Futbol Topu Ayağınızın Üzerinde Nasıl Dengelenir?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir futbol topuyla hokkabazlık yapma konusunda fazla deneyiminiz olmasa bile, top dengeleme becerilerinizle başkalarını etkileyebilirsiniz. Doğru ayak pozisyonu ile futbol topunu dengelemek öğrenmesi kolay bir beceridir. Topu ayağınızın üzerinde daha uzun süre dengelemek için sık sık pratik yaparak tekniğinizi geliştirin. Bu konuda ustalaştıktan sonra, topu vücudunuzun başka bir bölümünde nasıl dengeleyeceğinizi veya hokkabazlık yapacağınızı öğrenerek becerilerinizi daha da geliştirebilirsiniz.

Adımlar

Topu Ayağınızın Üzerinde Tutmak

  1. adım 1 üzerinde durmak için düz bir yüzey arayın.1Ayakta durmak için düz bir yüzey bulun. Topun ayağınızdan yuvarlanmasını önlemek için düz bir yüzey bulun. Bahçenizde, araba yolunuzda veya en yakın futbol sahasında pratik yapmayı deneyin. Dengeniz üzerinde daha fazla kontrol sağlamak için bu alanlardan yararlanın. Oynadığınız yüzeyin türü çok fazla fark yaratmaz, bu nedenle kendinizi en rahat hissettiğiniz yere gidin.
    • Topu kontrol etmek düz bir yüzeyde daha kolaydır. Tekniği öğrendikten sonra, topu neredeyse her yerde dengeleyebilirsiniz.
  2. adım 2 ayaklarınız omuz genişliğinde açık olacak şekilde dik durun.2Ayaklarınız omuz genişliğinde açık olacak şekilde dik durun. Güçlü ve dengeli bir duruşa geçin. Ayağınızı yerden hafifçe kaldırarak duruşunuzu test edin. Bu pozisyonu bir süre koruyabileceğinizi hissediyorsanız, bir topu dengelemeye hazırsınız demektir. Aksi takdirde, kendinizi dengede hissedene kadar pozisyonunuzu ayarlayın.
    • Çoğu insan bir topu dengede tutarken öne veya arkaya eğilme eğilimindedir, ancak bunu yapmak dengenizi bozar.
  3. 3Topu tutmaya hazırlanmak için ayak parmaklarınızı bileğinize doğru bükün. Ayağınızı yerden kaldırın, ardından ayak parmaklarınızı kaval kemiğinize doğru geri getiriyormuş gibi kaldırın. Ayağınızın üst kısmı topu dengelemek için düz bir yüzey görevi görür. Topun bacağınıza doğru yuvarlanması için ayak parmaklarınızı kaldırırken ayağınızı hafifçe açılı tutun. Eğer ayağınız yere doğru bakarsa, top oraya doğru yuvarlanacaktır.
    • Ayağınızı en fazla 45 derecelik bir açıyla yukarıda tutun. Bu kadar sert bir açıya sahip olmanıza gerek yoktur, bu nedenle yorgunluğu azaltmak için ayağınızı biraz daha düz tutun.
  4. 4Topu ayağınıza yerleştirirken topu tutan ayak bileğinizi sertleştirin. Ayak bileğinizi sertleştirmeden önce dizinizi bükerek ayağınızı yerden hafifçe kaldırın. Bir futbol topunu orada dengede tuttuğunuzda ayağınızı hiç hareket ettiremezsiniz. Topu yerinde tutmak için yapmanız gereken tüm hareketleri bacağınız kontrol eder. Hazır olduğunuzda topu ayağınızın üzerine koyun ve bacağınıza yaslayın.
    • Topu yerleştirmeden önce pozisyonunuzu test edin. Ayağınızın pozisyonunu değiştirmeden bacağınızı bir yandan diğer yana hareket ettirmeye çalışın.
    • Bacağınızı güçlü ama ayağınızı rahat tutun. Ayak bileğinizi kilitleyin, dizinizi değil!
    • Ayağınız gerginse top ayağınızdan sekebilir. Ayrıca, daha çabuk yorulabilirsiniz.
  5. 5Dengeyi korumak için ayağınızı topla birlikte hareket ettirin. Sonunda top ayağınızın yan tarafına doğru yuvarlanacaktır. Topun sağınıza doğru yuvarlandığını hissederseniz, ayağınızı sağa doğru hareket ettirin. Solunuza doğru gidiyorsa, topu merkeze geri getirmek için ayağınızı sola doğru hareket ettirin. Topu daha uzun süre ayağınızda tutmak için ayarlamalar yapmaya devam edin.
    • Ayarlamanın anahtarı yavaş ve yumuşak hareketlerdir. Topun hareket ettiğini hissettiğinizde, ayağınızı hızla ona doğru savurmak isteyebilirsiniz. Sonunda aşırı telafi eder ve topun kontrolünü kaybedersiniz.
    • Topun nasıl hareket ettiğini ve dengenizi korumak için ne yapmanız gerektiğini anlamak için sık sık pratik yapın. Dikkatinizi dağıtacak unsurları ortadan kaldırın, ardından topu ayağınızda hissetmeye odaklanın.

Top Dengesi Pratiği

  1. 1Dengede sorun yaşıyorsanız diz çökün ve topu ayağınıza koyun. Yeni başlayan biriyseniz, bir ayağınız önünüzde olacak şekilde dizlerinizin üzerine çökün. Ayağınızı normalde yaptığınız gibi yukarı kaldırın, sonra öne uzanın ve topu yerleştirin. Mümkün olduğunca uzun süre orada dengeleyin. Bir kez alıştığınızda, ayakta dururken deneyin.
    • Alıştırma yaparken dizlerinizin sıyrılmasını önlemek için yumuşak veya çimenli bir alan seçin. Bu poz sert yüzeylerde biraz rahatsız edici olabilir.
  2. 2İyi top kontrolü geliştirmek için topu ayağınızın dışında yuvarlayın. Topu yuvarlamak sadece havalı görünmekle kalmaz, aynı zamanda yapmanız gereken top kovalama miktarını da azaltır. Yuvarlamak için ayağınızı topun üstüne getirin. Topu kendinize doğru çekin, ardından ayağınızı hızla topun arkasına doğru hareket ettirin. Top ayağınızın üzerinde yuvarlandıktan sonra ayak parmaklarınızı yukarı doğru eğerek topu dengeleyin.
    • Topu bu şekilde dengelemek, basitçe ayağınızın üzerine koymaktan biraz daha ileri düzeydir, ancak gelişmenize yardımcı olabilir. Ayrıca topu her düşürdüğünüzde ellerinizle geri almak zorunda kalmazsınız.
  3. 3Hokkabazlık yapmak ve yakalamak için topu ayağınızla havaya doğru itin. Normalde topu dengelerken yaptığınız gibi bacağınızı sabit tutun, ardından topu ellerinize doğru geri fırlatmak için ayak parmaklarınızı ve bacağınızı hareket ettirin. Daha sonra topu ellerinizle yakalayabilir veya daha fazla dengeleme için ayağınızla tekrar yakalamaya çalışabilirsiniz. Bu teknikte ustalaşmak için topu yukarı kaldırırken ve tekrar yakalarken dengenizi korumanız gerekecektir.
    • Bu numara hokkabazlık için yararlıdır, ancak aynı zamanda dengenizi geliştirmenize de yardımcı olur. Top önünüze düz bir şekilde düşmeyebilir, bu nedenle ayağınızla takip etmeniz gerekebilir.
    • Bunu yapmanın bir başka yolu da topu ayağınıza koymak, mümkün olduğunca uzun süre dengelemek ve sonra tekrar ellerinize doğru fiske vurmaktır. Topu havaya atarken dengede durmakta zorlanıyorsanız bu şekilde yapmak yararlıdır.
  4. 4Topu ayağınızla yakalamak için ellerinizle havaya atın. Dik durun, ardından topu önünüze doğru fırlatın. Topu vücudunuza yakın tutun, böylece yakalamak için fazla hareket etmeniz gerekmez. Ayağınızı normalde yaptığınız gibi pozisyona getirin, böylece top ayakkabı bağcıklarınızın üzerine düşer. Bacağınıza doğru geri yuvarlandıktan sonra orada dengeleyin.
    • Bu alıştırma, topun ayağınızın üzerinde nasıl hareket ettiğini anlamanıza yardımcı olur. En iyi sonucu almak için topa ayağınızın düz kısmı ile ayak parmaklarınızın hemen arkasından temas edin.
    • İçinde futbol hokkabazlığıBu hareket ayak durdurma olarak bilinir. Başka numaralar yapmayı planlamıyor olsanız bile, bu hareketi uygulamak dengeleme becerilerinizi geliştirecektir.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruTopu göğsümde nasıl durdurabilir ve kontrol edebilirim? Topa göğsünüzle vurarak yere düşmesini sağlamak ve daha sonra ayaklarınızla oyuna devam etmek istiyorsanız, bir arkadaşınızın veya antrenörünüzün tenis toplarını göğsünüze atmasını ve siz de onları iterek yere düşmelerini sağlamayı denemelisiniz. Daha sonra gerçek topla deneyebilir, topa göğsünüzle vurabilir ve ardından ayaklarınızla oynamaya devam edebilirsiniz. Tekrar sizi daha iyi yapan şeydir.

Video

İpuçları

  • Rahatlayın! Kaslarınız gergin olduğunda dengeleme yapmak daha zordur, bu yüzden eğlenin.
  • Alıştırma yaparken mümkün olduğunca çok dikkat dağıtıcı unsuru ortadan kaldırın. Topa odaklanabildiğinizde dengeleme daha kolaydır.
  • Kramponlar futbol topunu dengelemek için en iyi seçenek değildir. Daha kolay bir zaman için, tenis ayakkabıları veya hatta çıplak ayaklarınızla pratik yapın.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Düz bir yüzey
  • tamamen şişirilmiş bir futbol topu
  • Tenis ayakkabıları