Arı veya Yaban Arısı Sokmalarından Nasıl Kaçınılır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Arılar ve eşek arıları önemli tozlayıcılardır, ancak çok fazla rahatsızlığa neden olabilecek keskin iğneleri vardır. Bu yaz dışarıda çok fazla zaman geçirecekseniz, sokan böceklerle temas etmekten endişe ediyor olabilirsiniz. Arı ve yaban arısı sokmalarından kaçınmak çok fazla iş gibi görünse de, bu böceklerden uzak durmak ve sizi rahat bırakmalarını sağlamak için basit adımlar atabilirsiniz.

Adımlar

Doğru Kıyafet ve Kokuları Giymek

  1. adım 1 her gün yıkanın ve temiz giysiler giyin.1Her gün banyo yapın ve temiz giysiler giyin. Ter kokusu arıları ve eşek arılarını çılgına çevirebilir. Bu böcekleri kızdırmamak için güne temiz kıyafetlerle ve taze bir duşla başladığınızdan emin olun. Gün boyunca yüzünüzdeki teri silmek için yanınızda bir bandana bulundurun.
    • Özellikle dışarıda çalışıyorsanız, gün boyunca terlemekten kaçınmak mümkün değildir. Ancak güne temiz kıyafetlerle ve temiz bir ciltle başlamak daha az arı ve eşek arısı çekmenize yardımcı olacaktır.
  2. adım 2 açık renkli giysiler giyin.2Açık renkli giysiler giyin. Arılar ve eşek arıları içgüdüsel olarak koyu renkleri tehdit olarak algılar. Mümkün olduğunca beyaz, ten rengi, krem veya gri giysiler giyin ve siyah, kahverengi veya kırmızı giysilerden kaçının.
    • Arılar ve eşek arıları kırmızı rengi siyah olarak görürler, bu yüzden tehdit olarak algılarlar.
  3. adım 3 vücudunuzun mümkün olduğunca büyük bir kısmını örten giysiler giyin.3Vücudunuzun mümkün olduğunca büyük kısmını örten giysiler giyin. Arı ve eşek arılarına sokacak daha az alan bırakmak için dışarı çıkarken uzun kollu, pantolon, şapka ve kapalı ayakkabılar giyin. Hava sıcaksa, aşırı ısınmayı önlemek için pamuk gibi nefes alabilen kumaşlar giyin.
    • Uzun kollu ve pantolon giydiğinizde aşırı ısınmamak için iyi sıvı aldığınızdan emin olun.
  4. adım 4 vücudunuzu saran dar giysiler giyin.4Vücudunuzu saran dar kıyafetler giyin. Akan pantolonlar veya üstler, arıların veya eşek arılarının cildinize doğru girmesi için mükemmel bir ortam yaratır. Giysilerinizin üzerinize tam oturduğundan emin olun ve çizme kesim veya İspanyol paça pantolonlardan kaçının. Gömleğinizi pantolonunuzun içine sokmaya çalışın ve ayakkabılarınızla birlikte çorap giyin.
    • Uzun saçlarınız varsa, arıları veya eşek arılarını tuzağa düşürmemek için saçlarınızı arkadan bağlayın.

    İpucu: Pantolonunuzun alt kısmının çok bol olmasından endişeleniyorsanız, pantolonunuzu çoraplarınızın içine sokun.

  5. adım 5 kokulu parfüm veya deodorant kullanmaktan kaçının.5Kokulu parfüm veya deodorant kullanmaktan kaçının. Arılar ve eşek arıları çiçek kokusundan etkilenir. Parfümünüz, kolonyanız veya deodorantınız tatlı kokuyorsa, bu böcekler kokunuzdan etkilenebilir ve yanınızda uçma olasılıkları artabilir. Tatlı veya çiçek gibi kokmayan deodorant veya parfüm kullanın.
    • Arılar ve eşek arıları özellikle muzun tatlı kokusundan etkilenir.

Alanınızı Temiz Tutun

  1. adım 1 yiyecekleri hava geçirmez kaplara atın.1Yiyecekleri hava geçirmez kaplarda imha edin. Arılar ve eşek arıları çürüyen yiyeceklerin kokusundan etkilenir. Yiyecek artıklarından kurtulmanız gerekiyorsa, kokunun sokan böcekleri çekmemesi için bunları kapağı kapalı hava geçirmez bir kaba koyun.
    • Arılar ve eşek arıları özellikle muz kabuklarından etkilenir, bu nedenle bunları hemen kapattığınızdan emin olun.
  2. adım 2 çöp kutularınızı insanlardan uzak tutun.2Çöp kutularınızı insanlardan uzak tutun. Arıların ya da eşek arılarının çöp kutularınıza üşüştüğünü fark ederseniz, çöp kutularınızı evinizden ve insanların toplandığı yerlerden uzağa yerleştirmeyi deneyin. Böcekler çürüyen yiyecekleri yemeyi severler, bu nedenle çöp kutusunu nereye koyarsanız koyun takip edeceklerdir.

    İpucu: Çöp kutularına üşüşen arı ve eşek arılarından kurtulmak için çöp kutularınızı düzenli olarak boşaltın.

  3. adım 3 tatlı içecekleri kapaklı kaplara koyun.3Tatlı içecekleri kapaklı kaplara koyun. Arılar ve eşek arıları, özellikle buzlu çay ve soda gibi içeceklerdeki şekere ilgi duyarlar. Şekerli bir içecek içiyorsanız, yere koyduğunuzda kapağını kapattığınızdan emin olun ve bir dahaki sefere elinize aldığınızda böcek olup olmadığını kontrol edin.
    • Arılar ve eşek arıları içeceğinize ulaşmak için pipetinize girebilir. İçmeden önce pipetinizin içini iki kez kontrol edin.
  4. adım 4 yere düşen meyveleri temizleyin.4Yere düşen meyveleri temizleyin. Yaz aylarında meyve ağaçları meyvelerini yere dökebilir ve böcekleri çekebilir. Yerde çürüyen meyve görürseniz, böcekler fark etmeden önce toplayın ve hemen atın.
    • Çürüyen meyveleri düzenli olarak boşaltılan kapalı bir çöp kutusuna koyduğunuzdan emin olun.

Yuva ve Sürülerden Uzak Durmak

  1. adım 1 bir yuva veya böcek görürseniz alanı terk edin.1Bir yuva ya da böcek görürseniz bölgeyi terk edin. Arılar veya eşek arıları fark etmeden yanlışlıkla bir yuvaya gizlice yaklaşabilirsiniz. Böcekler sürü halinde değilse, sokulmadan hızla uzaklaşmak için hala zamanınız vardır.
    • Birçok arı, fark edilmesi zor olabilen yer yuvaları oluşturur. Yeraltında sürünen 2 veya daha fazla arı görürseniz, büyük olasılıkla bir yuvaya doğru gidiyorlar demektir.
  2. adım 2 etrafınızda uçan bir arı veya yaban arısı fark ederseniz hareketsiz durun.2Etrafınızda uçan bir arı veya yaban arısı fark ederseniz hareketsiz kalın. İçgüdünüz bağırmak veya kaçmak olabilir, ancak bu böceği daha da kızdırabilir. Bir arı veya yaban arısına vurmak veya vurmak da sizi sokma olasılıklarını artıracaktır. Dürtülerinizi görmezden gelmeye çalışın ve hareketsiz durun.

    İpucu: Etrafınızda veya yüzünüzün yakınında uçan bir arı veya yaban arısı varsa, muhtemelen sizi yakındaki bir yuvadan korkutup uzaklaştırmaya çalışıyordur. Bölgeyi olabildiğince hızlı terk edin.

  3. adım 3 yanlışlıkla bir yuvayı rahatsız ederseniz hızla uzaklaşın.3Kazara bir yuvayı rahatsız ederseniz hemen uzaklaşın. Elinizde ne varsa onunla yüzünüzü kapatın ve böceklerin vızıltısını artık duymayana kadar koşmayı bırakmayın. Böcekler yorulup sizi kovalamayı bırakmadan önce bir milin 1/4'ü kadar koşmanız gerekebilir.
  4. adım 4 böceklerden uzaklaşmak için kapalı bir sığınak bulun.4Böceklerden uzaklaşmak için kapalı bir sığınak bulun. Bir araba ya da ev kaçmak için ideal yerlerdir, çünkü kapıları ya da pencereleri kapatarak hava geçirmez hale getirilebilirler. Sizi sokmamaları için kapıyı açtığınızda böceklerin sizi sığınağınıza kadar takip etmediğinden emin olun.
    • Arılardan veya eşek arılarından kaçmak için asla bir su kütlesine gitmeyin. Muhtemelen su yüzeyinin üzerinde sizin yukarı çıkmanızı bekleyecek ve ardından başınızı ve yüzünüzü sokacaklardır.

Uzman Soru-Cevap

  • SoruArılar sizi sebepsiz yere sokar mı? Çoğu durumda, arılar yalnızca rahatsız edildiklerinde sokarlar. Sokmaları önlemek için yapabileceğiniz en önemli şey çevrenizin farkında olmaktır.

İpuçları

  • Böcek spreyi arı ve eşek arısı gibi sokan böcekleri uzaklaştırmaz.
  • Eğer sokulursanız, iğneyi hemen çıkarın ve şişmeyi önlemek için bölgeye buz uygulayın.

Uyarılar

  • Yardım çağırmanız gerekmesi ihtimaline karşı vahşi doğada yanınızda her zaman bir cep telefonu taşıyın.
  • Sokulduktan sonra siz veya yanınızdaki kişi nefes almakta zorlanırsa veya bilincini kaybederse, hemen tıbbi yardım çağırın.
  • Arı veya yaban arısı sokmalarına karşı alerjiniz olduğunu biliyorsanız, Epipen reçete edilmesi konusunda doktorunuzla konuşun.