Karma Dövüş Sanatlarında Açık Garddan Üçgen Boğma Nasıl Uygulanır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Üçgen boğma, günümüzde Karma Dövüş Sanatları sporunda en yaygın ve en etkili boğma tutuşlarından biridir. Jiu Jitsu sporunda puan kazanmak veya maç kazanmak için sıklıkla yapılan bir harekettir. Bu eğitici gösteri, açık garddan üçgen boğmanın nasıl yapılacağını açıklayacaktır.

Adımlar

  1. adım 1 bacaklarınızı ayırarak sırt üstü uzanarak başlayın.1Bacaklarınız açık olacak şekilde sırt üstü uzanarak başlayın. Rakibinizin gövdesi bacaklarınızın arasındadır. Rakibinizin hareketi bacaklarınız tarafından biraz kısıtlandığı için buna açık gard denir, ancak bacaklarınız rakibinizin gövdesinin etrafına sarıldığında ya da 'kapalı' gardda olduğu kadar değil.
    • Şimdi rakibiniz gardınızda sıkışmışken, kaçmanın bir yolunu ararken hasar vermek için genellikle yüzünüze yumruk veya dirsek atmaya çalışacaktır. Üçgen kıskacınızı kurmaya başlamanın anahtarı, o size yumruk atmaya çalışırken kollarından birini tutup saptırmak ve böylece başınıza vurmak yerine yanından geçmesini sağlamaktır. Ayrıca bu süreçte onun kolunu tutmaya çalışmalısınız.
      adım 1 bacaklarınızı ayırarak sırt üstü uzanarak başlayın.
  2. adım 2 kendinizi konumlandırmaya başlayın2Kendinizi konumlandırmaya başlayın. Rakibinizin saldırısı savuşturulduktan ve diğer kolu yoldan çekildikten sonra kendi vücudunuzu konumlandırmaya başlayın. Bunu bacaklarınızı kullanarak vücudunuzu yerde öne doğru iterek yaparsınız, böylece rakibiniz başınızdan daha uzakta olur. Biraz pratikle, kendinizi saldırıdan korurken ve yumruklara manevra yaptırırken aynı zamanda kendi vücudunuzu da konumlandırabilmelisiniz.
  3. adım 3 kalçanızı öne doğru döndürün3Kalçanızı öne doğru döndürün. Önceki adımlar tamamlandıktan sonra rakibinizin dengesi bozulmuş olmalıdır. Daha sonra kalçalarınızı öne doğru çevirerek rakibinizin vücudunu kendinizinkinden daha aşağıya göndermek istersiniz.
  4. 4. adım şimdi istiyorsunuz ki...4Şimdi tek bacağınızı rakibinizin aşağı itilmiş ve sizden uzaklaşmış olan kolunun üzerinden geçirmenin bir yolunu bulmak istiyorsunuz, böylece sıra boğmaya geldiğinde işiniz kolaylaşacak.
    • Şimdiye kadar rakibinizin başının kalçalarınız tarafından aşağıda olduğu bir pozisyonda olmalısınız. Ayrıca rakibinizin tek kolunu omzunuzun hemen yanında sıkıca tutuyor olmalısınız. Bu aşamada bacaklarınızı yukarı ve rakibinizin başının üzerine kaldırmaya başlayın.
      4. adım şimdi istiyorsunuz ki...
  5. 5. adım şunu yapmak istiyorsunuz...5Ayağınızı diğer bacağınıza doğru getirirken, bir bacağınızı rakibinizin başının ve omuzlarının etrafına sarmaya başlamak istiyorsunuz, her zaman kendi kolunun kendi boynunun ve başının önünde sıkıştığından emin olun.
  6. adım 6 şimdi dizinizi diğer ayağınızın bileğinin etrafına sararak rakibinizi yerinde sabitlemek istiyorsunuz.6Şimdi dizinizi diğer ayağınızın bileğinin etrafına sararak rakibinizi yerinde sabitlemek istiyorsunuz. Bu adımı kolaylaştırmak için bacağınızı rakibinizin sırtına doğru çekmek için kaval kemiğinizi tutabilirsiniz, ancak bileğinizi kırabileceğinden ayağınızı çekmeyin.
  7. adım 7 bacaklarınızı kullanarak rakibinizin başına ve boynuna olabildiğince fazla baskı uygulamak istiyorsunuz.7Bacaklarınızı kullanarak rakibinizin başına ve boynuna olabildiğince fazla baskı uygulamak istiyorsunuz. Kendi kolunun boynuna doğru zorlanmasının rakibinizin hava akışını kısıtladığını fark edeceksiniz. Boğmayı sıkılaştıran daha fazla baskı uygulamak için ellerinizden birini kendi ayağınızı aşağı çekmek için kullanabilirsiniz.
  8. adım 8 boğmayı tutun8Rakibiniz pes edene ya da hakem dövüşü durdurmak için araya girene kadar boğma hareketini sürdürün.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruYa rakip toplarımı yakalarsa? Muhtemelen yakalayamazlar çünkü toplarınız boyunlarına tam oturmuştur. Eğer yakalarlarsa, ya boştaki kolunuzu kullanarak bir şeyler yapın ya da topun içinde kıvrılıp acı içinde inleyerek yenilgiyi kabul edin
  • SoruBir biniş pozisyonunu nasıl yaparım? Rakibinizi yere yatırın. Ardından, bir bacağınızı kişinin her iki yanına yerleştirin. Ellerinizle omuzlarına ve tüm vücudunuzla kalçalarına bastırın.
  • SoruBu benim başıma gelirse, nasıl kaçabilirim? Üçgen boğmadan kaçmanın en iyi yollarından biri, üçgenin içinde sıkışan kolunuzu kontrol altında tutmak ve pazınızın boğazınıza gelmesini engellemektir. Ardından, omuzlarınızı kullanarak rakibinizin bacaklarını döndürün ve açın. Yeterince yer olduğunda, sıkışan kolunuzu dışarı kaydırın ya da diğer kolunuzu tekrar gardın içine sokun.

İpuçları

  • Boğmanın etkinliğini artırmak için rakibinizin başını aşağı çekebilirsiniz.
  • Rakibinizin omzunun üçgenin içinde değil dışında olduğundan emin olun.
  • Her şey düzgün bir şekilde yapıldıysa, üçgen boğma birkaç saniye içinde gerçekleştirilebilir.

Uyarılar

  • Bu gösteri eğitimli bir profesyonel tarafından kontrollü bir ortamda yapılmıştır. Bu sadece eğitim amaçlıdır ve sadece profesyoneller veya kalifiye eğitmenler tarafından veya onların gözetimi altında denenmelidir.