Agresif Vuruş Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Krikette agresif vuruş yapmak, topa uzun bir yol kat etme umuduyla çılgınca vurmak anlamına gelmez. Bunun yerine, agresif vuruş, uygun bir kurulum, teknik olarak sağlam ancak iddialı bir vuruş ve çok sayıda pratikten gelen kendinden emin bir zihniyet gerektirir. Doğru zaman geldiğinde kontrollü bir saldırganlıkla vuruş yapmaya çalışın ve 6'lı ve 4'lü sayılar atma olasılığınızı artırın!

Adımlar

Ellerinizi, Başınızı ve Vücudunuzu Konumlandırma

  1. adım 1 size en iyi gelen güç tutamağını kullanın.1Size en iyi gelen güç tutuşunu kullanın. Bazı tanınmış güçlü vurucular (Virender Sehwag gibi) sopayı sapın alt kısmına yakın tutarken, diğerleri (Adam Gilchrist gibi) sapın üst kısmına yakın tutar. Önemli olan, doğru hissettiren ve rahatça tam bir vuruş ve takip yapmanızı sağlayan tutuşu bulmak ve kullanmaktır.
    • Bazı insanlar sopayı alta yakın tutmanın daha fazla kontrol sağladığını, üste yakın tutmanın ise daha fazla güç verdiğini söyler. Ancak, doğru güç tutuşunu seçerken rahatlık düzeyiniz ve serbestçe ve tam olarak sallama yeteneğiniz ana düşünceniz olmalıdır.
  2. adım 2 bacaklarınızı geniş, kare bir duruşa getirin.2Bacaklarınızı geniş, kare bir duruşa getirin. Bacaklarınızı en az omuz genişliğinde ya da biraz daha geniş açın. Vücudunuzu ve ayaklarınızı bowling oyuncusuna bakacak şekilde kare haline getirin - ön bacağınız sadece hafifçe öne doğru olabilir. Bu duruşla topu daha iyi takip edebilir, ardından kalçanızı döndürerek güçlü bir temas sağlamak için vücudunuzu topa doğru sürebilirsiniz.
    • Tutuşlar gibi vuruş duruşları da kişiye özeldir. Daha kapalı bir duruşta kendinizi daha güvende ve rahat hissediyorsanız, bu muhtemelen sizin için en iyi seçenektir - dönebildiğiniz ve güçle ilerleyebildiğiniz sürece.
  3. adım 3 başınızı düz tutun ve atıcıyla aynı hizada tutun.3Başınızı düz ve atıcıyla aynı hizada tutun. Her iki gözünüzle de onlara (ve topa) bakabilmeniz için yüzünüz doğrudan atıcıya dönük olmalıdır. Başınızı sağa ya da sola eğmeyin; kaskınızın ya da şapkanızın gagası yerle aynı hizada olmalıdır.
    • Başınız biraz içe dönükse, topu öncelikle tek gözünüzle takip ediyor olacaksınız. Ancak topu net bir şekilde göremiyorsanız agresif bir şekilde vuruş yapmakta başarılı olamazsınız!
  4. adım 4 atıcıyı ve topu iki gözünüzle takip edin.4Her iki gözünüzle de atıcıyı ve topu takip edin. Topu bırakmak üzere olana kadar atıcıya odaklanın. Sonra top size yaklaşırken her iki gözünüzle onu takip edin. Agresif bir şekilde vuruş yapmak için topun nereye gittiğini ve temiz temas sağlamak için pozisyonunuzu ve vuruşunuzu nasıl ayarlayacağınızı hemen belirleyebilmeniz gerekir.
    • Bazı insanlar bu şekilde dikkatli bir takibin defansif vuruşa daha uygun olduğunu, agresif vuruşun ise mümkün olduğunca sert bir şekilde savurmaya ve temas kurmayı ummaya dayalı olması gerektiğini düşünebilir. Ancak agresif vuruşu, defansif vuruş ilkelerinin daha iddialı bir kullanımı olarak düşünmelisiniz.

Kontrollü Ama Güçlü Bir Vuruş Yapmak

  1. adım 1 i̇leriye doğru adım atın ama doğrudan topa doğru değil.1Öne doğru adım atın ama doğrudan topa doğru değil. Agresif vuruş, topun size gelmesini beklemek yerine topa saldırmak anlamına gelir. Top yaklaşırken öne doğru adım atın, ancak aynı zamanda toptan dışarı doğru adım atarak 'ön bacağınızı temizleyin'. Bu, salınım boyunca dönebilmeleri için kalçalarınızı açacaktır.
    • Yine de topa hamle yapmak istemezsiniz, aksi takdirde temas kurmadan önce gücünüzün çoğunu tüketirsiniz. Zamanlama ve topu takip etme becerilerinizi geliştirin, böylece temas kurduğunuzda topun içinden geçebilirsiniz.
    • Topun konumu, ön bacağınızla adım atıp atamayacağınızı ve vücudunuzu açıp açamayacağınızı etkileyecektir. Atıcı topu agresif bir vuruşa uygun olmayan bir konuma yerleştirmişse, savunma vuruşu ilkelerinize geri dönün.
  2. adım 2 temas kurmaya hazırlanırken kalçanızı döndürün.2Temas yapmaya hazırlanırken kalçalarınızı döndürün. Ön bacağınızla öne ama dışa doğru adım atarak, doğal olarak kalçalarınızı dışa doğru döndürmeye başlayacaksınız. Bu döndürme hareketi, arka bacağınız ve uzatılmış kollarınız tarafından sağlanan ileri sürüşle birlikte agresif bir vuruş sırasında güç sağlar.
  3. adım 3 ağırlığınızı arka bacağınızdan öne doğru aktarın.3Ağırlığınızı arka bacağınızdan öne doğru aktarın. Ön bacağınızı açtığınızda ve kalçalarınız dönmeye başladığında, arka diziniz topa doğru ilerlemelidir. Arka topuğunuzu kaldırın ve tam topla temas etmek üzereyken arka dizinizi öne doğru itin.
    • Bu ağırlık transferini kontrollü bir şekilde yapmaya çalışın. Gözlerinizi her zaman topa odaklayabilmek istersiniz, vücudunuz sallanırsa bunu yapamazsınız.
  4. adım 4 temas kurarken kollarınızı uzatın.4Temas yaparken kollarınızı uzatın. Kalçanız dönerken ve ağırlığınız arka bacağınızdan kayarken, topla temas ettiğinizde her iki kolunuzu da tamamen uzatın. Agresif bir vuruş sırasında alt kolunuz ve eliniz daha fazla güç, üst kolunuz ve eliniz ise daha fazla kontrol sağlayacaktır.
    • Zamanlamanız ve hizalamanız doğruysa, kollarınızı uzatabilmeli ve sopanın 'tatlı noktasına' temas edebilmelisiniz. Çoğu vurucu bu noktanın sopanın düz kanadının yaklaşık üçte ikisi olduğunu söyler, ancak siz de bu noktayı oraya temas etmenin verdiği sağlam 'his' ile tanımlamayı öğreneceksiniz.
  5. adım 5 takip hareketinizde dönüşünüze ve uzatmanıza devam edin.5Takip vuruşunuzda dönüşünüze ve uzantınıza devam edin. Takip vuruşları büyük ölçüde kişisel bir tercih meselesidir; bazı vurucular sopayı omuzlarının üzerinden geçirmeyi tercih ederken, diğerleri sopayı önlerinde tutmak için döndürürler. Önemli olan, temas ettikten sonra vücudunuzu durdurmak yerine topun içinden geçmektir.
    • Takip hareketinizi kısa kesmek, agresif vuruşunuzdaki gücün çoğunu yok edecektir.

Agresif Vuruş Yapmak İçin Özgüven Oluşturmak

  1. adım 1 önce savunma duruşunuzda ve vuruşunuzda ustalaşın.1Önce savunma duruşunuzda ve vuruşunuzda ustalaşın. Çoğu vuruş eğitmeni, agresif bir yaklaşımın sağlam bir savunma yaklaşımı temelinde inşa edilmesi gerektiği konusunda hemfikirdir. Defansif vuruş, topu takip etmeye, vücudunuzu konumlandırmaya ve kontrollü temas kurmaya odaklanmanızı sağlar.
    • Ancak bazı eğitmenler bunun tersini yapmanızı ve agresif vuruşunuzu geliştirerek başlamanızı söylüyor, çünkü bu yaklaşım genellikle acemi bir vurucunun doğal eğilimidir. Hangi yaklaşımın sizin için en iyisi olduğuna karar vermeniz gerekir.
  2. adım 2 agresif stilinizi savunma temelinize göre uyarlayın.2Agresif stilinizi savunma temelinize göre uyarlayın. Öncelikle defansif vuruş yaklaşımınızda güven geliştirmeyi seçtiğinizi varsayarsak, bunu agresif vuruşunuzun temeli olarak kullanın. Birçok yönden, agresif vuruşunuz zaten yapmakta olduklarınızın daha fazlasını yapmayı içerecektir-ön bacağın daha fazla açılması, daha fazla kalça rotasyonu, daha fazla kol uzatması.
    • Eğer bir vuruş kafesinde ya da açık bir alanda çalışıyorsanız, partnerinizin kısa bir mesafeden tenis topu atmasını sağlayın. Sadece kontrollü temas kurmak ve topu yerleştirmek için savunma vuruşunuzu kullanarak zaman geçirin, ardından güç vuruşunuza geçin. Ardından, standart bowling pozisyonuna geri dönmelerini sağlayın ve süreci tekrarlayın.
  3. adım 3 sıkı çalışın ve başarıyı gözünüzde canlandırın.3Sıkı çalışın ve başarıyı gözünüzde canlandırın. Agresif vuruş sadece fiziksel değildir; işin içinde kritik bir zihinsel bileşen de vardır. Atıcının sunduğu topla temiz ve güçlü bir temas kurabileceğinize inanmalısınız. Kriketin çoğu alanında olduğu gibi, pratik yapmak ve tekrarlamak güven oluşturur ve başarılı bir agresif vuruş için güven şarttır.
    • Maçtan önce ve hatta kaleye adım atmadan önce, ideal güç vuruşunuzu ve sonucunu gözünüzde canlandırmak için bir dakikanızı ayırın. Başarıyı hayal edin, başarısızlığı değil!
  4. adım 4 atıcıya en iyi çabalarını savunabileceğinizi gösterin.4 Bowling oyuncusuna en iyi çabalarını savunabileceğinizi gösterin. Agresif vuruş sadece her vuruşta 6 koşu yapmaya çalışmak değildir. Rakip atıcı büyük bir çaba gösterdiğinde, topu güvenli bir şekilde vurarak uzaklaştırın ve onlara 'en iyi atışlarıyla' başa çıkabileceğinizi gösterin. Hata yapmalarına izin verin ve sonra üzerine atlayın.
    • Başarılı bir şekilde yapıldığında, agresif vuruşlar sayıları artırmak için harika bir yoldur. Aynı zamanda atıcıyı ve tüm rakip takımı demoralize edebilir, bu da onların hata yapmasına ve sizin daha başarılı olmanıza kapı açabilir.

Uzman Soru-Cevap

  • SoruBir topu nasıl çekerek ve içeri ya da dışarı doğru savurarak vurabilirim? Top kısaysa, geriye ve karşıya adım atın, ardından sol tarafa doğru sallayın. Topun çizgisini seçin, bu da çekmek için yeterince karşıya geçmenizi sağlayacaktır.
  • SoruVuruş yaparken hızlı bir topa nasıl odaklanabilirim? Bu pratik gerektirir Hızlı topa odaklanma konusunda ne kadar çok pratik yaparsanız o kadar iyi olursunuz. Buna sadık kalın!
  • SoruSopa vurmaya gittiğimde kendime çok güveniyorum, ancak birkaç top kaçırdıktan sonra güvenimi kaybediyorum. Ne yapabilirim? Kendinize güveniniz azaldığında, hızlı bir tekli alın ve topları anlamak için biraz daha zaman kazanın, böylece sahaya çıktığınızda topa düzgün bir şekilde vurabilirsiniz. Ayrıca bir su molası verebilir ve tekrar rahatlayabilirsiniz.

İpuçları

  • Her teslimatta büyük vuruşlar yapmadan önce, sahayı ve sekmeyi hissetmek için 4-6 teslimatı savunun.