Köpekbalıklarından Nasıl Kaçınılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

İster inanın ister inanmayın, köpekbalıkları doğanın en yanlış anlaşılan canlılarından bazılarıdır. Köpekbalıkları yüz milyonlarca yıldır neredeyse hiç değişmeden kalan etkili ve ölümcül yırtıcılar olmalarına rağmen, insanlara yönelik köpekbalığı saldırıları yılda sadece birkaç kişinin ölümüne neden olmaktadır - istatistiksel olarak, yıldırım çarpması veya plajda yüzerken boğulma olasılığınız çok daha yüksektir. Bununla birlikte, dikkatli ve sağduyulu önleyici teknikler kullanarak köpekbalığı saldırısı riskinizi daha da azaltmak mümkündür. Hayat boyu güvenli yüzmek için bu basit ipuçlarını bugün öğrenin!

Adımlar

Tehlikeli Yüzme Noktalarından Kaçınma

  1. adım 1 plajda asılan tüm uyarılara uyun.
    Plajda asılan tüm uyarılara uyun. Bir köpekbalığı görmekten kaçınmak için yapabileceğiniz en iyi şey, plajdaki tüm güvenlik bilgilerine dikkat etmektir. Asılan tüm işaretleri dikkate alın ve cankurtaranlar, plaj devriye personeli ve park bekçileri gibi yetkili kişilerin talimatlarını dinleyin. Suda dalış, kano, sörf ve benzeri belirli faaliyetler engelleniyorsa, bunları yapmayın. Bu kurallar sizi güvende tutmak için vardır.
    • Bazen yetkililer, plaj müdavimlerini korumanın en kolay yolunun onları tamamen sudan uzak tutmak olduğuna karar verirler. Plaja gidip kapalı olduğunu öğrenmek hayal kırıklığı yaratsa da, bu kurallara uymamaya çalışmayın. Amaçları güzel zamanınızı mahvetmek değil, hayat kurtarmaktır.
    • Köpekbalığı gözlemleri için haberleri ve çevrimiçi kaynakları takip edin ve yakın zamanda bir köpekbalığının görüldüğü yerlerden kaçının.
  2. adım 2 şafakta, alacakaranlıkta veya gece yüzmekten kaçının.
    Şafak vakti, alacakaranlıkta veya gece yüzmekten kaçının. Çoğu köpekbalığı bu saatlerde avlanır ve avlanırken doğal olarak daha aktif ve agresiftir. Aç olması ve aktif olarak yiyecek araması muhtemel bir köpekbalığı ile karşılaşmamak için bu saatlerde sudan uzak durun.
    • Ayrıca, hava karardığında suda büyük bir dezavantaja sahip olursunuz. Görüş mesafeniz sıfıra yakın olduğundan, karşılaştığınız köpekbalıklarını göremezsiniz. Öte yandan, köpekbalıklarının diğer duyuları bizimkilerden daha güçlü olduğu için karanlıkta çok iyi yön bulabilirler.
  3. adım 3 bulutlu veya bulanık suda yüzmekten kaçının.
    Bulutlu veya bulanık suda yüzmekten kaçının. Şafak, alacakaranlık ve gece vakti görüş mesafesinin olmaması sizi köpekbalığı saldırılarına karşı daha savunmasız hale getirebileceği gibi, görüş mesafenizi sınırlayan su koşulları da sizi köpekbalığı saldırılarına karşı daha savunmasız hale getirebilir. Yukarıda belirtildiği gibi, köpekbalıkları görmelerinin yanı sıra, görmelerinin zor olduğu durumlarda bile onları avlarına götürebilecek güçlü duyulara sahiptir. İnsanlar bu duyulardan yoksun olduğu için, düşük görünürlüklü sularda köpekbalıkları tarafından gafil avlanma olasılığımız çok daha yüksektir. Sadece berrak, çalkantısız suda yüzerek tehlikenin geldiğini görmek için kendinize mümkün olan en iyi şansı verin.
  4. adım 4 köpekbalığı besin kaynaklarından uzak durun.
    Köpekbalığı besin kaynaklarından uzak durun. Köpekbalıklarının kolay yiyecek kaynaklarının olduğu yerlerde bulunma olasılığı daha yüksektir. Bir köpekbalığıyla karşılaşma olasılığınızı en düşük seviyede tutmak için bu yerlerden uzak durun. Ticari balıkçılık faaliyetlerinin olduğu alanlar özellikle tehlikeli olabilir çünkü balıkçılar bazen yem olarak doğranmış balık parçaları kullanırlar ve bu da yanlışlıkla köpekbalıklarını çekebilir. Genel olarak, dalan deniz kuşu sürüleri suda yiyecek olduğunun iyi bir göstergesidir.
    • Ayrıca, besin maddelerinin, atık suların veya atık ürünlerin suya boşaltıldığı yerlerden de uzak durmak isteyeceksiniz (örneğin, doğrudan denize dökülen bir kanalizasyon çıkışı gibi.) Bu sadece biraz daha sağlıklı olmakla kalmaz, aynı zamanda daha güvenlidir, çünkü köpekbalıklarının yiyecek aramak için bu tür su alanlarında takılma olasılığı daha yüksektir.
    • Balık tutuyorsanız, ölü balıkları veya balık parçalarını suya atmayın. Bunlar, milyonda bir gibi düşük konsantrasyonlarda kanı tespit edebilen köpekbalıkları için kolay av olur.
  5. adım 5 kıyıya yakın durun.
    Kıyıya yakın durun. İnsanlar için tehdit oluşturacak kadar büyük olan köpekbalıkları genellikle kıyıdan daha derin sularda kalırlar. Nispeten sığ sularda ve çoğu plajın derin ucundaki 'iniş' alanından uzakta kalarak, bir köpekbalığıyla karşılaşma olasılığınızı azaltırsınız. Bir köpekbalığı ile karşılaşırsanız, yine de kıyıya daha kolay ulaşabileceksiniz.
    • Buna ek olarak, kum çubukları arasındaki alanlardan kaçınmak isteyeceksiniz - köpekbalıkları bazen bu dar kanallara girebilir.
    • Açıkçası, sörf veya kano gibi aktiviteler yapıyorsanız daha derin sulardan uzak durmak zor olabilir. Bu durumlarda, güvende kalmak için bu makaledeki diğer tüm önlemleri aldığınızdan emin olun.
    • Küçük nehir balıklarının okyanusa karıştığı ve köpekbalıklarının hedefi olduğu nehir ve liman ağızları gibi yerlerden kaçının.

Güvenli Bir Yüzücü Olmak

  1. adım 1 asla yalnız yüzmeyin.
    Asla yalnız yüzmeyin. Köpekbalıkları avlanırken büyük bir grubun peşinden gitmektense yalnız, izole bireyleri saldırı için seçme olasılıkları daha yüksektir. Köpekbalıklarının genel olarak insanların peşinden gitmesi pek olası olmasa da, bir grup halinde yüzmek şansınızı daha da artırabilir. Birlikte yüzdüğünüz insanlardan uzaklaşmanıza izin vermeyin - her zaman birbirinizden birkaç kürek uzaklığında kalın.
    • Bu genel kural sadece köpekbalığı saldırılarını caydırmak için akıllıca bir fikir değil, aynı zamanda genel olarak çok önemli bir plaj güvenliği kuralıdır. Her yüzücü, ne kadar güçlü olursa olsun, beklenmedik akıntılar veya koşullarla karşılaştığında boğulmaya karşı savunmasız olabilir. Gruplar halinde yüzmek (kıyıda her zaman yüzücüleri izleyen en az bir kişi olacak şekilde) hayat kurtarabilir.
  2. adım 2 kendinizi köpekbalığı avı gibi göstermekten kaçının.
    Kendinizi köpekbalığı avı gibi göstermekten kaçının. Yukarıda belirtildiği gibi, köpekbalıkları doğal olarak insanları besin kaynağı olarak avlamazlar, bunun yerine yerel balıkları ve diğer su altı vahşi yaşamını tercih ederler. Ancak nadir durumlarda köpekbalıkları insan yüzücüleri balık, fok ve deniz aslanı gibi doğal olarak avladıkları hayvanlarla karıştırabilirler. Neyse ki, ne giydiğinize dikkat ederek bu karışıklığı önlemek mümkündür. Aşağıya bakın:
    • Köpekbalıklarının bazı renklere diğerlerinden daha fazla ilgi gösterdiği düşünülmektedir. Parlak renkler tropik köpekbalıklarını çekiyor gibi görünmektedir. Sarı özellikle çekicidir (bazı dalgıçlar buna 'yum yum sarı' bile der). Sualtı çevresiyle büyük kontrast oluşturmayan daha koyu renklerin giyilmesinin köpekbalığı saldırılarını önlemeye yardımcı olabileceği düşünülmektedir. Bu durum yüzgeçler için de geçerlidir.
    • Parlak nesneler takmayın. Yüzmeden önce metalik, parlak, yansıtıcı veya parlayan takı, saat, zincir, teçhizat vb. eşyalarınızı çıkarın. Bunların bir balığın parlak pullarına benzeyerek köpekbalıklarını çekebileceği düşünülmektedir.
    • Mümkünse sörf tahtalarından kaçının. Köpekbalıklarının bunların aerodinamik şekillerini büyük bir balık ya da fok balığı ile karıştırabileceği düşünülmektedir.
  3. adım 3 vücut sıvılarınızı köpekbalıklarından uzak tutun.
    Vücut sıvılarınızı köpekbalıklarından uzak tutun. Köpekbalıklarının çok güçlü koku alma duyuları vardır (filmlerin ve televizyonun sizi inandırdığı kadar güçlü olmasa da.) Bazı köpekbalıkları o kadar güçlü bir buruna sahiptir ki, olimpik bir yüzme havuzundaki bazı kimyasalların tek bir damlasını bile algılayabilirler. Bu nedenle, köpekbalığının tespit edebileceği herhangi bir vücut sıvısını 'sızdırma' olasılığınız olduğunda açık suda yüzmekten kaçınmak isteyeceksiniz. Aşağıya bakınız:
    • Açık bir yaranız varsa, özellikle de aktif olarak kanayan bir yaranız varsa sudan uzak durun. Adet gören kadınlar dikkatli olmalıdır.
    • Okyanusta idrar yapmayın, dışkılamayın veya kusmayın. Bunları yapmanız gerekecekse (örneğin hastaysanız) sudan uzak durun.
  4. adım 4 aşırı sıçrama veya çırpınmadan kaçının.
    Aşırı su sıçratmaktan veya çırpınmaktan kaçının. Köpekbalıkları avlanırken zayıf ya da yaralı avlar ararlar - ne kadar kolay yakalanırlarsa o kadar iyidir. Bir köpekbalığı için, suda çılgınca sıçrayan bir insan biraz yaralı bir hayvan gibi görünebilir. Bu nedenle, özellikle derin sularda olduğunuzda, yüzeyde sık ve hareketli sıçramalardan kaçınmak isteyeceksiniz. Suyun altındaysanız, şaka yapıyor olsanız bile şiddetli, çırpınan hareketlerden de kaçınmaya çalışın - bu da sizi sıkıntı içindeymiş gibi gösterebilir.

Köpekbalığı Gördüğünüzde Kendinizi Korumak

  1. adım 1 sakin olun.
    Sakin olun. Unutmayın: insanlara yönelik köpekbalığı saldırıları nadirdir, bu nedenle sadece bir köpekbalığı görmek sizi hedef aldığı anlamına gelmez. Başka yiyecek arayışında olan veya sadece A noktasından B noktasına yüzen köpekbalıklarıyla tesadüfen karşılaşmak tamamen mümkündür. Mecbur kalmadıkça bir köpekbalığı gördüğünüzde gergin veya çılgınca tepki vermeyin - yukarıda da belirtildiği gibi, vahşi hareketler yapmak ve büyük sıçramalar onun dikkatini çekebilir ve sizin yaralı bir hayvan olduğunuzu düşünmesine neden olabilir.
    • Bunun yerine sakin olun ve acil hedefinize odaklanın: sudan hızlı, sessiz ve sorunsuz bir şekilde çıkmak. Köpekbalığı agresif bir şekilde sizi takip etmediği sürece güvenliğe doğru çılgınca bir koşu yapma içgüdünüze direnin.
    • Bir köpekbalığı fark ettiğinizde küçük bir teknede balık tutuyorsanız, oltadaki balıkları bırakın ve uzaklaşın.
    • Önemli derinliklerde dalış yapıyorsanız, hızla yüzeye çıkmak tehlikeli olabilir ve son çare olarak kullanılmalıdır. Bunun yerine, yanınızdaki balıkları veya yemi bırakın ve köpekbalığından yanlamasına uzaklaşın. Köpekbalığından uzaklaştıktan sonra makul bir hızda sudan çıkın.
  2. adım 2 saldırganlığa dair uyarı işaretlerini arayın.
    Saldırganlığa dair uyarı işaretlerini arayın. Sudan çıkarken mümkünse gözünüzü köpekbalığından ayırmamaya çalışın. Vücut dilini izleyin - agresif köpekbalıkları agresif olmayanlardan belirgin şekilde farklı davranma eğilimindedir. Aşağıdaki işaretleri görürseniz, sudan çıkmaya çalışırken daha hızlı hareket edin ve gerekirse kendinizi savunmaya hazır olun. Bir köpekbalığının saldırmaya hazır olabileceğini gösteren hareketler şunlardır:
    • Yüzerken hızlı, keskin dönüşler yapmak.
    • 'Kamburlaşmak' veya sırtı kamburlaştırmak.
    • Daire çizmek, özellikle de daireler daralıyorsa
    • Şarj etme
    • Sırt yüzgecinin indirilmesi (arkadaki yüzgeç)
    • Karnı deniz tabanına sürtmek
    • Diğer ani veya düzensiz hareketler göstermek.
  3. adım 3 eğer bir saldırı muhtemel görünüyorsa, savunma pozisyonu alın.
    Eğer bir saldırı muhtemel görünüyorsa, savunma pozisyonu alın. Bir köpekbalığı tarafından saldırıya uğramanız durumunda, köpekbalığı sizi gafil avlayamazsa neredeyse her zaman daha iyi bir sonuç elde edersiniz. Yukarıda listelenen saldırganlık belirtilerini görürseniz, gözlerinizi köpekbalığından ayırmayın ve sudan çıkmaya devam ederken eşit, sabit hareketler kullanmaya gayret edin. Kendinizi savunmak için kullanabileceğiniz bir şeyiniz varsa, onu tutun. Yapabiliyorsanız, köpekbalığının saldırı açılarını sınırlamak için sırtınızı bir resife, duvara veya başka bir nesneye dayayın. En önemlisi, karşılık vermeye hazır olun.
    • Diğer insanların yakınındaysanız, onlara seslenmeniz de çeşitli nedenlerden dolayı çok önemlidir. Bu sadece onları tehlikeden haberdar etmek ve kendilerine bir şans vermekle kalmaz, aynı zamanda size de yardımcı olabilir. İstatistiklere göre, bir başkasının köpekbalığından kurtulmasına yardım ederken saldırıya uğrayan kurtarıcı vakası çok azdır. Suda aniden ikinci bir kişiyle karşılaşmanın bir köpekbalığını kaçmasına neden olacak kadar ürkütebileceği düşünülmektedir.
  4. adım 4 saldırıya uğrarsanız, savaşın!
    Saldırıya uğrarsanız, savaşın! Bir köpekbalığı saldırmaya karar verdiğinde ölü taklidi yapmak size hiçbir fayda sağlamayacaktır. Bu, köpekbalığının yenildiğinizi düşünmesine neden olabilir, ki istediği de budur ve daha fazla ısırmaya teşvik edebilir. Öte yandan, kendinizi güçlü ve tehlikeli gösterirseniz, köpekbalığı daha kolay bir av bulmak için uzaklaşabilir. Unutmayın: köpekbalıkları genellikle ciddi bir mücadele veren avlara alışık değildir - çoğunluk yumruklamaya, tekmelemeye ve oymaya istekli bir insandan ziyade kolay bir balığı kovalamaktan çok daha mutlu olacaktır.
    • Elinizde ne varsa köpekbalığının gözlerine ve solungaçlarına vurmaya çalışın. Bu bölgeler bir köpekbalığının en savunmasız, acıya duyarlı kısımlarıdır. Köpekbalığı sizi bırakana kadar tekrar tekrar yumruklayın ve pençeleyin.
    • Popüler efsanenin aksine, burun gözler ve solungaçlar kadar iyi bir hedef değildir. Acıya daha az duyarlıdır ve ayrıca elinizi sokmak isteyeceğiniz son şey olan ağzın hemen yanındadır.
    • Dalış yapıyorsanız, köpekbalığını vurmak için dalış bıçağı veya hatta yedek bir tank gibi sahip olduğunuz herhangi bir aleti kullanın.
    • Savaşmayı bırakmayın. Amaç, köpekbalığını size saldırmanın değerinden daha fazla sorun yaratacağına ikna etmektir. Pes etmek sadece köpekbalığının işini kolaylaştıracaktır.
  5. adım 5 sudan çıkın ve durumunuzu değerlendirin.
    Sudan çıkın ve durumunuzu değerlendirin. Bir köpekbalığı saldırısından sonra mümkün olan en kısa sürede sudan çıkın ve herhangi bir yaralanmanız olduğunu düşünmeseniz bile sudan çıkmayın. Vücudunuza pompalanan adrenalin, ilk başta ne kadar yaralı olduğunuzu değerlendirmenizi zorlaştırabilir. Sudan çıkmak (ve sudan çıkmamak) sizi sadece köpekbalığının ulaşamayacağı bir yerde tutmakla kalmaz, aynı zamanda size bir sonraki adımda ne yapacağınızı makul bir şekilde belirleme şansı verir.
    • Ciddi görünmese bile herhangi bir yaralanma için derhal tıbbi yardım alın. Kanamanız varsa bu daha da önemlidir - vücudunuzun su altında kanamayı durdurması daha zor olduğundan, zaten önemli miktarda kan kaybetmiş olabilirsiniz.
    • Köpekbalığı gitmiş gibi görünse ve sizde herhangi bir yara olmasa bile suya geri dönmeyin. Suya geri dönmenin tek nedeni (yaralanmamış olmanız koşuluyla) onları köpekbalığı saldırısından kurtarmaktır - yukarıda da belirtildiği gibi, bazı köpekbalıkları tek bir kişi yerine bir grup insanla karşılaştıklarında kaçabilirler.
  6. adım 6 don't ever bother or harass sharks.
    Köpekbalıklarını asla rahatsız etmeyin veya taciz etmeyin. Bu tavsiyeyi söylemeye gerek yok. Alay edilen, taciz edilen veya kovalanan hemen hemen her hayvan eninde sonunda kendini savunacaktır. Köpekbalıkları da istisna değildir, ancak ölümcül yırtıcılıkları, hataların sonuçlarını diğer hayvanlara göre çok daha ağırlaştırmaktadır. Eğer bir köpekbalığı görürseniz, sudan çıkın ve onu rahat bırakın. Tekne gibi güvenli bir yerde olduğunuzu düşünseniz bile asla bir köpekbalığını kışkırtacak bir şey yapmayın. Kazalar yine de olabilir.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Köpekbalıklarından nasıl korunabilirim?
    Derin bölgelerde tek başınıza yüzmeyin. Eğer bir tane görürseniz, hemen sudan çıkın - ama sıçramayın.
  • Soru
    Yavru bir köpekbalığı görürsem yine de uzak durmalı mıyım?
    Evet, yine de uzak durmalısınız. Köpekbalığı ne kadar büyük veya kaç yaşında olursa olsun, bölgeye daha fazlasını çekebilir.
  • Soru
    Köpekbalıklarının soğuk su yerine ılık suda bulunma olasılığı daha mı yüksektir?
    Köpekbalıklarının ılık suda bulunma olasılığı daha yüksektir. Suya girmeden önce su sıcaklığını kontrol edin. Köpekbalıkları bu nedenle yaz aylarında daha yaygındır.

İpuçları

  • Bu tavsiyenin sizi korkutmasına izin vermeyin! Köpekbalığı saldırıları nedeniyle yaralanma veya ölme olasılığı son derece düşüktür. Önleme ve hayatta kalma için bu adımları izlerseniz, şansınız daha da artar. Bu teknikler tüm köpekbalığı türleri için geçerlidir. Unutmayın, bir köpekbalığı saldırısından kurtulmanın en iyi yolu durumdan tamamen kaçınmaktır. Kızları veya arkadaşlarınızı etkilemek için bir köpekbalığıyla dövüşmeye veya onu kışkırtmaya çalışmayın (kızları etkilemenin iyi bir yolunun köpekbalığıyla dövüşmek olduğunu düşünüyorsanız, hiçbir listenin çözemeyeceği sorunlarınız var demektir). Tatilinizin tadını çıkarın ve güvende olun!
  • Balık gibi bir şeyi öldürmeyin veya kesmeyin ve sonra kanlı istenmeyen parçaları suya atmayın, bunun yerine martıları besleyin.
  • Daha koyu renkler giyin. Beyaz giymeyin!