Kaykay Üzerinde Denge Nasıl Sağlanır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Nasıl yapılacağını öğrenmeye mi çalışıyorsunuz? kaykay sürmek? Kaykay sürmeyi öğrenmenin en zor kısımlarından biri de kaykay üzerinde dengede durmayı öğrenmektir. Kaykay üzerinde denge yeteneğinizi geliştirmek sabır ve pratik gerektirir, ancak dengenizi geliştirmek için bazı özel stratejiler kullanmak ve doğru donanımı edinmek yolunuzda size yardımcı olabilir.

Adımlar

Dengeniz Üzerinde Çalışın

  1. adım 1 tercih ettiğiniz duruşu belirleyin.
    Tercih ettiğiniz duruşu belirleyin. Kaykay üzerinde dengede durmak için tercih ettiğiniz duruşu bulmak ve kullanmak önemlidir. Kaykaycıların kullandığı iki ana pozisyon normal ve şapşal olarak adlandırılır. Size en doğal geleni görmek için her iki pozisyonu da deneyin.
    • Sol ayağınız öndeyse veya sağa bakıyorsanız 'normal' olarak adlandırılan pozisyondasınız demektir. Sağ ayağınız öndeyse veya sola bakıyorsanız 'şapşal' olarak adlandırılan pozisyondasınız demektir.
  2. adım 2 ayaklarınızı cıvataların hemen arkasına yerleştirin.
    Ayaklarınızı cıvataların hemen arkasına yerleştirin. Kaykayın üzerinde durduğunuzda ayaklarınızın cıvataların hemen arkasında konumlandığından emin olun. Bu, iyi bir denge için ayaklarınızı konumlandırmanın en iyi yoludur. Ayaklarınızı tahtanın ortasına yerleştirmek size fazla kontrol sağlamaz ve ayrıca tahtanızı kırmanızı kolaylaştırır.
    • Cıvatalar kaykayınızın tekerleklerini tahtaya sabitleyen şeydir, bu nedenle ayaklarınız tahtanızdaki tekerleklerin hemen arkasında olmalıdır.
  3. adım 3 halı veya çim üzerinde kaykayınızın üzerinde durun.
    Halı veya çim üzerinde kaykayınızın üzerinde durun. Kaykayınızı sürerken dengede durmaya çalışmadan önce, kaykayınız hareketsiz dururken üzerinde dengede durarak başlayın. Kaykayınızın çok fazla yuvarlanmasını önlemenin en kolay yolu, onu bir miktar halı veya çim üzerine yerleştirmektir. Ardından, kaykayınızın üzerinde durun ve dengeniz üzerinde çalışın.
    • Çok fazla hareket etmesini önlemek için kaykayınızın tekerleklerinin önüne ve arkasına bir nesne yerleştirmeyi de deneyebilirsiniz. Kaykayınızın her iki yanına bir tahta blok yerleştirmeyi deneyin veya kaykayı iki kül blok arasına yerleştirin.
    • Hareket etmiyorken bile kaykay üzerinde durmakta hala zorlanıyorsanız, kendinizi sabitlemek için bir korkuluk veya duvara tutunmayı deneyebilir ve hiçbir şeye tutunmadan kaykay üzerinde durmaya çalışabilirsiniz.
    • Bir seçenek de bir arkadaşınızın elinizi belinizden biraz daha yukarıda tutmasıdır, böylece tekerleklerin hareketini hala hissedebilir ama aynı zamanda kendinizi destekleyecek bir şeye sahip olursunuz.
  4. Ağırlığınızı değiştirerek dengeniz üzerinde çalışın. Dengeniz üzerinde çalışmak için ileri geri eğilmenize veya çok fazla hareket etmenize gerek yoktur. Sadece vücut ağırlığınızı merkezde tutmaya çalışın ve tahta üzerinde sabit kalmak için ağırlığınızı hafifçe topuklarınızdan ayak parmaklarınıza doğru kaydırın.
    • Dizlerinizi hafifçe bükmek de iyi bir fikirdir. Bu, ağırlık merkezinizi yere daha yakın tutmanıza yardımcı olacak ve bu da dengenizi sağlamanızı kolaylaştıracaktır.
    • Dengenizi geliştirmek için sık sık tahta üzerinde denge alıştırması yapmanız gerekecektir. Her gün en az 15 dakika pratik yapmaya çalışın.
    • Tekerleklerin daha yavaş dönmesi için rulmanlarınızı sıkmayı da deneyebilirsiniz. Böylece tekerlekler üzerinde kayma endişesi olmadan tahtaya binme ve inme alıştırması yapabilirsiniz.

Hareketli Bir Kaykay Üzerinde Dengede Durma

  1. Düz bir yüzeyde itme alıştırması yapın. Hareket eden bir kaykay üzerinde dengede durmayı denemeye hazır hissettiğinizde, düz bir beton parçası gibi kolay bir şeyle başlayın. Ön ayağınızı tahtanın üzerine yerleştirin ve diğer ayağınızı bu ayağın hemen önündeki zemine koyun. Ardından, ayağınızla betonu iterek kaykayınızı ve vücudunuzu ileri doğru hareket ettirin.
    • İterken ağırlık merkezinizi alçak tutun. Dizlerinizi bükün ve vücut ağırlığınızı kaykayın üzerindeki ayağınızın üzerinde dengeleyin.
    • Düz bir kaldırım bulun veya trafikten uzak düz bir yüzey bulmak için yerel paten parkınızı ziyaret edin.
    • Eğimli bir yüzeyde kaymayı denemeye karar verirseniz, tahtanın kontrolünü kaybetmemek için eğimin düşük olduğundan emin olun.
  2. Diğer ayağınızı tahtanın üzerine yerleştirin. İttikten sonra, iten ayağınızı yukarı ve tahtanın üzerine getirmeniz gerekecektir. Bu ayağınızı tahtanızdaki cıvataların arkasına yerleştirmeyi ve yana dönük tutmayı unutmayın. Bu, tahta üzerinde dengede durmanızı kolaylaştıracaktır çünkü ayağınız üzerinde daha dengeli bir şekilde ileri geri sallanabileceksiniz.
    • 'Düzenli' iterseniz arka ayağınızı tahtanın üzerine getirirken ön ayağınızı dik tutun
    • 'Mongo' iterken ön ayağınızı tahtanın üzerine getirirken arka ayağınızı dik tutun
  3. Durana kadar tahtanın üzerinde kalın. Hareketli tahtanın üzerine yerleştikten sonra, kendi kendine durana kadar dengede kalmak için elinizden gelenin en iyisini yapın. Eğer düz bir yüzeydeyseniz, bu çok uzun sürmeyecektir.
    • Tahtanızı bir tepeden aşağı sürmeye karar verdiyseniz, bu biraz daha uzun sürebilir ve dengesiz hissetmeye başlarsanız kendinizi durdurmanız bile gerekebilir. Tahtayı durdurmak için arka ayağınızı kullanarak tahtanın kuyruğuna basın. Bu, kuyruğun yere sürtünmesine ve durmasına neden olacaktır.
  4. Tahtayı döndürmek için topuklarınızı ve ayak parmaklarınızı kullanın. Tahtayı sürme alıştırması yaparken tahtayı çevirmeyi deneyebilirsiniz. Tahtayı döndürmek için ağırlığınızı tahtanın bir tarafından diğer tarafına hafifçe kaydırmanız yeterlidir.
    • Örneğin, ağırlığınızı topuklarınıza verirseniz, topuklarınızın hangi yöne baktığına bağlı olarak tahta sağa veya sola kayacaktır. Ağırlığınızı ayak parmaklarınıza verirseniz, tahtanız o yöne doğru dönecektir.
    • Bu egzersizi yapmak için denge merkeziniz doğrudan iki ayağınızın arasında olmalıdır. Dizlerinizi bükün, kollarınızı dışa doğru tutun, kollar her bir ayağınızın hemen dışında olmalıdır, şimdi her seferinde bir ayak yapın.

Doğru Ekipmanı Seçmek

  1. adım 1 paten ayakkabıları giyin.
    Paten ayakkabısı giyin. Spor ayakkabılarla kaykay yapabilirsiniz, ancak kaykay ayakkabıları tahta üzerinde kalmanıza yardımcı olmak için özel olarak tasarlanmıştır. Paten ayakkabıları normal spor ayakkabılardan daha geniştir, bu nedenle tahtaya daha fazla temas ederler. Paten ayakkabılarının genişliği, tahta üzerinde dengenizi korumanızı da kolaylaştırabilir.
    • Paten ayakkabılarını çoğu spor mağazasında ve büyük mağazalarda bulabilirsiniz.
  2. adım 2 özel yapım bir kaykay almayı düşünün.
    Özel yapım bir kaykay almayı düşünün. Kaykaylar yaygın olarak bulunur, ancak özel yapım bir kaykay almayı veya en azından bir kaykay dükkanından bir tane satın almayı düşünebilirsiniz. Bu, kaykay ve kaykaylar hakkında bilgili kişilere soru sormanıza ve onlardan yardım almanıza olanak sağlayacaktır. Yetenekleriniz ve ihtiyaçlarınız için en iyi kaykay türü hakkında tavsiye alabilirsiniz.
    • Örneğin, dağ kaykayı için toprak raylarda kullanılabilecek bir kaykay tercih edebilir veya sadece kaykay parkında ve kaldırımlarda kullanılabilecek bir kaykay isteyebilirsiniz.
    • İhtiyaçlarınıza göre özelleştirilmiş bir kaykay alarak, kaykayınız üzerinde dengede durma konusunda daha kolay bir zaman geçirebilirsiniz.
  3. adım 3 bir kask ve koruyucu dolgu kullanın.
    Bir kask ve koruyucu dolgu kullanın. Kaykay tehlikeli bir spor olabilir, bu nedenle uygun teçhizatı giyerek kendinizi korumanız önemlidir. Kaykay yaparken her zaman kask, bileklik ve dirseklik takın. Bu özel eşyaları giymek, düştüğünüzde sizi korumaya yardımcı olacaktır, bu da kaykay yapmayı ilk öğrendiğinizde sık sık olur.
    • Kaykay kaskları için ASTM F1492 standardını karşılayan bir kask taktığınızdan emin olun. Emin olmak için kaskın üzerindeki etiketi kontrol edin.
    • Koruyucu giysiler giymek kaykay üzerinde dengede durmanıza yardımcı olmasa da, ciddi bir kafa yaralanması veya bilek kırılması olasılığınız daha düşük olacağı için kendinizi daha güvende hissetmenize yardımcı olabilir.

Uzman Soru-Cevapları

  • Soru
    Kaykay üzerinde dengede durma alıştırmasını nasıl yaparsınız?
    Kaykayınızın her yere yuvarlanmaması için çim veya halı üzerinde denge alıştırması yapabilirsiniz. Ayrıca daha yavaş yuvarlanmaları için tekerlekleri sıkabilirsiniz. Daha sonra tekerlekler üzerinde kayma endişesi olmadan binme ve inme alıştırması yapabilirsiniz. Tekerlekler için hazırsanız, dengede durmaya alışmak için kendinizi bel hizasından biraz daha yüksek bir şeye dayamayı deneyin.
  • Soru
    Kaykay üzerindeyken spor ayakkabı giyebilir misiniz?
    Evet, ama çok daha zorlayıcı olur. Alışana kadar ped kullanmanız önerilir.
  • Soru
    Dengemi sağlayamazsam ya da kaykayı süremezsem denemeyi bırakmalı mıyım?
    Denemekten asla vazgeçmeyin. Sadece bir tahtaya binebilmek için aylarca uğraşan insanlar gördüm. Ne kadar çok kayarsanız, sizin için o kadar doğal hale gelecektir.

Video

İpuçları

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Bir Kaykay
  • Bir kask
  • Diz ve dirsek pedleri
  • Paten ayakkabıları
  • Bilek korumaları