Uyurken Böcek Isırıkları Nasıl Önlenir?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Böcek ısırıklarıyla uyandıysanız veya böcek popülasyonunun yoğun olduğu bir bölgede uyuyacaksanız, uyurken ısırıkları önlemek için yapabileceğiniz birkaç şey vardır. Evde uyurken böcek ısırıklarını önlemek için yatağınızı derinlemesine temizlemeniz ve değiştirmeniz, evdeki mevcut böcekleri öldürmeniz ve daha fazla istilayı önlemek için evinizi kapatmanız gerekir. Vahşi doğada uyurken böcek ısırıklarından kaçınmak için, böcek üreme alanlarından mümkün olduğunca uzakta kamp kurun, yatmadan önce böcek kovucu uygulayın ve sıkıca örtülü veya kapalı koşullarda uyuyun. İster içeride ister dışarıda uyuyun, çok fazla güçlük çekmeden ısırıkları uzak tutabilirsiniz.

Adımlar

Evde Böcek Isırıklarını Durdurmak

  1. adım 1 ne olduğunu belirleyin's biting you.1Sizi neyin ısırdığını belirleyin. Ne tür böceklerle uğraştığınızı bilirseniz gelecekteki ısırıkları önleyebilirsiniz. Ev çevresinde en yaygın olan yatak böceği ısırıkları büyük, lekeli, kırmızı ısırıklardır. Daha önce bir sivrisinek tarafından ısırıldıysanız, yatak böceği ısırıkları çok benzer görünür.
    • Pire ısırıkları daha küçük kırmızı ısırıklar olacaktır. Genellikle ayak bilekleri veya alt bacakların etrafında görülürler. Evcil hayvanınız varsa, onları pire açısından kontrol ettirin. Yerel veteriner ofisinizden bir pire ilacı alabilirsiniz.
    • Bit ısırıkları saçınızda görünecektir. Onları göremeyebilirsiniz, bu nedenle bir arkadaşınızın veya aile üyenizin sizin için kontrol etmesini sağlayın. Kırmızı ve kaşıntılıdırlar. Bu ısırıklar vücut kıllarının bulunduğu diğer bölgelerde de görülebilir.
    • Diğer tahriş edici maddeleri böcek ısırıklarıyla karıştırmak istemezsiniz. Alerjiler, pestisitler veya solventler gibi toksik kimyasallar gibi benzer kızarıklık ve şişliklere neden olur. Duygusal stres ve anksiyete de benzer patlamalara neden olabilir.
  2. adım 2 çarşaflarınızı değiştirin.2Çarşaflarınızı değiştirin. Böceklerin yatağınıza girmesini ve geceleri sizi ısırmasını önlemek için çarşaflarınızı sık sık yıkayın ve değiştirin. Ölü deri hücreleriniz yatağınızı dolduracak ve bu hücreler böcekleri çekecektir. Çarşaflarınızı iki haftada bir yıkamak korkunç değildir, ancak haftalık temizlik idealdir.
    • Yatağınızda böcekleri göremeseniz bile, kesinlikle mevcut olabilirler. Toz akarı adı verilen küçük mikroskobik böcekler geceleri sizi ısırıyor olabilir. Bu böcekler kirli çarşaflara yapışan ölü deri hücrelerine çekilirler.
    • Çarşaflarınızı derinlemesine temizlemek için sıcak, sabunlu su kullanın. Kurutucuda tamamen kurumalarına izin verdiğinizden emin olun. Nemli çarşaflar küf toplayabilir.
    • Çarşaflarınızı yıkadığınız halde hala yatağınızda ısırıklar veya böcekler buluyorsanız, yeni çarşaflar satın alın. Bu biraz yatırım gerektirir ama uzun vadede size minnettar kalacaktır.
    • Yatak çerçevenizi duvardan uzaklaştırmayı deneyin. Birkaç santimlik boşluk bile faydalı olabilir. Böceklerin duvar ile yatağınız arasında hareket etme kabiliyetini azaltacaksınız.
  3. adım 3 çarşaflarınızı şilte ve bazanın arasına sıkıştırın.3Çarşaflarınızı şilte ile bazanın arasına sıkıştırın. Çoğu böcek, yatakta onlar için bıraktığınız herhangi bir açıklığa girecektir. Bu nedenle, yuva yapabilecekleri herhangi bir alanı ortadan kaldırmak en iyisidir. Çarşaflarınızın yere serilmesine izin vermeyin.
    • Yatak böceklerinin uçamadığını veya zıplayamadığını unutmayın. Çarşaflarınızı içeri sokarak oldukça sınırlı olan hareket kabiliyetlerinden yararlanabilirsiniz.
    • Ancak toz akarlarınız varsa, aslında yatağınızı yapmak istemezsiniz. Yatağınızı toplamadan bırakırsanız, çarşaflarınızdaki ve yatağınızdaki nemi uzaklaştırmış olursunuz. Sonunda akarlar susuz kalacak ve öleceklerdir. Toz akarları hayatta kalmak için neme ihtiyaç duyar, bu nedenle herhangi bir kuru ortam onları öldürecektir.
  4. adım 4 i̇yice ve düzenli olarak süpürün.4İyice ve düzenli olarak süpürün. Sadece yatağınızdaki böcekleri yok etmek yeterli değildir. Kalan böcekleri öldürmek için bir vakum kullanmanız gerekecektir. Ayrıca halınızdaki artık parçacıkları da toplamak istersiniz. Herhangi bir ekstra kalıntı böcekleri bölgenize çekecektir. Halınızın gelecekte canlılardan arınmış olmasını sağlamak için sık sık süpürün.
    • Ulaşılması zor yerlere erişmek için vakum aparatı edinin. Bu, yatak başlığınızın arkasındaki boşluğu veya halınızın kenarındaki yapışkan şeritleri içerebilir. Yatağınızı her zamanki yerinden kaldırdığınızdan emin olun. Halı kaplı zeminin tamamını temizlemeniz gerekir.
    • Halınız yoksa, yatağınızın etrafındaki alanı temizlemek için sabun ve su içeren bir paspas kullanabilirsiniz.
  5. adım 5 evinizdeki durgun suyu ortadan kaldırın.5Evinizdeki durgun suyu ortadan kaldırın. Evinizin yakınında bir havuz veya başka bir su kütlesi olmasa bile, yine de böcekleri evinize çekiyor olabilirsiniz. Sivrisinekler yumurtalarını su kaynaklarının yakınına bırakırlar, bu nedenle evinizde dışarıda olabilecek herhangi bir sıvıdan faydalanacaklardır.
    • Çöp kutuları gibi içinde su biriken açık kaplarda delikler açın.
    • Kuş banyolarını ve evcil hayvanlarınızın su kaplarını mümkün olduğunca sık değiştirin. Bunlar sivrisineklerin yumurta bırakması için üreme alanlarıdır.
    • Tencere, tava veya dolu su bardaklarını dışarıda bırakmayın.

Evde Daha Büyük Önleyici Tedbirler Almak

  1. adım 1 battaniyelerinizi ve yorganlarınızı profesyonel olarak temizletin.1Battaniyelerinizi ve yorganlarınızı profesyonel olarak temizletin. Bu büyük eşyaları tam bir temizlik veya işlem için yerel kuru temizlemecinize götürmek gelecekteki istilaları önleyebilir. Endişelerinizi onlara bildirin. Birçok temizleyici, böceklerin kumaşa yuva yapmasını engelleyecek işlemlere ve nispeten güvenli kimyasallara sahip olacaktır.
    • Daha ciddi böcek istilası vakaları için, evinize gelip böcekleri ortadan kaldırması için profesyonel bir temizlik hizmeti arayın. Ancak yatağınızda böceklerin yaşadığından emin değilseniz bu adımı atmayın, çünkü oldukça pahalı olabilir.
    • Yatak böceklerini savuşturmak için tasarlanmış bir yatak kılıfına yatırım yapabilirsiniz. Bu kılıf yatağınızın tamamını sarar ve böcek istilasını engeller. Kılıfın içinde sıkışan böcekler ölecektir.
  2. adım 2 yatak çerçevenizi değiştirin.2Yatak çerçevenizi değiştirin. Kötü bir ısırık vakasından muzdarip değilseniz, bu önleyici tedbir konusunda endişelenmenize gerek olmayabilir. Böcekler genellikle ahşap çerçevelerin içinde saklanır, bu nedenle metal bir çerçeveye geçmek onları yatak odanızdan uzaklaştırabilir. Ahşap çerçeveler aynı zamanda zemine daha yakın durur ve böceklerin zeminden yatağınıza kolayca girmesini sağlar.
    • Mümkünse yatak başlıklı bir yataktan da kaçınmak istersiniz. Yatak başlıkları böcekler için üreme alanlarıdır ve gözenekli ahşaptan çarşaflarınıza kolayca geçebilirler. Uyumak için bir yatak başlığına ihtiyacınız varsa, bunun yerine metal bir yatak başlığı kullanmayı deneyin.
  3. adım 3 evinizi iyice yalıtın.3Evinizi iyi kapatın. Böceklerin evinize girmesini engelleyebilirseniz, geceleri sizi ısırmalarını da engellemiş olursunuz. Ayrıca yeni mobilyalar veya profesyonel temizlik için fahiş fiyatlar ödemekten de kurtulursunuz.
    • Çıplak su tesisatı veya kabloların yakınındaki çatlak ve yarıkları kapatın. Daha küçük böcekler bu dar yollardan kolayca geçebilir.
    • Kapı veya pencerelerin etrafındaki daha küçük delikleri doldurmak için kaliteli silikon veya akrilik lateks kalafat alın. Deliğiniz daha büyükse, alçıpan veya harç gibi daha sağlam bir dolguya ihtiyacınız olabilir.
    • Sizi ısıran böcekler muhtemelen çok küçük olduğundan, kapı ve pencerelerinizdeki kafes perdeler muhtemelen pek bir işe yaramayacaktır. Mümkün olduğunca bu açıklıkları kapalı tutun.
    • Genel temizliğinizi iyileştirmek böcek sorununuza yardımcı olabilir. Bulaşıkları gece boyunca dışarıda bırakmayın ve dökülen yiyecek kırıntılarını her zaman temizleyin.
  4. adım 4 profesyonel bir imha uzmanından yardım isteyin.4Profesyonel bir yok ediciden yardım isteyin. Böcek sorununuzu kalıcı olarak ortadan kaldırmakta sorun yaşıyorsanız, bir uzman çağırmak isteyebilirsiniz. Profesyonel haşere kontrol şirketleri genellikle buhar tedavisi ve böcek ilacı karışımı kullanır. Buhar uygulamasıyla başlamak en iyi sonucu verir; böcek ilaçlarınız buharın gözden kaçırdığı böcekleri öldürecektir.
    • Profesyonelinizin aktif bileşeni d-fenotrin olan bir böcek ilacı kullandığından emin olun. D-phenothrin'in başlıca kullanım alanı tahtakurusu ve kene gibi küçük rahatsız edici böceklerin öldürülmesidir. Sorunun bu tür canlılar olması muhtemeldir.
    • Eğer bir ilaçlama şirketine para ödemek istemiyorsanız, kendiniz bir buhar uygulaması yapmayı deneyebilirsiniz. Kendi temizleyicinizi satın almanız gerekecektir. Düşük buharlı, yüksek sıcaklıkta buhar ürettiğinden emin olun.
    • Böceklere olabildiğince yakın durun. Her 10 saniyede bir santime yakın bir hızda hareket edin. Bundan daha hızlı bir hareket haşereleriniz için ölümcül olmayabilir.

Vahşi Doğada Isırıkları Önleme

  1. adım 1 böceklerden arındırılmış bir kamp alanı bulun.1Böceklerden arındırılmış bir alanda bir kamp alanı bulun. Böceklerin geleneksel olarak nerede toplandığını öğrenin. Dışarıdayken onlarla uğraşmaktan kaçınmanız mümkün olabilir. Böcekler her yerde bulunabilse de, genellikle durgun su kütlelerinin etrafını sararlar. Sıcak ve nemli iklimlerde kamp yaparken, durgun havuzlardan ve göllerden kesinlikle kaçınmak isteyeceksiniz.
    • Bir yer ararken daha yüksek bir yerde kamp alanı tavsiye edilir. Çadırınızı bir yamaca kurmanız tavsiye edilir. Alçak, düz alanlardan kaçınmak sizi büyük durgun su kütlelerinden uzaklaştıracaktır.
    • Bulunduğunuz bölge oldukça kuru olsa bile yüksek yerlere çıkın. Herhangi bir yağış, minimum düzeyde olsa bile, bölgenize daha fazla böcek çekecektir.
  2. adım 2 su geçirmez bir çadıra yatırım yapın.2Su geçirmez bir çadıra yatırım yapın. Dış etkenlere karşı çok fazla koruması olmayan geleneksel bir çadır kullanırken, böcekler barınağınıza biraz daha kolay girebilir. Su geçirmez bir çadır daha pahalı olsa da böcekleri dışarıda tutmak için harika bir iş çıkarır. Bu, uyurken alacağınız ısırık sayısını ortadan kaldıracaktır.
    • Su geçirmez çadırlar daha kalın olmakla birlikte, geleneksel bir çadıra göre daha fazla nefes alabilirliğe sahiptir. Bu, onları çevreleyen daha geniş koruma alanını fark etmeyeceğiniz anlamına gelir. Temiz hava kolayca içeri ve dışarı akacaktır.
  3. adım 3 cibinlik satın alın.3Cibinlik satın alın. Su geçirmez bir çadıra ek olarak, önleyici böcek ağlarına da yatırım yapmak isteyebilirsiniz. Bu ağ sistemleri gün boyunca böcek ısırıklarına karşı koruma sağlamak için harikadır. Bunlar bir hamağın etrafına güzelce oturacaktır. Uyuklarken kolayca dinlenebileceksiniz.
    • Serbest duran bir cibinlik deneyebilirsiniz. Bunlar temelde kolayca kaldırılabilen metal veya plastik çerçevelerle bir arada tutulan küçük çadırlardır. Bunları daha büyük bir çadırın içine güzelce sığdırırsınız, böylece ana çadırın dışını fermuarla kapattığınızda böceklerin içeri girmesine izin vermezsiniz.
    • Çadırla kamp yapmıyorsanız, bir kama cibinlik kullanabilirsiniz. Ağ, iki askı noktasından sarkarak dışarıya getirdiğiniz uyku tulumunun veya karyolanın üzerine örtülür. Bu marka ağın kurulumu kolaydır ve oldukça ucuzdur.
  4. adım 4 uyumadan önce bir böcek kovucu uygulayın.4Uyumadan önce bir böcek kovucu uygulayın. Bazı kovucular hava için üretildiğinden, cildiniz için güvenli bir ürün kullandığınızdan emin olun. DEET veya picaridin aktif içerikli ürünleri seçmek genellikle en başarılı olanıdır.
    • Herhangi bir böcek spreyini kullanmadan önce dikkatli olmanız gerekir. Çadırınız gibi kapalı bir alanda sprey sıkmayın. Sadece açıkta kalan cildinize uygulayın; giysilerinizin altına sıkmak istemezsiniz.
    • Böcek spreyini yüzünüze uygulamak istiyorsanız, önce ellerinize sıkın ve ardından spreyi yüzünüze sürün. Doğrudan gözlerinize püskürtmek kötü bir fikirdir.
    • Cildinizde kullanmadan önce her zaman kovucunuzun etiketini kontrol edin. Yanlış ürünü kullanmak son derece zehirli ve tehlikeli olabilir.
    • Doğal bir böcek kovucu oluşturarak böcekleri uzak tutmanın daha doğal yollarını keşfedin. Limon okaliptüs yağından vanilya özüne kadar çok çeşitli kolay erişilebilir ürünleri kullanabilir ve basit karışımlar oluşturabilirsiniz.
    • Bu tarifleri mükemmelleştirmeniz biraz zaman alabilir. Bunun atmosfere zehirli kimyasallar salmaktan kaçınmak için iyi bir yol olduğunu unutmayın.
  5. adım 5 adaçayı yakın.5Adaçayı yakın. Böcekleri uzaklaştırmak için yatmadan hemen önce kamp ateşinize bir çubuk adaçayı atın. Çoğu insan bu kokuyu rahatlatıcı bulur ve kamp alanınızın etrafına kimyasal madde püskürtmekten kaçınmanın iyi bir yoludur.
    • Ateşin üzerine taze ya da kurutulmuş adaçayı atabilirsiniz. Tamamen kurumaları için bir hafta boyunca serin ve kuru bir alana asın. Kurutulmuş adaçayı ateşinizi yakmak için de kullanılabilir.
    • Lavanta ve nane gibi diğer bitkiler de benzer sonuçlar için kullanılabilir.
  6. adım 6 vücudunuzu örtün.6Vücudunuzu örtün. Ormandayken cildinizin görünmesine izin vermeyin. Bu, çok sayıda böceğin ısırmasına davetiye çıkarır. Özellikle sivrisinekler esnek etlerle beslenirler. Sıcak sizi kat kat giyinmekten alıkoysa da, acı veren ısırıkları kaşımadığınız için minnettar olacaksınız.
    • Uyurken uzun pantolon ve çorap giydiğinizden emin olun. Çoraplarınızı pantolonunuzun üzerine çekin, böylece böcekler pijamalarınızın bacaklarına giremez.
    • Ayrıca uzun kollu giymek isteyeceksiniz ve uzun kollu gömleğinizi belinize sokmalısınız.
    • Tüm uyku giysileriniz ayak bileklerinizi, bileklerinizi ve yakanızı sıkıca sarmalıdır. Ellerinizi ve boyun bölgenizi tamamen kapatmanız mümkün olmayabilir, ancak mümkün olduğunca fazla derinizi kapatmalısınız.
    • Giysilerinize istenmeyen böcekleri öldürmek için harika bir böcek kovucu olan permetrin uygulayın.

Uzman Soru-Cevap

  • SoruUyurken böcekler tarafından ısırılmayı nasıl önlersiniz? Yatak odanızda bir vantilatör çalıştırmak sivrisineklerin uçma kabiliyetini etkisiz hale getirebilir ve siz uyurken sizi ısırmalarını önleyebilir. Ayrıca klimanızı daha soğuk çalıştırarak evinizde pozitif hava basıncı yaratabilirsiniz, bu da kapılar açıldığında evden dışarı çıkan bir hava akımı yaratarak sivrisineklerin içeride uçmasını önler.

İpuçları

  • Şu anda uyurken böcek ısırıklarından muzdaripseniz, sizi ne tür böceklerin ısırdığını belirlemek için bir dermatolog ve entomologu ziyaret edin. Bu, sorununuz böcek ısırıklarıyla ilgili değilse de yardımcı olacaktır. Bazen kullandığınız yatak türüne karşı alerjik bir reaksiyon, böcek ısırığı gibi görünen kurdeşenlere neden olabilir.

Uyarılar

  • Kimyasallarla işlem görmüş yorgan veya battaniyeleriniz varsa, uyurken bunların cildinizle doğrudan temas etmesine izin vermeyin. Bu kimyasalların bazıları hafif ve toksik olmasa da, alerjik reaksiyon olasılığından kaçınmak en iyisidir.