Tüfekle Nasıl Doğru Nişan Alınır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Nişancılık, uygun formu korumak ve istikrar ve isabet sağlayacak alışkanlıkları geliştirmekle ilgilidir. Profesyonellerin hedefi her seferinde vurmak için kullandıkları püf noktalarını keşfetmek için okumaya devam edin.

Bilmeniz Gerekenler

  • Ateş etmeyen elinizle kabzayı sabitleyin. Tüfeğin el koruması, baş ve işaret parmaklarınızın oluşturduğu 'V' içinde durmalıdır
  • Tüfeğin 'nişan aldığından' emin olmak için kroşeyi hizalayın. Hizalamadaki herhangi bir hata, mermi silahtan çıktığında katlanarak artar.
  • Tetiği sanki parmağınızı yumruğunuza götürüyormuş gibi hafifçe sıkarak çekin.

Adımlar

Tüfeği Sabit Tutma

  1. adım 1 sabit pozisyonunuzu geliştirin.1Sabit pozisyonunuzu geliştirin. Orduda, temel nişancılığı geçen askerlerden, namluya bir çekiç düşse bile tüfeklerini arpacığı düz tutacak kadar sabit tutmaları beklenir. Temel sabitleme tekniğinin bu temellerinde ustalaşarak, nişangahlarınızı her pozisyonda sabit tutabilmelisiniz.
    • Sizin için en iyi ve en rahat olanı bulmak için farklı pozisyonlarda pratik yapın. Bazıları için rahat olan oturur pozisyon, kalçaları kötü olan atıcılar için rahatsız edicidir.
    • Eğer sağ elinizi kullanıyorsanız, 'ateş eden eliniz' sağ eliniz, 'ateş etmeyen eliniz' ise sol eliniz olacaktır, ya da tam tersi.
    • Bununla birlikte, göz hakimiyeti de bir faktördür. Genel olarak, omuzdan ateşlenen silahlarda, baskın gözün olduğu tarafa doğru hizalanırsınız. Bu, çapraz baskın atıcılar için bile geçerlidir - sol veya sağ elini kullanan ve karşı gözü baskın olan kişiler.
  2. adım 2 ateş etmeyen elinizle kabzayı sabitleyin.2Ateş etmeyen elinizle kabzayı sabitleyin. Tüfeğin el koruması, baş ve işaret parmaklarınızın oluşturduğu 'V' içinde durmalıdır. Kavrama, kötü bir tokalaşma gibi hafif olmalı ve bilek düz, parmaklar doğal bir şekilde el kundağının etrafında kıvrılmış olmalıdır.
    • Basketbolda atış yapmayan elin topu sabit tutması gerektiği gibi, atış yapmayan el de tüfeği sabit tutmalıdır. Tüfeğin desteğinin çoğu ateş eden elinizden ve pozisyonunuzdan gelmelidir, ancak ateş etmeyen el sabitlik içindir.
    • Bu eli her zaman tüfeğin hareketinden ve fırlatılan fişeklerden uzak tutmak için önlem alın.
  3. adım 3 tüfeğin dipçiğini ateş eden omzunuzun cebine sıkıca yerleştirin.3Tüfeğin dipçiğini ateş eden omzunuzun cebine sıkıca yerleştirin. Dipçiğin, altındaki koltuk altınızın etli kısmına veya köprücük kemiğinize değil, omzunuza dayandığından emin olun.
    • Bu cepte sıkıca tutmak, geri tepmenin omzunuza geri çarparak acı verici ve hatalı bir atış yapmak yerine tüm vücudunuz tarafından emilmesini sağlar.
  4. adım 4 tabanca kabzasını ateş eden elinizle kavrayın.4Ateş eden elinizle tabanca kabzasını kavrayın. Ateşlediğiniz tüfeğin türüne bağlı olarak, ya tam bir tabanca kabzasını ya da konik bir av tüfeği tarzı kabzayı kavrayacaksınız. Ne olursa olsun, tutuşunuz ateş etmeyen elinizden daha sıkı olmalı, daha çok bir iş el sıkışması gibi olmalıdır. Kabzada bir miktar geriye doğru çekme olmalı, tüfeği omzunuza doğru sıkıca geri çekmelisiniz. Bu, ateş etmeye hazır olduğunuzda, tetiği sıkmanın tüfeği hareket ettirmemesini ve isabetliliğinizi sarsmamasını sağlar.
    • Tetik parmağınız düz olmalıdır. Ateş etmeye hazır olana kadar tetiğin etrafında kıvırmayın. Tetik korkuluğunun yan tarafına yaslayın veya dipçiği kavramak için diğer parmaklarınızla birlikte kullanın.
  5. adım 5 dirseklerinizi aşağıda ve içeride tutun.5Dirseklerinizi aşağıda ve içeride tutun. Dirsekleriniz oturuyor, ayakta veya yüzüstü olmanıza bağlı olarak biraz farklı yerleştirilecektir, ancak tüm pozisyonlar dirseklerinizin tüfeğin ağırlığını desteklemek için tüfeğin altında kalmasını gerektirir. Dirseklerinizi kalçanıza doğru bağlayan ve ağırlık merkezinize doğru çeken bir ip düşünün.
  6. 6Boynunuzu gevşetin ve yanağınızın doğal bir şekilde dipçiğe düşmesine izin verin. Buna bazen 'yanaktan kundağa kaynak' denir ve bazı tüfeklerde burnunuzu şarjör kabzasına getirerek elde edilebilir. Yanaktan kundağa tutarlı bir şekilde kaynak yapmak, gözünüzün doğal bir şekilde nişangaha hizalanmasını ve nişan almak için çevresel görüşünüzü kullanmak zorunda kalmamanızı sağlayacaktır.
  7. adım 7 vücudunuzu gevşetin.7Vücudunuzu rahatlatın. Doğru teknikle vücudunuzu gevşetebilmeli ve sakin bir nefes ritmi yakalayabilmelisiniz. Tüfeği gergin olmadan sıkıca kavramalısınız. Tüfeği tutmak için kaslarınızı kullanıyorsanız, sonunda yorulacak ve isabet oranınız düşecektir. Rahat ve gevşemiş bir pozisyona geçmek isabetli atış yapmanın en iyi yoludur.

Doğrulukla Atış Yapmak

  1. adım 1 doğal nişan noktanızı kontrol edin.1Doğal nişan noktanızı kontrol edin. Kendinizi hedefin genel yönüne yönlendirdikten ve sabit bir pozisyonda rahatladıktan sonra, tüfeğiniz sizin fazla çaba sarf etmenize gerek kalmadan çoğunlukla hedefe yönelmiş olmalıdır. Buna 'doğal nişan noktanız' denir ve doğru tekniğin bir işaretidir.
    • Sabit pozisyonda kaslarınızı gevşettiğinizde ve yanağınızın dipçiğe kaynak yapmasına izin verdiğinizde, nişangahı doğrudan hedefe almak için vücudunuzu hafifçe döndürmek için çaba harcamanız gerekiyorsa, bu kendinizi yeniden konumlandırmanız gerektiğinin bir işaretidir. Pozisyonunuzu terk edin ve kendinizi doğru şekilde yeniden hizalayın.
  2. adım 2 tüfek nişangahını hizalayın.2Tüfek nişangahını hizalayın. Temel bir açıklık görüşlü tüfek (yani tüfeğin üzerinde dürbün yoktur) - genellikle 'demir nişangah' olarak adlandırılır - iki parçadan oluşur: tüfeğin namlusunun ucuna yakın bir ön nişangah direği veya 'boncuk' ve namlunun yaklaşık yarısına kadar bir açıklık veya 'kroşe'. Hedefiniz hakkında endişelenmeden önce, tüfeğin 'nişan aldığından' emin olmak için kroşeyi kroşede hizalamanız gerekir. Buradaki herhangi bir hizalama hatası, mermi silahı terk ettiğinde katlanarak artar.
    • Eğer yanaktan dipçiğe kaynağınız iyiyse, nişan direği fazla zorlanmadan açıklıkta hizalanmalıdır. Gerekirse boynunuzu hafifçe yeniden konumlandırın.
    • Teleskopik bir nişangah kullanıyorsanız, prensip temelde aynı olacaktır. Gözünüzün dürbünden uygun uzaklıkta, geri tepmeyi önleyecek kadar uzakta olduğundan ve dürbünün görüşünde 'gölge' olmaması için düzgün hizalandığından emin olun.
    • Ateş etmeden önce dürbününüzün düzgün bir şekilde nişan aldığından ve arpacık direğinizin yansıtıcı değil, karartılmış ve mat olduğundan emin olun. Karartmak için silah karartması veya kurşun kalem kullanın.
  3. adım 3 gözünüzü odaklayın.3Gözünüzü odaklayın. Gözünüzü arpacık direği ile hizalayın ve ona odaklanın. Dirseklerinizi dizlerinizin üzerinde dengelemeye, eşit şekilde nefes almaya, kundağı sıkı tutmaya ve 50 yarda (45,7 m) uzaklıktaki küçük bir hedefe küçük bir açıklıkta küçük bir boncuk tutmaya çalışırken, sinir bozucu olabilir: Neye odaklanıyorsunuz ki? Kısa cevap boncuktur, hedefe değil. Doğru pozisyonda olduğunuza güvenin, rahatlayın ve boncuğa odaklanın.
    • Doğru pozisyondaysanız ve nişangahı hizaladıysanız, hedefiniz diyafram açıklığında olmalıdır ve size bulanık görünse de, boncuğa odaklanmak, ateş ederken doğru nişangah hizalamasını korumanızı sağlar ve bu da daha doğru bir atış görüntüsü ile sonuçlanır.
  4. adım 4 nişan resminizi kontrol edin.4Nişan resminizi kontrol edin. Doğru hedeflenmiş bir atışta arpacık, diyafram, hedef ve gözünüz mükemmel bir şekilde hizalanır (veya dürbün kullanıyorsanız artı işareti ve hedef). Buna 'görüş resmi' denir. Her şeyin aynı hizada olduğundan emin olmak için odağınızı hedef ve nişangahınız arasında ileri geri kaydırmak için bir saniye ayırın.
    • Nihayetinde, nişan alma alıştırması yaptıkça, bunu odağınızı değiştirmeden yapabileceksiniz ki bu da gözleri yorma eğilimindedir. Yanaktan gövdeye kaynak ve nişangah hizalama pratiği yapmak, nişan alırken gözünüzün çok fazla çalışmak zorunda kalmamasını sağlayacaktır.
  5. adım 5 nefesinizi kontrol edin.5Nefesinizi kontrol edin. Atış yapmak milimetrelik bir beceridir ve nişangahlarınızı eğitirken nefesinizin nişanınızı ne kadar etkilediğini fark edeceksiniz. Ancak doğal ve tam nefes almak önemlidir. Nefesinizi tutmak rahatsızlığa ve hatalı atışlara neden olacaktır. Nefes alırken, nefes verdikten hemen sonra, ciğerlerinizdeki havayı tamamen boşalttığınız, ancak rahatsız olup nefes alma ihtiyacı duymadan önceki anı fark etmeyi öğrenin. Bu bir saniyelik bir andır, ancak tetiği çekmek için en istikrarlı ve en mükemmel andır.
  6. adım 6 tetiği sıkın.6Tetikleyiciyi sıkın. Tetiği vites değiştirir gibi çekerseniz, tüm dikkatli hizalama ve konumlandırma işlemleriniz geri alınacaktır. Bunun yerine, tetiği parmağınızı yumruğunuza götürür gibi sıkmak, kabzadaki sıkı iş el sıkışmasını nazik bir sıkma ile tamamlamak istersiniz.
    • Başlangıçta, tüfeğin raporunu ve geri tepmesini tahmin etmek, birçok atıcının tetiği çekerken yalpalamasına neden olur. Bir kerede çok fazla şeyi bir arada tutmak zordur, ancak tüfeğinizi rahat ettirmek isabetli atış yapmanın tek yoludur. Atışlarınızı ayarlamak için bolca zaman ayırın ve rahatlamayı öğrenin. Bu zemin çalışması karşılığını verecektir.
  7. adım 7 takip edin.7İzleyin. Tıpkı basketbol veya golfte olduğu gibi, doğru konumlanma ve denge atış boyunca devam etmelidir. Hedefi vurup vurmadığınızı görmek için başınızı yukarı kaldırmak hedefi ıskalamanın en iyi yoludur. Kaslarınızı gevşek, yanağınızı dipçiğe kaynaklanmış, dipçiği omuz cebinize sıkıca oturtun ve gözünüzü arpacık direğine odaklayın. Birkaç nefes alın ve atışınızı kontrol etmeye ya da tekrar ateş etmeye hazırsınız.

Her Pozisyonda İsabetlilik Geliştirme

  1. adım 1 yüzüstü pozisyondan ateş edin.1Yüzüstü pozisyondan ateş edin. Ateş etmeyen bacağınız ve dirseğinizle hedefinizin yaklaşık 25 - 30 derece sağını gösteren bir çizgi çizin. Tüfeği ateş eden omzunuzun kıvrımında omuzlayın, böylece doğal nişan noktanız hedefinizin üzerine düşer. Dipçiği omzunuzda yeterince yüksek tutun, böylece başınız ayakta duruyormuş gibi dik kalır. Tüfeği hedef seviyesine getirmek için sol elinizi kullanın.
    • Yüzüstü pozisyon, tüm standart atış pozisyonları arasında en dengeli olanıdır çünkü atıcının dirsekleri ve tüfeğin ağırlığı yer tarafından desteklenir. Bu pozisyonda bir bipod, kum torbası veya başka bir sabitleme cihazı da kullanabilirsiniz.
    • Sıcak mermi kovanlarına dikkat edin. Yüzüstü yattığınız için, sıcak kovanlar cildinize çarpabilir veya vücudunuza düşebilir, ancak bu her pozisyondan atış için geçerlidir.
  2. adım 2 oturur pozisyonda ateş edin.2Oturur pozisyonda atış yapın. Bu pozisyonda, hedefe 90 derece dönük şekilde bağdaş kurarak oturacaksınız. Tüfek kundağını desteklemek için dirseklerinizi her iki dizinizin üzerine koyun ve isabet oranınızı artırmak için sırtınızı mümkün olduğunca düz tutun.
    • Bu pozisyon bazı atıcılar için çok rahattır, ancak nefes alıp vermekten önemli ölçüde etkilenir. Bu pozisyonda ateş ederken nefes kontrolünüzü iyi sağlayın.
  3. adım 3 ayaklarınız omuz genişliğinde açık olacak şekilde ayakta durarak atış yapın.3Ayaklarınız omuz genişliğinde açık olacak şekilde ayakta durarak atış yapın. Ateş etmeyen kalçanızı hedefe dönük tutun. En isabetli atışı sağlamak için tüfeğin ağırlığını her iki ayağınıza eşit olarak dağıtmak istersiniz, bu nedenle dirseklerinizi aşağıda, ağırlığınızı kalçalarınızda dengede tutun.
    • Vücudunuzla düz bir destek sütunu oluşturarak tüfeği güvenli bir şekilde destekleyin. Tüfek vücudunuzun üzerinde rahatça dengede durmalı ve sadece minimum kas kullanımı gerektirmelidir.
  4. adım 4 diz çökerken ateş edin.4Diz çökerek ateş edin. Profesyonel atıcılar, ateş eden taraftaki bacağın ayak bileğini desteklemek için 'diz çökme rulosu' adı verilen bir şey kullanırlar, ancak siz de rulo haline getirilmiş bir tişört veya başka bir destek kullanabilirsiniz. Ateş eden taraftaki destek ayak bileğinizi düz ve ateş etmeyen dizinizi dikey tutarak desteğinizin üzerinde diz çökün. Ateş etmeyen dirseğinizi ateş etmeyen dizinizin üzerine koyabilir veya diz çökme pozisyonunu modifiye edilmiş bir ayakta durma pozisyonu olarak kullanabilir ve yukarıda tutabilirsiniz. Her iki durumda da dirseklerinizi tüfeğin ağırlığını destekleyecek şekilde içeride ve aşağıda tutun.
    • Dirseğinizi dizinize dayarsanız, dengesiz 'kemikten kemiğe' temastan kaçındığınızdan emin olun. Bunun yerine kolunuzun 'etini' dizinize yaslayın. Dizinizi dirseğinizin bir ya da iki santim yukarısına sol trisepsinize yerleştirmeyi deneyin, ardından sizin için en stabil, en rahat pozisyonu bulmak için küçük ayarlamalar yapın.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruAskerler ateş ederken tüfeklerinin dipçiklerini neden omuzlarına dayarlar? Nişan almak için doğru pozisyondur ve geri tepmeyi dengeler.
  • SoruEllerim titriyor, ne yapmalıyım? Bu herkesin başına gelir, özellikle de yeni başlayanların. Silahlar ağırdır, birçok kişi için silahı sabit tutmak zordur. Silahınızı kendinizi titrerken bulduğunuz pozisyonda tutma alıştırması yapın. Nefes alma teknikleri (3-4-3) de kullanılabilir.
  • SoruGözlük takarsam nişan almamı etkiler mi? Nişan almanızı etkilememelidir, ancak uzun mesafe veya kısa mesafe gözlüğü takıyorsanız, mesafe algınızı etkileyebilir.

Video

İpuçları

  • Kuvvetli rüzgarlar da nişan almayı etkileyebilir. Yine bu etki mesafeyle birlikte artar.
  • Atışlarınız hedefin dışındaysa ancak her şeyi doğru yaptığınızdan eminseniz, nişangahlarınız veya dürbününüz düzgün hizalanmamış olabilir. Ya bunları ayarlayın (bkz: Tüfek Nasıl Nişan Alınır) veya yapamıyorsanız, hedefinizi dengeleyin.
  • Mesafe için telafi edin. Silahınızın nişangahları genellikle silahın kullanmak üzere tasarlandığı mühimmat için optimize edilmiş belirli bir mesafe aralığına göre ayarlanmıştır. Farklı mühimmatlar belirli mesafeler için tasarlanmıştır. Bir 22 lr mermi 100 yardada (91,4 m) bir 7,62x34 kadar isabetli değildir ve bu mermi bir .223 kadar isabetli değildir, vb. Nişan alırken bunu göz önünde bulundurun. 50 yardada (45,7 m) hedefte olan şey 100 yardada (91,4 m) hedefte olmayacaktır. Bu sapma, hedef atıcıdan uzaklaştıkça artar.

Uyarılar

  • Hedefinizi almaya gittiğinizde silahınızı asla dolu ve gözetimsiz bırakmayın. Silahınızdan ayrılmanız gerekiyorsa sürgüyü veya silindiri 'açık' konumda kilitleyin - bu şekilde tetik çekilse bile mermi ateşlenmeyecektir.
  • Çoğu tüfek, özellikle de yarı otomatik silahlar, kullanılmış kovanları silahın yan tarafından dışarı atacak şekilde tasarlanmıştır. Eğer sol elle veya sol elle kullanılan bir silahla sağ elle atış yapıyorsanız, kovanların yüzünüze doğru fırlamayacağından emin olun.
  • Ateş ederken asla gözünüzü tüfeğe monte edilmiş bir dürbünün tam karşısına koymayın - ortaya çıkan tepme dürbüne zarar verecektir. yörüngeve en azından gözünüzü morartabilir ve en kötü ihtimalle sizi hastaneye kaldırabilir.
  • Her zaman, her zaman, her zaman silahları güvenli bir şekilde kullanın. Dikkatsizce kullanılan silahlar ölümcül olabilir. Dolu olmadığını düşünseniz bile her zaman bir silahın dolu olduğunu varsayın. Bir silahı nasıl güvenli bir şekilde kullanacağınızdan %100 emin değilseniz ateşli̇ si̇lah güvenli̇ği̇ hakkinda makale devam etmeden önce.
  • Her zaman güvenli poligon uygulamalarına ve kurallarına uyun.
  • Ateşli silah kullanırken her zaman kulak koruyucu ve göz koruyucu kullanın.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Bir tüfek
  • Mühimmat
  • Göz koruması
  • Kulak koruması