Polis Memuru Tarafından Vurulmaktan Nasıl Kaçınılır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Silahını çekmiş bir polis memurunun bulunduğu durumlarda kişisel zarar görmekten kaçınmanın bazı temel yolları vardır. Bu tavsiyelerin çoğu sağduyu içerir, ancak size doğrultulmuş bir silah varken paniğe kapılmak ve yanlışlıkla tehdit olarak yorumlanabilecek bir şey yapmak kolaydır. En güvenli yaklaşım, memurun talimatlarına uymak, fiziksel hareketlerinizin farkında olmak ve mümkün olduğunca sakin ve saygılı bir ses tonunu korumaktır.

Adımlar

Beden Dilinizi Kontrol Etmek

  1. adım 1 don't flee from police.1Polisten kaçmayın. Polis size yaklaşır ve sizinle konuşursa, kaçmayın, uzaklaşmayın veya onları tehdit etmeyin. Bu, suçsuz olduğunuza inansanız da inanmasanız da geçerlidir. Haklarınız ne olursa olsun, kaçmak şüphe uyandırır ve ölümcül bir yanlış anlaşılma olasılığını büyük ölçüde artırır.
    • Polis memurları arasında yaygın bir inanışa göre şüpheliler bir sebepleri olmadıkça kaçmazlar. Kaçarak bu inanca alet olmayın. Polisin sizi bir tehdit olarak algılaması ve kovalaması çok muhtemeldir.
    • Suç oranı yüksek veya şüpheli bir bölgede kaçmak, polis memurlarının sizi durdurması için tek başına 'makul bir şüphe' oluşturmaz. Ancak, polis bir şüpheliyi takip etme kararı verirken genellikle bir bölgenin özelliklerini ve bilinen geçmişini kullanır ve bu ABD yasaları tarafından desteklenmektedir.
    • Bazı durumlarda ırkın polis tarafından vurulma olaylarında bir faktör olduğu talihsiz bir gerçektir. Washington Post ve Bowling Green Eyalet Üniversitesi tarafından yapılan ortak analiz, 2005 yılından bu yana ABD'de ölümcül silahlı saldırılarla suçlanan polis memurlarının dörtte üçünden fazlasının beyaz olduğunu, kurbanlarının üçte ikisinin azınlık olduğunu ve bu sayının ikisi hariç hepsinin Siyah olduğunu ortaya koymuştur. Eğer etnik bir azınlıksanız, kaçmanız halinde polisin sizi vurma tehlikesi daha yüksek olabilir.
    • Yasadışı bir şeyden suçlu olsanız da olmasanız da polisten kaçmak, tutuklanmaktan kaçmak ya da adaleti engellemek gibi bir suç olarak itham edilebilir. ABD'nin birçok eyaletinde bu suçlar ağır cezalık suçlardır. Suçluysanız polisten kaçmak durumunuzu daha da kötüleştirecektir. Bunun da ötesinde, yasadışı herhangi bir şeyden suçlu değilseniz, büyük olasılıkla gereksiz ve önlenebilir bir tutuklama ve kovuşturmaya maruz kalacaksınız. Bu isteyeceğiniz son şeydir.
  2. adım 2 ani hareketlerden kaçının.2Ani hareketlerden kaçının. Polisle temas kurduğunuzda ne yapıyor olursanız olun, durun ve hareketsiz kalın. Bu noktada, beklenmedik her hareketiniz vurulmaya bir adım daha yaklaşmanız demektir. Polis memuruna doğru da hareket etmeyin.
    • Eğer bir arabanın içindeyseniz, hiçbir şeye uzanmayın. Memurlar sürücülerin bir şeye uzandıklarını fark etmek üzere eğitilmişlerdir ve bir silaha uzandığınızı ya da uyuşturucu sakladığınızı düşünebilirler. Daha fazla ayrıntı için Polis Sizi Kenara Çektiğinde Nasıl Davranmalısınız?
  3. adım 3 ellerinizi görünür tutun.3Ellerinizi görünür tutun. Ellerinizle ani hareketler yapmayın. Onları açıkça görünür tutun.
    • Memur sizden ellerinizi hareket ettirmenizi gerektiren bir talepte bulunursa, örneğin kimliğinizi görmek isterse, herhangi bir hareket yapmadan önce talebine uyduğunuzu sözlü olarak teyit edin.
    • Örneğin, memura 'Cüzdanımı almak için sol arka cebime uzanacağım, böylece size kimliğimi gösterebilirim' diyebilirsiniz. Polisin talebine uymak için mecbur kalmadıkça herhangi bir hareket yapmayın.
  4. adım 4 bir polis memuruna dokunmayın, vurmayın veya başka bir şekilde saldırmayın.4Bir polis memuruna dokunmayın, vurmayın ya da başka bir şekilde saldırmayın. Bu neredeyse kesinlikle size karşı fiziksel güç kullanılmasıyla sonuçlanacaktır. Polis memurları kendilerini ya da başkalarını ciddi bir zarar ya da tehditten korumak için ölümcül güç kullanma yetkisine sahiptir. Bir LAPD memurunun belirttiği gibi, 'fiziksel bir çatışma başlatmak, yaralanmak için kesin bir reçetedir.'
    • Bir polis memuruna saldırmak ya da darp etmek birçok ülkede ağır suç olarak kabul edilmektedir.
  5. adım 5 ne yaparsanız yapın're told, and do it slowly.5Size söyleneni yapın ve yavaşça yapın. Memur size tam olarak ne yapmanızı istediğini söyleyecektir. Bu genellikle ellerinizi başınızın arkasına koymanızı, seslerine doğru geriye doğru yürümenizi veya yere uzanmanızı içerir. Emirlerine itaat edin, ancak bunu onları telaşlandırmayacak kadar yavaş bir hızda yapın.
    • Polis, yasa dışı bir faaliyete karıştıklarına dair 'makul şüphe' duyduğu şüphelileri durdurma ve üstlerini arama hakkına sahiptir. Makul şüphe çok geniş bir şekilde tanımlanmıştır. Irksal ve sosyal önyargılar devreye girebilir ve bunları kanıtlamak çok zordur. Örneğin, 2002-2011 yılları arasında New York'ta durdur ve ara olaylarının yüzde 90'ından fazlası Siyah ya da Latin kökenli bireylere yönelikti. Eğer etnik bir azınlık mensubuysanız, şüpheli bir davranışınız olmasa dahi durdurulma ve üstünüzün aranması istenme olasılığınız daha yüksek olabilir.
    • Yanlış bir şey yapmadığınız için üstünüzün aranmayacağını varsaymayın. Örneğin New York'ta durdurulan ve üst araması yapılan her 10 kişiden 9'u masumdur. Direnmemek sizin için daha güvenlidir.
    • Polis memurlarının yasal olarak 'aşırı güçten' kaçınmaları gerekmektedir. Dolayısıyla, teslim olur ve direnmezseniz, memur size karşı güç kullanmayı bırakmalıdır. Gerçekte bu her zaman gerçekleşmese de, direnmek yerine memura itaat etmek, yaralanmadan kalma şansınızı artıracaktır.
  6. adım 6 kendinize kelepçe takılmasına izin verin.6Kendinize kelepçe takılmasına izin verin. Bu rahatsız edici olsa da, kelepçelere karşı mücadele etmek veya herhangi bir şekilde direnmeye çalışmak sadece daha fazla sorunla sonuçlanacaktır. Birçok yerde, en işbirlikçi şüphelilere bile kelepçe takmak polis protokolüdür.
    • Eğer bir sakatlığınız varsa (sert veya 'donmuş' bir omuz veya yakın zamanda kırılmış bir omuz gibi), memur sizi kelepçelemeye çalışmadan önce bunu ona bildirin ve kibarca ellerinizin arkanızdan değil de başka bir şekilde kelepçelenip kelepçelenemeyeceğini sorun.
    • Yanlış bir şey yaptığınıza inanmıyorsanız buna izin vermek adil görünmeyebilir. Sakin olun, kelepçeye boyun eğin ve bir avukat isteyin. Bu şekilde polisle karşılaşmanızdan sağ çıkma olasılığınız çok daha yüksektir.

Sözlü Yanıt Verme

  1. adım 1 gereğinden fazla konuşmaktan kaçının.1Gerektiğinden fazla konuşmaktan kaçının. Bu noktada ya zaten yasaları çiğnediniz ve durumu daha da kötüleştirmenize gerek yok ya da bir yanlış anlaşılmanın kurbanı oldunuz ve talihsiz bir kazayı önlemek için işbirliği yapmanız gerekiyor. İşbirliğine açık olun, ancak sizden açıkça istenmeyen hiçbir bilgiyi gönüllü olarak vermeyin. Polis tarafından size doğrudan bir soru sorulursa, genellikle cevap vermeme hakkına sahipsiniz. Ancak, cevap vermemenin düşmanca bir davranış olarak algılanabileceğinin farkında olmalısınız.
    • ABD'de ve diğer birçok ülkede, kendinizi suçlamaktan koruma hakkınız vardır. Kendinizi herhangi bir suçtan suçlu görmeseniz bile asla gönüllü olarak bilgi vermemelisiniz. Bunu bir avukat olmadan yapmak size sorun yaratabilir.
    • Ülkeye yabancıysanız ve haklarınızdan emin değilseniz, soruları kibarca yanıtlayın ve yalnızca en ufak ayrıntıları verin. Yerel dili akıcı bir şekilde konuşamıyorsanız, kendinizi sözlü olarak savunmaya çalışmayın. Yanlışlıkla, tercüme edildiğinde sizi bir şekilde suçlayacak bir şey söyleyebilirsiniz.
    • Bu kuralın bir istisnası, memurun size hareket etmenizi gerektiren bir şey yapmanızı söylemesi olabilir. Çok açık görünse bile ne yaptığınızı söylemek iyi olacaktır. Bu, memurun kendini güvende hissetmesini ve silah kullanma ihtimalinin azalmasını sağlayacaktır. Örneğin:
      • Memur bey: 'Kimliğinizi göreyim.' Siz: 'Torpido gözümde/arka koltuğumda/çantamda/vs. Aşağıya/üste uzanacağım ve sizin için alacağım, tamam mı?' Sonra yavaşça hareket edin.
      • Memur bey: 'Yere yat!' Sen: 'Yere yatacağım ama kalçam/sırtım/dizim kötü, bu yüzden yere yatmak için bu direğe/çite/duvara tutunmam gerekiyor.'
  2. adım 2 durumla ilgili alaycı ifadelerden kaçının.2Durumla ilgili alaycı ifadelerden kaçının. Mizah çok öznel olduğundan, kulağa masum gelen bir şaka polis tarafından ciddi bir tehdit olarak yorumlanabilir ve neredeyse kesinlikle size karşı kullanılabilir.
  3. adım 3 sakin olun.3Sakin olun. Polis tarafından durdurulmak korkutucu olabilir, ancak sakin kalmanız ve kendinizi kontrol etmeniz hayati önem taşır. Konuşmanız gerekiyorsa, bunu düz ve net bir sesle yapın.
    • Bağırmayın, küfretmeyin, çığlık atmayın veya saldırgan bir dil kullanmayın. Polis memuruna isim takmayın. Polis memurları bunu tehdit edici bir davranış olarak algılar ve güç kullanarak karşılık verebilir.
  4. adım 4 saygılı olun.4Saygılı olun. Polis memurları yasaları temsil eder. Bir polis memuruyla etkileşimde bulunurken her zaman saygılı ve kibar bir dil kullanın. Bir polis memuruyla konuşurken ona 'efendim', 'hanımefendi' veya 'memur bey' diye hitap edin. Polis memuru agresif olsa bile, sakin olun ve kibarlığınızı koruyun.
    • Savunmacı veya düşmanca konuşmayın. Örneğin, 'Ne yapıyorsunuz?' veya 'Sorununuz nedir?' gibi şeyler söylemeyin. Durumunuzu açıklığa kavuşturmak istiyorsanız, 'Size nasıl yardımcı olabilirim, memur bey?' veya '____ adresini kullanmanızın sebebi nedir, memur bey?' gibi kibar bir soru sorun.
  5. 5Tehdit etmekten kaçının. Örneğin, dava açmakla, memurun rozetini almakla veya misilleme yapmakla tehdit etmeyin. Bu sadece işleri sizin için daha da kötüleştirecektir.
    • Rozetlerini almaya çalışmak saldırı olarak değerlendirilebilir ve zor kullanmanın yanı sıra suçlamaya da yol açabilir.adım 5 tehdit etmekten kaçının.
  6. adım 6 gözaltına alınıp alınmadığınızı sorun.6Gözaltına alınıp alınmadığınızı sorun. Tam olarak bu dili kullanmalısınız: 'Gözaltına alınıyor muyum?' Polis sizi gözaltına alıp almadığını söylemek zorundadır. Memur size gözaltına alınmadığınızı söylerse, 'Gitmekte özgür müyüm memur bey?' diye sorun. Öylece yürüyüp gitmeyin. Bu, polisi saklayacak bir şeyiniz olduğuna ikna edebilir.
    • Memur ayrılamayacağınızı söylerse, gözaltına alınıyorsunuz demektir. Bir avukat istemelisiniz. Polis tarafından gözaltına alındığınızda avukat tutma hakkınız vardır.
    • Memur ayrılabileceğinizi söylerse, bunu yapmadan önce ayrılacağınızı teyit etmelisiniz. Örneğin, 'Başka bir şey yoksa, şimdi ayrılacağım' gibi bir şey söyleyerek 'ayrılma niyetinizi' onaylayın. Sonra yavaşça uzaklaşın.
  • Memur bey: 'Kimliğinizi göreyim.' Siz: 'Torpido gözümde/arka koltuğumda/çantamda/vs. Aşağıya/üste uzanacağım ve sizin için alacağım, tamam mı?' Sonra yavaşça hareket edin.
  • Memur bey: 'Yere yat!' Sen: 'Yere yatacağım ama kalçam/sırtım/dizim kötü, bu yüzden yere yatmak için bu direğe/çite/duvara tutunmam gerekiyor.'

Uzman Soru ve Cevapları

  • SoruTrafik cezasına karşı nasıl mücadele edebilirim? Polis memuruyla sokakta tartışmak size yardımcı olmayacağı için mahkemede mücadele edin. Bu duruşmada, memur ne yaptığınızı kanıtlamak zorunda kalacak ve siz de bu konuda konuşabileceksiniz. Polis memurunun size verdiği ceza makbuzunu da imzaladığınızdan emin olun. Bu suçu kabul etmek anlamına gelmez; sadece mahkemeye çıkacağınıza dair söz vermiş olursunuz.
  • SoruBir polis memurunun yanından geçerken hızlıca selam verip iltifat edersem suçlu gibi mi görünürüm? Hızlı bir merhaba, polis memurunun telaşlanması için bir neden değildir. Ancak, doğal bir şekilde konuşmakta zorlanıyorsanız veya aklınıza uygun bir iltifat gelmiyorsa, bir şey söylemeyin.
  • SoruOtistik biriyle birlikteyken polis tarafından kenara çekilirsem ne yapmalıyım? Otistik kişiye sakin ve sessiz olmasını söyleyin. Eğer sinirlenmeye başlarlarsa, polis memuruna kibarca otistik olduklarını açıklayın.

İpuçları

  • Otizm araştırmacıları, otizmli ve diğer öğrenme ve gelişim engelli kişilere polisle nasıl güvenli bir şekilde etkileşimde bulunacaklarını öğreten Be Safe adlı bir film hazırladılar.
  • Eğer gece vakti - işaretli ya da işaretsiz - bir polis arabası tarafından takip ediliyorsanız, yalnızken, acil durum ışıklarınızı kısa süreliğine yakın (bu, onlara farkında olduğunuzu ve kaçmadığınızı gösterecektir). Yavaşlayın, tüm trafik kurallarına uyun ve iyi aydınlatılmış ve kalabalık bir alanda kenara çekin. Sadece kendinizi güvende hissettiğinizde durma hakkına sahipsiniz. Yine de yavaş sürdüğünüzden emin olun, böylece polis işbirliği yaptığınızı ve kaçmaya çalışmadığınızı anlar.
  • Üzerinizde bir silah varsa, gizli taşıma ruhsatı kapsamında yasal olsa bile, polis memurunu bilgilendirmeniz gerekebilir. Silahınıza ya da vücudunuzdaki herhangi bir silaha uzanmayın. Gizli taşıma izniniz varsa, memura sakince izniniz olduğunu söyleyin. Şu ifadeyi kullanın: 'Bu eyalette gizli taşıma iznim olduğunu ve şu anda üzerimde bir tane bulunduğunu size bildirmek istiyorum.' Panik yaratmamak için 'silah' kelimesini kullanmaktan kaçının. Memura nasıl ilerlemeniz gerektiğini sorun.

Uyarılar

  • Sahte silahlar veya hava tabancaları gerçek silahlarla karıştırılabilir. Böyle bir nesneye sahipken polis tarafından aranırsanız, yukarıdaki tavsiyelere gerçek bir silahmış gibi uyun; polis memuru aksi kanıtlanana kadar kesinlikle gerçek olduğunu düşünecektir.
  • Bir polis memuruyla dövüşmeye kalkışmayın. Ona saldırmak sizi kesinlikle hapse attıracaktır.
  • Bir memur tarafından sorgulanırken/gözaltına alınırken asla tutuklanmaya direnmeye veya kaçmaya çalışmayın. Polis memuruna bağlı olarak, tutuklanmaya direnmek fiziksel güçle (örneğin, yakalanmak) veya polis memurunun elindeki her türlü araçla (bu biber gazı, cop, şok tabancası veya en kötüsü silahı olabilir) karşılanabilir. Ailenizin ve arkadaşlarınızın sizi bir tabutta yatarken görmektense mahkemede ayakta görmeyi tercih edeceklerini unutmayın.
  • Bir polis memurundan kaçmayın; bunu yapmak tutuklamaya direnmek olarak kabul edilir ve memurun size ateş etmesine neden olabilir. (Amerika Birleşik Devletleri'nde bir polis memurunun kaçan bir şüpheliye karşı ölümcül güç kullanması, şüphelinin silahlı olduğuna ve memura ya da topluma karşı acil bir tehdit oluşturduğuna inanmadığı sürece yasa dışıdır).
  • Memurun silahını veya rozetini almaya çalışmayın. Bu, polis teçhizatının çalınması olarak kabul edilir ve tutuklanmanıza, suçlanmanıza ve hatta öldürülmenize neden olabilir.