Yeni Başlayan Biriyseniz Alp Disiplini Kayak Nasıl Yapılır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kayak yapmak birçok kişi tarafından sevilen bir hobidir, ancak uygun ekipman ve beceriler olmadan atlarsanız tehlikeli olabilir. Boyunuza uygun kayaklar, botlar ve batonlar seçin. Ayaklarınızı kalça genişliğinde açarak ve dizlerinizi bükerek duruşunuzu alın. Bir kayak eğitmeninden ders alarak dönmeyi ve durmayı öğrenin. Eğim derecelerini kontrol edin ve başlangıç eğimlerine sadık kalın, ilk başta yavaş gidin ve tepenin dibine gelmeden önce daima durun.

Adımlar

Ekipman

  1. adım 1 sizden daha kısa kayaklar seçin.1Sizden daha kısa olan kayakları seçin. Önceden hangi ölçüyü almanız gerektiğini görmek için bir kayak ölçü tablosuna bakın. Ayrıca kayakları uçlarından tutabilir ve sizden yaklaşık 13 cm (5 inç) daha kısa olanları seçebilirsiniz. Daha kısa kayaklar, uzun kayaklara göre daha kolay öğrenilir.
    • Seçtiğiniz kayaklar ne kadar uzun olursa, yavaşlamak ve dönmek için o kadar fazla incelik gerekir çünkü hareket edecek daha fazla kayağınız vardır.
  2. adım 2 botların sıkı olduğundan ve kaymadığından emin olun.2Çizmelerin sıkı olduğundan ve kaymadığından emin olun. Normal çoraplardan daha kalın oldukları için kayak botlarını kayak çorapları giyerken deneyin. Botlarınızı ilk giydiğinizde ayak parmaklarınız sıkışmış gibi hissedebilir, ancak bu normaldir ve geçecektir. Botlar bağlandıktan sonra, ayak parmaklarınızı zar zor oynatabilmelisiniz ancak tüm ayağınız güvende olmalıdır.
    • Kayak botları sıkı olmalı ancak ayaklarınızı rahatsız edecek kadar olmamalıdır. Mükemmel uyum ile çok küçük botlar arasında ince bir çizgi vardır.
    • Kayak botu bedenleri spor ayakkabı bedenleriyle doğrudan ilişkili değildir. Kayak parkındaki bir çalışandan doğru botları seçmenize yardımcı olmasını istemelisiniz.
    • Baldırlarınız sıkışmadan botların içinde yürüyebildiğinizden emin olun.
  3. adım 3 bir dizi baton alın.3. Bir dizi sırık alın. Kayak batonları denge kurmanıza ve dönmenize yardımcı olmak için kullanılır. Kaburgalarınıza ya da göğsünüze yakın olan bir baton seti seçin. Rahat edebileceğiniz tutma yerleri olan sırıklar bulun.
    • Kayaklar.com'da kayakçı boyuna bağlı olarak sırık uzunluğu için bir tablo vardır
    • Çoğu kayak merkezinin çocuklara batonlar olmadan kayak yapmayı öğrettiğini unutmayın. Yeni başlayanlar için gerekli değildir ve kaymaya başlarken garip bir aksesuardır. Bununla birlikte, onlara daha erken alışmak yardımcı olabilir, ancak kolayca kaybolabilirler.
  4. adım 4 sıcak tutan ama nefes alabilen kıyafetler seçin.4Sıcak tutan ama nefes alabilen kıyafetler seçin. Kat kat giyin ama çok hantal kıyafetlerden kaçının. Hala egzersiz yapıyorsunuz, bu yüzden muhtemelen terleyeceksiniz. Giysilerin tam miktarı veya türü kişisel tercihtir.
    • Temel katmanınız olarak nefes alabilen dar bir polyester tişört giyin. Sizi sıcak tutacak bir polar veya polyester orta katman giyin. Üst katmanınız mümkünse su geçirmez bir ceket olmalı, ancak hareketi kısıtlayan hantal bir ceket olmamalıdır.
    • Pantolon olarak, üzerine su geçirmez kar pantolonu ile uzun iç çamaşırı giyebilirsiniz.
    • Ayaklarınızı rahat ettirecek sıcak, yün çoraplar giyin.
  5. adım 5 bir kask ve eldiven giyin.5Kask ve eldiven takın. Kayak yapmak iki nedenden dolayı sizi üşütebilir. Yerde kar olduğu için kayak pistlerinde sıcaklık zaten düşük olma eğilimindedir. Ayrıca havada yüksek hızlarda yarışıyorsunuz, bu da sizi daha soğuk yapar. Başınıza ve ellerinize tam oturan bir kask ve eldiven seçin.
    • Mümkünse su geçirmez eldivenler giyin çünkü düşebilir ve üzerlerine kar bulaşabilir.
    • Başınızı tamamen örten ve tam oturan bir yün giyin.
    • Kafatasınızı çarpabileceğiniz şeylerden korumak için yün üzerine bir kask takın. Bazı kayak merkezleri kask kiralama hizmeti sunabilir.
    • Şapka takmayı da tercih edebilirsiniz, ancak bazı kayak merkezleri arazi parkları için kask takılmasını zorunlu tutabilir. Kafa yaralanmalarına karşı artan farkındalık nedeniyle şapkalar genellikle eskisi kadar popüler değildir.
  6. adım 6 kendinizi koruyun.6Kendinizi koruyun. Gözlerinizi rüzgar yanığından ve güneş yanığından korumak için gözlük takın. Bütün gün esen rüzgar gözlerinize zarar verebilir. Soğuğa rağmen, kardan kaynaklanan parlama nedeniyle güneş yanığı olmanız mümkündür. Yüzünüzü korumak için güneş kremi kullanın. Kask da düşme ihtimaline karşı başınızı korumak için iyi bir fikirdir.

Duruş

  1. adım 1 ayaklarınızı kalça genişliğinde açın.1Ayaklarınızı kalça genişliğinde açın. Kayak için temel duruş, özellikle de yeni başlayanlar için, bacaklarınızı kalçalarınızla aynı hizada tutmaktır. Yamaçlarda kendinizi hissettikçe ayaklarınızı birbirinden uzaklaştırabilir veya birbirine yaklaştırabilirsiniz. Kayaklarınızı çoğunlukla paralel tutun ancak ayak parmaklarınız hafifçe içe dönük olsun.
  2. adım 2 dizlerinizi bükün.2Dizlerinizi bükün. Kayak, diğer sporların çoğunda olduğu gibi aynı temel atletik duruşu kullanır. Dizlerinizi bükmeniz önemlidir çünkü dengenizi geliştirir ve yamaçtaki tümseklerin etkisini almanıza yardımcı olur.
    • Kayak botlarınız dizlerinizi ne kadar bükebileceğinizi kısıtlayacaktır, ancak sadece hafifçe bükmeniz gerekir.
  3. adım 3 merkezlenmiş ve dengeli bir duruş sergileyin.3Ortalanmış ve dengeli bir duruş sergileyin. Ağırlığınızı ayak toplarınıza verin. Topuklarınızdan uzak durun ve geriye yaslanmayın. Vücudunuz eğimden aşağı doğru açılı olduğu için öne doğru eğiliyor olacaksınız, ancak çok fazla öne eğilmeyin. Dengenizi ayaklarınızın üzerinde tutmanız düz gitmenizi sağlayacaktır.
    • Sola veya sağa eğilmek dönmenize neden olur ve çok fazla öne veya arkaya eğilmek dengenizi bozarak düşmenize neden olur.

Temel Beceriler

  1. adım 1 dönmek istediğiniz taraftaki kayağı kaldırarak dönün.1Dönmek istediğiniz taraftaki kayağı kaldırarak dönün. Dönmenin birkaç yolu vardır, ancak en basitlerinden biri bir kayağı karın hemen üzerinden kaldırmaktır. Bu, vücudunuzu o yöne doğru çevirecektir. Yani sola dönmek istiyorsanız, sol kayağınızı hafifçe kaldırın. Sağa dönmek istiyorsanız, sağ kayağınızı hafifçe kaldırın.
    • Ayrıca kalçanızı gitmek istediğiniz yöne doğru çevirerek de dönün. Kalçalarınızı döndürmek kayaklarınızı gitmek istediğiniz yöne çevirecektir.
    • Dönmek istediğiniz yönün tersindeki kayağı daha sert bir şekilde aşağı itmeyi de deneyebilirsiniz. Sola dönmek için sağ taraftaki kayağı aşağı doğru itin ve kayaklarınızın kenarları sizi döndürecektir.
  2. adım 2 ayak parmaklarınızı birbirinize doğru tutarak durun.2 Ayak parmaklarınızı birbirinize doğru tutarak durun. En basit durdurma tekniği kama veya kar küreme yöntemidir. Kayaklarınızın ön uçlarını birbirine yakın olacak ve arka uçları birbirinden uzak olacak şekilde çevirin, bir dilim pizza veya kama gibi bir şekil. Tamamen durmak için, ön uçlar birbirine değmeden kayaklarınızın arkasını olabildiğince uzaklaştırın.
    • Ayak parmaklarınızı yavaş yavaş birbirinize doğru yöneltin. Ayak parmaklarınızı hızlı bir hareketle bir araya getirirseniz dengenizi bozmanız muhtemeldir.
    • Alışana kadar düşük hızlarda durma alıştırması yapın.
    • Ne kadar erken yavaşlayacağınız tepenin uzunluğuna ve ne kadar hızlı gittiğinize bağlıdır. Küçük tepeler için son 20 metre kadar yavaşlamalısınız. Daha yüksek hızlardaki daha büyük tepelerde, tepenin son %20'sinde yavaşlamaya bakın.
  3. adım 3 bir kayak dersi alın.3Kayak dersi alın. Çevrimiçi araştırma yapmak harikadır, ancak hiçbir şey size özel talimat ve geri bildirim verecek bir eğitmene sahip olmanın yerini tutamaz. Kayak merkezine gitmeden önce derslere kaydolun veya vardığınızda başlangıç sınıfları hakkında bilgi alın.
    • Diğer yeni başlayanlarla grup dersleri veya genellikle daha pahalı olan özel dersler seçeneğiniz olabilir.

İlk Koşu

  1. adım 1 eğim derecelendirmeleri hakkında bilgi edinin.1Pist derecelendirmeleri hakkında bilgi edinin. Kayak parkları, beceri seviyenize uygun pistlere bağlı kalabilmeniz için her bir pistin zorluk seviyesini gösteren tabelalar asar. Hangi sistemi kullandıklarını görmek için bulunduğunuz kayak parkındaki işaretlere bakın.
    • Yaygın eğim derecelendirmeleri yeşil daireden (kolay) siyah elmasa (zor) kadar gider.
    • Eğim derecelendirmelerini gösteren bir tabela bulamazsanız, bir görevliye derecelendirme sisteminin ne olduğunu veya yeni başlayanlar için iyi eğimlerin hangileri olduğunu sormaktan çekinmeyin.
  2. adım 2 alışana kadar yavaş gidin.2 Alışana kadar yavaş gidin. İlk koşunuzda bir uzman olmayacaksınız, bu nedenle kaymaya başladığınızda en büyük yamaçları rekor hızda aşmaya çalışmayın. Yavaşlama, dönme ve durma konusunda ustalaşana kadar kendinizi yavaş bir hızda hareket ettirmek için kama veya kar küreme tekniğini kullanın.
    • Çok fazla hızlandığınızı hissederseniz tepede durun. Tekrar başlayabilir ve tepeyi bitirebilirsiniz. Patikanın kenarında durduğunuzdan emin olun, böylece diğer insanlar size çarpmaktan kaçınabilir.
  3. adım 3 dibe ulaşmadan önce yavaşlamaya başlayın.3Dibe ulaşmadan önce yavaşlamaya başlayın. Tamamen durmak, kayak yapmaya başladığınızda alışması en zor şeylerden biridir. Kendinizi ve başkalarını güvende tutmak için, tepenin en dibine gelmeden çok önce durma alıştırması yapın.

Uzman Soru-Cevap

  • SoruKayak yapmaktan korkan biri için ne gibi tavsiyeleriniz var?
  • SoruPistlerde yaralanmaları nasıl önleyebilirim? Etrafınızda en az bir metre boşluk bırakın. Birine çok yakın kaymak istemezsiniz. Birinin arkasından geliyorsanız her zaman 'Solunda' veya 'Sağında' gibi seslenin, böylece onlara çarpmazsınız. Ayrıca, konfor alanınızın ötesinde bir tepede kaymadığınızdan emin olun.
  • SoruDik, yeşil seviyeli yamaçlardayken yükseklik korkumu nasıl yenebilirim? Korkunuzla yüzleşmek onu yenmenize yardımcı olabilir, bu nedenle belki de sadece yamaçtan aşağı kaymaya başlamanız gerekir. En küçük tepelerden başlayıp daha dik olanlara doğru ilerlemek de yardımcı olabilir.

İpuçları

Uyarı

  • Orta zorluktaki tepelere çıkmadan önce kayaklarınızda kendinize güvendiğinizden emin olun.
  • Kayak yapmak yaralanmalara neden olabilir, bu nedenle her zaman dikkatli olun.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Skis
  • Kayak Botları
  • Direkler
  • Sıcak Tutan Giysiler
  • Kask (isteğe bağlı)