Yılanlardan Nasıl Kaçınılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Sizi yılanlarla temas ettirebilecek faaliyetler gerçekleştirirken yılanlardan nasıl kaçınacağınızı bilmek, güvenliğinizi ve korkunuzu yönetmenin önemli bir parçasıdır. İnsanlar çeşitli nedenlerden dolayı yılanlardan korkma eğilimindedir, ancak bunlardan en önemlisi yılanların bulunduğu ortamlarda nasıl güvenli bir şekilde yaşanacağını öğrenememektir. Durumu nasıl yöneteceğinizi öğrenememek, açık havadan aldığınız keyfi azaltabilir ya da gereksiz yere korkmanıza neden olabilir. Yılanların nasıl davrandığını daha iyi anlayarak, çevrenize dikkat ederek ve yılanlardan kaçınmak için uygun önlemleri alarak ve davranışlarınızı buna göre ayarlayarak güvende kalma yeteneğine sahip olduğunuzu fark etmeniz önemlidir.

Not: Bu makale genel bilgi vermektedir. Yılan davranışları ve tepkileri yaşadığınız veya seyahat ettiğiniz yere göre değişir; yerel yılanların alışkanlıklarını öğrenmek sizin sorumluluğunuzdadır.

Adımlar

Yılanları Anlamak

  1. adım 1 yılanların çoğunun insanlarla karşılaşmak istemediğinin farkına varın.1Yılanların çoğunun insanlarla karşılaşmak istemediğinin farkına varın. Bir insandan uzak durmayı tercih ederler ve şans verilirse size saldırmak yerine kaçarlar. İnsanların yılanlarla karşılaştığı sorunlar genellikle kazara karşılaşmalar veya insanların yılana yönelik eylemleri nedeniyle ortaya çıkar - bu makalede açıklanacağı gibi, bu sorunların her ikisi de insan tarafından yönetilebilir.
  2. adım 2 yılanların nerede takıldığını bilin.2Yılanların nerede takıldığını bilin. Yılanlar çoğu zaman saklanmayı severler, ancak sıcak hava veya yüzeyler onları güneşlenmek için de dışarı çıkarabilir. Yılanlar çoğunlukla kayaların altı, çıkıntılar, ağaçlar, içi boş kütükler, odun yığınlarının altı ve çalılıklar gibi yerleri sever. Suda da bulunabilirler - hem karada hem de suda yaşayan yılanlar yüzebilir. Dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
    • Yılanlar kamuflaj ustasıdır. Yaprak çöpleri, sopalar ve bitki materyalleri yüzünden kolayca gözden kaçabilirler. Bu nedenle patikadan çıkıp sık bitki örtüsüne girdiğinizde bir yılanla karşılaşma riskiniz daha yüksektir. Potansiyel olarak tehlikeli yaban hayatının ortasında yürürken insanın savunma becerisi görüştür ve insanın görüşü azaldığında risk artar.
  3. adım 3 yılanların dış kulakları olmadığı için insanlardan farklı duyduklarının farkında olun.3Yılanların dış kulakları olmadığı için insanlardan farklı duyduklarının farkında olun. Ancak, çene kemikleri aracılığıyla iç kulaklarından duyabilirler ve duydukları şey titreşimlerdir. Bu nedenle, yürürken ayağınızı sert bir şekilde vurmanız, bir yılanı gelmekte olduğunuz konusunda uyarmanıza yardımcı olacak ve ters yönde kaymasını sağlayacaktır.
    • Bizim duyduğumuz şekilde duyamamaları sizin avantajınıza kullanılabilir, çünkü konuşmanızın yılanı kızdıracağı endişesi olmadan diğer insanları bir yılana rastladığınız konusunda uyarabilirsiniz.
  4. adım 4 bir yılanın insana saldırmasına neyin sebep olduğunu anlayın.4Bir yılanın bir insana saldırmasına neyin sebep olduğunu anlayın. Daha önce de açıklandığı gibi, yılanlar insanlara saldırmak istemezler, ancak bir yılanın bir insanı ısırmaya çalışmasının garantili bir nedeni vardır ve bu da yılanın kendini tehdit altında hissetmesidir. Yılan ısırığı savunma amaçlı bir tepkidir, kasıtlı bir saldırı değildir. Sonuçta o da en az sizin kadar yaşamak istiyor. Bir yılan büyük olasılıkla şu durumlarda kendini tehdit altında hissedecektir:
    • Üzerine basarsanız. Bu adil görünmese de, yılanın üzerine aniden neyin geldiğini bilmemesi ve sizin onun varlığına şaşırmanızla ilgili bir durumdur. Sürpriz, kontrol edebileceğiniz ve önleyebileceğiniz bir şeydir.
    • Yılan köşeye sıkışmıştır. Her hayvan gibi bir yılan da potansiyel bir avcıdan (evet, çok daha büyük olduğunuz ve hareket ettiğiniz için bir yılana avcı gibi görünürsünüz) kaçamayacağını hissettiğinde kaba bir tepki verecektir. Bazı yılanlar diğerlerine göre daha şiddetli savunmacıdır, bu nedenle her zaman bir yılanın hayatta kalmak için elinden gelenin en iyisini yapacağını varsayın.
    • Yılanı kovalamak, ona taş atmak, onu kaldırmaya çalışmak veya daha da kötüsü öldürmeye çalışmak gibi herhangi bir şekilde yılanı zorlarsanız.
  5. adım 5 yılanda nelere karşı dikkatli olacağınızı bilin's body language.5Yılanın vücut dilinde nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilin. Bir yılanın ne zaman savunmaya geçtiğini bilmek, hızlı bir şekilde kaçınma önlemi almanıza yardımcı olabilir. Dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
    • Yılan kendini yukarı doğru kıvırır; bazı yılan türlerinde bu, saldırmaya hazırlandığının bir işareti olabilir.
    • Yılan başını kaldırır. Bir karşılaşmaya tepki olarak yapıldığında, yılanın saldırmaya hazırlandığının oldukça iyi bir göstergesidir.
    • Bir yılanın vuruş mesafesi genellikle yılanın vücut uzunluğunun yarısı kadardır, ancak yılanla aranızda en az bunun iki katı kadar boşluk bırakmalısınız. Ayrıca, bu mesafe yılanın türüne bağlıdır, dolayısıyla yürüyüşe çıkmadan önce yürüyüş alanınızdaki yılanlar hakkında daha fazla bilgi edinmeniz gerekir.
  6. adım 6 bir yılan hakkında hiçbir şey varsaymayın's willingness or otherwise to attack.6Bir yılanın saldırmaya istekli olup olmadığı konusunda hiçbir varsayımda bulunmayın. Tembel görünümlü bir yılan da aktif bir yılan kadar saldırabilir. Bir yılan herhangi bir pozisyondan saldırabilir, bu nedenle herhangi bir yılandan kaçınılması gerektiğini varsayın. Yavru yılanları görmek daha zordur ve muhtemelen yetişkin bir yılandan daha kolay korkarlar ve tehdit edildiklerinde aynı derecede tehlikelidirler. Ölü yılanlar ısırma refleksleri nedeniyle hala ısırabilir ve zehir ölümden sonra uzun süre dayanır. Bu nedenle, yılanlarla ilgili en iyi kurala uyun - dokunmayın.
  7. adım 7 yılanlar hakkında daha fazla bilgi edinin.7Yılanlar hakkında daha fazla bilgi edinin. Yılanlara karşı diğer primatlarla aynı korku tepkilerine sahip olsak da (ya da olmasak da), bu korkuyu yönetmemize yardımcı olacak öğrenme avantajına sahibiz. Günlük hayatımızda korkmamız gereken pek çok şey var, ancak bunları öğrenme ve daha iyi anlama yoluyla yönetiyoruz. Örneğin, hareket halindeki bir arabanın önüne çıkmamamız gerektiğini biliriz çünkü bunu yaparsak sonucun ne olacağını öğrenmişizdir. Yılanlar da farklı değildir - ne kadar çok şey öğrenir ve davranışlarımızı buna göre ayarlarsak, o kadar iyi güvende kalabilir ve yılanlardan kaçınabiliriz. Dahası, bir yılanla karşılaşmaktan kaçınamıyorsak, en azından hem insan hem de yılanın birbirlerinin şirketinden zarar görmeden ayrılma şansını artırmak için nasıl tepki vereceğimizi bilebiliriz. Geri kalan adımlar, yılanlardan nasıl kaçınacağınızı ve bir yılanla karşılaştığınızda nasıl başa çıkacağınızı daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır.

Açık Havada Yürürken Yılanlardan Kaçınmak

  1. adım 1 ne zaman yapacağınızı bilin're heading into snake territory.1Ne zaman yılan bölgesine gittiğinizi bilin. Dünyanın bazı bölgelerinde, kendi bölgenizin bazı kısımlarında yılan bulunma olasılığı diğer yerlere göre daha yüksektir. Yürüyüşe çıkmadan önce bulunduğunuz bölgede veya seyahat edeceğiniz yerde yılanların nerede yaşadığını önceden öğrenin. Yerel halktan, park bekçilerinden veya yerel hükümet yetkililerinden tavsiye isteyin. Birçok yerde, yılanlarla ilgili bilgileri internetten kontrol edebilirsiniz. Yürüyüş rehberleri muhtemelen bu tür bilgiler sağlayacaktır ve birçok patika başı harita panosu sizi yılanların varlığı konusunda uyaracaktır. Gafil avlanmayın!
    • Bölgenizde hangi yılanlar var? Zehirli mi, zehirsiz mi, yoksa ikisinin karışımı mı? Bir yılanla karşılaştığınızda türünü bilmenizi sağlamak için bölgenizdeki yılanların resimlerine bakarak biraz zaman geçirdiniz mi? Bölgenizdeki yılanların özel alışkanlıkları nelerdir? Tüm bu bilgiler, onlardan kaçınmanıza veya bir yılanla karşılaşmanız durumunda güvende kalmanıza yardımcı olabilir.
    • Yılan ısırması riski bulunduğunuz yere göre değişir ancak genel olarak istatistiksel olarak düşüktür. İstatistiksel olasılık dikkatli olma ihtiyacını azaltmasa da, olayları bir perspektife oturtmaya yardımcı olabilir.
  2. adım 2 biriyle birlikte yürüyün.2Biriyle birlikte yürüyün. Yılan ısırması riski veya çalılıklarda ya da arka bölgelerde başka herhangi bir zarar söz konusu olduğunda yalnız yürümek tavsiye edilmez. Yalnız yürürken ısırılırsanız, ilk yardım için yeterince hızlı yardım alma şansınız azalır. Yalnız yürüyorsanız, bölgenizdeki yılanlara uygun bir yılan ilk yardım çantası taşıyın (bu çantada kompresyon bandajı veya diğer uygun ihtiyaçlar bulunacaktır) ve kendi üzerinizde basınçla hareketsizleştirme tekniğini nasıl kullanacağınızı bilin.
    • Başkalarıyla birlikte yürüyemiyorsanız, acil bir durumda insanlarla iletişim kurmak için her zaman bir aracınız olsun. Cep telefonu çekmiyorsa, işe yarayacak bir iletişim yöntemi kullanın. En azından, bir park bekçisine veya başka bir uygun kişiye hareketlerinizi ve beklenen dönüş zamanınızı bildirin.
  3. adım 3 uygun şekilde giyinin.3Uygun şekilde giyinin. Yılanların olabileceği yürüyüşlerde, özellikle ayaklarınız ve bacaklarınız için her zaman uygun giysiler giyin. Yılan ısırıklarının yüzde doksanı ayak bileği bölgesinde yoğunlaşır, bu nedenle vücudunuzun bu kısımlarını iyi örtmek mantıklıdır. Bu, uzun pantolonlar (bacakları açıkta bırakmayan) ve kaliteli, sağlam, tamamen örten yürüyüş botları (parmakları açıkta bırakmayan) giymek anlamına gelir. Ek olarak, tozluk giyin; yılanlara karşı dayanıklı olarak işaretlenmiş tozlukları seçin. Uzun pantolon ve botlarınızın üzerindeki ek kumaş, yılanın dişlerinin cildinizi delip geçmesini önlemeye yardımcı olacak ya da en azından enjekte edilen zehir miktarını azaltacaktır.
    • Ayak bileklerini örten botlar çok iyi bir seçimdir. Açık burunlu ayakkabılardan kaçının; sandaletler ve parmak arası terlikler (jandals/thongs) hiçbir koruma sağlamaz ve yürürken yeterli titreşim yapmaz.
    • Bol pantolonlar (pantolonlar) dar pantolonlardan daha iyidir. Bir yılan içgüdüsel olarak ısırdığı için, pantolondan başka bir şey almazsa, cildinizde bir ısırıktan kaçınabilirsiniz. Daha bol pantolonlar ayrıca sıcak havalarda (yılanlarla karşılaşma olasılığınızın daha yüksek olduğu havalarda) sizi serinleten daha iyi hava akışı sağlar. Kumaş, sıkı örülmüş ve sağlam olduğunda en iyisidir.
    • Kalın çoraplar, hava sıcaksa dayanabilmeniz koşuluyla ekstra bir koruma katmanıdır. Hava çok sıcaksa veya ayaklarınız çok terliyse tozluklar tercih edilebilir, ancak her ikisini birleştirmek daha fazla koruma sağlar.
    • Yılanların daha yüksekten saldırdığı biliniyorsa, diz üstü tozluklar en iyi seçiminiz olabilir.
    • Not! Yalnızca giysilere güvenmeyin, çünkü giysiler tüm savunma eylemlerinizin yalnızca bir parçasıdır. Bir yılanın giysileri ısırmayacağının garantisi yoktur, buradaki giysi önerileri sadece bütünün bir parçası olarak mantıklı bir önlemdir.
  4. adım 4 yürürken tetikte olun ve nereye gittiğinize dikkat edin're going.4Yürürken tetikte olun ve nereye gittiğinize dikkat edin. Bu ne kadar vurgulansa azdır; her zaman tetikte olmak kendinize ve çalı yürüyüşü partinize karşı bir görevinizdir. Bu, her zaman gideceğiniz yere doğru bakmanız anlamına gelir. Her zaman etrafınıza bakın ve çevrenizin farkında olun. Yanlışlıkla bir yılana basmamak için yürüdüğünüz yere bakın.
    • Gözlerinizi önünüzdeki yoldan ayırmanıza neden olacak bir şey yapmanız gerekiyorsa, önce durun, sonra yapın. Harita okumaya, fotoğraf çekmeye, manzarayı seyretmeye, çantanızdan atıştırmalık bir şeyler çıkarmaya veya su içmeye çalışırken yürürseniz ve önünüzdeki yola bakmaya devam edemezseniz, bir yılana basma riski vardır.
    • Önünüzdeki kişinin yolu temizlemesine güvenmeyin. Öndeki kişi geçip gittikten sonra bir yılan patikadan kayarak geçebilir. Her yürüyüşçünün uyanık olması gerekir.
    • Eğer göremeyen veya uyanık kalamayan kişilerle (çocuklar, görme engelliler, vb.) birlikte yürüyorsanız, onların güvenliğinden de tamamen siz sorumlusunuz demektir. Onlarla nelerden endişe etmeleri ve nasıl dikkatli davranmaları gerektiği hakkında konuşarak güvende kalmalarını sağlayın, ancak kısıtlamaları olduğunu bilerek güvenliklerini sağlamaktan tamamen sorumlu olun.
  5. adım 5 mümkün olduğunca yürüyüş yollarından ayrılmayın.5Mümkün olduğunca yürüyüş yollarına sadık kalın. Yılanlar çalılıkların bir bölümünden diğerine geçmek ve bazen de güneşlenmek için patikaları kullanırken, patika açıktır ve bu tür şeyler yapan yılanları siz onlarla karşılaşmadan çok önce görürsünüz. Bu size yılanla karşılaşmanız halinde geri dönme veya yılan uzaklaşana kadar bekleme fırsatı verir (bir yılanla karşılaşırsanız aşağıya bakın). Nereye gittiğinizi görmenizi kolaylaştırmak için açık, net ve işaretli patikalarda kalın.
  6. adım 6 bastığınız yere dikkat edin.6 Nereye bastığınıza dikkat edin. Bu, tetikte olmanın hayati bir parçasıdır; her zaman önünüzdeki ve yanınızdaki patikada bir yılan olma ihtimaline karşı ileriye bakın. Eğer patikanın dışına çıkacaksanız, adım atmadan önce her adımınızın nereye düşeceğini kontrol edin. İdeal yaklaşım, yürürken birkaç adım önünüzü kontrol etmektir.
    • Bir baston veya sopaya sahip olmak faydalı olabilir. Bunlar sadece yürümeye yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda içinden geçmeniz gerektiğinde, özellikle de yolunuzu kapatıyorsa, otları veya diğer bitki örtüsünü ayırmak için de kullanılabilir. Sopayı sizin ısırmanızdansa bir yılanın ısırması daha iyidir. Nazikçe kullanın, çünkü en iyi sonuç hiçbir canlının zarar görmemesidir.
    • Bir kütük veya kayanın üzerine tırmanıyorsanız, önce üzerinde durun. Sonra tırmanmadan önce göremediğiniz diğer tarafa bakın. Orada dinlenen bir yılan varsa, orijinal tarafa geri dönmek ve farklı bir yoldan yürümek için hala zamanınız var.
  7. adım 7 sağlam ve emin adımlarla yürüyün.7Sıkı ve emin adımlarla yürüyün. Bu, ileride titreşimlere neden olmak için ağır adımlarınızla geldiğinizi açıkça belirtmek anlamına gelir. Bu bile çoğu zaman birçok yılanın siz daha onun olduğu yere ulaşmadan dağılıp saklanmasına neden olacaktır. Daha fazla titreşim için patikada gümbürdemek için bir baston da kullanın. Çoğu yılan, kendilerine doğru gelen bilinmeyen bir gümbürtü yaratığına karşı tetikte olduklarında etrafta dolaşmayacaktır. Ancak, güneşin tadını çıkaran yılanların hareket edememesi ve yeni ısınmış ve yeterince hızlı tepki veremeyen yılanlar gibi istisnalar da vardır - bu tür yılanlar için ilk saldırmak tek savunma tepkisi olabilir. Ayrıca, herhangi bir nedenle hareket etmeyen yılan türleri de vardır. Bazı yılanlar, kamuflajlarının yırtıcıları caydıracağı umuduyla tamamen hareketsiz kalırlar. Bu tür davranışlarla ilgili sorun, böyle bir yılanın üzerine kolayca basabilmenizdir, bu yüzden tetikte olun.
    • Yoldan çekilmek yerine kamuflajına güvenen yılanlara bir örnek de Avustralya ölüm yılanıdır. Kamuflaj olarak yaprak altlığına güvenerek genellikle kıvrılmış halde kalacaktır. Bu nedenle sadece titreşime güvenmemeli, aynı zamanda görüşünüzü de kullanmalı (bu durumda sarmal, yuvarlak şekiller arayın) ve bitki örtüsünü geçmeden önce bastonla hafifçe dürtmelisiniz. Bu, bölgede ne tür yılanlar olduğunu ve tipik alışkanlıklarını bilmeniz gerektiğinin bir başka nedenidir.
  8. adım 8 üzerine basmadan önce adım atın.8Üzerine basmadan önce üzerine basın. Bir kütük ya da kayanın yolunuzu kestiği ve gideceğiniz yere ulaşmak için üzerinden geçmeniz gerektiği durumlarda, her zaman önce kütüğün üzerine çıkın, ardından aşağıya bakın. Özelliğin altında bir yılan duruyorsa, onu görebilir ve üzerine basmadan önce geri çekilebilirsiniz. Devam etmeden önce gitmesini bekleyin.
    • Yılanın ilerlemesini teşvik etmek amacıyla titreşim yaratmak için bastonla bir kütüğe vurulabilir.
  9. adım 9 ellerinizi kendinize saklayın.9Ellerinizi kendinize saklayın. Yürürken uzaktan hayret edin. Delikler, odun yığınları ve içi boş kütükler ilginizi çekiyorsa, iyi bir mesafeden bakın veya daha iyisi, yakınlaştırmak için kamera lensinizi kullanın. Daha fazla araştırma yapmak için elinizi ya da kolunuzu buralara sokmayın çünkü buralar büyük olasılıkla yılanların dinlendiği deliklerdir. Rahatsız edilmeden bırakıldığında, normalde ikiniz de rahatsız olmadan yılanların yanından geçersiniz, ancak elinizi oraya sokarsanız, yılan ısırabilir.
    • Ağaç dallarına tutunmadan önce bakın. Bazen bir patikaya tırmanırken veya inerken ya da sadece dinlenmek için bir ağaca tutunmak faydalı olabilir. Ancak yılanlar tırmanabilir ve bazen bir dalda yılan olabilir. O dalı tutmadan önce, sadece bir dal olup olmadığını ve bir yılan tutup tutmadığını kontrol ettiğinizden emin olun.
    • Tırmanmanıza veya dinlenmenize yardımcı olması için kaya çıkıntılarını ve diğer doğal özellikleri kullanırken dikkatli olun. Önce yılan olup olmadığını kontrol edin. Yılanlarla bilinen bir bölgede kayalık bir patika yürüyüşü yapıyorsanız, kayalara tutunurken ellerinizi ve kollarınızı korumak için kalın eldiven ve uzun kollu giymeyi düşünün.
    • Çubuk olduğundan kesinlikle emin olmadıkça çubukları elinize almayın. İnsanlar yılanları sopa sanmış ve bunun sonucunda ısırılmışlardır.
  10. adım 10 dikkatli oturun.10Dikkatli oturun. Devrilmiş bir kütüğün, sağlam bir kayanın veya başka bir doğal özelliğin üzerinde dinlenmek istemeniz doğaldır. Bu tür nesneler aynı zamanda bir yılan için yuva veya dinlenme noktası olabilir. Oturmadan önce alanı görsel olarak kontrol edin ve etrafta tepinerek titreşim yaratın. Emin değilseniz, patikada çömelin veya günlük çantanızın üzerine oturun; en azından orada ne olduğunu bilirsiniz.
    • Yılanın göremediğiniz tarafta dinlenme ihtimaline karşı, diğer tarafı kontrol etmeden önce kütüğün veya kayanın üzerine basmayı unutmayın.
  11. adım 11 tuvalet molasını nerede verdiğinize dikkat edin.11Nerede tuvalet molası verdiğinize dikkat edin. Çalılıklarda tuvaletinizi yapmanız gerekiyorsa, bunu nerede yaptığınıza dikkat edin. İnsan arkadaşlarınızdan saklanmak istemeniz doğal olsa da, bunu ısırılma pahasına yapmak istemezsiniz. Bir tuvalet noktasına giderken dikkatlice bakın, noktanın etrafını kontrol edin ve kayalık bir çıkıntıya, uzun otlara veya kütüklere yakın herhangi bir yerden kaçının. Tabii ki, su yollarını kirletmemek için olağan önlemleri de alın! Her zaman tetikte olun ve işinizi hızlıca bitirin.
    • Çalıları gece işemek için kullanıyorsanız, her zaman ayakkabı giyin ve ışık alın.
  12. adım 12 geceleri dikkatli olun.12Geceleri dikkatli olun. Yılanlar doğal olarak sıcak yollara ve patikalara yönelecektir, çünkü karanlık çöktüğünde buralarda kalan ısı ısınmalarına yardımcı olur. Geceleri bu tür alanları kullanıyorsanız, bir ışık taşıyın ve önünüzdeki yolda ne olduğunun tamamen farkında olmak için kullanın. Önünüzü veya etrafınızı göremediğiniz ya da yoğun ağaçlık veya uzun çimenlik alanlarda yürümek zorunda kalacağınız alanlarda gece yürüyüşü yapmaktan kaçının.

Kamp Yaparken Yılanlardan Kaçınma

  1. adım 1 evden çıkmadan önce çadırınızı kontrol edin.1Evden çıkmadan önce çadırınızı kontrol edin. Bu rutin bakımın bir parçasıdır. Yılan ülkesinde kullanılan bir çadırda hiç delik olmamalıdır, aksi takdirde kullanılabilir bir çadır değildir ve delikleri varsa su, böcek ve diğer canlıların yanı sıra yılanların da içeri girmesine neden olabilirsiniz. Fermuarların çalışıp çalışmadığını ve çadırın iyi durumda olup olmadığını kontrol edin.
  2. adım 2 çalılardan ve uzun ot kümelerinden uzak bir kamp alanı seçin.2Çalılardan ve uzun ot kümelerinden uzakta bir kamp alanı seçin. Zemini sorunsuzca görebileceğiniz bir açıklık seçin. Kamp alanı olarak kayalık çıkıntılardan ve alçak dallardan kaçının.
  3. adım 3 çadırınızın fermuarını her zaman kapalı tutun.3Çadırınızın fermuarını her zaman kapalı tutun. Ne kadar genç veya yaşlı olursa olsun tüm kullanıcılara çadırlarını tamamen fermuarlı tutmaları talimatını verin. Bu kampçılığın altın kuralıdır. Bir yılan en küçük boşluklardan içeri kayabilir, bu nedenle herkese fermuar bağlantılarını yukarıya doğru tutmalarını söyleyin, böylece çadırın taban alanının tamamen kapalı olduğundan emin olabilirsiniz.
  4. adım 4 tüm uyku tulumlarını sarılmış halde tutun.4Tüm uyku tulumlarını rulo halinde tutun. Gece yatmadan hemen önce açın. Bu, çadıra girmeden önce çadırı bir bütün olarak incelemenizi sağlar ve ayak parmaklarınızı koymadan önce uyku tulumunuzun ucunda bir yılan olmadığından emin olabilirsiniz.
    • Uyku ekipmanınızı güvenli bir şekilde muhafaza edemediyseniz veya yeterince güvenli bir şekilde muhafaza edilip edilmediğinden emin değilseniz, kullanmadan önce sallayın. Çıplak ayaklarınızı içinde yılan olan bir çantaya sokmaktansa bir yılanın düşüp kayması daha iyidir.
  5. adım 5 tüm ayakkabılarınızı her zaman çadırın veya arabanın içinde tutun.5Tüm ayakkabılarınızı her zaman çadırın veya arabanın içinde tutun. Yılanlar botları ve ayakkabıları saklanmak için cazip delikler bulurlar; gerçekten de bir metre uzunluğundaki yılanlar bir botun içine kıvrılabilirler. Eğer ayakkabılarınızı çadırın ya da arabanın içinde tutamıyorsanız, çoraplarınızı her bir ayakkabı ya da botun deliğinin üzerine geçirerek içeri girmesini engelleyin (ya da çorapları içine sokun). Bu, yürüyüş ve kamp yaparken iyi bir uygulamadır, çünkü sadece yılanlar botların içine girmeyi sevmez.
    • Botları giymeden önce kontrol edin. Baş aşağı çevirin ve iyice sallayın. Elinizi içine sokmayın; botun içini yoklamanız gerekiyorsa uzun bir sopa kullanın.
  6. adım 6 i̇yi bir kamp düzeni sağlayın.6İyi bir kamp düzeni uygulayın. Siper arayan bir yılanı saklayabilecek hiçbir şeyi etrafta bırakmayın. Bu, battaniyeleri, piknik halılarını, havluları, giysileri, çantaları vb. kapalı arabanın veya çadırın içinde tutmak anlamına gelir. Bu tür eşyaları kullanmadığınız ve ilgilenmediğiniz zamanlarda yerde bırakmayın. Buz kutularından yiyecek torbalarına kadar tüm kapları kullanılmadıkları zaman kapalı tutun. Sonuçta, doğal halinin tadını çıkarmak için doğadasınız.
    • Etrafta çöp veya atık bırakmayın; bunlar fare ve sıçanları, bunlar da yılanları çeker. Açık hava deneyiminizi çöpten uzak tutmak için bir başka harika neden daha.
  7. adım 7 kamp alanında dolaşırken aydınlatma kullanın.7Kamp alanında dolaşırken aydınlatma kullanın. Karanlıkta tökezlemek başlı başına bir tehlikedir, buna bir de yılana basmak eklenmez, bu nedenle hareket ederken her zaman bir ışık taşımak çok önemlidir. Güvenli bir şey aldığınızdan emin olmak için üzerine ışık tutmadan hiçbir şey almayın.
  8. adım 8 araba kapılarını her zaman kapalı tutun.8Araba kapılarını her zaman kapalı tutun. Bir yılanı, arabanızı sığınak olarak görebileceği bir yere davet etmenize gerek yok.
    • Bazen yılanlar açık havadan korunmak ve sıcak asfaltla temas etmek için arabaların altına girmeyi severler. Yılanların bulunabileceği bir yere park ettiyseniz, bu olasılığın farkında olun. Hemen arabaya binin ve kapıyı kapatın; arabanın yanında çok uzun süre durmayın veya varlığınızla uykusundan korkmuş bir yılan olması ihtimaline karşı arabanın üzerine çıkmayın veya bacaklarınızı arabanın dışına uzatmayın.

Su Yılanlarından Kaçınma

  1. adım 1 suyun neresinde yılan olduğunu bilin.1Suyun neresinde yılan olduğunu bilin. Su yılanları genellikle ölümcüldür ve ısırıldıktan sonra yeterince hızlı bir şekilde yardım almanız mümkün değildir, bu nedenle onlardan kaçınmak tek güvenlik hattınızdır. Su yılanlarının bir su kütlesinde olduğunu biliyorsanız, en güvenli şey sudan uzak durmaktır. Dünyada yüzmek için pek çok güvenli yer vardır, bu nedenle bir sonraki seyahatiniz için bu yerleri seçin.
  2. adım 2 şiddetli yağmurlardan sonra nehirlere veya diğer su kütlelerine girmekten kaçının.2Şiddetli yağmurlardan sonra nehirlere veya diğer su kütlelerine girmekten kaçının. Su genellikle güvenli olsa bile, şiddetli yağışlar genellikle karada yaşayan yılanların suya kapılmasına ve güvenli bir yere geri dönmeye çalışmasına neden olmuş olabilir.

Açık Havada Yılanla Karşılaştığınızda Kendinizi Uzaklaştırma

  1. adım 1 sakin olun.1Sakin olun. Paniklemek kötü düşünmenize neden olur. Ayrıca yanlış yönde hareket edebilir veya çok hızlı hareket ederek yılanın sizi bir tehdit olarak görmesine neden olabilirsiniz. Sakin kalarak sağduyunuzu koruyabilir ve geri çekilmenizi dikkatli ve sağduyulu bir şekilde başlatabilirsiniz.
    • Bir yılana bağırmak hiçbir şeyi değiştirmez, ne söylediğinizi duyamaz. Bununla birlikte, yürüyüş arkadaşlarınızı yavaşça geri çekilmeleri için sakince uyarmak sesinizi mantıklı bir şekilde kullanmaktır.
  2. 2Yılanın yanına yaklaşmayın. Bir yılanın tek yapmak istediği şeyin sizden uzaklaşmak olduğunu hatırlayarak, ona bunu yapması için alan ve fırsat tanıyın. Yılanların sizi ısırabilmesi için oldukça yakın olmaları gerekir ve çoğu yılan için vuruş mesafesi genellikle yılanın vücut uzunluğunun yarısı kadardır. Dolayısıyla, daha fazla yaklaşmayarak riski genellikle ihmal edilebilir düzeye indirmiş olursunuz.
    • Batı Taipan gibi bazı yılanlar daha büyük veya daha çevik oldukları için vuruş mesafesi daha azdır. Yılanla aranızdaki mesafe ne kadar fazla olursa o kadar güvende olursunuz.
  3. 3Kıpırdamayın ve hareketlerinizi minimumda tutun. Yılan konuşmanızı dinlemiyor olsa da, mükemmel görme yeteneği ani ve korkutucu hareketler için sizi izliyor. Yılanlar ani hareketlerden kolayca ürkerler, çünkü bu onun bir tehdit için uyarı mekanizmasıdır. Yukarı aşağı zıplamak ve kollarınızı sağa sola sallamak bir yılan tarafından kolayca düşmanca bir niyet olarak yorumlanabilir.
  4. 4Kıpırdamadan bekleyin. Yılandan güvenli bir mesafede olduğunuz sürece durun ve yılanın ilerlemesine izin verin. Yılan orada olduğunuzu fark ederse, sizden kaçınmak için genellikle siz herhangi bir hareket yapmazken kendi isteğiyle oradan ayrılacaktır. Ancak, yılan olduğu yerde kalmakta inat ederse, onu yalnız bırakın ve güvenli bir mesafeden etrafından dolaşın. İlerlemenin tek yolu yol olduğu için yılanın etrafından dolaşamıyorsanız, daha fazla titreşim üretmek için o noktada yere vurmayı deneyin. Ancak bunu sadece yılandan çok güvenli (uzun) bir mesafede iseniz yapın, çünkü yere basma hareketi ve titreşimler yılan tarafından bir tehdit olarak algılanabilir ve hareket etmek yerine saldırabilir.
    • Bir yılanın dikkat süresi kısadır, genellikle bir dakikadan az sürer. Bu nedenle, sizden uzaklaştığında sizi unutmuş ve başka bir yerde işine devam ediyor demektir. Sizi kovalamak için geri gelme düşüncesi taşımaz.
  5. 5Yılanı taciz etmeyin. Yılana herhangi bir şey fırlatmayın, çünkü bu sadece sizi bir tehdit olarak görmesine neden olacaktır. Onu dürtmeye ya da kucağınıza almaya çalışmayın; her iki eylem de ısırmasına neden olabilir. Yılan ısırıklarının çoğu, bir insanın yılanı dürtmek, eline almak veya öldürmeye çalışmak gibi yılana doğrudan müdahale etmesi sonucu meydana gelir. Yılanı kendi haline bırakın, çoğu zaman o da sizi kendi haline bırakacaktır.
  6. 6Eğer yanlışlıkla bir yılanı köşeye sıkıştırdıysanız geri çekilin. Bunu yapmak için yavaşça geri çekilin ve ani hareketlerden kaçının. Ani hareketler yapmayın, çünkü bu avın yapacağı şeydir ve bazı yılanlar saldırmak için bu tür hareketleri bekler (ölüm yılanı gibi). Yavaşça geri çekilirken mümkün olduğunca az titreşim ve hareket yapın, çünkü bu yılanın hızlı hareket eden avına saldırmak için doğuştan gelen dürtüsünü tetiklemekten kaçınacaktır.
    • Yılan vuruş menzilindeyse, tamamen hareketsiz kalıp geçip gitmesine izin vermeniz daha iyi olabilir. Yılan ile gitmek istediği yer arasındaysanız, kaçış stratejisinin bir parçası olarak yanınızdan geçmek isteyebilir. Böyle bir durumda, kesinlikle hareketsiz kalın ve yılanın yanınızdan geçip gitmesine izin verin. Eğer botlarınızın üzerinden kayarsa, kıpırdamadan durun ve geçip gitmesine izin verin. Yılan geçene kadar hareketsiz kalın.
    • Bir yılanı asla kasıtlı olarak köşeye sıkıştırmayın. Bu ısırılmayı istemektir ve kötü karar vermeyi yansıtır.
  7. 7Geri çekilmekte olan bir yılana göz kulak olun. Onu tekrar rahatsız etmemek için ters yönde gittiğinizden emin olun. Herhangi bir nedenle yılanı takip etmeyin.

Evde ve Çevresinde Yılanlardan Kaçınma

  1. 1Yılanların sürünerek girmeyi sevdiği bir bölgede yaşıyorsanız evinizin, barakalarınızın ve evcil hayvan barınaklarınızın kapılarını kapalı tutun. Giriş onlar için kolaysa ve içeride güzel saklanma delikleri, su ve hatta yiyecek fırsatları görüyorlarsa bir kapıdan girmekte tereddüt etmezler. Yılanların bahçenizde veya avlunuzda olduğu biliniyorsa, herhangi bir yapının içine de girebileceklerini varsayın.
    • Kapının altında bir yılanın kayarak geçebileceği kadar boşluk varsa, kapıyı güçlü bir lastik conta veya hava koşullarına dayanıklı bir sıyırma ile kapatın. Bu aynı zamanda fare, sıçan, kir, toz ve benzerlerini de dışarıda tutacaktır.
  2. 2Fareler, sıçanlar ve yılanlar için cazip yuvalar yapmaktan kaçının. Bu, bahçeyi düzenli tutmayı ve bahçede odun yığınları veya diğer dağınık yığınlar oluşturmamayı içerir. Yılanlar fare ve sıçan yuvalarından etkilenecek ve temelli taşınmak için yeterince rahat olduğuna karar verebilirler.
    • Kışın yakmak için depolanan odunlar evden oldukça uzakta tutulmalıdır. En iyisi dışarıya açılmayan güvenli bir kulübede saklamaktır; taban olarak beton bir zemin kullanın.
  3. 3Çimleri kısa tutun. Yılanları görebilecek kadar kısa ve su tasarrufu sağlayacak kadar yüksek olması arasında ince bir denge vardır, ancak düz olduğu sürece ve kolaylıkla karşısını ve içini görebildiğiniz sürece, içinden geçen yılanları fark edebilirsiniz. Bahçeyle uğraşırken, bitkilere dokunurken, toprak ve kompost etrafında çalışırken ellerinizi korumak için kalın deri eldivenler giyin.
  4. 4Evinize olası diğer giriş kaynaklarını önleyin. Evinizin etrafında yılanların veya diğer kötü yaratıkların girmesine izin verebilecek tüm delikleri, boşlukları ve çatlakları kapatın. Olası giriş yolları için zemin altını, duvarları ve çatıyı inceleyin.
  5. 5Yılanlar için besin kaynaklarını ortadan kaldırın. Yaban hayatını besleyerek bahçenize çekmek, yaban hayatını yiyen yılanları da bahçenize çekebilir. Kuş yemlikleri, ekmek parçaları ve hatta kedi ve köpek mamaları, dışarıda bıraktığınız yiyecekleri yiyen avlarını arayan yılanları arka bahçenize çekebilir. Kuşları beslemek istiyorsanız, kuşların sık sık yere konmasını önlemek için geride kalan pisliği her gün temizleyin.
    • Yılanların da suya ihtiyacı vardır. Hayvanlar için dışarıya su bırakıyorsanız, suyu evden oldukça uzakta tutun. Göletiniz, havuzunuz veya başka bir su özelliğiniz varsa, bir yılanın su içmeye gelip gelmediğini görmenize yardımcı olması için etrafındaki çimleri alçak tutun.
  6. 6Kompost kutunuzun erişilebilirliğini kontrol edin. Fare ve sıçan cenneti haline gelen herhangi bir kompost kutusu aynı zamanda bir yılanın ziyafet noktası haline gelir. Sık sık kontrol ederek ve çevirerek kompostunuzda küçük hayvanların yaşamadığından emin olun. Kemirgenler bunları yemekten hoşlandığı için komposta yumurta kabuğu eklemeyin.
    • Yiyecek artıklarını açık yığınlarda kompost yapmayın. Bu, sıçan ve farelerin beslenmesini kolaylaştırır ve etrafta toplanmalarına neden olur.
    • Kompostu ellerinizle toplamadan önce dürtmek için çubuklar kullanın. Bu, malç ve yaprak yığınları gibi tüm bahçe yığınları için geçerlidir.

İç Mekanda Karşılaştığınız Bir Yılandan Kendinizi Kurtarmak

  1. 1Evde bir yılan olduğunu belirleyin. Bu genellikle yerinde olacaktır, ancak bazen başka birinin size haber vermesi, yılan hışırtısı duymanız (sese aşinaysanız) nedeniyle farkına varabilirsiniz. Sakin olun ve yavaş hareket edin; yılanı üzmek başka bir yere saklanmasına neden olabilir, bu da onu bulup çıkarmayı daha da zorlaştırabilir. Yılanı rahat bırakın; onu yakalamaya, öldürmeye veya uzaklaştırmaya çalışmayın.
  2. 2Herkesi yılanın bulunduğu odadan uzaklaştırın. Çocukların sessizce ve hızlı bir şekilde ayrılmasını sağlayın. Buna tüm evcil hayvanlar, hatta mümkünse balıklar da dahildir. Evcil hayvanları güvenli bir yere kilitleyin.
    • Evcil hayvanları ve balık tanklarını sadece sizi tehlikeye atmayacaksa çıkarın.
  3. 3Yılanın bulunduğu odanın kapısını kapatın. Eğer kapının alt kısmı yılanın sürünerek girmesine izin veriyorsa, gazete kağıdı, rulo yapılmış havlu veya cereyan durdurucu ile kapıyı kapatın. Tüm aile üyelerini odanın yasak bölge olduğu konusunda bilgilendirin. Mümkünse kilitleyin. Alternatif olarak, yılanın bulunduğu oda dışındaki tüm iç kapıları kapatın (ve bloke edin) ve yılanı gitmeye teşvik etmek için dış kapıları açık bırakın.
    • Evde bir yılan olduğunu biliyor ancak nerede olduğunu bilmiyorsanız, tüm evi boşaltın; yardım ararken veya komşularda otururken soyulmaktan kaçınmak için evden çıkarken kapılarınızı kilitlemeyi unutmayın. Mümkünse, özellikle aile üyelerine ulaşılamıyorsa ve siz dönmeden önce eve dönebileceklerse, kapılara içeride bir yılan olduğunu açıklayan işaretler koyun.
  4. 4Yardım çağırın. Profesyonel bir yılan terbiyecisi çağırın. Bulamazsanız, yardım için yerel belediyeyi veya yerel polisi arayın; onlar sizi uygun yardıma yönlendirebileceklerdir.
  5. 5Yardım için bekleyin. Profesyonel bir yılan terbiyecisi değilseniz, bu en iyi seçeneğinizdir. Yılanı tutmaya ya da uzaklaştırmaya çalışmayın. Eğer fotoğrafını çekecekseniz, bunu bir pencereden yapın. Instagram ya da Facebook, ürkmüş bir yılan tarafından ısırılmaya değmez. Eğer bunu yapmak güvenliyse, gözünüzü yılandan ayırmayın çünkü bu, yılan bakıcısının onu yakalama şansını artırır ve yerini bulmak için çok fazla zaman harcamak zorunda kalmazsınız.

Uzman Soru-Cevap

Video

İpuçları

  • Yılan ilk yardımını öğrenin. Korkuyu azaltmanın bir parçası da, ortaya çıkması halinde kötü bir durumla başa çıkmak için elinizden gelenin en iyisini yapabileceğinizi bilmektir.
  • Köpekler, içeride ve dışarıda, kendinizi korumak için iyi bir yoldur çünkü genellikle havlarlar. Sadece yılanı görür görmez köpeği ondan uzaklaştırdığınızdan emin olun, çünkü köpek ısırılabilir.
  • Uzun otların arasında yürürken her adımdan sonra ayağınızı kaldırdığınızdan emin olun, bunu yapmazsanız koşarken yanlışlıkla ayağınızla bir yılanı sürükleyebilirsiniz ve yılan ayakkabınıza takılabilir.

Uyarılar

  • Bazı yılan türleri diğerlerine göre daha saldırgan olabilir. Tüm yılanlara zehirli ve tehlikeli muamelesi yapın.
  • Bir yılan tarafından ısırılırsanız sakin olun ve derhal yardım isteyin.
  • Yılanlar birçok ülkede yasalarla korunmaktadır. Bu tür yerlerde yılana zarar vermek yasa dışıdır.
  • Yılan zehri dünyanın neresinde olduğunuza bağlı olarak farklı etki gösterebilir, bu nedenle nerede olursanız olun hangi yılan ilk yardımının geçerli olduğunu bilin.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Kalın tabanlı ve bileği saran botlar
  • Uzun pantolon (pantolon), tercihen bol
  • Tozluklar (yılana dayanıklı)
  • Bir yürüyüş çubuğu/asası
  • Bir yılan ilk yardım çantası (yürüyüşe çıkmadan önce yılan ısırığının nasıl tedavi edileceğini öğrenin)