İp Nasıl Geri Örülür

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Sırt örgüsü, gevşek halat tellerini birbirine bağlamanın bir yoludur. Örgülü halat, atlar için bir kurşun da dahil olmak üzere çeşitli şekillerde kullanılabilir. Halat örmek için çok fazla malzemeye ihtiyacınız yoktur. Basit bir taç düğüm yapabilir, ardından kalın, güçlü örgüler oluşturmak için ip tellerini elle birlikte örebilirsiniz.

Adımlar

Taç Düğümü Bağlama

  1. adım 1 10 inçlik (25 cm) ipi 3 tutam halinde çözün.110 inçlik (25 cm) ipi 3 iplikçik halinde çözün. 3 telli bir ipe ihtiyacınız olacak. İpe yakından bakarsanız, 3 kalın ipin birbirinin etrafında sarmal şekilde döndüğünü görebilirsiniz. Bunları elinizle ayırmaya başlayın. İpleri gevşetmek için aralarına bir kalem ya da başka bir alet sokabilirsiniz.
    • İpin ne kadar çözüleceğini belirlemek için bir mezura kullanın.
    • İp olarak kullanmayı planlıyorsanız, tercihen yaklaşık 10 ft (3,0 m) uzunluğunda daha uzun bir ip seçtiğinizden emin olun.
    • İpin 8 inçten (20 cm) daha azını çözerseniz güçlü bir örgü elde etmekte zorlanacaksınız.
  2. adım 2 her bir halat telinin ucunu bantlayın.2Her halat ipinin ucunu bantlayın. İpi çözdüğünüzde, korumasız bırakıldıklarında kolayca yıpranan 3 ip kalır. Bunları elektrik bandı veya seloteyp ile kapatabilirsiniz. Her bir ipin ucuna küçük bir parça bant yerleştirin ve ucun etrafına tamamen sarın. Her bir ipi ayrı ayrı sarın.
    • Her 3 ipi de sarmayı unutmayın. Siz örerken ipinizi koruyacaktır.
  3. adım 3 halatı çözülmemiş bölümün altında tutun.3İpi çözülmüş bölümün altından tutun. Bir elinizle sıkıca kavrayın. Diğer elinizi ip bölümlerini birbirine dolayarak bir taç düğümü oluşturmak için kullanacaksınız. Düğüm bitene kadar ipi tutmaya devam edin.
    • Daha iyi görebilmek için boştaki elinizle ipleri birbirinden ayırın.
  4. adım 4 1 ipi sağındaki ipin üzerine sarın.4 1 ipi sağındaki ipin üzerine sarın. Herhangi 3 ip ile başlayabilirsiniz. İşlemi kolaylaştırmak için, sola en uzak olan iplikle başlamak isteyebilirsiniz. Soldaki ipi alın ve yanındaki ipin üzerine yerleştirin. Şimdilik orada asılı kalmasına izin verin.
    • Eğer farklı bir iplikle başlarsanız, dikkatli olun. Yavaşça çalışın, böylece ipleri doğru sırada örün.
  5. adım 5 i̇kinci ipi diğer iplerin üzerinden geçirin.5İkinci ipi diğer iplerin üzerinden geçirin. İkinci ipin bantlanmış ucundan tutun. Üzerinde birinci ipin asılı olması gerekir. Üçüncü ipin üzerinden geçecek ve solunuzdaki ilk ipe ulaşacak şekilde etrafından dolayın.
    • İlk, en soldaki ipin kuyruğunun ikinci ipin üzerinde kaldığından emin olun.
  6. adım 6 üçüncü ipi ilk ipin oluşturduğu ilmeğin içinden geçirin.6Üçüncü ipi ilk ipin oluşturduğu ilmeğin içinden geçirin. Üçüncü ipi tutun. Dikkatlice ikinci ipliğin üzerinden birinci ipliğe doğru getirin. Birinci ipliğin iç kısmına yakın bir yere getirin.
    • Bunu yapmak taç düğümünü oluşturur. İpler çözülürse, ipleri sıfırlayın ve baştan başlayın.
  7. adım 7 düğümü sıkılaştırmak için ipleri çekin.7Düğümü sıkılaştırmak için ipleri çekin. Düğümünüzün ip üzerinde güzel ve eşit olmasını istersiniz. Bunu yapmak için her bir ipin ucundan biraz çekin. Eşit miktarda basınç kullanmak tüm iplerin aynı boyutta kalmasını sağlayacaktır.
    • Düğümü ip üzerinde güvenli hissedene kadar ayarlamaya devam edin.

Halat Tellerini Birlikte Dokuma

  1. adım 1 düğümün altındaki halat tellerini ayırın.1Düğümün altındaki halat iplerini ayırın. Elinizi taç düğümden indirin. Altındaki ip hala sağlamdır. Daha önce yaptığınız gibi gevşetmek için ipleri ayırabilirsiniz. Daha fazla kaldıraca ihtiyacınız varsa bir kalem veya başka bir alet kullanabilirsiniz, ancak her seferinde yalnızca küçük miktarlarda ipi çözün.
    • İpleri bir örgü halinde örerken ipi çözmeye devam etmeniz gerekecektir.
  2. adım 2 gevşek kuyruklardan 1 tanesini alttaki iplerden 1 tanesinin içinden çekin.2Gevşek kuyruklardan 1 tanesini alttaki iplerden 1 tanesinin içinden geçirin. Daha önce bir taç düğüm atmış olmanıza rağmen, üzerinde hala fazla ip olacaktır. Bu fazla ip 'kuyruklarından' 1 tanesini tutun. Yana doğru çekin ve ardından düğümün hemen altındaki ip tellerine doğru indirin. En yakın ipin altına sarın, ardından sonuna kadar çekin.
    • Başladığınız kuyruk ve ip önemli değildir, ancak hangi ip bölümlerini birbirine sardığınıza dikkat edin.
  3. adım 3 i̇kinci gevşek kuyruğu halat tellerinin içinden geçirin.3İkinci gevşek kuyruğu halat tellerinin içinden geçirin. Başka bir gevşek kuyruk yakalayın, sonra ilk kuyrukla yaptığınızı yapın. Kuyruğu düğüme doğru getirin ve başka bir halat ipinin altından geçirin. Örgüyü tutarlı hale getirmek için tekrar en yakın ipi seçin. Sıkılaştırmak için kuyruğu tamamen çekin.
    • Kuyruğu daha önce kullandığınızdan farklı bir ipin altından geçirdiğinizden emin olun. Her kuyruk farklı bir komşu ipin altından geçmelidir.
  4. adım 4 üçüncü kuyruğu ve ipi ilmekleyip sıkma işlemini tekrarlayın.4Üçüncü kuyruğu ve ipi ilmekleyip sıkarak tekrarlayın. Üçüncü gevşek kuyruğu alın, ardından kalan son ipliğin altına sarmak için düğümün üzerine ve aşağıya doğru getirin. Bu ip diğer kuyruklardan herhangi birinin etrafına dolanmamalıdır. Örgünün ilk kısmını tamamlamak için ip kuyruğunu çekin.
  5. adım 5 örgü bitene kadar her bir kuyruğu ve ipi dönüşümlü olarak ilmekleyin.5Örgü bitene kadar her bir kuyruğu ve ipi dönüşümlü olarak dolayın. İlmek attığınız ilk kuyruğa geri dönün. Üzerine çekin, sonra aşağıya ve en yakın ipin altına doğru çekin. Sıkılaştırmak için sonuna kadar çekin. Ardından ikinci kuyruğa ve üçüncü kuyruğa geçin ve her seferinde işlemi tekrarlayın. Kuyrukların uçlarına ulaşana kadar bunu yapmaya devam edin.
    • Güçlü bir örgü yapmak için, kuyrukları her seferinde 1 kez ilmekleyin. Her geçişten sonra kuyrukları değiştirin.
    • Örgü tutarlı görünmelidir. Eğer görünmüyorsa, ilmekleri çözün. Bir kuyruğu yanlış bir iple bağlamış olabilirsiniz.
  6. adım 6 örgüyü sıkılaştırmak için ipin uçlarını çekin.6Örgüyü sıkılaştırmak için ipin uçlarını çekin. Örgüyü yapmayı bitirdiğinizde, 3 kuyruk ipten zar zor dışarı çıkacaktır. Örgünün çözülmemesi için onları mümkün olduğunca sıkı çekin. Eşit miktarda baskı uygulamak konusunda endişelenmenize gerek yok. Üçünü de çektiğiniz sürece, örgü yeterince sıkılaşacaktır.
  7. adım 7 örgülerin yakınındaki fazla ip kuyruklarını kesin.7Örgülerin yakınındaki fazla halat kuyruklarını kesin. Bu kuyruklar, halat tellerinin etrafına sardığınız kuyruklarla aynıdır. Yıpranmayı önlemek için kullandığınız bantla kolayca tanımlanabilirler. Bantın örgüden dışarı çıktığını göreceksiniz. Keskin bir makas kullanarak bu kuyrukları örgüye mümkün olduğunca yakın bir yerden kesin.
    • Örgü gevşek görünüyorsa, kuyrukları kestiğiniz alanların etrafını bantlamayı deneyebilirsiniz. Bant, siz kullandıkça ipinizi başarılı bir şekilde bir arada tutabilir.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruHiç naylon 3 telli halat kullanan var mı? Oldukça gevşek, uçları örgünün içinde eritmeyi ve ardından ısıyla daralan makaronla kaplamayı düşünüyorum. Bu bana uygulanabilir görünüyor. Evet, uçları eritmenin burada en iyi çözüm olacağı uygun görünüyor. Uçları örgünün içinde eritmek, sadece bantlamaktan çok daha düzgün bir görünüm sağlayacaktır.

Uçlar

  • Eğer ip pürüzsüz değilse, ellerinizin arasında yuvarlamayı deneyin. Bu, yıpranmış telleri ortadan kaldıracaktır.
  • İpin diğer ucuna bir çıtçıt bağlayabilir, ardından bir köpek tasmasına veya at dizginine asabilirsiniz.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • 3 telli halat
  • Seloteyp veya elektrik bandı
  • Makas