ateş ederken daima koruyucu gözlük takın.
  • Mümkünse emniyeti devreye sokun, ancak kazaları önlemek için buna güvenmeyin. Mekanik arızalar her an meydana gelebilir, bu nedenle bu, doğru silah kullanımının yerine geçmez.
  • Havalı tüfek saçmaları hala yaralama ve hatta öldürme gücüne sahiptir: bu silahlar oyuncak değildir ve herhangi bir silahla aynı dikkatle ele alınmalıdır.
  • Havalı tüfek kullanmadan önce daima yerel yasaları kontrol edin.
  • Bir silahı elinize almadan önce nasıl güvenli bir şekilde tutacağınızı ve kullanacağınızı öğrenin.
  • Kullanmaya hazır olana kadar silahınız her zaman boş olmalıdır.
  • Ateş etmeye hazır olana kadar parmağınızı daima tetikten uzak tutun.
  • Havalı tabancanızı asla toplum içinde kullanmayın. Bazı durumlarda bu silahları ateşli silahlardan ayırt etmek zor olabilir ve kendinizi ve başkalarını riske atarsınız.
  • Atışlar gürültülü olabileceğinden kulak koruması da tercih edilir.
  • Silahınızı yetkisiz kişilerin erişemeyeceği şekilde saklayın. Eğitimsiz kişiler, özellikle de çocuklar asla bir silaha erişememelidir.