Karda Kayma Nasıl Önlenir?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Karda yürümek tehlikeli bir görev olabilir. Buzda utanç verici bir şekilde kaymak ve insanların talihsizliğinize gülmesi ya da kıkırdamasından daha kötü bir şey olamaz. Bu sadece egonuzu incitmekle kalmaz, aynı zamanda vücudunuzu da yaralayabilir. Ancak kaygan yüzeylerde gezintiye iyi hazırlanırsanız ve karda yürürken düzgün hareket ederseniz bu garip durumdan kaçınılabilir.

Adımlar

Doğru Ayakkabıyı Giymek

  1. adım 1 çekişli ayakkabılar veya botlar giyin.1Çekişli ayakkabılar veya botlar giyin. Karda yürürken tutuşu olmayan ayakkabı giymekten daha kötü bir şey yoktur. Kısa sürede kaymanıza neden olur. Bunun yerine, çok fazla çekiş gücü olan spor ayakkabılar veya botlar seçin. Tabanlarında derin oluklar varsa, adım attığınızda kayma olasılıkları daha düşüktür.
    • Karda yürürken dengesiz ayakkabılar veya dişleri olmayan herhangi bir ayakkabı giymekten kaçının. Karda mantıklı ayakkabılar giymek size çok yardımcı olacaktır.
    • Elbette, karda giyilmek üzere tasarlanmış ayakkabılar muhtemelen en iyi seçimdir. Kar için mükemmel çekiş gücüne sahip olmalarının yanı sıra genellikle su geçirmez olmalıdırlar.
  2. adım 2 bilek desteği olan ayakkabılar veya botlar alın.2Bilek desteği olan ayakkabılar veya botlar alın. Ayak bileği desteğine sahip olmak kaymayı önlemenize yardımcı olabilir. Ayak bileklerinizi desteklemek, özellikle de başlangıçta zayıf ayak bilekleriniz varsa, ayaklarınız gitmeye başladığında daha fazla dengeye sahip olmanızı sağlar. Ayak bileği desteği, gerçekten düşerseniz ayak bileği yaralanmasını önlemenize de yardımcı olabilir.
    • Ayak bileği desteği olmadan, özellikle de daha önce ayak bileklerinizi incittiyseniz, düşmeniz halinde ayak bileğinizin incinme olasılığı daha yüksektir. Kaymaya başlarsanız kendinizi sabitlemek için ayak bileklerinizi kullanmaya çalışabilirsiniz ve bu, dengesiz bir ayak bileğini yaralayabilir.
  3. adım 3 ayakkabılarınıza ek tutuş ekleyin.3Ayakkabılarınıza ek tutuş ekleyin. Karda çok fazla yürüyecekseniz ve ayakkabılarınızın tutuş miktarından memnun değilseniz, ayakkabılarınıza biraz çekiş gücü ekleyin. Herhangi bir ayakkabıya veya bota ekleyebileceğiniz çıkarılabilir buz tutucuları satın alabilirsiniz. Genellikle kolayca takılıp çıkarılabilirler ve dengenizi büyük ölçüde artıracaklardır.
    • Sıkışırsanız, ayakkabınızın üzerine plastik bir torba veya çorap yerleştirin. Bu, tutuşu önemli ölçüde artıracaktır.
  4. adım 4 ayakkabılarınızdaki karı temizleyin.4Ayakkabınızdaki karı temizleyin. Ne tür bir ayakkabı seçerseniz seçin, fırsat bulduğunuzda üzerlerindeki karı temizlediğinizden emin olun. Bu, tabandaki olukları temizleyecek ve yeniden çekiş gücü oluşturmalarını sağlayacaktır. Ayakkabılarınızdaki karı temizlemek için her fırsatı değerlendirin.
    • Karı ayakkabılarınızdan temizlemek, buzun ayakkabınızın içinde erimesini önleyecek ve yürürken size ekstra konfor sağlayacaktır.

Karda Yürümek

  1. 1. adım acele etmeyin.1Acele etmeyin. Karda yürürken acele etmemek önemlidir. Geç kalmış ya da bir yere hızlıca varmaya çalışıyor olsanız bile sakin olun ve yavaş adımlarla ilerleyin. Adımlarınızı aceleye getirmeye çalışırsanız, bir sakatlık geçirdiğiniz için zaten geç kalmış olabilirsiniz.
    • Kaymayı önlemek için kısa ve temkinli adımlarla yürüyün.
  2. adım 2 ağırlığınızı ayaklarınızın iç kısımlarında hafifçe öne doğru eğilerek tutun.2Ağırlığınızı ayaklarınızın iç kısımlarında hafifçe öne doğru eğilerek tutun. Bu, biraz penguen gibi yürüyeceğiniz anlamına gelir. Bu pozisyon, kaygan bir yüzeyde ilerlemeye çalışırken daha dengeli olacaktır.
    • Bu pozisyonda yürürken düşerseniz, geriye doğru değil öne doğru düşme olasılığınız daha yüksektir.
  3. adım 3 kumun üzerinde yürüyün!3Kum üzerinde yürüyün! Daha sağlam bir yüzeyde yürüme seçeneğiniz varsa, yürümelisiniz. Kum veya çöp ile kaplı kaldırımlar daha kolay yürümenize yardımcı olur ve hatta hızınızı artırabilirsiniz.
    • Üzerinde kum olan bir kaldırımın kaymaz olmadığını unutmayın! Biraz daha hızlı yürüyebilecek olsanız da, tedbiri tamamen elden bırakmayın. Kaygan bir noktaya denk gelebilir ve ayaklarınız altınızdan kayabilir.
  4. adım 4 yüksek oranda sıkıştırılmış kar üzerinde yürümekten kaçının.4Yüksek oranda sıkışmış kar üzerinde yürümekten kaçının. Daha önce çok az kişinin yürüdüğü kaldırım kenarlarında yürüyün. Sıkışmış kar hızla buza dönüşebilir ve bu da çok daha kaygandır. Bunun yerine, hala kabarık ve daha az kaygan olan karda yürüyün.
    • Derin karda yürürken ayakkabılarınıza kar bulaşabilir ama bu kayıp düşmekten daha iyidir.
  5. adım 5 yürümeye konsantre olun.5Yürümeye konsantre olun. Nereye gittiğinize dikkat edin ve adımlarınıza odaklanmaktan uzaklaşmayın. Birkaç adım ilerisini düşünmeye çalışın ve bir sonraki hareketlerinizi yapmadan önce planlayın. Bu, en iyi rotayı seçmenize ve özellikle kaygan alanlardan kaçınmanıza yardımcı olacaktır.
    • Adımlarınıza çok fazla odaklandığınız için etrafınızdaki diğer insanlara çarpmadığınızdan emin olun. Adımlarınızda dikkatli olmanın yanı sıra çevrenizin de farkında olmanız gerekir.

Kar Temizleme

  1. adım 1 yürüyüş yolunuzu küreyin.1Yürüyüşünüzü küreyin. Karda kaymayı önlemenin en iyi yolu, ilk etapta karda yürümekten kaçınmaktır. Bu nedenle, evinizin önündeki karda kaymak istemiyorsanız, karı temizlemek için zaman harcayın. Kar küremek çok fazla enerji gerektiren zor bir iş olabilir, ancak evinizin önünde düşmekten veya bir başkasının düşmesinden kaçınabilirseniz bu işe değer.
    • Kar küreme işine başlamadan önce iyi bir hazırlık yaptığınızdan emin olun. Karı etkili bir şekilde taşımanıza yardımcı olacak iyi bir kar küreği alın ve kendinizi zorlamadan önce iyice gerinin. Kar küremeden önce esnemek, zor işlerden kaynaklanan yaralanmaları önlemenize yardımcı olacaktır.
  2. adım 2 kum serpin.2Kum serpin. Bazen küreme işleminden sonra hala çok kaygan olabilen donmuş bir tabaka kalır. Bu durum özellikle kalan kar biraz eridikten sonra yeniden donarak bir buz tabakasına dönüşürse geçerlidir. Bu buz üzerinde kaymayı önlemek için, küreme işleminden sonra bir kat kum serpin. Bu, bölgede yürüdüğünüzde kaymamanızı sağlayacaktır.
    • Serdiğiniz kum değişebilir. Bazı insanlar küçük bir çakıl veya kum kullanırken, diğerleri yürüyüşe çekiş gücü vermek için kedi kumu kullanır.
  3. adım 3 buz eriyiği koyun.3Buz eriyiği koyun. Yürüyüş yolunuzun tamamen buz ve kardan arınmasını istiyorsanız üzerine buz eritici bir ürün koyabilirsiniz. Tuz ya da üreticinin buz eritici ürününü kullanabilirsiniz. Bu ürünler, suyun donma noktasını düşüren kimyasallardan üretilir ve özünde temas ettiği tüm karı eritir.
    • Buz eritme ürünleri genellikle yerel ev geliştirme mağazanızda bulunabilir.
    • Kullanmayı düşündüğünüz buz eritme ürününün ambalajı üzerinde herhangi bir uyarı olup olmadığına baktığınızdan emin olun. Hangi yüzeylere uygulanabileceği ve ürünün nelere temas ettirilmemesi gerektiği konusunda uyarılar olabilir.
    • Tuz, buzu eritmenin yanı sıra bitkilere ve yaban hayatına ciddi zarar verebilir veya onları öldürebilir. Yürüyüşünüzün yakınındaki bitki ve hayvanların sağlığı konusunda endişeleriniz varsa, tuzu idareli kullandığınızdan emin olun. Aslında, bazı şehirler yaban hayatını korumak için tuz kullanımını yasaklamıştır.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruAyakkabımın tabanının yüzey sıcaklığına kadar soğumasını beklersem dışarıya ilk adım attığımda kaymayı önleyebileceğim doğru mu yoksa efsane mi? Efsane. Kayma, soğukla birlikte bozulan tutuşa bağlıdır. Esnek, çivili bir taban, hava soğuk olsa da olmasa da kara yapışacaktır. Kışlık ayakkabılar kar düşünülerek tasarlanmıştır ve burada da soğuk olup olmamaları önemli değildir. Yani hayır, tabanlarınızın soğuması için duraklamak zamanınızı boşa harcamaktan başka bir işe yaramaz.
  • SoruBuz eriticim yoksa ve kışa hazırlıklı değilsem ne yapmalıyım? Sadece ne kadar hızlı gittiğiniz konusunda dikkatli olun ve nereye bastığınıza dikkat edin. Ayrıca çok buzlu alanlardan kaçınmaya çalışın.

İpuçları

  • Karda dışarı çıkarken cep telefonunuzun şarjını dolu ve yanınızda bulundurun. Düşüp bir yerinizi incitmeniz durumunda yardım çağırmak için bir yolunuz olacaktır.

Uyarılar

  • Üzerinde kesinlikle buz veya kar bulunmayan bir alanda değilseniz koşmamaya çalışın.