Yırtıcı Hayvanlardan Nasıl Kaçınılır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Yırtıcı hayvanlar internette veya sokaklarda pusuya yatmış olabilir, ancak bu her zaman korkmanız gerektiği anlamına gelmez. Birkaç temel güvenlik kuralını öğrenerek, internette gezinirken veya okuldan eve yürürken güvende kalabilirsiniz. Eğer bir ebeveynseniz, çocuklarınızla sınır koyma ve rahatsız edici durumlardan çıkma hakkında konuştuğunuzdan emin olun, böylece zamanı geldiğinde ne yapacaklarını bilirler.

Adımlar

Çocuklar ve Gençler için İnternet Güvenliği

  1. adım 1 sosyal medya sayfalarınızı özel olarak ayarlayın.1Sosyal medya sayfalarınızı özel olarak ayarlayın. Facebook, Instagram ve Twitter gibi sitelerin hepsinde sayfanızdaki kişi sayısını sınırlamak için kullanabileceğiniz farklı ayarlar vardır. Bu ayarlara gidin ve sadece takipçilerinizin veya arkadaşlarınızın gönderdiklerinizi görebilmesini sağlamak için profilinizi gizli yapın.
    • Instagram veya Twitter'ı gizli yaptığınızda, sizi kimlerin takip ettiğini de izleyebilir ve tanımadığınız kişileri takipçi olarak reddedebilirsiniz.
    • Yırtıcılar bazen sizinle sohbet etmeden önce hakkınızda daha fazla bilgi edinmek için çevrimiçi profillerinize bakarlar. Ne kadar az bilgi görürlerse o kadar iyidir.
  2. adım 2 tam adınızı, adresinizi ve telefon numaranızı kendinize saklayın.2Tam adınızı, adresinizi ve telefon numaranızı kendinize saklayın. Çevrimiçi biri kişisel bilgilerinizi istiyorsa, iyi niyetli olmayabilir. Kendinizi güvende tutmak için kişisel bilgilerinizi kendinize saklayın.
    • Kişisel bilgilerinizi sadece gerçek hayatta tanıdığınız kişilere vermelisiniz.
  3. adım 3 gerçek adınız yerine bir ekran adı kullanın.3Gerçek adınız yerine bir ekran adı kullanın. Bir sosyal medya hesabı oluşturduğunuzda, bir takma ad veya sadece ilk adınızı kullanmayı deneyin. Bu şekilde, çevrimiçi avcılar profilinize bakarak tam adınızı öğrenemezler.
    • Örneğin, ekran adınızı Isabella McClain yerine 'Izzy945' yapabilirsiniz.
  4. adım 4 şifrelerinizi kimseyle paylaşmayın.4Şifrelerinizi kimseyle paylaşmayın. Sağduyu gibi görünse de, şifrenizi asla çevrimiçi kimseye vermemelisiniz. Birisi şifrenizi soruyorsa, arkadaş canlısı görünseler bile muhtemelen hesabınızın kontrolünü ele geçireceklerdir.
    • Bazen dolandırıcı web siteleri de sizden şifrenizle giriş yapmanızı isteyebilir. Web sitesinin ne olduğundan veya neden şifrenize ihtiyaç duyduklarından emin değilseniz, giriş yapmayın!
  5. adım 5 tımar etme davranışlarına dikkat edin.5Tımarlama davranışına dikkat edin. Tımar etme, birinin arkadaşınız gibi davranması, ancak yavaş yavaş sizi daha fazla rahatsız hissettirmesidir. Biriyle bir süredir sohbet ediyorsanız ve yavaş yavaş sınırlarınızı zorlamaya başladıysa (resim istemek, cinsel içerik paylaşmak veya cinsel mesajlar göndermek gibi), hemen bir yetişkine söyleyin.
    • Tımarlama davranışını başınıza geldiğinde fark etmek zor olabilir. Çevrimiçi ortamda aldığınız mesajlarla ilgili sorularınız varsa, güvendiğiniz bir yetişkinle konuşun.
  6. adım 6 i̇nsanlarla gerçek hayatta buluşmaktan kaçının.6İnsanlarla gerçek hayatta buluşmaktan kaçının. Biriyle çevrimiçi sohbet ediyorsanız ve size yüz yüze buluşmayı öneriyorlarsa, muhtemelen güvenli değildir. İnsanlar genellikle internette kim oldukları hakkında yalan söylerler ve yalnızca çevrimiçi olarak tanıdığınız biriyle buluşmak güvenli değildir.
    • Birisi sizi onunla buluşmaya zorluyorsa, güvendiğiniz bir yetişkine söyleyin.
    • Yırtıcılar bazen sizinle bir süre sohbet ettikten sonra buluşmak isteyecekleri taktikler kullanabilirler. Biriyle uzun süredir çevrimiçi konuşuyor olsanız bile, gerçekte kim olduklarını bilemezsiniz, bu nedenle onlarla yüz yüze görüşmek güvenli değildir.
  7. adım 7 yabancılarla çevrimiçi konuşurken dikkatli olun.7Yabancılarla çevrimiçi konuşurken dikkatli olun. Birisi sizinle konuşmak istiyorsa ve kim olduğu hakkında hiçbir fikriniz yoksa, onu görmezden gelin veya dikkatli olun. Onlarla konuşmak istemiyorsanız ve size mesaj atmayı bırakmıyorlarsa, sizinle daha fazla iletişim kuramamaları için onları engelleyin.
    • Çevrimiçi avcılar genellikle sahte profiller kullanarak insanlara mesaj gönderirler, bu nedenle 0 gönderi veya 0 takipçisi olan sosyal medya sayfalarına dikkat edin.
  8. adım 8 biri sizi rahatsız ediyorsa bir yetişkine söyleyin.8Birisi sizi rahatsız ediyorsa bir yetişkine söyleyin. Ebeveynlerinizle, bir öğretmenle, bir danışmanla veya bir aile arkadaşınızla konuşabilirsiniz. Aldığınız mesajlar hakkında ne yapacağınızı bulmanıza yardımcı olacaklardır.
    • Cinsel içerikli mesajlar, taciz veya yüz yüze buluşma teklifleri bir yetişkine söylemeniz gereken şeylerdir.
    • Ayrıca sizi taciz eden veya istenmeyen mesajlar gönderen kişileri engellemenize de yardımcı olabilirler.

Ebeveynler için İnternet Güvenliği

  1. adım 1 çocuğunuzla çevrimiçi avcılar hakkında konuşun.1Çocuğunuzla çevrimiçi avcılar hakkında konuşun. Yırtıcılar genellikle uygunsuz hale gelmeden önce çocuğunuzla arkadaş olma taktiklerini kullanırlar. Çocuğunuza gerçek hayatta tanımadığı biriyle çevrimiçi konuşurken dikkatli olması gerektiğini söyleyin, özellikle de yaşı büyükse.
    • Çocuğunuzu korkutmak zorunda değilsiniz, ancak onu internetin tehlikeleri konusunda bilinçlendirmelisiniz.
  2. adım 2 çocuğunuza tanımadığı birine kesinlikle resim göndermemesini söyleyin.'t know.2Çocuğunuza tanımadığı birine kesinlikle resim göndermemesini söyleyin. Yırtıcılar bazen önce masum resimler ister, sonra daha müstehcen veya uygunsuz olanlara geçerler. Çocuğunuza, herhangi biri kendisinden fotoğraflarını isterse, oturumu kapatması ve hemen size söylemesi gerektiğini bildirin.
    • Özçekim göndermek bile tehlikeli olabilir, çünkü avcının çocuğunuzun nasıl göründüğünü bilmesine izin verebilir.
    • Ekstra güvenlik için, kamera içermeyen cihazlar satın almayı düşünün veya cihazlarınızdaki web kamerasını devre dışı bırakın.
  3. adım 3 don't put parental controls on their computer.3Bilgisayarlarına ebeveyn kontrolleri koymayın. Çocuklar internette çok fazla zaman geçiriyor olsalar da, bir ebeveyn olarak onların mahremiyetini ihlal etmemelisiniz. Bu onların cihazları hakkında daha ketum olmalarına neden olabilir. Biri onları rahatsız ettiğinde size söylemelerini ve yardımcı olabileceğinizi söyleyin. Bilgisayarı, çocuğunuzun ne yaptığını görebileceğiniz oturma odasında tutabilirsiniz.
    • Bark, Qustodio, Net Nanny ve Kaspersky Safe Kids indirilebilir ebeveyn kontrol yazılımı türleridir.
    • Çocuğunuz 9 yaşından büyükse, hiç izlenmemelidir. Onlara çevrimiçi avcıların tehlikelerini anlatın, böylece kendi başlarına iyi kararlar verebilirler.
  4. adım 4 çocuğunuza herhangi bir sorun olduğunda size gelmesini söyleyin.4Çocuğunuza herhangi bir sorun olduğunda size gelmesini söyleyin. Çocuklar, sizinle bu konuda konuşmaktan çekiniyorlarsa, çevrimiçi etkinlikleri konusunda ketum davranabilirler. Çocuğunuza kendisini rahatsız eden her şeyi size anlatabileceğini ve bunu yaparsa başının derde girmeyeceğini söyleyin.
    • Bu, siz ve çocuğunuz arasında güven inşa etmenin iyi bir yoludur.
  5. adım 5 çocuğunuza sağlıklı çevrimiçi ilişkiler hakkında bilgi verin.5Çocuğunuza sağlıklı çevrimiçi ilişkiler hakkında bilgi verin. Çocuğunuzun arkadaşlarıyla sohbet etmekle yabancılarla flört etmek arasındaki farkı bildiğinden emin olun. Yabancılarla çevrimiçi konuşurken dikkatli olmalarını isteyin.
    • Çocuğunuzu korkutmanıza gerek yok, ancak tanımadıkları insanlarla konuşmanın tehlikeleri konusunda onları uyarabilirsiniz. Dikkatli olduklarından emin olun.

Yüz Yüze Güvenlik İpuçları

  1. adım 1 bir yabancı size bir şey teklif ederse uzaklaşın.1Yabancı biri size bir şey teklif ederse uzaklaşın. Yırtıcılar size bir parça şeker, eğlenceli bir oyuncak veya hatta bir köpek yavrusu ile yaklaşabilir. Biri size bir şey vermek isterse ve kim olduğunu bilmiyorsanız, olabildiğince hızlı bir şekilde ondan uzaklaşın.
    • Yırtıcılar, kayıp köpeklerini bulmak gibi bir konuda yardım istemek için de size yaklaşabilir.
  2. adım 2 sizi bırakmayı teklif eden bir araba gelirse kaçın.2Bir araba sizi bırakmayı teklif etmek için yanaşırsa kaçın. Eğer dışarıda yürüyorsanız ve bir araba sizi bırakmayı teklif ederse, yürümeye devam edin. Arabanın içindeki kişi sizi bırakma konusunda ısrar ederse, olabildiğince hızlı kaçmaya çalışın.
    • Etrafta çok sayıda insanın olduğu daha halka açık bir yere gitmeye çalışın.
    • Cep telefonunuz varsa, hemen yardım çağırın.
  3. adım 3 aşağıdaki durumlarda kapıyı kapalı tutun're home alone.3Evde yalnızsanız kapıyı kapalı tutun. Kapıyı çalan her kimse muhtemelen bir yetişkinle konuşmaya ihtiyacı vardır! Korkutucu bir durumdan kaçınmak için ebeveynleriniz evde değilse kapıyı açmayın.
    • Her ihtimale karşı evde yalnız olduğunuzu kimseye söylemekten de kaçınmalısınız.
  4. adım 4 birisi sizden kötü bir sır saklamanızı isterse ona söyleyin.4Birisi sizden kötü bir sır saklamanızı isterse ona söyleyin. Akşam yemeğinden önce tatlı yemekle ilgili sırlar zararsız ve eğlencelidir. Ancak cinsel eylemler veya uygunsuz davranışlarla ilgili sırlar doğru değildir ve bunları güvendiğiniz bir yetişkine anlatmalısınız.
    • Başınızın belaya girebileceğini düşünseniz bile, sizi rahatsız eden sırlar hakkında güvendiğiniz bir yetişkinle konuşmalısınız.
  5. adım 5 biri sizi rahatsız ederse uzaklaşın.5Kendinizi rahatsız hissettiren biri olursa uzaklaşın. Buna aile üyeleri, akrabalar ve yabancılar da dahildir. Bir konuşma veya biriyle etkileşim konusunda kendinizi tuhaf hissederseniz, 'hayır' deyin, uzaklaşın ve güvendiğiniz bir yetişkine söyleyin.
    • Yetişkin olsalar bile birine hayır deme hakkına her zaman sahipsiniz.
    • Her zaman içgüdülerinize güvenin. Bir şey sizi biraz bile huzursuz ediyorsa, mümkün olan en kısa sürede durumdan çıkmaya çalışın.
  6. adım 6 sizi rahatsız eden bir şey olursa güvendiğiniz bir yetişkinle konuşun.6Herhangi bir şey sizi rahatsız ediyorsa güvendiğiniz bir yetişkinle konuşun. Neyin iyi neyin kötü olduğunu anlamanıza yardımcı olabilirler. Ebeveynlerinize, büyük bir kardeşinize, bir öğretmeninize veya bir rehberlik danışmanına ulaşın.
    • Birinin size uygunsuz bir şekilde dokunması veya sizden cinsel bir şey hakkında sır saklamanızı istemesi kesinlikle bir yetişkine söylemeniz gereken şeylerdir.
    • Eğer bir ebeveynseniz, çocuğunuza herhangi bir sorusu veya endişesi olduğunda her zaman size gelebileceğini söyleyin.

Uzman Soru-Cevap

  • SoruÇocuk avcılarını nasıl önleyebiliriz? Çocuklarınızın bilgisayar, telefon veya tablet gibi elektronik cihazları sadece evin ortak kullanılan odalarında kullanmalarına izin vererek çevrimiçi ortamda neler yaptıklarını izleyin. Bu sadece ekranda ne olduğuna göz kulak olmanızı sağlamakla kalmaz, aynı zamanda baktıkları şeye verdikleri tepkileri de görebilirsiniz.
  • SoruKendinizi avcılardan nasıl koruyabilirsiniz? Kendinizle ilgili kişisel bilgileri asla çevrimiçi ortamda vermeyin. Ayrıca, çevrimiçi biriyle tanışırsanız (yerel bir satış sitesinden bir şey satın almak gibi), her zaman halka açık bir yerde buluşun.
  • SoruÇocuğumun sosyal medyada güvende olduğundan nasıl emin olabilirim? Bence çocukları için herhangi bir sosyal medya hesabı veya çevrimiçi hesap oluşturan kişiler her zaman ebeveynler olmalıdır. Bu şekilde ilk ayarları kontrol edebilir, kullanıcı adı ve şifreyi siz belirleyebilirsiniz. Ayrıca dizüstü bilgisayar ya da tabletlerde bulunan web kameralarını devre dışı bırakabilir ya da üzerinde web kamerası bulunmayan cihazlar satın alabilirsiniz. Bir ebeveyn olarak, çocuğunuzun tehlikeli olsa bile internette yaptığı bir şeyde yanlış bir şey olduğunu düşünmeyebileceğini unutmayın. Bu nedenle çevrimiçi faaliyetlerini yakından izlemek önemlidir.

İpuçları

  • Çocuklarınız varsa, onlarla hem çevrimiçi hem de yüz yüze avcıların tehlikeleri hakkında konuşun.
  • İçgüdülerinize güvenin. Eğer bir şeyler ters geliyorsa, muhtemelen öyledir.

Uyarılar

  • Herhangi bir yasadışı faaliyeti hemen yetkililere bildirin.
  • Bilgisayarınıza ebeveyn denetimleri koyarsanız çocuklarınız size güvenmeyebilir