Denizanası Tarafından Sokulmak Nasıl Önlenir?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Eğer daha önce bir denizanası tarafından sokulduysanız, yapmanız gerekenler iğneyi tedavi edin Hemen. Bununla birlikte, riskler hakkında bilgi sahibi olarak ve kıyıda ve suda önlemler alarak denizanası sokmalarının çoğundan başarıyla kaçınabilirsiniz. Doğru adımları izlerseniz, bu ilginç canlıların plajdaki gününüzü mahvetmesine gerek kalmaz.

Adımlar

Güvenli Plaj Alanlarının Seçilmesi

  1. adım 1 denizanalarının bulunduğu bölgelerden kaçının.
    Denizanalarının bulunduğu bölgelerden kaçının. Mümkünse, denizanalarının uğrak yeri olduğu bilinen bölgelerde yüzmeyin veya kıyıda vakit geçirmeyin. Daha düşük riskli bir alan seçmek, denizanası tarafından sokulma olasılığınızı azaltmanın en kolay yoludur.
    • Belirli bir bölgede denizanasının tehlike oluşturup oluşturmadığından emin değilseniz cankurtaranlara, plaj yetkililerine veya yerel sakinlere sorabilirsiniz. Varsa, hangi türlerin yaygın olduğunu ve sokmaların nasıl tedavi edileceğini öğrenin.
  2. adım 2 riskli koşulları tanıyın.
    Riskli koşulları tanıyın. Denizanaları güçlü rüzgarlar olduğunda kıyıya yakın yerlerde dolaşabilirler. Ayrıca çok sayıda ortaya çıkabilirler (denizanası patlaması olarak bilinir), bu nedenle bunlar meydana geldiğinde sudan kaçının.
  3. adım 3 uyarı işaretlerini dikkate alın.
    Uyarı işaretlerini dikkate alın. Denizanası uyarısı yapan bir tabela görürseniz, bu denizanalarının yetkililer tarafından tespit edildiği anlamına gelir. Denizanalarının yaygın bir tehdit olduğu bilinen bölgelerde kalıcı işaretler görebilirsiniz. Eğer varsa, bu bölgelerde dikkatli yüzün.
  4. adım 4 mor bayrakları izleyin.
    Mor bayraklara dikkat edin. Birçok plajda görevliler, denizanası veya diğer tehlikeli deniz hayvanlarının bulunduğu zamanlarda mor bayraklar dalgalandıracaktır. Bu bayrakların dalgalandığını görürseniz, bu, sokulmaktan kaçınmak için sudan uzak durmanız için bir işarettir.

Koruyucu Ekipman Giymek

  1. adım 1 sahilde yürürken ayakkabı giyin.
    Sahilde yürürken ayakkabı giyin. Denizanalarını ve başıboş denizanası dokunaçlarını görmek çok zor olabilir ve kıyıya vurduklarında bile uzun süre zehirli kalabilirler. Sahilde yürürken lastik tabanlı ayakkabılar giyerek, çıplak teninizle yanlışlıkla üzerlerine basmaktan ve sokulmaktan kaçınmış olursunuz.
  2. adım 2 koruyucu losyonlar kullanın.
    Koruyucu losyonlar kullanın. Bazı kanıtlar Safe Sea gibi koruyucu losyonların denizanası sokmalarına karşı koruma sağlayabileceğini göstermektedir. Suya girmeden önce bu losyonlardan birini sürmek iyi bir ek önlem olabilir.
    • Koruyucu losyonları eczanelerde, dalış ve plaj malzemeleri satan dükkanlarda bulabilirsiniz.
  3. adım 3 dalış kıyafeti giyin.
    Dalış kıyafeti giyin. Suda veya derin sularda çok fazla zaman geçirecekseniz, daha kapsamlı bir koruma giymeyi düşünün. Dalış giysisinin kalın malzemesi ve cildinizin büyük bir kısmını kaplayacak olması, onu denizanası sokmalarına karşı etkili bir caydırıcı yapar.
    • Petrol jölesi veya benzeri maddelerle kaplanmış giysiler denizanası sokmalarına karşı güvenilir bir koruma sağlamaz.
    • Dalış ekipmanı satan bazı mağazalarda denizanası tarafından sokulmayı önlemek için giyebileceğiniz özel 'stinger elbiseleri' de bulunmaktadır.
    • Dalgıç kıyafeti giyseniz bile, dalgıç kıyafetlerinden sokmalar rapor edildiğinden, yine de dikkatli olmalı ve denizanalarından kaçınmalısınız.

Kıyıda ve Suda Güvende Kalmak

  1. adım 1 kıyıya vurmuş denizanalarına dokunmayın.
    Kıyıya vurmuş denizanalarına dokunmayın. Denizanası ölmüş olsa bile zehirli hücreleri hala sokmaya neden olabilir. Bazı türlerin çok uzun dokunaçları vardır (elli fit uzunluğa kadar dokunaçları olan Portekiz Savaş Adamı gibi), bu nedenle denizanalarından uzak durmak en iyisidir.
    • Denizanalarının birçok farklı türü ve şekli vardır ve kıyıya vurduklarında plastik poşetlere veya diğer döküntülere benzeyebilirler. Bir şeyin denizanası olup olmadığından emin değilseniz, en iyisi ona hiç dokunmamaktır.
    • Kıyıda bir denizanası gördüğünüzde bir cankurtarana veya diğer plaj yetkilisine haber verin, böylece bu canlıyla başa çıkmak için eğitilmiş biri tarafından güvenli bir şekilde çıkarılabilir.
  2. adım 2 bir cankurtaranın yakınında yüzün.
    Bir cankurtaranın yakınında yüzün. Cankurtaranlar, denizanası saldırıları da dahil olmak üzere çeşitli durumlarda plaj sakinlerine yardım etmek üzere eğitilmiştir. Ayrıca denizanası görüldüğünde sizi uyarabilirler.
  3. adım 3 denizanalarını uzaklaştırın.
    Denizanalarını uzaklaştırın. Sığ suda yürürken ayaklarınızı karıştırırsanız, sizi sokma potansiyeli olan bazı denizanalarını veya diğer canlıları rahatsız edebilir ve uzaklaştırabilirsiniz.
  4. adım 4 denizanası görürseniz veya şüphelenirseniz derhal sudan çıkın.
    Denizanası görürseniz veya şüphelenirseniz derhal sudan çıkın. Denizanalarını genellikle suda görebilirsiniz. Su yüzeyinde yüzen plastik bir torba veya balon gibi görünebilirler ve gruplar halinde gelebilirler. Suda bir denizanası görürseniz, sokmaları önlemek için sakin ama hızlı bir şekilde kıyıya dönün.
    • Suda bir denizanası gördüğünüzde bir cankurtarana veya diğer plaj yetkilisine haber verin, böylece bir uyarı yapılabilir.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

  • Hazırlıklı olun. Sokma durumunda ihtiyaç duyabileceğiniz ilk yardım malzemelerini yanınıza alın (sirke, yaranın üzerine ılık tuzlu su dökmek için bir şişe veya bardak, başıboş dokunaçları çıkarmak için cımbız, antihistaminik krem, reçetesiz satılan ağrı kesiciler ve denizanası sokmalarına karşı alerjik reaksiyonların farkındaysanız epinefrin).