Voleybol Topu Nasıl Geri Çekilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Voleybolda başarılı bir setçi olmak istiyorsanız, nasıl backset yapacağınızı öğrenmeniz çok önemlidir. Backset, takımınızda arkanızda bulunan bir hücumcuya set kurduğunuzda gerçekleşir. Diğer takım sizden sadece önünüzdeki bir hücum oyuncusuna set kurmanızı bekleyebilir. Eğer etkili bir şekilde geri set yapabilirseniz, onları hazırlıksız yakalayabilirsiniz.

Adımlar

Voleybol Topunu Geriden Vurmak için Ellerinizi Kullanma

  1. adım 1 ellerinizi konumlandırın.1Ellerinizi konumlandırın. Ellerinizi başınızdan biraz daha yukarı kaldırın. Alnınızın yaklaşık beş santim önünde olduklarından emin olun. Bilekleriniz ve avuç içleriniz tavana doğru bakmalıdır. Parmaklarınızı genişçe açın.
    • Her iki baş parmağınız da alnınıza doğru bakmalıdır.
    • Ellerinizi, her bir elinizin başparmağı ve işaret parmağı diğer elinizin başparmağı ve işaret parmağından yaklaşık iki ila üç inç uzakta olacak şekilde açılı tutun.
  2. adım 2 topu yakalayın.2Topu yakalayın. Top size geldiğinde, tüm parmaklarınızla yakalayın. Yüzük ve serçe parmaklarınız topu sabit tutmaya yardımcı olurken diğer parmaklarınız topu yönlendirmenize yardımcı olacaktır. Tüm parmaklarınızın topun üzerinde olması topu kontrol etmenizi kolaylaştırır.
    • Kollarınıza geniş bir hareket alanı sağlamak için topu yakaladığınızda dirseklerinizi bükün.
    • Topu yakaladığınızda çok uzun süre tutmayın, aksi takdirde 'kaldırdığınız' için çağrılırsınız.
    • Her iki elinizin de voleybol topuna aynı anda dokunduğundan emin olun, aksi takdirde 'çift temas' için çağrılabilirsiniz.
  3. adım 3 topu yukarı itin.3Topu yukarı itin. Topu yukarı iterek backsetinizi bitirin. Kollarınızı düzleştirin ve topu havaya bırakın. Topu zaten geriye doğru hareket ettirmeye başladığınız için doğal olarak arkanızdan gelecektir. Hücum oyuncunuza daha kolay bir smaç hedefi vermek için topu düz bir şekilde yukarı iterek backset'inizi bitirin.
    • Yakalamadan bırakmaya kadar tüm süreç tek bir hızlı hareket olmalıdır. Setiniz kopuk görünüyorsa, topu tuttuğunuz için çağrılabilirsiniz.
    • Topu geri çekerken ve bırakırken ellerinizle bir 'J' oluşturmalısınız.
    • Gitmesini istediğiniz yere gitmesine yardımcı olmak için topu bıraktıktan sonra ellerinizle takip etmeyi unutmayın.

Voleybol Topunu Geriye Atmak İçin Zıplama

  1. adım 1 nötr pozisyonda başlayın.1Nötr bir pozisyonda başlayın. Ayaklarınız omuz genişliğinde veya biraz daha geniş olacak şekilde dizlerinizi hafifçe bükerek ayakta durun. Ağırlığınız ayaklarınızın tabanına eşit olarak dağıtılmalıdır, böylece herhangi bir yöne kolayca hareket edebilirsiniz. Sırtınızı dik tutun ve bir tarafa ya da diğer tarafa eğilmeyin.
    • Vücudunuzu tek bir yöne doğru hareket ettirmeye aşırı önem verirseniz, diğer takımın blokçularına tepki olarak topun yörüngesini değiştiremezsiniz.
  2. adım 2 topun altında kare oluşturun.2Topun altına yerleşin. Topun size doğru geldiğini gördüğünüzde, kendinizi doğrudan topun altına yerleştirin. Nötr bir pozisyonda topa doğru koşun. Yeterince yaklaştığınızda topun altına atlayın ve kalçanızı, ayaklarınızı ve omuzlarınızı doğrudan topun indiği noktaya bakacak şekilde yerleştirin. Sırtınızın topu yerleştirmek istediğiniz yöne dönük olduğundan emin olun.
    • Ellerinizi aynı anda pozisyona doğru kaldırmalısınız.
    • Sırtınızın düz kaldığından emin olun. Son saniyede setinizin yönünü değiştirmeniz gerekebilir.
  3. adım 3 güç oluşturun.3Güç oluşturun. Setinizdeki gücün çoğu bacaklarınızdan gelecektir. Topa yaklaştığınızda dizlerinizi bükün ve topu bıraktığınızda dizlerinizi düzeltin. Setiniz için doğru miktarda güç kullanmaya çalışın. Yakınınızdaki bir hücum oyuncusunu hazırlıyorsanız, sahanın diğer tarafındaki birini hazırlarken kullandığınız kadar güç kullanmanıza gerek yoktur.
    • Her set için ne kadar güç kullanacağınızı doğru bir şekilde değerlendirebilmeniz için biraz zaman ve pratik gerekebilir.
  4. adım 4 zıpla.4Zıpla. Rakiplerinizi şaşırtmak için bir fırsat görürseniz, topu ayarlamak için havaya zıplayabilirsiniz. Zıpladığınızda sırtınızın düz olduğundan ve doğrudan topun altında olduğunuzdan emin olun. Topun yerde size gelmesini beklemek yerine topa doğru zıplayarak hücumu hızlandırırsınız. Sadece topu daha hızlı almakla kalmaz, aynı zamanda topun hücum oyuncusuna doğru çok fazla yol almamasını da sağlarsınız.

Backsetinizi Geliştirmek için Driller Yapmak

  1. adım 1 pratik yapma 1Kollarınızla 'J' hareketi yapma alıştırması yapın. Topu elinizde alnınızın üzerinde sanki yeni yakalamışsınız gibi tutun. Topu geri çekin ve ardından kollarınızı havaya doğru düzeltin ancak topu elinizde tutun. Vücudunuzu pozisyonda kalmaya alıştırmak için alıştırmayı yaparken sırtınızı düz tutmayı unutmayın. Ayrıca bacaklarınızı ve kollarınızı aynı anda düzleştirerek senkronize etmelisiniz.
    • Hareket doğal hale gelene kadar alıştırmayı yavaşça yapmaya başlayın.
    • Alıştırmayı tek bir katı hareketle yapın.
  2. adım 2 topu yakalamak için çalışın.2Topu yakalamak için çalışın. Bir partner bulun. Onlara dik bakacak şekilde nötr bir pozisyonda başlayın. Size voleybol topunu atmasını sağlayın ve elleriniz topu yakalamaya hazır olacak şekilde voleybol topunun altında durun. Voleybol topunu yakalayın ve ardından partnerinize geri atın. Nötr pozisyona geri dönün ve egzersizi tekrarlayın.
    • Bu alıştırma vücudunuzun topa doğru yaklaşmaya alışmasına yardımcı olur.
    • Topu her yakaladığınızda iki elinizle aynı anda dokunduğunuzdan emin olun. Kötü alışkanlıklar edinmek istemezsiniz.
  3. adım 3 serbest bırakışınızı test edin.3Serbest bırakma işleminizi test edin. Bir ortak bulun. Bir voleybol topunu yakalamış gibi elinizde tutun. Topu bir 'J' hareketiyle geriye ve yukarı itin ve havaya bırakın. Topunuzun doğru yörüngede ilerlediğinden emin olmak için partnerinizin izlemesini sağlayın. Top arkanızda havada yarım daire çizmelidir. Eğer top arkanızda çapraz bir şekilde hareket ediyorsa, topu aynı anda hem geriye hem de yukarı itmeye çalışıyorsunuz demektir ve topu bırakma şeklinizi yeniden ayarlamanız gerekir.
    • Top sürekli olarak doğru yolda hareket edene kadar bu alıştırmayı yapın.
  4. adım 4 bir yandan diğer yana hareket ederken ayarlayın.4Yan yana hareket ederken ayarlayın. Bir partnerinizin sizden yaklaşık üç metre uzakta durmasını sağlayın. Sahanın bir ucundan diğerine geçerken sırayla topu birbirinize atıp tutun. Bu alıştırma size topun altına hızlı bir şekilde girmeyi ve set verirken doğru formu geliştirmeyi öğretecektir. Formunuzu kaybetmeye başladığınızda sizi uyaracak bir koç ya da arkadaşınızın yanınızda olduğundan emin olun.

Bu Uzman Serisi ile Bir Profesyonel Gibi Voleybol Oynayın

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruVoleybol topuna set verirken doğru el pozisyonu nedir? Başparmaklarınız ve işaret parmaklarınız gevşek bir üçgen oluşturmalı, kollarınız bükülüyken bu üçgenin ortası alnınızın tam üzerinde olmalıdır. Antrenörüm bunu bir litrelik soda şişesini tutup yüzünüze boşaltmak olarak açıklıyor.

İpuçları

  • Topu havaya itmeden önce her zaman topun momentumunu geriye doğru başlatın.
  • Vücudunuzu düz tutun, böylece gerektiğinde setinizin yönünü değiştirebilirsiniz.
  • Setinizden sonra daima kollarınız ve bacaklarınızla takip edin. Takip etmek, topu gitmesini istediğiniz yere yönlendirmenize yardımcı olur.

Uyarılar

  • Topu onlara geri atmak için dönmeden önce hücum oyuncunuzun nerede olduğunu bildiğinizden emin olun.
  • Setiniz tek bir hareket olmalıdır. Eğer birbirinden kopuk görünürse ve topa çok uzun süre tutunursanız, topu kaldırdığınız için çağrılabilirsiniz.