Bilardo'da Nasıl Bankacılık Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

8 numaralı topun üzerindesiniz, oyun tehlikede ama topunuz için bir cebiniz yok. Ne yapabilirsin ki? Bank atışını yapın! Bilardo oyunlarında bank, doğrudan atış yapamayacağınız bir cep oluşturmak için bir nesne topunu kasıtlı olarak raydan sektirdiğiniz herhangi bir atış anlamına gelir. Göründüğü kadar süslü olsa da, bank vuruşu o kadar da karmaşık değildir ve bank vuruşunu doğru bir şekilde yapmak için kullanabileceğiniz çeşitli sistemler vardır. Bu makalede, size en etkili seçenekler üzerinden yol göstereceğiz.

Adımlar

Masa Karolarını Kullanma

  1. adım 1 masanın üzerindeki elmasları bulun.1Masa üzerindeki elmasların yerini belirleyin. Herhangi bir bilardo masasında, rayların uzunluğu boyunca uzanan bir dizi açık renkli nokta göreceksiniz. Bunlar 'elmas' olarak bilinir ve hassas açılar oluşturmanın ayrılmaz bir parçasıdır. Masanın neresinden oynuyor olursanız olun, elmasları kullanarak isabetli ve tutarlı bank atışları yapabilirsiniz.
    • Elmasların arkasındaki temel fikir, 'aynalı' açılar oluşturmaya yardımcı olmalarıdır. Nesne topunu 45 derecelik bir açıyla bir elmasa vurursanız, raydan 45 derece ters yönde sekmesi gerekir.
    • Atışınızı elmaslarla hizalamak yalnızca düz ve pürüzsüz atış yapabiliyorsanız işe yarayacaktır, bu nedenle başarıyı garantilemek için vuruşunuzu uyguladığınızdan emin olun.
  2. adım 2 her bir ray boyunca elmasları numaralandırın.2Her bir ray boyunca karoları numaralandırın. Ayak rayından başlayarak her bir karoyu 1'den yukarı doğru sayın (hayali ilk karo olan köşe cebinden başlayarak). Aynı işlemi uzun yan ray için de yapın. Sonunda iki ayrı sayı aralığı elde etmelisiniz, tipik olarak 1-5 ve 1-9.
    • Raylardaki karoların tam sayısı masanın boyutuna bağlı olarak değişebilir. 9 inçlik bir bilardo masasının ayak raylarında 5, yanlarda ise 9 karo olacaktır.
    • Bir masanın belirli sayıda karoya sahip olması önemli değildir. Önemli olan, en umut verici atış açınızı belirlemek için orada bulunan elmasları nasıl kullanacağınızı bilmektir.
  3. adım 3 istaka ve nesne topları için bir sayı konumu atayın.3İstaka ve nesne topları için bir numara konumu belirleyin. Her bir topun az önce numaralandırdığınız karolara göre nerede olduğunu not edin. Örneğin, ıstaka topu köşe cebinin önünde duruyorsa, 1. karoda olacaktır. Uzak yan cebin hemen yakınındaki bir nesne topu ise 4. karoda olacaktır.
    • Karoların arasında kalan toplara 3,5 gibi bir ara numara atanabilir.
    • Masanın bir ucundan diğer ucuna bir bank vuruşu yapmaya çalıştığınızı varsayarsak, oyundaki topların konumunu belirlemek için ayak rayı karolarını kullanın.
  4. adım 4 sağ karoyu hedeflemek için farkı bölün.4Doğru karoyu hedeflemek için farkı bölün. Az önce açıklanan örnekte, nesne topunun konumu (4. karo) eksi isteka topunun konumu (1. karo) 3 karo uzunluğuna eşittir. İki top arasındaki orta noktayı bulmak için bu sayıyı ikiye bölün (1,5 karo uzunluğunda).
    • Mükemmel bir aynalı açı elde etmek ve nesne topunu cebe atmak için yarı noktadaki hayali elması (elmas 2,5) hedeflemeniz gerekir.
    • Doğru açıyı bulduktan sonra tek yapmanız gereken nesne topunu doğrudan elmasın içine yerleştirmek ve gerisini fiziğe bırakmak.
  5. adım 5 hassas vuruşlar için top pozisyonlarını ekleyin ve bölün.5Hassas vuruşlar için top pozisyonlarını ekleyin ve bölün. İlk olarak, isteka ve nesne toplarının numaralandırılmış pozisyonlarını bulun ve bunları toplayın - örnek pozisyonları kullanarak, bu size 5 verir. Ardından, 2,5 elde etmek için bu sayıyı ikiye bölün. Bu, nesne topunun doğru yönde hareket etmesini sağlamak için isteka topuna tam olarak nereye vurmanız gerektiğini söyleyecektir.
    • Vuruş vuruşu ('gecikmeli' vuruş olarak da bilinir), isteka topunu nesne topuna çarpmadan önce yatırdığınız zamandır. Bu tür bir vuruş, daha doğrudan bir vuruşun önünde başka toplar olduğunda kullanışlıdır.
    • Tekme atışları zor olabilir çünkü hata payınız birazcık bile olsa isteka topu nesne topuna yanlış açıyla vuracak ve atışınızı bozacaktır.

Çapraz Cep Çizgilerini Kullanma

  1. adım 1 i̇şaret ve nesne toplarının yerleşimine dikkat edin.1İstakanın ve nesne toplarının yerleşimine dikkat edin. Referans olarak doğru cepleri seçmek için topların birbirlerine göre nerede olduklarını gözlemlemek önemlidir. Nesne topunu sokmak istediğiniz bir hedef cep seçerek atışınızı önceden planlayın.
    • Genel olarak konuşursak, en iyi hedef cep, en az engelle en yakın olandır.
    • Atışınızı nişan alırken, ıstaka topu ile hedef cep arasında eşit mesafede olan karoyu kullanın.
  2. adım 2 hedef cebin ağzından bir çizgi çizin.2Hedef cebin ağzından bir çizgi çizin. Çizginin cebin ağzından karşı raya kadar uzandığını düşünün. Bu, 'çapraz cep çizgisi' olarak bilinen çizgidir. Bu çizginin zihinsel bir resmini çekin ve zihninizde tutun.
    • Çapraz cep çizgisi, normalde düz atışları hizalamak için kullandığınız çizgidir.
    • Çizgiyi gözünüzde canlandırmak için yardıma ihtiyacınız varsa ıstakanızı uygun açıyla masanın üzerine koymayı deneyin.
  3. adım 3 nesne topundan karşı cebe doğru ikinci bir çizgi çizin.3 Nesne topundan karşı cebe doğru ikinci bir çizgi çizin. 'Top cep çizgisi' olarak da adlandırılan bu çizgi, nesne topunun merkezinden hedeflediğiniz cebin aynısı olan cebe doğru uzanacaktır. Örneğin bir köşe cebi için atış yapıyorsanız, top cebi çizgisi masanın aynı ucundaki diğer köşe cebine çizilmelidir.
    • Çizgilerinizi çizmek için karşılıklı cepler kullanarak, merkezi bir odak noktası oluşturmak için masayı etkili bir şekilde bölümlere ayırmış olursunuz.
  4. adım 4 ray üzerinde çizgilerin kesiştiği noktayı hedefleyin.4Ray üzerinde çizgilerin kesiştiği noktayı hedefleyin. Çapraz cep ve top cebi çizgileri bir 'X' oluşturacaktır. X'in ortasından doğrudan karşı raya bir kısa çizgi daha çizin. Bu 'bank noktası çizgisidir' ve uygun bir ayna açısı ayarlamak ve zor bir bank atışını batırmak için nereye nişan almanız gerektiğini gösterir.
    • Bank noktası çizgisini bulduktan sonra, atışınızı normalde yaptığınız gibi, sadece aklınızda kesin bir görsel kılavuzla ayarlayabilirsiniz.
    • Boş nokta çizgisinin konumunu takip etmek için elmasları kullanın.
    • Çapraz cep çizgilerini resmetmek, rekabetçi oyun sırasında açıları hesaplamanın elmasları saymaktan daha hızlı ve basit bir yoludur.

Bank Atışınızı Geliştirmek

  1. adım 1 gerektiği gibi i̇ngilizce uygulayın.1İhtiyaca göre İngilizce uygulayın. İster elmas ister çapraz cep çizgilerini kullanıyor olun, her zaman bir dereceye kadar yanlışlık olacaktır. Istakaya veya nesne topuna her iki kenardan güçlü bir şekilde vurarak, biraz İngilizce veya yanal top spini oluşturabilirsiniz. İngilizce, kesin olmayan açıların üstesinden gelmeye yardımcı olmak ve topun cebe doğru yönden girdiğinden emin olmak için kullanışlıdır.
    • İngilizce, topun sola veya sağa dönmesi anlamına gelir ve topspin ile karıştırılmamalıdır.
    • İngilizcenin ne zaman gerekli olabileceğine iyi bir örnek, atış açınızı sıfırladığınız ancak topa doğrudan vurmanın raylardan sapmasına neden olacağı durumlardır.
  2. adım 2 istaka topuna uygun miktarda kuvvetle vurun.2 Istaka topuna uygun miktarda kuvvetle vurun. Bir topa orta ila yüksek kuvvetle vurmak, topun yuvarlanmak yerine kaymasına neden olur ve bu da daha doğru bir yatış açısı sağlar. Ayrıca sürtünme ve keçenin sürüklemesi gibi atışınızı engelleyebilecek diğer faktörleri de ortadan kaldırır. Öte yandan daha yumuşak bir vuruş, ıstaka topunun dönüşü ve İngilizcesi üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmanızı sağlar, bu da hassas atışlar için kullanışlı olabilir.
    • Vuruşunuza kattığınız güç genellikle ıstaka ile nesne topları arasındaki ve toplar ile raylar arasındaki mesafeye göre belirlenir.
  3. adım 3 diğer vuruşlar engellendiğinde tekme vuruşlarını deneyin.3Diğer vuruşlar engellendiğinde tekme vuruşlarını deneyin. Bazen düz veya yatık bir atış için net bir yolunuz olmayabilir. Bu durumlarda ıstaka topunu rayların dışına yatırmak, engelleri aşmanızı ve bu sırada topu batırmanızı sağlar. Böylece başka türlü mümkün olmayan atışları yapmak çocuk oyuncağı haline gelecektir.
    • Tekme atışları aynı zamanda faullerden kaçınmak için de iyi bir yoldur, çünkü diğer oyuncunun toplarına temas etme riskini almanızı gerektirmez.
    • Tekme atışlarında çok iyi değilseniz, bu atışları son çare olarak kullanmak genellikle en güvenli yoldur.
  4. adım 4 pratik yapın.4Pratik yapın. Konu masayı tanımak olduğunda, daha fazla oynamanın yerini hiçbir şey tutamaz. Bir atış size teorik düzeyde mantıklı gelse bile, onu kavramadan önce onlarca kez denemeniz gerekebilir. Bu durum özellikle sizi masayı analiz etmeye ve kusursuz bir teknik sergilemeye zorlayan bank atışları için geçerlidir.
    • Bank atışlarını anında ölçüp biçme becerinizi geliştirmek için tasarlanmış alıştırmalardan yararlanın.
    • Önemli bir deneyim kazanmak için sizden daha yetenekli oyunculara meydan okumaya başlayın.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

  • Masa elmaslarını ve çapraz cep çizgilerini kullanmak için birçok farklı yöntem vardır. Size en mantıklı gelen ve oyun tarzınıza en uygun olanı bulun.
  • Çok raylı bankları ve tekmeleri cebe atmaya başlamak için temel bank atışları bilginizi uygulayın.
  • Fazla düşünmeyin. Atışı yapmak için gereken doğru açıyı bulduktan sonra tekniğinize güvenin.