Balık Oltası Nasıl Yemlenir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Her yaygın yem türünü olta kancanıza nasıl takacağınızı öğrenin! Her birinin ne zaman kullanılacağına dair bazı yönergeler dahil edilmiştir, ancak daha spesifik yerel bilgiler için deneyimli bir balıkçıya veya yem dükkanı çalışanına sorduğunuzdan emin olun. Bir solucana iplik geçirmekten canlı balık yemi için uzun ömürlü bir dizgin oluşturmaya kadar her tekniği öğrenmek için okumaya devam edin.

Adımlar

Canlı Yem Kullanımı

  1. adım 1 şüphe duyduğunuzda solucan ve un kurdu kullanın.1Şüphe duyduğunuzda solucan ve un kurdu kullanın. Bu yem birçok balıkçılık türünde yaygın olarak kullanılır. Tatlı suda solucan veya gübre solucanı, tuzlu suda ise kan kurdu veya kum kurdu kullanın. Un kurtları ve diğer canlı kurtçuklar genellikle alabalık veya levrek için kullanılır.
    • Kancayı kıpırdayan solucan yığınının içine gizlemek için birkaç küçük solucanı delin veya solucan yarımlarını kesin. Bazı kancalar bu amaç için yan tarafa takılı daha küçük kancalarla birlikte gelir.
    • Büyük solucanlar için, kanca çoğunlukla veya tamamen gizlenene kadar kanca boyunca tek bir solucan geçirin.
    • Çok büyük solucanlar için kancayı vücudun birkaç noktasından delin. Kıvrılması ve balıkları çekmesi için ucunda bir uzunluk bırakın.
  2. adım 2 genel amaçlı yem balığı olarak minnow veya sardalya kullanın veya başka bir çeşitle uzmanlaşın.2Minnow veya sardalyayı genel amaçlı yem balığı olarak kullanın veya başka bir çeşitle uzmanlaşın. Birçok balık minnow ile beslenir, ancak hedef balığınızın yemesi için uygun bir boyut seçtiğinizden emin olun. Sardalya da harika bir yemdir ve çoğu balığı çeker. Yem dükkanına hedefinizin ne tür yerel balıkları yediğini de sorun.
    • Yemi hareketli bir teknede arkanızda sürüklüyorsanız (trol), balığı çenesinin altından kancalayın ve üstten veya özellikle büyük yem balıkları için sadece üst çenesinden çıkın. Alternatif olarak, her iki burun deliğinden de kancalayabilirsiniz. Bu kanca yöntemlerinden herhangi biri, balığın yırtıcı balıkları çekmek için doğal bir hareketle yüzme yeteneğini en üst düzeye çıkaracaktır.
    • Hareketsizken veya yavaş hareket ederken balık tutmak için, yem balığını sırt yüzgecinin hemen önünden sırtına kancalayın. Balığı felç etmemek için omurgasının altından kancalayın. Bu, balığı daha çılgınca ve baş aşağı yüzmeye zorlayarak dikkat çeker. Sırt yüzgecinin daha ilerisine yerleştirerek derinliği ayarlayabilirsiniz; bu, aşağı doğru daha sığ bir açıyla yüzmesine neden olur.
    • Serbest avlanıyorsanız (sabitken, şamandıra veya ağırlık kullanmadan balık tutuyorsanız), yemi kuyruğa yakın bir yere kancalayarak ileri doğru yüzmesini sağlayabilirsiniz. Bunun yerine aşağı doğru yüzmeye zorlamak için, ağza kancalayın ve solungaçlardan çıkın.
  3. adım 3 belirli türleri kerevit ile kancalayın.3Belirli türleri kerevitle yakalayın. Kerevit yemine ilgi duyan balıklar arasında küçük ağızlı levrek, yayın balığı ve walleye bulunur.
    • Kancayı kerevitin arkasından veya önünden sığ bir şekilde geçirin ve aynı taraftan tekrar dışarı itin. Ana kabuk bölümünün altına girmek için gerekenden daha derine inmeyin, aksi takdirde kereviti öldürebilirsiniz.
    • Alternatif olarak, kancayı etli kuyruğun içinden geçirin. Bu, kancanın çoğunu gizleyebilir ve kerevitin hayati organlarından herhangi birine çarpmaz. Kuyruğun ucundan başlayın ve kancayı gövdeden hemen önce dışarı itin.
  4. adım 4 kıyıya yakın tuzlu su balıkçılığı yaparken karides kullanın.4Kıyıya yakın tuzlu su balıkçılığı yaparken karides kullanın. Karides, kırmızı balık, kriko ve orfoz dahil olmak üzere birçok kıyı balığı çeşidinin beslendiği yaygın, ucuz bir yemdir.
    • Kancayı gövdeden veya kuyruk etinden sığ bir şekilde geçirin.
    • Karides kokusunun daha güçlü olması için birkaç kabuk parçasını çıkarın.
  5. adım 5 tatlı su balıklarını böceklerle yemleyin.5Tatlı su balıklarını böceklerle yemleyin. Böceklerin bol olduğu yaz aylarında, balıkçılar yerel balık diyetinin bir parçası olan yemi garanti etmek için yerden yetişkinleri veya su yüzeyinin altından genç nimfleri yakalayabilirler. Alabalıklar özellikle böceklere ilgi duyar.
    • Yemleme sırasında kolayca öldürülebildikleri için böcekler dikkatli kullanılmalıdır.
    • Esnek ince bir teli kancanın sapına bağlayın, ardından kancalı bölüme yapıştırmak için böceğin etrafına dikkatlice sarın.
    • Eğer tel ile tutturamıyorsanız, vücudun arka kısmından kancalayın. Hayati organlar çoğunlukla ön taraftadır ve bundan kaçınılmalıdır. Böceğin hangi yöne baktığı önemli değildir.

Ölü veya Yapay Yem Kullanımı

  1. adım 1 kokuyla avlanan balıkları çekmek için balık parçaları kullanın.1Koku ile avlanan balıkları çekmek için balık parçaları kullanın. Bu, deniz alabalığı ve lüfer gibi birçok tuzlu su balığının yanı sıra sazan ve yayın balığı gibi tatlı su dip besleyicilerini de içerir.
    • Tek bir noktadan avlanıyorsanız (hareketsiz avlanma), balığı kancanın çoğunu gizleyecek kadar kalın parçalara ayırın.
    • Eğer oltayı hareketli bir teknenin arkasında sürüklüyorsanız (trol), balığı uzun, ince V şeklinde şeritler halinde kesin. Hareket eden şeridin yüzen bir balığı taklit etmesi için kancayı daha kalın uçtan delin.
  2. adım 2 tatlı suda veya acı suda kerevit kuyruğu ve tuzlu suda karides kuyruğu ile yemleyin.2Tatlı suda veya acı suda kerevit kuyruğu ve tuzlu suda karides kuyruğu ile yemleyin. Turna veya yayın balığı gibi kerevit avlayan herhangi bir balık, kancanın etli merkezin uzunluğu boyunca itildiği kopmuş bir kuyruk tarafından çekilebilir. Aynı kancalama işlemi, karides kuyruğu yemi ile kıyı şeridi balıklarını çekmek için de kullanılabilir.
  3. adım 3 hamur toplarını balık türünüze göre özelleştirin.3Hamur toplarını balık türünüze göre özelleştirin. Ticari hamur köftesi macunu levrek, alabalık veya başka bir belirli türü çeken etiketli çeşitlerde satın alınabilir. Sıcak su, un, mısır unu ve pekmezi birkaç dakika kaynatıp soğumaya bırakarak kendiniz de yapabilirsiniz. Balıkçılar bu tarife peynirden sarımsağa kadar her şeyi ekleyerek belirli bir balık türünü cezbetmeye çalışırlar.
    • Macunu tüm kancanın üzerinde bir top haline getirin. Kancanın tamamen gizlenmesi için yerine bastırın. Bazı kancalar, hamur topunu yerinde tutmaya yardımcı olmak için tel yaylar içerir.
  4. adım 4 yerel istiridye ve diğer yumuşak etleri kullanın.4Yerel istiridye ve diğer yumuşak etleri kullanın. Kabuklu deniz ürünleri kendi bölgelerinde balıkları çekmek için harikadır. İstiridye, midye, ciğer ve diğer yumuşak etler kullanılmadan önce sertleşmeleri için güneşte bırakılmalı ya da önceden dondurulmalı ve kısmen çözüldükten sonra kullanılmalıdır.
    • Et sertleştikten sonra kancayı mümkün olduğunca farklı yerlerinden delin. Kancanın ucunu etin içinde saklayın.
    • Eğer et hala kancaya yapışmıyorsa ya da bir balığın eti sıyırıp çıkarabileceğinden şüpheleniyorsanız, ince bir iplik ya da tel kullanarak bağlayın.
  5. adım 5 doğru derinlik için yapay yem satın alın.5Doğru derinlik için yapay yem satın alın. Batan, yüzen veya yüzeyin hemen altında kalan yapay yemler bulabilirsiniz. Balığınızın alışkanlıklarına göre özelleştirmenin yanı sıra, kokusu veya görünümü ile belirli bir türü çekmek için tasarlanmış yapay yemler de bulabilirsiniz.
    • Standart bir yapay 'kurtçuk' takmak için kancayı, ön kısmı kancanın gözüne ulaşana kadar yemin ağzından geçirin. Kancanın ucunu kurtçuğun karnından dışarı doğru itin.

Köstek Yapımı

  1. adım 1 dizgin kullanmayı öğrenin.1Bir dizginin nasıl kullanılacağını öğrenin. Dizgin, yem balığını uzun süre canlı tutmak ve dizgini çıkarmak zor olduğu için iyi bir kanca şansını artırmak için kanca ile yem balığı arasına bağlanır.
    • Köprüleme genellikle tuzlu su balıkçılığında daha büyük balıkları yakalamak için kullanılır, çünkü orantılı olarak daha büyük yem balıkları daha az değiştirilebilir ve daha kolay manipüle edilebilir.
  2. adım 2 kalın, sentetik misina veya arma ipi kullanın.2Kalın, sentetik misina veya arma ipi kullanın. Kalın bir Dacron kordonu (ABD dışında Terylene veya Lavsan olarak da adlandırılır) iyi sonuç verir. İnce misina kullanmayın çünkü bu, yem balığını kesebilir.
  3. adım 3 uçları bağlayın...3Halatın uçlarını birbirine bağlayın. 1/4' ila 1/2' (6mm ila 12mm) uçları veya 'etiketleri' dışarıda kalacak şekilde bir ilmek yapın.
  4. adım 4 düğümü çekebildiğiniz kadar sıkı çekin.4Düğümü çekebildiğiniz kadar sıkı çekin. Düğümü etiketleri çekmeden mümkün olduğunca sıkı tutturmak için ilmeğin her iki ucunu da çekin.
  5. adım 5 misina uçlarını eritmek için bir çakmak kullanın (isteğe bağlı).5İp uçlarını eritmek için bir çakmak kullanın (isteğe bağlı). Düğümden geçemeyecek kadar eriyene kadar çakmak alevini iki ucun üzerinde tutun.
    • Ayrılmadığından emin olmak için ilmeğinizi olabildiğince sert çekin.
  6. adım 6 bağlamaya hazırlanın...6 Dizgininizi olta kancasına bağlamak için hazırlanın. Olta kancasını dizgininizin üstüne, düz bir yüzeye yerleştirin. 'İnek kancası' bağlamayı bilmiyorsanız, ikisini birbirine sabitlemek için sonraki birkaç adımı izleyin.
    • Düğüm ucu, kancanın 'J' şeklinin alt kısmının (veya bir daire kancası için 'O' tabanının) kısa bir mesafe üzerinde konumlandırılmalı, dizginin geri kalanı kancanın altından geçmeli ve J'nin altına uzanmalıdır.
  7. adım 7 i̇lmek ucunu olta kancasının üzerinden ve düğümün altından geçirin.7İlmek ucunu olta kancasının üzerinden ve düğümün altından geçirin. Olta kancasının J kıvrımının üstünden ve düğüm ucunun yanındaki misinanın iki tarafının arasından geçmelidir.
  8. adım 8 sıkıca aşağı doğru sıkın.8Düğümü sıkıca bağlayın. Olta kancasının J kıvrımına sıkıca dayanması için misinadaki gevşekliği çekin.
  9. adım 9 dizgini sabitleyin...9Dizgini yerine sabitleyin. Kanca ucuna en yakın tarafı kanca noktasının üzerinden geçirin ve düğüme doğru sıkıca çekin. Bu, düğümün kanca boyunca kaymasını önler.
    • Ekstra güvenli hale getirmek istiyorsanız bunun gibi ikinci bir 'bağlantı' yapın.
  10. adım 10 canlı yeme takmak için hazır tutun.10Canlı yeme takmak için hazır tutun. Birçok balıkçı çeşitli boyutlarda dizginler ve kancalar hazırlar, böylece yakaladıkları her boyuttaki yem balığı için hazırlıklı olurlar. Ayrıca kendi yem tankınızı getirebilir ya da ölü yem üzerinde alıştırma yapabilirsiniz.

Canlı Yemin Dizginlenmesi

  1. adım 1 dizginlerinizi önceden hazırlayın.1Önceden dizgin hazırlayın. Canlı yemin mümkün olduğunca uzun süre canlı ve doğal görünmesi gerekiyorsa, onu zarar verici bir kanca yerine güvenli bir dizginle tutturabilirsiniz.
    • Daha deneyimli bir balıkçıdan sizin için bir dizgin yapmasını isteyin veya kendi dizgininizi oluşturmak için Dizgin Yapma talimatlarını izleyin.
  2. adım 2 canlı yemin içinden bir kroşe kancası geçirin.2Canlı yemin içinden bir kroşe kancası geçirin. Bunu, gözlerin üstündeki veya önündeki göz yuvalarından (içinden değil) veya kafasına yakın sırtındaki bir delikten yapabilirsiniz.
    • Kroşe iğnesi yerine açık gözlü bir canlı yem iğnesi kullanabilirsiniz.
  3. adım 3 dizgini takın ve geri çekin.3 Dizgini takın ve geri çekin. Dizginin ilmek ucunu yakalamak için iğnenin ucunu kullanın ve balığın içinden çekin.
    • İlmeği tutun, böylece balığın kıpırdanması onu tekrar dışarı çekmez.
  4. adım 4 kanca ucunu balığın karşı tarafındaki ilmeğin içinden geçirin.4Kanca ucunu balığın karşı tarafındaki ilmeğin içinden geçirin. Şimdi misinayı bırakıp kancayı ve balığı tutmaya devam edebilmelisiniz.
  5. adım 5 kancayı tekrar tekrar çevirin.5Kancayı tekrar tekrar çevirin. Bu, misinadaki gevşekliği alır ve kancayı balığa yaklaştırır. Bunu, balığın kafası ile misinadaki kıvrımlar arasında sadece küçük bir boşluk kalana kadar yapın.
  6. adım 6 kancayı balık ve burgular arasındaki boşluktan geçirin.6Kancayı balık ve burgu arasındaki boşluktan geçirin. Kanca ucunu ilmeğin iki tarafı arasından, balığın başının hemen üstünden geçirin.
  7. adım 7 bir miktar misina bırakın ve yemi dikkatlice suya koyun.7Biraz misina bırakın ve yemi dikkatlice suya bırakın. Eğer dizgin donanımı doğru yapıldıysa, canlı yeminizi kaçmadan veya ölmeden saatlerce kullanabilmeniz gerekir. Ama umalım ki o zamana kadar bir şeyler yakalayabilesiniz!

Uzman Soru ve Cevapları

  • SoruBalık yakalamak için en iyi yem nedir? Başarılı bir şekilde balık yakalamak için karides, kalamar veya sardalya gibi bir şey kullanmayı deneyin.
  • SoruKanaldaki otlara yakalanmayı nasıl önleyebilirim? Yapay yem için otsuz bir Texas teçhizatı ve canlı yem için bir helikopter teçhizatı kullanın.

İpuçları

  • Bölgenizde ne tür yem kullanmanız gerektiğinden emin değilseniz yem dükkanındaki birine sorun.
  • Yeminiz kancanızdan çıkmaya devam ederse, daha fazla dikenli veya balıkçılık amacınıza daha uygun boyut ve şekilde bir kancaya geçin.
  • Oltanızı sabit tutun ve kancayı kolayca tutabileceğiniz kadar misina bırakın.

Uyarılar

  • Sadece yerel canlı yem kullanın ve yerel çevreyi korumak için fazla yem bırakmayın.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Yem (herhangi bir tür)
  • Kanca
  • Eldivenler (Eğer ellerinizi kirletmek istemiyorsanız)
  • Bıçak & doğrama tahtası (kesilmiş yem için)
  • Kalın misina
  • Kroşe kancası veya açık gözlü canlı yem iğnesi
  • Çakmak (isteğe bağlı)