Basketbolda Turnike Atışlarınızı Her Zaman Nasıl Yaparsınız?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Turnike atmak oldukça zor olabilir, ancak topu arka tahtanın tatlı noktasına bırakma tekniğiniz üzerinde çalışırsanız, performansınızı yavaş yavaş geliştirirsiniz. Turnike atmak süslü olmakla ilgili değildir, daha ziyade pratik ve beceriyle ilgilidir. Hedef belirlemek ve kendine güvenmekle ilgilidir. Pes etmeyin, kendi başınıza ve başkalarıyla pratik yapmak için bolca zaman ayırın ve çok geçmeden tekniğiniz gelişecek, beceri seviyeniz yükselecek ve turnikelerinizi düzenli olarak yapıyor olacaksınız.

Adımlar

Turnike Atışı

  1. adım 1 el altı turnikeyi düşünün.1Alttan turnikeyi düşünün. Topu elinizle altına koyarsınız. Top elinizi nazikçe terk eder ve arka tahtaya hoş ve yumuşak bir dokunuşa neden olur. Bu, potaya doğru ilerliyorsanız ve yavaşlayıp nişan almak için zaman ayıramıyorsanız kullanışlıdır.
  2. 2Eğer tercih ederseniz el üstü turnikeyi kullanın. El üstü turnike, el altı turnikeye harika bir alternatiftir. Topu smaç basacakmış gibi üstünde tutarsınız, potaya kabaca dokunmak için daha fazla güç üretir. Alçak postta olduğunuzda kullanışlıdır.
  3. 3Eğer el altı turnike kullanıyorsanız şutun içine doğru koşun. Şutun içine doğru koştuğunuzdan emin olun. Bu, el altı turnikenin anahtarıdır çünkü oyun sırasında diğer oyunculardan kaçacak ve potaya doğru koşacaksınız. Çok hızlı koşmayın. Antrenman yaparken sakin olun ve becerinizi mükemmelleştirmeye çalışın.
  4. 4Eğer uygunsa tek ayakla yatış yapın. Tek ayak turnikesi çoğu insanın yaygın olarak yaptığı bir harekettir. Topla uzak mesafeden potaya doğru hareket ettiğinizde veya potaya doğru hareket ederken birinin şut atmanız için topu size atmasını beklediğinizde kullanılır.
    • Potaya doğru koşun.
    • Yaklaştığınızda, bir ayağınızla potaya doğru zıplayın. Muhtemelen bir ayağınızla (sol) zıplayacak ve diğer elinizle (sağ) şut atacaksınız.
    • Potaya doğru koşma ve tek ayakla zıplama konusunda rahat olana kadar bunu uygulayın.
  5. 5İki ayakla turnike atmayı düşünün. Bazen iki ayakla turnike atmak daha uygundur. Bu genellikle potanın yakınında konumlandığınızda ve biri size pas verdiğinde olur. Bu turnikeyi yaparken, topu hızlı bir şekilde yakalamaya ve her an şut atmaya hazır olmanız gerekir.
    • Topun her an bir takım arkadaşınızdan gelebileceğini unutmayın. Topu aldığınız anda zıplamaya ve nişan almaya hazır olun ve dikkatinizin dağılmasına veya gerginliğin konsantrasyonunuzu bozmasına izin vermeyin.
    • İki ayakla turnike attığınızda, özellikle başlangıçta topu daha iyi kontrol edebilirsiniz.
  6. adım 6 topu yavaşça hedefe nişan alın ve vurun sweet spot.6Topu 'tatlı noktaya' nişan alın ve hafifçe vurun. Yerinizi aldıktan ve topa sahip olduktan sonra tatlı noktaya nişan alın ve atış yapın. Tatlı nokta, potanın hemen üzerinde yer alan arka tahtadaki karenin iki köşesidir. Topu bu noktaya yerleştirmek atışı yapmanızı sağlayacaktır.
    • Yeterince uzunsanız, tatlı noktaya nişan almak zorunda kalmazsınız ve topu doğrudan potaya atabilirsiniz.
    • Daha gençseniz veya yeni başlıyorsanız, tatlı noktaya vurmaya çalışın.
    • Topa çok fazla güç uygulayarak atış yapmayın, çünkü top muhtemelen sekecek ve potaya girmeyecektir.
    • Kendinize güveniyorsanız, tatlı noktaya nişan almadan deneme yapmaktan çekinmeyin.
    • Daha deneyimli kişilerin topa vuruşlarını izleyin ve tekniklerini taklit edin.

Layup'larınızı Çalışmak

  1. 1Top olmadan kendi başınıza turnikeleri deneyin. Topla ve diğer oyuncularla birlikte sahaya çıkmadan önce, turnikelerinizi topsuz yapmayı deneyin. Kendinizi rahat hissedene kadar koşma ve zıplama tekniğinizi uygulayın. Bu, kendi tekniğinizi oluşturmanıza yardımcı olacaktır.
  2. 2Topla turnikelerinizi kendi başınıza pratik yapın. Pratik yapmak mükemmelleştirir, en azından çoğu zaman. Konu turnikeler olduğunda, bu da doğrudur. Turnikelerinizi mümkün olduğunca kendi başınıza bir topla çalıştığınızdan emin olun.
  3. 3 Pratiğinize çeşitlilik katın. Artık biraz pratik yaptığınıza göre, yaklaşımınıza bazı varyasyonlar ekleyin. Varyasyonlar, gerçek bir oyun sırasında kendinizi içinde bulabileceğiniz birçok durumu simüle edecektir. Mümkün olduğunca çok deneyin, çünkü o anın sıcağında neyle karşılaşacağınızı asla bilemezsiniz.
    • Potaya farklı açılardan gelme alıştırması yapın.
    • Potaya farklı hızlardan gelme alıştırması yapın.
    • Turnikenize itiraz etmeye çalışacak rakip oyuncuları simüle etmek için sahada koniler veya başka engeller kullanın.
  4. 4Tam bir maç oynamadan önce pratik yapmak için iyi bir rakip bulun. Turnike antrenmanı yaparken, turnikelerinize itiraz edecek oldukça sağlam bir rakibiniz olduğundan emin olmanız gerekir. Sahada oldukça iyi olan bazı arkadaşlar bulun ve onlarla pratik yapın. Ancak unutmayın, becerinizi geliştirmek için sizin kadar iyi veya sizden daha iyi olan kişilere karşı oynamanız gerekir.
    • Tam oyunlar oynayın ve turnikelerinizi yetenekli bir rakibe karşı pratik yapmak için yolunuzdan çekilin.
    • Yetenekli arkadaşlarınızdan onlara karşı turnike pratiği yapmanıza izin vermelerini isteyin.
    • Yetenekli rekabetin anahtar olduğunun farkına varın.
  5. 5Bir oyuna atlayın ve turnikenizi deneyin. Artık turnikelerinizi mükemmelleştirdiğinize ve pratik yaptığınıza göre, birkaç arkadaş bulun ve bir oyun oynayın. Yine de ağırdan alın. Düşük stresli bir oyun oynamak isteyen birkaç arkadaş bulmaya çalışın. Bu, normal bir maçın stresi olmadan becerilerinizi test etmeniz için en iyi yol olacaktır. Bazı turnikeleri kaçırırsanız endişelenmeyin, bu öğrenmenin bir parçasıdır.
    • Maçtan sonra kendi başınıza pratik yapmaya devam edin.
    • Arkadaşlarınızla pratik yapmaya devam edin.
    • Becerilerinizi mükemmelleştirmek için oynayacak oyunlar bulmaya devam edin.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru Turnike atmanın temel anahtarı nedir? Turnike atarken kendinize gerçekten güvenmenin en iyi yolu, turnikeleri tekrar tekrar yaparak pratik yapmaktır.
  • SoruBir turnike için hangi ayağınızı kullanmalısınız? Bence en iyisi sağ ayağınızla gitmeyi öğrenerek başlamak ve bunu öğrendikten sonra diğer ayağınıza geçmektir. Her ikisini de rahatça yapabildiğinizde, hangisinin sizin için daha iyi olduğunu seçebilirsiniz.
  • SoruNasıl verimli top sürebilirim? Bir takım arkadaşınıza pas vermeye çalışmadığınız sürece topu her zaman hareket ettirin. Rakibinizin hareketlerini izlediğinizden emin olun, çünkü bu etkili top sürmenin temel bileşenidir. Örneğin; bir rakiple karşı karşıyasınız ve size yaklaşıyor ancak merkezi değil (sağ/sol), diğer yöne doğru dripling yaparsınız ancak bazı oyuncuların dripling yapan oyuncuyu tuzağa düşürme yöntemi olarak merkezi yaklaşmamasına dikkat edin. Özetlemek gerekirse: düzenli olarak pratik yapın (özellikle başkalarıyla), yeni beceriler ve taktikler öğrenin ve her zaman topun pozisyonunun farkında olun.

Video

İpuçları

  • Bir ve iki ayak turnikesinde ustalaştıktan sonra, devam edin ve sıçrayarak durma ve ters turnikede ustalaşmaya çalışın.
  • Süslü numaralar yapmayın. Numaralar yapmak sadece koçunuzu kızdırmakla kalmayacak, aynı zamanda topu içeri sokmakta da zorlanacaksınız.