Bir Zorba Tarafından Dövülmekten Nasıl Kaçınılır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Uyanıyorsunuz, okula gidiyorsunuz ve bir de bakıyorsunuz ki bir grup zorba size hakaret ediyor ve sizi itip kakıyor. Kendinizi korkmuş hissediyorsunuz. Ne yapmalısınız? Ne yazık ki çoğu insan bir şekilde zorbalığa maruz kalmıştır. Bir zorbanın fiziksel şiddetinden endişe duyuyorsanız, yapabileceğiniz en iyi şey en başta zorbadan uzak durmaktır. Kendinizi tehdit altında bulduğunuzda, zorbalara karşı durun ve kendinizden emin davranmaya çalışın. Aşırı öfkelenmeyin veya üzülmeyin ve durumdan uzaklaşmaya çalışın ve mümkün olan en kısa sürede sorumlu bir yetişkine neler olduğunu anlatın.

Adımlar

Halka Açık Yerlerde Zorbalardan Kaçınma

  1. adım 1 zorbadan veya zorbalardan kaçının.1Zorba ya da zorbalardan kaçının. Birçok zorba, kurbanlarını utandırmak için tuzak kurar veya okul bahçesinin belirli bir alanında takılır. Zorbaların toplanabileceği yerlere dikkat edin (örneğin, uzak bir kampüs binasının arkasındaki tenha bir alanda) ve bu yerlerden kaçının.
    • Zorbanın yakınında olmazsanız, kurban olmazsınız.
  2. adım 2 zorbalar tarafından tuzağa düşürülmekten kaçınmak için arkadaşlarınızdan ayrılmayın.2Zorbalar tarafından tuzağa düşürülmemek için arkadaşlarınızdan ayrılmayın. Çevrenizin ve birlikte olduğunuz insanların farkında olun. Sizi önemseyen ve destekleyen arkadaşlarınızın etrafında yer alın. Gerekirse onlardan sizi korumalarını isteyin. Okulda çok fazla arkadaşınız yoksa, zorbaların sizi izlediğini biliyorsanız açık, halka açık yerlerde kalmaya çalışın.
    • Zorbaların genellikle onları takip eden arkadaşları vardır ve zorbalığa maruz kaldığınızda başka tarafa bakmaları için seyredenlere güvenirler.
  3. adım 3 yaklaşan zorbayla göz teması kurun.3Yaklaşan zorbayla göz teması kurun. Göz teması, zorbaya kendinizden emin olduğunuzu ve ondan korkmadığınızı göstermenin güçlü bir yoludur. Bakışlarınızı aşağıya kaydırmayın veya korkmuş gibi etrafınıza bakmayın. Zorbaya doğrudan bakın ya da -çok zorsa- kaşlarına odaklanın.
    • Zorbaların çoğu doğrudan göz teması kurmanız karşısında şaşıracak ve size karşı saldırganlıklarını sürdürmeyeceklerdir.
  4. adım 4 zorba saldırmadan önce durumu terk etmeye çalışın.4Zorba saldırmadan önce durumu terk etmeye çalışın. Toplayabildiğiniz kadar sakin bir şekilde durumdan uzaklaşın. Zorba sizi kavga etmeye kışkırtmak için itiyor veya köşeye sıkıştırıyorsa, kaçmayı en önemli önceliğiniz haline getirin. Bazen geri çekilmek yardımcı olur, böylece her zaman zorbaya dönük olursunuz.
    • Çoğu zorba seyirciye oynar ve bu nedenle zorba sizinle alay etmeye başladıysa bir kalabalık toplanabilir. Kalabalığın sizi hapsetmesine izin vermeyin; onlara iddialı bir şekilde (ne kadar yüksek sesle olursa o kadar iyi) gitmenize izin vermelerini söyleyin.
  5. adım 5 sorumlu bir yetişkine şunları söyleyin've been bullied.5Sorumlu bir yetişkine zorbalığa uğradığınızı söyleyin. Bir zorba ile yaşadığınız herhangi bir deneyimden sonra, güvenilir bir yetişkine (ebeveyn veya öğretmen gibi) neler olduğunu anlatmalısınız. Güvende olduğunuzdan emin olmak onların görevidir. Zamanla daha ciddi bir duruma dönüşmesi ihtimaline karşı, zorbalık durumunu başlar başlamaz yetişkinlere anlatmanız önemlidir.
    • Yetişkinler zorbaya doğrudan hitap edebilir veya durumun tekrarlanmamasını sağlamak için zorbanın ebeveynleriyle konuşabilir.
    • Diğer durumlarda, sorumlu yetişkinler kendi ayaklarınız üzerinde durabilmeniz için size iyi tavsiyelerde bulunacaktır. Ya da yetişkinler sorununuz hakkında strateji geliştirmenize yardımcı olabilirler.
  6. adım 6 yetişkinlerden koruma isteyin.6Yetişkinlerden koruma isteyin. Zorbalık sorunuyla kendi başınıza başa çıkmak zorunda değilsiniz. Ebeveynlerinize ve güvendiğiniz bir öğretmene zorbalığa maruz kaldığınızı açıklayın ve yardımlarını istediğinizi açıkça belirtin. Ebeveynler ve öğretmenler zorbanın ebeveynleriyle konuşabilir ve çocuklarının bu davranışı durdurması gerektiğini açıklayabilir. Yetişkinler de zorbanın etrafında bulunmamanın yollarını bulmanıza yardımcı olabilir.
    • Örneğin, en sevdiğiniz öğretmenlerden birine, teneffüste zorbalardan kaçınmak için öğle yemeğini onların sınıfında yiyip yiyemeyeceğinizi sorun.
    • Ya da ebeveynlerinizden birine sizi okuldan hemen sonra alıp alamayacaklarını sorun, böylece otobüs beklerken zorbalığa maruz kalmazsınız.

Zorbayı Kelimelerle Caydırmak

  1. adım 1 zorbanızla güvenle konuşun.1Zorbanızla güvenle konuşun. İddialı ve kendinden emin bir şekilde konuşun ve zorbaya sizi taciz etmeyi bırakmasını ve sizi rahat bırakmasını söyleyin. Ekstra ikna edici olmak istiyorsanız bu beceriyi aynada uygulayın. Bir zorbaya hitap ederken, yüksek sesle ve kararlı olmak ve zorbanın gözlerinin içine bakmak yardımcı olur.
    • 'Hayır, kes şunu!' veya 'Hey, neden beni yalnız bırakmıyorsun!' gibi bir şey söyleyin.
    • Zorbaya sizi taciz etmeyi bırakmasını söylemek de duruma dikkat çekecektir. Zorbayı sarsamazsanız, izleyen insanları seyirci kalmamaya ikna edebilirsiniz.
  2. adım 2 zorbanın dikkatini dağıtmak için konuyu değiştirin.2Zorbanın dikkatini dağıtmak için konuyu değiştirin. Konuyu başka bir şeye değiştirerek potansiyel bir kavgayı besleyen gerilimi boşaltın ve yeniden yönlendirin. Tehdit edici olmayan bir şaka yapabilir veya bir soru sorabilirsiniz. Bunu etkileşimlerinizle alakalı tutmaya çalışın; taktiğinizin çok açık görünmesini istemezsiniz. Şöyle bir şey söyleyin:
    • 'Bay Peterson'ın bugün teneffüsleri denetleyeceğini duydum. Gitseniz iyi olur; sizi burada yakalamasını istemezsiniz.'
    • 'Kafeteryanın öğle yemeğinde bedava taco verdiğini duydum. Eğer almak istiyorsan acele etsen iyi olur.'
    • Daha sonra, sorumlu bir yetişkine zorbalığa uğradığınızı ve neler olduğunu anlatın.
  3. adım 3 zorbayı geri adım atmaya ve sizi yalnız bırakmaya ikna edin.3Zorbayı geri adım atmaya ve sizi yalnız bırakmaya ikna edin. Bazı zorbalar kavgadan vazgeçirilebilir. Onları size saldırmaktan caydırabilecek ya da çevredekilerin dikkatini zorbanın haksız davranışlarına çekebilecek bir şeyler söyleyin. İddialı olmayı ve bol bol göz teması kurmayı unutmayın. Eğer sizi dinlemiyor gibi görünüyorlarsa, uzaklaşmanız gerekir. Bunu sorumlu bir yetişkine anlattığınızdan emin olun. Şöyle bir şey söylemeyi deneyin:
    • 'Neden benimle uğraşıyorsun? Bu gerçekten adil değil.'
    • 'Ne istiyorsun? Seninle kavga etmek istemiyorum.'
    • Her şey başarısız olursa, kavgadan kaçınmak için egolarına hitap edebilirsiniz: 'Kavga edersek beni kolayca yeneceğini herkes biliyor.'
  4. adım 4 zorbalığa maruz kalırken sakin ve soğukkanlı olun.4Zorbalığa maruz kalırken sakin ve soğukkanlı olun. Zorbalar ne yaparsa yapsın ya da ne söylerse söylesin öfkelenmeyin ya da üzülmeyin. Zorbalar kurbanlarından dramatik bir tepki almak için uğraşırlar ve sizi üzecek ya da kızdıracak şeyler yaparlar. Bu şekilde karşılık vermekten kaçınırsanız, zorba kısa süre içinde sizi taciz ederek hiçbir şey kazanamayacağını anlayacaktır.
    • Zorbalığa uğradığınızda öfke patlamaları yapmayın veya ağlamayın. Her iki tepki de zorbaya tam olarak aradığını verecektir.

Bir Saldırıya Karşı Kendinizi Savunmak

  1. adım 1 kavgaya karışmadan önce sonuçlarını düşünün.1Kavgaya girmeden önce sonuçlarını düşünün. Gerçek hayatta insanlarla kavga etmenin sonuçları vardır. Zorbanın arkadaşlarının ve okul yetkililerinin daha sonra size nasıl tepki vereceğini düşünün. Daha sonra size şiddetle ve çok sayıda saldırarak sizden intikam almaya karar verebilirler. Zorbaya karşılık verdiğinizde, şiddeti tırmandıran bir döngü yaratma riskiyle karşı karşıya kalırsınız.
    • Kavga etmek başınızı ebeveynlerinizle veya yetkililerle derde sokabilir. Böyle bir durumda yapabileceğiniz en iyi şey, sadece saldırgan bir zorbaya karşı kendinizi savunduğunuzu açıklamaktır.
    • Eğer zorba kadar büyük veya güçlüyseniz, kavgaya karıştığınız için suçlanabilirsiniz.
    • Otorite figürlerinin (ebeveynler ve öğretmenler gibi), onlara ne kadar açıklamaya çalışırsanız çalışın, karşılık verdiğiniz için sizi cezalandıracağını düşünüyorsanız, karşılık vermek en iyi seçenek olmayabilir.
  2. adım 2 dövüş pozisyonu alın.2Dövüş duruşuna geçin. Bir kavga yakın göründüğünde, beden dili en iyi silahınızdır! Hafifçe çömelin ve daha iyi denge için bir bacağınızı diğerinin birkaç santim gerisine koyun. Kendinizi savunmak konusunda ciddi görünürseniz, zorba sizinle dövüşmek veya fiziksel olarak taciz etmek konusunda iki kez düşünecektir.
    • Zorbanın yüzüne bakın. Zorbanın nasıl hareket ettiğine odaklanın ve pozisyonunuzu güvenle ayarlayın. Esasen kendinizi dövüşmeye adıyorsunuz, bu yüzden kendinizi savunmaya hazır olun.
  3. adım 3 don't lie about your prowess.3Beceriniz hakkında yalan söylemeyin. Ne kadar güçlü, hızlı veya sert olduğunuzu abartırsanız, çoğu zorba bunu kavga için bir davet olarak algılayacaktır. Yerinizde durun, zorbayla yüzleşin ve ilk hamleyi onların yapmasına izin verin. 'Seninle dövüşmek istemiyorum ama bana vurursan kendimi savunurum' gibi bir şey söyleyin.
    • Gücünüzle övünürseniz veya aşırı agresif girişimlerde bulunursanız, zorba sizi daha sık hedef almaya başlayabilir ve şiddet döngüsünü devam ettirebilir.
  4. adım 4 kendinizi fiziksel bir saldırıdan koruyun.4Kendinizi fiziksel bir saldırıdan koruyun. Bir boksör gibi ellerinizi yüzünüze doğru kaldırın. Bu yüzünüzü, özellikle de burnunuzu ve gözlerinizi koruyacaktır. Kavgada iyi görüş önemlidir. Her zaman bu 'hazır' pozisyonuna dönün. Bir yüzleşmeye zorlanırsanız ve kavga çıkacağını hissederseniz, son çare olarak kendinizi korumak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır:
    • Zorbanın size yumruk atmaya çalışması ihtimaline karşı karnınızı sıkın.
    • Vücudunuzun büyük bir hedef olmaması için biraz yana dönün.
  5. adım 5 kendinizi fiziksel bir saldırıya karşı koruyun.5Fiziksel bir saldırıya karşı kendinizi savunun. Bir zorbayla kavga etmek üzereyseniz, kaybedecek bir şeyiniz yokmuş gibi davranın ve kavga edin! Bunu sadece gelecekteki zorbalığı önlemek için yapın, intikam için değil. Karnınıza ya da yüzünüze atacağınız birkaç hızlı ve sert yumruk zorbayı durdurmak için yeterli olacaktır. Bazen tek yapmanız gereken zorbayı yere yıkmaktır.
    • Bunu halka açık bir yerde ve şahitlerle birlikte yaptığınızdan emin olun. Utanmış ya da dayak yemiş olsanız bile, sonunda zorbanın cezalandırılması için ihtiyacınız olan kanıtı elde etmiş olacaksınız.
    • Çoğu durumda en iyisi ailenize saldırıya uğradığınızı söylemektir. Zorbalığa uğradığınızı ve kendinizi savunmak için böyle davrandığınızı açıklayın.

Uzman Soru-Cevap

  • SoruBir kabadayı bana kötü şeyler söylüyor. Ben de kötü şeyler söylemeli miyim? Kötü sözlere karşılık vermek büyük olasılıkla durumu daha da kötüleştirecektir. Eğer konuyu saptırır ve sadece işinize bakarsanız, zorba muhtemelen tepki alabileceği başka bir hedef bulacaktır. Enerjinizi kendi hayatınıza, faaliyetlerinize ve arkadaşlarınıza saklayın.
  • Soru: Ya kendimi savunurken başım derde girerse? Bu bir değiş tokuş olabilir. Karşılık vermenin başınızın belaya girmesini göze alacak kadar önemli olup olmadığına karar verin. İçinde bulunduğunuz ortamın kurallarını bilin - örneğin okul gibi. Her zaman 'Sana karşılık verirdim ama okul kurallarını biliyorum' gibi bir şey söyleyebilirsiniz.

Video

İpuçları

  • Zorbayı ve niyetinin ne olduğunu bilin. Ucuz bir kahkaha mı istiyorlar yoksa canınızın yandığını mı görmek istiyorlar? Eğer ucuz bir kahkaha istiyorlarsa, muhtemelen bir dövüşçü olarak sizden daha iyi değillerdir.
  • Karşılık vermeyin. Bu zorbayı kızdıracaktır ve siz farkına bile varmadan etrafınızda 'Dövüş! Dövüş! Dövüş!' Sadece 'Durun! Dövüşmek istemiyorum. Git kendi boyunda biriyle uğraş.' Ve böylece uzaklaşın.
  • Çoğu zaman, bir zorbayla yüz yüze gelmektense onu başka yöne çevirmek daha iyidir.

Uyarılar

  • Kendinizi savunmanın sınırlarını anlayın. Amacı, bir zorbanın size fiziksel olarak zarar vermesini engellemektir. Zorbadan intikam almak için değildir. Nefsi müdafaa kullandığınız her olayı rapor etmelisiniz.
  • Çoğu zorba size ciddi şekilde zarar vermeye çalışmaz. Ancak, itme, güreşme veya birkaç yumruktan daha fazlasına maruz kalırsanız, kaçabilmek için karşılık verin. Örneğin kafanıza tekme yerseniz, boğuluyorsanız veya saldırganın bir silahı varsa hayatınız tehlikededir.