Vurulmaktan Nasıl Kaçınılır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Çatışmadan kaçmak kişinin tetikte olmasını ve hızlı düşünmesini gerektirir. Vurulma korkusu kişinin hissizleşmesine ya da paniklemesine neden olabilir. Ancak bir kez duruma yakalandıktan sonra geri dönüş yoktur. Eğer tetikçi eğitimliyse bir kurşundan kaçmak neredeyse imkansız olabilir. Ancak hızlı düşünerek kendi hayatınızı ve mümkünse etrafınızdakilerin hayatını kurtarmaya çalışabilirsiniz. Nasıl yapacağınızı öğrenmek için okumaya devam edin.

Adımlar

Doğrudan Hedef Olmadığınızda

  1. adım 1 eğer yapabiliyorsanız bölgeyi terk edin.1Eğer yapabiliyorsanız bölgeyi terk edin. Diğer insanların birbirlerine ateş ettiği veya birilerinin sizin dışınızdaki insanlara ateş ettiği bir durumdaysanız, ana hedefiniz mümkün olduğunca uzaklaşmak olmalıdır. Makul bir şekilde uzaklaşabileceğinizi görüyorsanız, silah seslerini duyar duymaz bunu yapın. Silah seslerinin nereden geldiğini bilmiyorsanız ama çok yakında güvenli bir oda olduğunu biliyorsanız oraya gidin.
  2. adım 2 siper bulun.2Siper bulun. Ayrılmak için bir yol göremiyorsanız, siper bulmak isteyeceksiniz. Tercihen çok sağlam bir nesne gibi mermileri durdurabilecek bir şeyin arkasına geçin. İnce duvarlar veya bir kapı yeterli değildir, ancak bir tetikçinin orada olduğunuzu fark etmesini engelleyebilir. Motor bloğu veya bazı polis arabalarının kapıları mermileri durdursa da arabalar kurşun geçirmez değildir, küçük kalibreler bile bir çift kapıyı veya bagajı delip geçebilir. Siperin arkasında kalın ve eğer yeterince büyükse yere yatın. Yere yatmak vurulma olasılığınızı önemli ölçüde azaltır.
  3. adım 3 eşyalarınızı bırakın.3Eşyalarınızı bırakın. Bir bölgeden kaçmadan önce eşyalarınızı toplamak için durmayın. Bu, kaçmak için sahip olduğunuz süreyi önemli ölçüde etkileyebilir ve tetikçi orada olduğunuzu fark etmeden önce kaçma yeteneğinizde büyük bir fark yaratabilir. Sadece gidin. Siz cüzdanınızdan daha önemlisiniz.
  4. adım 4 sessiz olun.4Sessiz kalın. Siper alırken veya kaçarken mümkün olduğunca sessiz olun. Yavaş nefes alın ve ağlamaktan kaçının. Ateş eden kişiyi varlığınız konusunda uyarmak sizi tehlikeye atabilir. Yakındaki insanlarla konuşmayın veya telefon görüşmesi yapmayın. Eğer yapabiliyorsanız, telefonunuzu sessize alın. Birinin yardımını veya dikkatini çekmek istiyorsanız mesaj atın.
  5. adım 5 don't move.5Hareket etmeyin. Siper aldığınızda, siperde kalın. Kesinlikle mecbur kalmadıkça bir siperden diğerine geçmeyin. Yerinizden kıpırdamamak aynı zamanda çıkardığınız gürültüyü azaltacak ve varlığınıza daha az dikkat çekecektir.
  6. adım 6 kendinize barikat kurun.6Kendinize barikat kurun. Eğer tek ve güvenli bir odada saklanabiliyorsanız, girişlere barikat kurduğunuzdan emin olun. Kapıları kilitleyin, kapıları engellemek için ağır mobilya parçalarını hareket ettirin, yapabiliyorsanız pencereleri kapatın ve ışıkları ve ses çıkaran her şeyi kapatın. Sessiz olun ve mümkün olduğunca az hareket edin.
  7. adım 7 yardımın gelmesini bekleyin.7Yardımın gelmesini bekleyin. Nispeten güvenli bir yere girdiğinizde, barikat kurduğunuzda ya da en azından siper aldığınızda, sadece yardım gelmesini bekleyin. Bu yapabileceğiniz tek şeydir. Çoğu silahlı saldırı üç dakikadan az sürer, bu nedenle sonsuza kadar sürecekmiş gibi görünse de, çok uzun süre yardım beklemek zorunda kalmanız pek olası değildir.

Doğrudan Hedef Siz Olduğunuzda

  1. adım 1 durumu değerlendirin.1Durumu değerlendirin. Eğer birisi sizi özellikle vurmaya çalışıyorsa, öncelikle durumu değerlendirmek isteyeceksiniz. Saldırıya uğruyorsanız, ilk bölümdeki talimatların çoğunu izleyerek kişinin istediği her şeye uyun. Eğer bir kavga içindeyseniz, seçenekleriniz daha sınırlıdır.
  2. adım 2 kaçabiliyorsanız kaçın.2Eğer kaçabiliyorsanız kaçın. Eğer takip ediliyorsanız, kaçmak için elinizden geleni yapın. Yakalandıysanız ancak kaçmak ya da saldırganın dikkatini dağıtmak için bir fırsat görüyorsanız, bunu ancak kaçma şansınız oldukça yüksekse yapın. Saldırgana sırtınızı dönmek sizi daha kolay vurulabilir hale getirir.
    • Hızlı bir koşucuysanız veya dizleriniz kötü durumdaysa, saldırgandan uzaklaşarak düz bir çizgi halinde siper alın. Ne kadar hızlı kaçabilirseniz, o kadar az ateş edebileceklerdir.
    • Daha yavaş bir koşucuysanız ve dizlerinizde sorun yoksa zig-zag çizerek koşmak daha iyi bir seçenek olabilir. Bu durumda yine vurulabilirsiniz, ancak hayati bir bölgenizden vurulma olasılığınız azalabilir.
    • Yapabiliyorsanız, saldırgan için yangın söndürücü püskürtmek gibi görsel dikkat dağıtıcı unsurlar yaratın.
  3. adım 3 yapabiliyorsanız siper alın.3Eğer yapabiliyorsanız siper alın. Kendinize tamamen kaçmak için yeterli zaman kazandıramayabilirsiniz, ancak kendinizi siper almak en azından yardımcı olabilir. Ayrıca, ateş etmek üzere olduklarını görürseniz, yapabiliyorsanız siper alın.
  4. adım 4 bir silah veya dikkat dağıtıcı bulmaya çalışın.4Bir silah ya da dikkat dağıtıcı bulmaya çalışın. Karşılaşmanız sırasında silah olarak kullanılabilecek bir nesne arayın. Ağır nesneler, özellikle de keskin köşeli olanlar iyi silahlardır, ancak biraz daha güçlü bir şeye erişiminiz varsa, bu en iyisidir.
  5. adım 5 ateş eden kişiyle konuşun.5Tetikçiyle konuşun. Gidecek bir yeriniz, saklanacak bir yeriniz ve başka bir seçeneğiniz yoksa, en iyi seçeneğiniz tetikçiyle konuşmak olacaktır. Hayatınız için yalvarmayın ya da sizin için üzülmesini sağlamaya çalışmayın. Bunun yerine, ona sempati duyun ve ne istediğini sormaya çalışın. Ona yardım etmeyi teklif edin ve yaptığı şeyi neden yaptığını sorun. Bu size yardım gelene kadar zaman kazandırabilir.
  6. adım 6 ateş etmeye hazırlanıyor gibi görünüyorlarsa yoldan çekilin.6Eğer ateş etmeye hazırlanıyor gibi görünürlerse yoldan çekilin. Yine de ateş etmek istiyor gibi görünüyorlarsa, yapabileceğiniz en iyi şey yoldan çekilmeye çalışmaktır. Hareket etmek en azından daha az önemli bir bölgeden vurulma ihtimalinizi artırır, çünkü hareket halindeyken isabetli ateş etmek çok zordur.

Polis Çatışmalarında

  1. adım 1 görülmediyseniz güneş gözlüklerinizi veya şapkalarınızı çıkarın.1Görülmediyseniz güneş gözlüklerinizi veya şapkalarınızı çıkarın. Arabanızdayken polis tarafından durdurulursanız ya da polis size çok yaklaşmadan önce zamanınız varsa (örneğin polislerin uğrak yeri olduğu bilinen bir bölgeye girmeden önce), şapkanızı ve takıyorsanız güneş gözlüğünüzü çıkarmak için bir saniyenizi ayırın. Polis gözlerinizi görebiliyorsa, çok daha az gergin olacaklardır. Ancak, polis zaten size ya da yanınıza bakıyorsa, bu hareket onları tedirgin edeceğinden tavsiye edilmez.
    • Yine, bunu sadece görülmediyseniz yapmalısınız. Bunu yaparsanız ve polis sizi görürse, bir silaha doğru gittiğinizi düşünebilirler.
  2. adım 2 ellerinizi çok görünür hale getirin.2Ellerinizi çok görünür hale getirin. İster arabada ister sokakta olun, ellerinizi memur için çok görünür hale getirmeniz gerekir. Eğer arabadaysanız, ellerinizi pencere kenarına koyun. Sokaktaysanız, ellerinizi hafifçe yukarı ve vücudunuzdan dışarı doğru tutun. Bu aynı zamanda memurun gerginliğini de azaltacaktır.
  3. adım 3 mümkün olduğunca az hareket edin.3Mümkün olduğunca az hareket edin. Hiçbir şeye uzanmayın ya da kesinlikle yapmanız gerekenden daha fazla hareket etmeyin. Kesinlikle ani hareketler yapmayın, çünkü bu bir silaha uzanma işareti olarak algılanabilir.
  4. adım 4 çok sakin olun.4Çok sakin olun. Memurla tartışmaya çalışmayın ve görünür şekilde sinirlenmenize izin vermeyin. Haklarınızın ihlal edildiğini düşünseniz bile, ki bu pekala olabilir, bunu onlarla tartışmayın. Yüzleşme sona erdiğinde avukat tutup onları dava edin, ancak kesinlikle onlarla orada kavgaya girmeyin.
  5. adım 5 yavaş konuşun ve't shout.5Yavaş konuşun ve bağırmayın. Memurlarla yavaş, sakin ve eşit bir tonda konuşun (onlara bağırmayın). Bu, düşmanca olmadığınızı göstermeye ve paniklemelerini önlemeye yardımcı olacaktır. Evet, soğukkanlılıklarını korumak için yük onların üzerinde olmalıdır, ancak ne yapmanız gerektiğini düşünmek sizi vurulmaktan kurtarmayacaktır.
  6. adım 6 sizden ne istenirse yapın.6Sizden ne istenirse yapın. Size durmanızı söylerlerse durun. Arabadan inmenizi söylerlerse, arabadan inin. Ellerinizi duvara koymanızı söylerlerse, ellerinizi duvara koyun. Dediğimiz gibi, haklarınızı savunmanın zamanı daha sonradır, şimdi değil. Tek gereken aşırı stresli bir polis ve siz ölüsünüz.
  7. adım 7 memura ne yaptığınızı söyleyin.7Memura ne yaptığınızı söyleyin. Her hareket etmeniz gerektiğinde, memura ne yaptığınızı söyleyin. Neden hareket ettiğinizi, nereye gittiğinizi ve bu hareketleri yavaşça yaptığınızı bilmelerini sağlayın. Bunları onlara sakince söyleyin. Bu, yine, bir silaha uzandığınızı düşünmelerini engelleyecektir.

Durumdan Kaçınmak

  1. adım 1 şehrin güvenli bölgelerinde kalın.1Şehrin güvenli bölgelerinde kalın. Suç ve silah şiddetinin yüksek olduğu bölgelerden kaçının. Bazen bu bölgeler kaçınılmazdır, ancak bu bölgelerde bulunmanız gerekiyorsa mümkün olduğunca içeride kalın.
  2. adım 2 güvenli olmayan bölgelerde hızlıca seyahat edin.2Güvenli olmayan bölgelerde hızlıca seyahat edin. Güvenli olmayan bölgelerde dışarı çıkmanız gerekiyorsa, arkadaşlarınızla veya kendi başınıza sokakta takılmak yerine bu bölgelerden hızlıca geçin. Gitmeniz gereken yerlere yürümekten kaçının ve bunun yerine otobüse veya bir arabaya (bir arkadaşınızın arabası veya kendi arabanız) binin.
  3. adım 3 geceleri dışarı çıkmaktan kaçının.3Geceleri dışarı çıkmaktan kaçının. Suç oranları geceleri artar, bu nedenle hava karardıktan sonra güvenli olmayan ve hatta nispeten güvenli bölgelerden kaçının. Gerçekten, gece 2'de iyi bir şey olmaz. Sadece içeri girin ve akşamınızı güvenli bir şekilde geçirin.
  4. adım 4 dikkat çekmemek için giyinin.4Dikkat çekmemek için giyinin. Bazı kıyafet türleri polislerin ve şüpheli komşuların dikkatini çekecektir. Her ne kadar istediğinizi giyebilmeniz gerekse de, bu gerçeği değiştirmek için hiçbir şey yapmaz. Çete bölgesinden geçeceğinizi biliyorsanız çete renkleri giymekten de kaçınmak isteyeceksiniz. Örneğin Los Angeles'ın belirli bölgelerinde gangster gibi giyinmek ve kırmızı giymek: pek akıllıca değil.
  5. adım 5 uyuşturucudan, çetelerden ve suçtan kaçının.5Uyuşturucudan, çetelerden ve suçtan kaçının. Uyuşturucuya bulaşmayın, çetelere dahil olmayın ve suç dolu bir hayata başlamayın. Aslında, eğer mümkünse çetelerin yakınından bile geçmeyin, bir çetenin parçası olmak için rastgele bir kişiyi öldürmeniz gerektiği bir efsanedir, ancak bu bir çeteye katılmanın iyi bir fikir olduğu anlamına gelmez. Kendinizi bu tehlikeli durumlara sokmak, vurulma olasılığınızı önemli ölçüde artıracaktır.
  6. 6. adım don't start trouble.6Sorun başlatmayın. Bilge bir adam bir keresinde şöyle demişti: 'Sorun başlatma, sorun çıkmaz'. Bu, sorun başlatmazsanız, sorundan kaçınmak için uzun bir yol kat edeceğiniz anlamına gelir. Bir adamın müzik setini çalmak ya da kız arkadaşıyla yatmak akıllıca bir hareket değildir. Sadece beladan kaçınarak çılgın adamlardan kaçının.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruEğer arkadaşınızı kurtarmak için silahlı bir adamı arkadan durdurmanın bir yolunu biliyorsanız, yapabilir misiniz? Bu süreçte kendi hayatınızı tehlikeye atmadığınız sürece (arkadaşınız için hayatınızı riske atmaya istekli değilseniz) yapabilirsiniz.
  • Soru Vurulma korkusunun üstesinden nasıl gelirim? Öncelikle, herhangi bir yaralanmadan (vurulmak dahil) korkmak doğuştan gelen ve normal bir durumdur. Yine de vurulma ihtimalinizin olduğu durumlardan kaçınmanız gerektiği açıktır. Eğer vurulma ihtimalinizin düşük olduğu durumlarda (örneğin işte ya da alışverişte) vurulmaktan korkuyorsanız, o zaman korkunuz mantıksızdır. Bu durumda, fobilerin tedavisinde uzmanlaşmış lisanslı bir danışman size yardımcı olabilir.
  • SoruEğer nişancı ile savaşmak zorunda kalırsam, onları nasıl yenebilirim? Her şeyden önce, kaçınabiliyorsanız bir tetikçiyle dövüşmeyin. Kendinizi bir tetikçiyle savaşmak zorunda olduğunuz bir durumda bulursanız yapabileceğiniz birkaç şey vardır. Silahınız varsa, ateşe karşılık vermeye hazırlanırken arkasına saklanabileceğiniz bir siper bulun. Önceliğiniz tetikçiyi yenmek değil, hayatta kalmaktır. Silahınız yoksa, ellerinizi havaya kaldırarak silahlı kişiye mümkün olduğunca yaklaşmaya çalışın. Ardından, silahı tutan kolu bileğinden hızla kavrayın, ardından kendinizden uzağa nişan alabilirsiniz. Ardından kişiye vurabilir, bir dövüş sanatı tekniği uygulayabilir vb. Unutmayın, her zaman bir tetikçiden kaçının.

Video

İpuçları

  • Saklanırken, size yaklaştığında nişancıya hasar vermenize yardımcı olabilecek bir taş veya alet almalısınız.
  • Saldırganın yarı otomatik bir silahı varsa, silahı sürgüsünden tutup kendinizden uzağa doğrultabilirsiniz. Bu şekilde silah ateş alırsa dönmez ve saldırganın ya silahı bırakıp sizinle kafa kafaya gelmesine ya da tekrar ateş etmeye hazır olmadan önce sürgüyü şarj etmek için saniyeler harcamasına neden olur.
  • Katlanır bıçak veya çizme bıçağı ya da kendini savunma kalemi gibi bir tür kendini savunma silahı taşıma alışkanlığı edinmeye çalışın.

Uyarılar

  • Yarı otomatik bir tabancanın içinde şarjör yoksa, fişek yatağında hala bir mermi olabilir.
  • Saldırgana 'bunu kendine yapma' diyerek saldırganın kaybedeceklerinin sizden daha fazla olduğunu veya potansiyel kazancını ima edin.
  • 'Beni vuracak cesaretin yok' cümlesini asla denemeyin. Bunu yapmak saldırganın sizi gerçekten vurmasına neden olabilir.
  • Konuşarak kurtulmaya çalışın ve dışarıdan yardım bekleyin. Direnmek öldürülme ihtimalinizi artıracaktır, bu nedenle saldırganın emirlerine uymak kaçırılma gibi daha büyük bir tehlike arz etmiyorsa, taleplerine uymak hayatta kalmanın en iyi yoludur. (Çoğu zaman kaçırılma ihtimali olsa bile itaat etmek daha iyidir. Polis sizi bulabilir).
  • Silahlı bir kişiye asla saldırmayın. Silaha dokunacak kadar yakın değilseniz veya doğrudan tetikçinin görüş alanında değilseniz, tetikçiye doğru koşmamalısınız. Bu onu korkutabilir ve içgüdüsel olarak ateş etmesine neden olabilir.
  • Silahlı bir saldırganla karşı karşıya kaldığınızda en iyi tepkinin pasif tepki olduğunun farkına varın. Nadiren de olsa bir silahla karşı karşıya kaldığınızda, gerilimi artırmak veya saldırganı kızdırmak yaralanma ihtimalinizi büyük ölçüde artırır.