Çadır Nasıl Kurulur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kamp yapmak yaz aylarında harika bir aktivitedir. Birkaç gün boyunca bir çadırda yaşamak, rahatlamak ve doğayla daha fazla temas kurmak için harika bir fırsattır. Çoğunlukla eğlenceli bir aktivite olsa da, çadırı bir araya getirmek gerçek bir angarya olabilir, özellikle de kamp yapmanın inceliklerine henüz alışmadıysanız. İlk başta zor gibi görünse de, çoğu çadır kolay kurulum düşünülerek üretilmiştir. Bir çadırı kurmak genellikle oldukça basit olsa da, başarılı bir kamp alanı oluşturmak için çok daha fazlası gerekir. Çadırı kurmadan önce hazırlıklı olmak ve doğru yeri belirlemek çok önemlidir.

Adımlar

Çadırınızı Kurmak

  1. adım 1 çadır malzemelerinizi paketinden çıkarın.1Çadır malzemelerinizi paketinden çıkarın. Kamp kurmak için iyi bir alan bulduğunuzda, eşyalarınızı açma zamanı gelmiştir. Tüm parçaları bir kerede paketlemek iyi bir fikirdir. Her bir parçayı teker teker açmak zorunda kalmazsanız çadırınızı monte etmek en hızlısı olacaktır. Her şeyin hesabını tutabilmeniz için tüm parçaları tek bir yerde tutun. Malzeme listesi kullandığınız çadırın türüne göre değiştiğinden, burada göz önünde bulundurabileceğiniz birkaç farklı çadır türü bulunmaktadır:
    • A-Frame çadırlar kişisel kullanım için en tipik ve yaygın çadır türüdür. Kurulumu en kolay olanlardır ve genellikle yağmur sineği ve hava muşambası gibi ekstralarla birlikte gelirler.
    • Tünel çadırlar tipik 'A-Frame' çadırlardan farklıdır çünkü her ikisi de çadırın genişliği boyunca uzanan iki uzun direk tarafından yapılandırılırlar. Bu da daha geniş bir iç mekan ve daha fazla baş boşluğu yaratır. Bununla birlikte, rüzgar söz konusu olduğunda neredeyse o kadar stabil değildirler.
    • Kubbe çadırlar genellikle en büyük çadırlardır ve genellikle kamp yapan daha büyük gruplar için ayrılmıştır. Biraz daha büyük olmalarına rağmen, genellikle kurulmaları çok kolaydır.
  2. adım 2 bir yer bezi serin.2Bir zemin bezi serin. Alanı ne kadar temizlerseniz temizleyin, yine de çadırınızı delebilecek veya yüzeyi başka türlü rahatsız edebilecek dallar ve diğer kalıntılar olabilir. Zemin bezi, çadırınızın en azından büyük bir kısmını kaplayacak kadar büyük olmalıdır. Zemin bezinin ek yastığı daha rahat bir dinlenme sağlayacaktır.
  3. adım 3 çadır direklerinizi çerçeveden geçirin.3Çadır direklerinizi çerçevenin içinden geçirin. Tüm çadır parçalarınızı çıkardıktan sonra, destek direklerini çadırın gövdesinden geçirin. Çadır çerçevesini dışarı yatırın. Bu şekilde, direkleri doğru yuvalardan geçirdiğinizden emin olabilirsiniz. Bu muhtemelen çadır montajının en çok zaman alan kısmıdır, ancak çok basittir.
    • Bir 'tünel çadır' söz konusu olduğunda, direklerin birbirine paralel olduğundan emin olun.
  4. adım 4 çadırı kaldırın.4Çadırı kaldırın. Destek direklerinin eklemleri varsa, onları sertleştirin. Direkler, çadırın ana gövdesi için önceden ayarlanmış bir çerçeveye sahip olacaktır. Bazı kısımlarını kaldırarak çadırın kalkmasına yardımcı olun. Direkler çerçeveyi yerinde tutmalıdır. Tutmuyorsa, direklerin gevşek kısımlarını sabitleyin veya gerektiği gibi uzatın.
  5. adım 5 çadır kazıklarını çakın.5Çadır kazıklarını çakın. Bir tokmak veya yakındaki bir kayayı kullanarak çadırınızla birlikte gelen çivileri alın ve bunları yere çakın. Bu, çadırı sabitleyecek ve hareket etmemesini sağlayacaktır. Herhangi bir nedenle çadır kazıklarınız yoksa, sağlam çubuklar kullanarak ve bunları toprağa iterek iyileştirebilirsiniz.
  6. adım 6 yağmur sineğini kurun.6 Yağmur sineğini kurun. Çadırların kendi başlarına genellikle su geçirmez olmadıklarını unutmamak önemlidir. Yağmur sineği burada devreye girer. Yağmur sineği, çadırın üzerine yerleştirdiğiniz ek bir parçadır. Yağmur sineğini yerine sabitlemek için çadırınızın çatısında mandallar gibi bir şey olmalıdır. Yağmur yağmayacağından oldukça emin olsanız bile, yine de takmaktan zarar gelmez. Tüm çadır ekipmanınızın tek bir yerde kalmasını sağlayacak ve sizi öngörülemeyen yağmur sağanaklarına karşı hazırlayacaktır.
  7. adım 7 eşyalarınızı çadırın içine taşıyın.7Eşyalarınızı çadırın içine taşıyın. Çadır kurulduktan sonra içini donatabilirsiniz. Bir çadırda genellikle fazla yer olmadığından, hangi eşyaların dışarıda saklanabileceğine ve hangilerinin içeride tutulması gerektiğine karar vermelisiniz. Uyku tulumları çadırınızın olmazsa olmazıdır. Kasalar ve sert muhafazalı eşyalar dışarıda bırakılabilir.
    • Kamp yaptığınız bölgede ayı riski varsa, yiyecekleri çadırın dışında tutmanız şiddetle tavsiye edilir. Bir ayı gelirse, granola kokusunu aldığı için çadırınızı karıştırmasını istemezsiniz.

Çadırınızı Sökmek

  1. adım 1 kamp yaparken çadırınızı temiz tutun.1Kamp yaparken çadırınızı temiz tutun. Kamp yaparken çadırınızı temiz tutmak iyi bir fikirdir. Bu, kamp deneyimini daha güzel hale getirir, ancak aynı zamanda temizlik sürecini de kolaylaştırır. Çadırdayken ayakkabılarınızı çıkarmaya gayret edin. Alanı dağınıklıktan uzak tutun ve fazla ambalajları uygun şekilde atın.
  2. adım 2 çadırı zeminden ayırın.2Çadırı yerden sökün. Mandalları çıkarmak genellikle oldukça kolaydır ve çadırınızı sökmeden önce yapacağınız ilk şey olmalıdır. Elinizle çekemiyorsanız, gevşetmek için dübelin etrafındaki toprağı kazmayı deneyin.
    • Yağmur sineği de mümkün olan en kısa sürede açılmalıdır.
  3. adım 3 direkleri çerçeveden çıkarın.3Direkleri çerçeveden çıkarın. Mandallar çıkarıldıktan sonra, çadır direklerinin alt kısımlarını kumaştaki yuvalarından dışarı çekin. Devam etmeden ve üst yuvaları çıkarmadan önce bunu dört köşe için de yapın. Bu, daha sonra söküm sırasında çadırın dengesinin bozulmamasını sağlayacaktır.
    • Kampı yavaşça sökün. Dikkatli olmazsanız en iyi çadırlar bile kırılgan olabilir.
  4. adım 4 tüm çadır parçalarını tek bir yerde tutun.4Tüm çadır parçalarını tek bir yerde tutun. Mandalları ve direkleri bir kenara koyarken, hepsini tek bir yerde tutmak için elinizden geleni yapın. Genellikle hepsini tek bir yerde saklamanız gerekir, ancak kamp yapıyorsanız bu özellikle önemlidir. Tüm parçaları hesaba katmadan yola çıkmak istemezsiniz.
  5. adım 5 kamp alanını gözden kaçırmış olabileceğiniz herhangi bir şey için tarayın.5Kamp alanını gözden kaçırmış olabileceğiniz her şey için tarayın. Kamp söküldükten sonra, yanlışlıkla bıraktığınız veya unuttuğunuz bir şey olmadığından emin olmak için son dakika taraması yapmalısınız. Çoğu durumda her şeyi hesaba katabilirsiniz, ancak bir şeyi gözden kaçırmış olabileceğiniz durumlar için kesinlikle yardımcı olur. Tarama yaparken, hiç çöp bırakmadığınızdan emin olmalısınız. Kamp alanının bıraktığınızdan daha iyi ya da daha iyi görünmesini sağlamalısınız.
  6. adım 6 çadır malzemelerinizi kuru bir yerde saklayın.6Çadır malzemelerinizi kuru bir yerde saklayın. Eve döndüğünüzde, çadır parçalarını tek bir yerde ve kuru bir yerde tutmalısınız. Çadır zamanla küf veya nem toplarsa, bu durum kumaşı çürütecek ve çadırı gelecekteki kullanımlar için mahvedecektir.

Mümkün Olan En İyi Kamp Deneyimini Yaratmak

  1. adım 1 i̇htiyaçlarınıza tam olarak uyan bir çadır satın alın.1İhtiyaçlarınıza tam olarak uyan bir çadır satın alın. Piyasada çok sayıda farklı türde ve boyutta çadır bulunmaktadır. Bazıları yalnızca bir veya iki kişinin sığabileceği kadar büyükken, diğerleri masa ve sandalyeleri içerecek kadar büyüktür. Kişisel kullanım için bir çadır satın alıyorsanız, daha küçük boyutlu çadırlara sadık kalmalısınız. Daha büyük çadırları taşımak daha zordur ve bir araya getirip sökmek genellikle daha uzun sürer.
    • Çadırların kutusunda genellikle tavsiye edilen kişi sayısı belirtilir. Bu tahminlerin değeri biraz şüpheli olsa da (eğer varsa, genellikle sayıyı yuvarlamanız gerekir), size yaklaşık boyut hakkında biraz fikir verebilir.
    • Ucuza kaçıp indirimli çadır markalarını satın almayın. Paradan tasarruf edecek olsanız da, çabuk yıpranırlar ve daha iyi çadırların korumasından yoksundurlar. Sonuçta bu çadırı birden fazla kez eviniz yapacaksınız, bu nedenle biraz daha fazla harcayıp en azından sıradan bir model almaya değer
  2. adım 2 çadırı kurmak için bir alıştırma yapın.2Çadırı kurmak için bir alıştırma yapın. Genel olarak konuşursak, kamp deneyiminizin mümkün olduğunca sorunsuz olmasını isteyeceksiniz. Yeni bir çadırın nasıl bir araya getirileceğini anlamak biraz zaman alacaktır. Bu iki şeyi göz önünde bulundurarak, seyahatinize çıkmadan önce çadırı arka bahçenizde veya oturma odanızda kurmak iyi bir fikirdir. Zaman ya da uyuyacak bir yer konusunda endişelenmenize gerek kalmadan montaj sürecindeki pürüzleri giderebilirsiniz.
    • Bu, paketin tüm parçalarıyla birlikte gelmemesi gibi küçük bir olasılık için de önerilir. Üreticinin bir hatası varsa, geri gönderebilir ve yedek bir versiyon alabilirsiniz.
  3. adım 3 i̇lk yardım malzemesi getirmeyi unutmayın.3İlk yardım malzemesi getirmeyi unutmayın. Yiyecek ve giyecek gibi daha belirgin şeylerin yanı sıra, kamp yaptığınızda yanınızda bir tür temel ilk yardım çantası getirmeniz çok önemlidir. Bandajlar, reçetesiz satılan ağrı kesiciler, gazlı bez ve topikal krem yanınıza almanız gerekenlerden bazılarıdır. Ciddi yaralanma olasılığı düşük olsa da, açık havada olduğunuzda küçük sıyrıklar ve çürükler olağandır ve deneyiminizi etkilememeleri için bunları hızlı bir şekilde yatıştırmak isteyeceksiniz.
  4. adım 4 yola çıkmadan önce her şeyi aldığınızdan emin olun.4Yola çıkmadan önce her şeyi aldığınızdan emin olun. Evde gerekli bir şeyi unuttuğunuzu fark etmek önlenebilir bir acıdır. Bu durum özellikle kamp yapacağınız yere vardığınızda çadır için gerekli bir şeyi unuttuğunuzu fark ettiğinizde geçerlidir. Kapıdan çıkmak için aceleniz olsa bile, tüm ihtiyaçlarınızı karşıladığınızdan emin olmak için fazladan birkaç dakikanızı ayırın.
    • Sizin ve grubunuzun bir gezi için ihtiyaç duyacağı şeylerin hızlı bir listesini hazırlamak yararlıdır.

Kamp Yapmak İçin İyi Bir Yer Bulmak

  1. adım 1 görünür tehlikelere dikkat edin.1Görünür tehlikelere dikkat edin. Potansiyel bir kamp yerine vardığınızda, tehlikeli bir şey görüp görmediğinizi görmek için etrafınıza hızlıca bir göz atmalısınız. Muhtemelen doğal bir ormanlık alanda kamp yapacaksınız. Bu doğruysa, diğer insanların ne tür tehlikeler bildirdiğini görmek için önceden bulunduğunuz yer hakkında biraz bilgi edinmek iyi bir fikirdir.
    • Yukarıdaki kırık ağaçlar çadırınızın üzerine düşerse ölümcül olabilir. Dengesiz görünen her şeyden uzak durmak en iyisidir.
    • Arı kovanlarını vahşi bir alanda tespit etmek zordur. Yine de, bir tanesini görmek uzak durmanız için iyi bir işarettir.
    • Hayvan dışkılarının yaygın olarak görülmesi, buranın çok fazla hayvan trafiği olan bir alan olduğunun göstergesidir. Birçok hayvan sizden uzak duracak olsa da, bazı yırtıcı hayvanlar (genellikle ayılar) kamp alanlarını hedef alacaktır.
  2. adım 2 alçak alanlarda kamp kurmaktan kaçının's a chance of rain.2Yağmur ihtimali varsa alçak alanlarda kamp kurmaktan kaçının. İlk etapta yağmur olasılığı olan bir günde kamp yapmanız önerilmez, ancak her ihtimale karşı kamp alanınızı zemindeki bir çukura kurmamak iyi bir fikirdir. Yağmur yağarsa, yağmur aşağıya damlayacak ve kamp alanınızı su basma riskiyle karşı karşıya bırakacaktır.
  3. adım 3 düz bir alan bulun.3Düz bir alan bulun. Çadırların düzgün kurulabilmesi için düz bir alana ihtiyacı vardır. Bu, üzerinde uyuyacağınız zemindir, bu nedenle mümkün olan en düz zemin parçasını bulmanız gerekir. Çadırınızın boyutunu göz önünde bulundurun ve çadır kapısının dışında bir alan ayırın. Kapının hemen dışında bir tepe olması yaralanma için bir reçetedir.
  4. adım 4 seçilen alanı enkazdan temizleyin.4Seçilen alanı enkazdan temizleyin. Belirgin tehlikelerin olmadığı nispeten düz bir alan bulduktan sonra, çadıra zarar verebilecek veya yüzeyi düzensiz hale getirebilecek kalıntıları temizleyerek kamp alanını hazırlamalısınız. Kırık camlar üzerinde kamp yapmak için yasal olarak tehlikeli olabilse de, dinlenmeye çalıştığınız yerde taşlar varsa uyuyamazsınız.
  5. adım 5 alanın yaban hayatından makul ölçüde arındırılmış olduğundan emin olun.5Alanın yaban hayatından makul ölçüde arındırılmış olduğundan emin olun. Nispeten vahşi bir bölgede kamp yapıyorsanız, hayvanların gelme ihtimaline karşı hazırlıklı olmalısınız. Çoğu hayvan insanlardan uzak duracak olsa da, ayılar büyük bir tehlikedir ve ölümcül olabilirler. Çok sayıda hayvan dışkısı görmek, bir hayvanın avlanma alanına yakın olduğunuzun işareti olabilir. Hiçbir zaman kesin olarak bilemeyecek olsanız da, genellikle kamp bölgesini önceden araştırarak diğer insanların ayı görüldüğünü bildirip bildirmediğini görebilirsiniz.
    • Herhangi bir risk varsa, yiyecek gibi şeyleri çadırınızın dışında tutmalısınız. Bu şekilde, bir ayı yiyeceğin kokusunu alırsa çadırınızı karıştırmak zorunda kalmayacaktır.

Video

Uzman Soru-Cevap

  • SoruÇadır kazığını nasıl çakarsınız? Ben genellikle bir taş kullanıyorum, ancak bu sırada parmaklarınızı vurmamaya dikkat edin! Eğer toprak yumuşaksa, bazen ayağınızla ya da elinizle bastırırsanız hemen içeri girecektir.
  • SoruÇadırın içine ne koyarsınız? Islanmasını istemediğiniz şeyler çadırın içine girebilir. Yağmur sinekliğiniz iyi bir şekilde kurulduğu ve karşılıklı olarak kazıklandığı sürece, yağmur durumunda eşyalarınız korunacaktır. Bana kamp alanından ayrıldığınızda kurulumunuzun fırtınaya dayanıklı olması gerektiği öğretildi.

İpuçları

  • Çadır kurmak, ne kadar çok yaparsanız o kadar kolaylaşır. Çoğu durumda, tek zor zaman ilk kez kurduğunuz zaman olacaktır.
  • Çadırlar en iyi birden fazla kişi tarafından kurulur. Büyük bir çadırla uğraşıyorsanız bu bir gereklilik haline gelir.

Uyarılar

  • Öncelikle kamp yapacağınız bölgenin yasal olduğundan emin olun.