Krikette Nasıl Vuruş Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Krikette vurucu olarak göreviniz sopayı kullanarak kaleyi topun çarpmasına karşı korumaktır. Kale, kütük adı verilen 3 dikey kazıktan oluşur ve bunların tepesinde 2 yatay tahta blok ya da balyalar bulunur. Ayrıca sayı yapmak için diğer vurucu (forvet olmayan oyuncu) ile yer değiştirme fırsatınız da olacak!

Adımlar

Çekim için Hazırlık

  1. adım 1 kriket sopasını doğru şekilde kavrayın.1 Kriket sopasını düzgün tutun. Sağ elinizi kullanıyorsanız, sol elinizi sopanın üst kısmına, sağ eliniz altında olacak şekilde ayak ucuna (kriket sopasının yuvarlak ucu) doğru yerleştirin; sol elini kullananlar ise ellerini tam tersi şekilde yerleştirir. Baş ve işaret parmakları, sopanın dış kenarı ile ortası arasında sopanın ucuna doğru bir 'V' oluşturmalıdır.
    • Topun çarpması halinde parmaklarınızı korumak için vuruş eldivenleri giyilmelidir.
  2. adım 2 uygun duruş pozisyonunu alın.2Uygun duruş pozisyonunu alın. Eğer sağ elinizi kullanıyorsanız, sol omzunuz atıcıya (topu 'atan') doğru olacak şekilde yan tarafa doğru durun (kalenin önündeki 'güvenli' alan); solak vurucular ise tam tersini yapar. Omzunuzun üzerinden doğrudan atıcıya doğru bakın; başınızı eğmeyin. Ayaklarınızı yaklaşık 12 inç (30,5 cm) açın ve ağırlığınız her iki bacağınıza eşit olarak dağılacak şekilde dizlerinizi hafifçe bükün. Sopanın baş parmağını ayaklarınızın arkasında, kaleye yakın bir yerde yere koyun; üstteki eliniz atıcıya en yakın uyluğun iç tarafında duracaktır.

Atışı Yapmak

  1. 1Daha uzun atışlar için ağırlığınızı arka ayağınıza verin. Ağırlığınızı atıcıdan uzağa kaydırmak, sahadan daha yükseğe sıçrayan ve size ulaşması daha uzun süren bir topa uyum sağlamanızı sağlar.
  2. 2Tam bir atış için (size yakın seken bir atış) ağırlığınızı atıcıya en yakın ayağınıza verin. Topla buluşmak için hareket edin.
  3. 3Top dönmeden önce vurmaya çalışın. Eğer atıcı spin atıyorsa, öne doğru ilerleyebilir ve top dönmeden önce vurabilirsiniz. Spin atan bir atıcı için ön ayakla vuruş yapabilirsiniz; bu size tam vuruş avantajı ve top zıplayıp dönmeden önce topla yüzleşme şansı verir.
  4. 4Sopayı düzgün sallayın. Top atıldığında, atıcıya bakan omzunuzu hafifçe aşağı doğru yuvarlayın ve sopayı düz bir çizgide geriye doğru sallayın. Topu karşılamak için sopayı öne doğru getirirken kontrol için üst elinizi kullanın.
    • Geri salınım atış için güç sağlar; iyi bir salınım kalenin üstünü temizler.
  5. 5Koşu yapmaya mı çalışacağınıza yoksa vuruşa devam mı edeceğinize karar verin. Başarılı bir vurucu ne zaman sayı yapmaya çalışacağını ve ne zaman yerinde kalıp kaleyi savunacağını bilir. Vurucu olmayan oyuncuyla yer değiştirmek ve koşu yapmak için zaman yoksa, yerinizde kalın ve bir sonraki atışa hazırlanın.

Kriket Sopasını Seçme ve Hazırlama

  1. 1Doğru kriket sopasını seçin. Sopalar uzunluk, ağırlık ve sap tipine göre farklılık gösterir; sizin için doğru sopa kısmen boyunuza ve kısmen de kişisel tercihinize bağlıdır. Kullandığınız topun türüne bağlı olarak farklı sopalar vardır
    • Uygun uzunluk boyunuza bağlıdır. Vuruş duruşunuza geçin ve kriket sopasını ön bacağınızın yanında tutun. Kriket sopasının üst kısmı oyuncunun leğen kemiğinin (kalçanızın üst kısmı) tam üstünde olmalıdır.
    • Uygun ağırlık kişisel tercihe bağlıdır. Daha ağır sopalar daha fazla güç sağlar, ancak daha hafif sopalar daha hızlı bir vuruş sağlar. Kendinizi rahat ve kontrol edilebilir hissedene kadar farklı ağırlıktaki kriket sopaları ile alıştırma vuruşları yapın.
    • Uygun sap kişisel tercihe bağlıdır. Oval saplı sopalar daha güçlüdür, ancak yuvarlak sapları özellikle alt elinizle kavramak daha kolaydır. Yuvarlak saplar ayrıca topa vurduğunuzda ek kaldırma sağlar.
  2. 2Kriket sopasını vurdurarak hazırlayın. Sopalar, başlangıçta mekanik bir presle sertleştirilen yumuşak bir ağaç olan söğütten yapılır. Ek sertleştirme performansı artırır ve çatlamaya karşı korur. Bir sopayı kendiniz de vurabilirsiniz, ancak yüzeyi çukurlaştırarak ve düzleştirerek güçlendirme işleminin bir profesyonel tarafından yapılması tavsiye edilir.
    • 1 çay kaşığı (5 g) ham keten tohumu yağını sopanın üzerine sürün, esnekliği artırmak ve çatlamaya karşı korumak için yüzeyi eşit şekilde kaplayın. Her seferinde temiz bir bez kullanarak yağı parmaklarınızla ya da bir bezle uygulayın (yağ yanıcıdır, bu nedenle bezleri hemen atın). Yağı bir gece bekletin, ardından asıl vuruş işlemine başlamadan önce sopayı 2 kez daha yağlayın.
    • Kriket sopasının ortasını çukurlaştırın. Bu amaç için tasarlanmış sert ahşap bir sopa tokmağı kullanın (kriket topu da kullanılabilir). Düzleşene ve çukur kaybolana kadar yüzeye vurmaya devam edin. Bu işlem bir sopa tokmağı kullanarak yaklaşık 10 dakika sürecektir ve işlemi tamamlamak için yaklaşık 10 ila 15 seans gereklidir.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruTopa nasıl sert vurabilirim? Topa sert vurmak için sol elinizi sıkın (eğer sağ elinizi kullanıyorsanız). Sol elinizi ne kadar sıkarsanız, o kadar sert vurabilirsiniz. (Solaksanız tam tersini yapın.)
  • SoruTopa nasıl odaklanabilirim? Sakin bir yerde oturun. Elinizde bir tenis topunu sıkıca tutun ve topa bakarken elinizi sürekli farklı yönlere hareket ettirin. Sadece topa odaklanın ve elinizi daha hızlı hareket ettirmeye başlayın. Bu, gözlerinizin topu daha hızlı ve daha kolay görmesine neden olacaktır. Göz refleksleriniz gelişecek ve topa odaklanmanız artacak, bu da sopanızın ortasından daha iyi vuruşlar yapmanızı sağlayacaktır.
  • SoruKısa topları nasıl oynayabilirim? Kısa top oynamak için, önce sağ elinizi kullanıyorsanız ağırlığınızı sağ bacağınıza kaydırın veya tam tersini yapın. Sonra bir çekme vuruşu veya kanca vuruşu yapmaya çalışın. Eğer top çok yüksekse, denemeyin. Yakalamaya dönüşebilir. Bırakın ve topsuz ya da geniş bir atış için hakeme bakın.

İpuçları