İyi Bir Futbolcu Olmanın 14 Yolu

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Futbol her yaştan insanın keyif alabileceği eğlenceli bir spordur. İster bir okul takımı için ister sadece eğlence için oynuyor olun, her zaman becerinizi geliştirmek için çalışabilirsiniz. Bir antrenman programı belirlemekten harika bir takım oyuncusu olmaya kadar, daha iyi bir oyuncu olabilirsiniz. Pratik yaparak, öğrenerek ve iletişim kurarak ilerlemek için gereken becerileri kazanacaksınız.

Bilmeniz Gerekenler

  • Kendiniz için bir antrenman programı yapın ve buna sadık kalın. Belirli hareketleri ve teknikleri geliştirmek için zaman ayırın.
  • Becerilerinizi geliştirmek için temel driller ve paslar uygulayın. Ardından kardiyo yaparak, ağırlık kaldırarak ve dengeli beslenerek formda kalın.
  • Rolünüze ve sahada olmanız gereken yerde kalmaya odaklanın. Ardından, moralinizi yükseltmek için takım arkadaşlarınızı destekleyin ve cesaretlendirin.

Adımlar

Uygulama ve Eğitime Zaman Ayırma

  1. adım 1 bir uygulama programı belirleyin.
    Bir antrenman programı belirleyin. Bazı oyuncular diğerlerinden daha fazla doğal yeteneğe sahiptir. Ancak herkesin futbolda daha iyi olmak için verimli bir şekilde antrenman yapması ve uygun şekilde çalışması gerekir. Antrenman yapmak için takip edebileceğiniz ayrıntılı bir program belirleyin.
    • Antrenman yapmadan önce ne üzerinde çalışacağınızı planlayın. Antrenmanınız organize değilse ve sadece topa vurursanız veya pas atıp top sürerseniz gelişemezsiniz. Özellikle neyi geliştirmeniz gerektiğini düşünün.
    • Antrenman için özel bir zaman belirleyin. Antrenman yapmak için kendinize her gün bir saat ayırabilirsiniz. Bu saat boyunca belirli bir beceri üzerinde çalışmak için belirli bir zaman ayırın. Örneğin, 20 dakikanızı kapalı ayağınızla top kontrolüne ayırmaya karar verebilirsiniz.
    • Spesifik olmak ve hedefler belirlemek, sadece oynadığınız zamankinden daha hızlı ilerlemenizi sağlayacaktır.
  2. adım 2 temel alıştırmalar yapın.
    Temel alıştırmalar yapın. Gelişmiş top sürme ve incelikli şutlar eğlencelidir. Ancak temel bilgilerde ustalaşmadıysanız bu gelişmiş hareketleri asla yapamazsınız.
    • Messi, temel top sürme ve pas atma konusunda ustalaşmamış olsaydı, savunmacıların arasına kolaylıkla girip çıkamazdı. Ronaldo doğru şut tekniğinde ustalaşmamış olsaydı topu üst direğin hemen altından geçiremezdi.
    • Daha iyi bir futbolcu olmak için öncelikle temel konularda harika bir oyuncu olmanız gerekir. Yapı taşlarını öğrenmek veya uygulamak eğlenceli olmayabilir, ancak bu araçlar olmadan ileri düzey hareketleri gerçekleştirme becerisini asla geliştiremezsiniz.
    • Basit pas verme, karşılama, şut çekme, top sürme vb. alıştırmaları yapın. Birçok oyuncu bu temel becerilerde asla etkili bir şekilde ustalaşamaz ve bu nedenle en basit saldırıya karşı nasıl savunma yapacağını bile bilmez. Temel becerileri düşünmeden yapabildiğinizde, antrenmanınızı ve becerinizi ilerletmeye hazır olacaksınız. Ayrıca, temel becerileri atlayan diğer oyuncuların kaç tanesinin size ayak uyduramadığını görünce şaşıracaksınız.
  3. adım 3 tüm vücudunuzu çalıştırın.
    Tüm vücudunuzu çalıştırın. Profesyonel futbolculara bakın ve bu oyuncuların ne kadar formda olduklarını göreceksiniz. Bu oyuncuların formda olmasının tek nedeni antrenman yapmak, oynamak ve sahada bir aşağı bir yukarı koşmak değildir. Tüm vücuda fayda sağlayan sıkı bir diyet ve egzersizden kaynaklanıyor.
    • Bacaklarınız çok fazla iş yaparken, bacaklarınızı destekleyebilmeniz için tüm vücudunuzu çalıştırmanız ve egzersiz yapmanız gerekir. Doğru egzersiz sakatlanmaları önlemenize de yardımcı olacaktır.
    • Elit bir futbolcu bir maç sırasında genellikle 6-10 mil koşar. Bu yüzden yorulmadan koşabilmeniz gerekir. Ancak, koşularınızın çoğunun daha kısa patlamalar ve sprintler şeklinde olduğunu fark edeceksiniz. Futbol için bir maraton için yaptığınız gibi antrenman yapmayacaksınız. Sadece uzun mesafeler koşmak yerine, aralıklı antrenman yapın.
    • Vücudunuzu daha kısa süreler boyunca sıkı çalışmaya alıştıran sprint antrenmanları yapın. Sabit bir tempoda 10 mil koşabilirsiniz, ancak bir oyun sırasında, birkaç dakikalık patlamalar ve sprintlerden sonra kendinizi soluk soluğa bulabilirsiniz. Bunun nedeni vücudunuzun bu tür koşulara alışık olmamasıdır.
    • Ayrıca kaslarınızı da güçlendirmeniz gerekir. Bacaklarınızda, sırtınızda ve karın bölgenizde kaslar oluşturmak için ağırlık kaldırmak size fayda sağlayacak ve gelişmenizi sağlayacaktır. Yağsız kas inşa etmek için daha düşük ağırlıklarda daha yüksek tekrarlarla başlayın. Squat, deadlift ve karın egzersizleri sahada size yardımcı olacaktır.
    • Yüksek yoğunluklu aralıklı antrenman güç, dayanıklılık ve çeviklik konusunda size yardımcı olacaktır. Bu tür bir antrenman, vücudunuzu daha kısa süreler boyunca sıkı çalıştırmayı, kısa dinlenmeler yapmayı ve ardından vücudun başka bir bölgesini çalıştırmayı içerir.
    • Örneğin, patlayıcı hızınızı ve dayanıklılığınızı geliştirmek için 17 dakika boyunca aralıklarla antrenman yapabilirsiniz. Dönüşümlü olarak 15 saniye sprint atın ve ardından 45 saniye yürüyün. Bu tür bir antrenman, vücudunuzun oyun sırasında yorulmadan performans göstermesine yardımcı olacaktır.
  4. adım 4 sağlıklı beslenin.
    Sağlıklı bir diyet uygulayın. Elit oyuncular 90 dakikalık bir oyunda 1500-3000 kalori yakabilirler. Bu, sizi bir oyun için enerjik tutmak için sadece uygun bir diyete ihtiyacınız olmadığı anlamına gelir. Aynı zamanda güç ve dayanıklılık antrenmanlarınıza da yardımcı olması için buna ihtiyacınız var.
    • Bedeninize ve zihninize iyi bakmazsanız daha iyi bir oyuncu olamazsınız. Uygun bir diyet enerjik kalmanızı, odaklanmanızı sağlayacak ve sakatlanma riskini azaltacaktır.
    • Futbolcu diyeti için bazı temel ipuçları, alabileceğiniz en az işlenmiş gıdaları yemeyi içerir. Meyveler, sebzeler, tam tahıllar ve yüksek lifli karbonhidratlar gibi gıdalar formda kalmanız için size uygun besinleri sağlayacaktır.
    • Renkli meyve ve sebzeler tüketin. Doğal renklere sahip gıdalar bol miktarda besin sağlar. Balık, tavuk ve hatta biraz domuz eti gibi yağsız proteinler yağsız kas yapacaktır. Zeytinyağı, fındık, balık ve avokadodaki sağlıklı yağlar, yoğun aktiviteden sonra vücudunuzu yenilemek için harikadır.
    • Ayrıca, kahvaltı etmek ve gün boyunca daha küçük öğünler yemek metabolizmanızı harekete geçirecek ve sizi enerjik ve odaklanmış tutacaktır. Antrenmandan veya egzersizden sonra sağlıklı karbonhidrat ve proteinle dolu bir egzersiz sonrası toparlanma öğünü yiyin.
    • Bir maçtan veya yoğun bir antrenmandan sonra, vücudunuzun düzgün bir şekilde toparlanmasını sağlamak için sağlıklı bir oyun sonrası öğünü yiyin. Üç fincan tam tahıllı makarna ile bir fincan mantarlı domates sosu yemeyi deneyin. Lezzet için biraz parmesan peyniri de ekleyebilirsiniz. Çilekli veya diğer meyveli süzme yoğurt da harika bir tatlı olabilir.
    • Susuz kalmayın. Tüm bu koşuşturma ve antrenman sizi çok terletir. Ne kadar susuz kalırsanız, o kadar kötü performans gösterirsiniz. Bol miktarda su için. Son olarak, yeterince dinlenin. Zihninizin ve vücudunuzun rahatlamak ve iyileşmek için zamana ihtiyacı vardır. Eğer gecede ortalama sekiz saat dinlenmiyorsanız, vücudunuz kendini yenileyemeyecek ve iyi performans gösteremeyecektir.

Takım Oyuncusu Olmak

  1. adım 1 pozisyonunuzda doğru oynayın.
    Pozisyonunuzda doğru oynayın. Genellikle daha düşük seviyelerde oyuncular bir araya toplanır ve doğru pozisyonlarda oynamazlar. Ancak daha iyi bir oyuncu olmak istiyorsanız, size verilen pozisyonda en iyi nasıl oynayacağınızı öğrenmeniz gerekecektir.
    • Pozisyonunuzun rollerini, sahadaki hayali sınırlarınızın nerede olduğunu öğrenin. Örneğin, eğer sağ forvetseniz, bölgeniz hücum üçgeninin sağ tarafıdır. Pasları ve boşta kalan topları alabilmek için sahanın bu bölgesinde kalmanız gerekir. Hücumdayken topu ilerletmek ve muhtemelen gol atmak için pozisyonunuzu kullanmaktan sorumlu olacaksınız. Savunmada ise orta çemberin gerisinde veya orta çizginin yakınında yer alacaksınız.
  2. adım 2 saha görüşünüzü geliştirin.
    Saha görüşünüzü geliştirin. Sahada hareketin nerede olduğunu ve topun bir sonraki adımda nereye gideceğini çok iyi anlamak gerekli bir beceridir.
    • Oynarken ve pratik yaparken sadece her oyuncunun nerede olduğunu değil, aynı zamanda topun en olası yolunu da bilmeyi öğrenmelisiniz. Topa yakın olmasanız bile.
    • Topa sahip olmadığınızda da aktif olmanız gerekir. Oyunu sadece bir seyirci gibi izlemeyin. Ne tür pasların olacağını, topu hangi oyuncuların alacağını ve bu oyuncuların yeni bir pozisyona nasıl geçeceğini tahmin etmeye çalışın.
    • Topun ve oyuncuların bir sonraki hareketini ve yerleşimini tahmin edebilmek size oyuna dair harika bir vizyon kazandıracaktır. Topu almak, bir hücum oyuncusunu engellemek ve destek vermek için kendinizi doğru noktaya konumlandırmanızı sağlayacaktır. Harika bir futbolcu olmak sadece gol atmakla ilgili değildir. Takımınıza yardım etmek için her zaman hazır olmaktır.
  3. adım 3 takım arkadaşlarınızı destekleyin.
    Takım arkadaşlarınızı destekleyin. Takım arkadaşlarınızı desteklemek sadece cesaret vermekten daha fazlası anlamına gelir. Takımınızı fiziksel olarak da desteklemeniz gerekir.
    • İlerledikçe belirli becerilerde diğerlerinden daha başarılı olduğunuzu keşfedeceksiniz. Nerede en değerli olduğunuzun farkına varın ve becerilerinizi kendinize değil takıma yardımcı olmak için kullanın.
    • Top sürme ve topu sahaya taşıma konusunda yetenekliyseniz ancak şut çekme yeteneğiniz yoksa, takımınızı kolayca destekleyebilirsiniz. Topu kaleye yaklaştırıp bir forvete pas vererek takımınızı en iyi şekilde destekleyebilirsiniz.
    • Takım arkadaşlarınızla yakınlık kurmak için saha içinde ve dışında onlarla konuşun. Oyun sırasında, topu kendinize göndermiyor olsanız bile, takım arkadaşlarınıza cesaret vererek ve oyuncuları boş paslar veya şutlar için uyararak yardımcı olmalısınız. Topu yüksek sesle çağırın ve işaret vermek için ellerinizi kullanın.
    • Topu kaptırmayın. Eğer siz hiç geri pas vermezseniz takım arkadaşlarınız da size pas vermeyecektir. Sürekli şut kaçırırsanız ya da koşarken topu kaybederseniz takım arkadaşlarınız da topu size vermez. Bir yıldız olmadığınızı ve tek başınıza kazanamayacağınızı unutmayın. Akıllı paslar verin ve gerektiğinde toptan kurtulmayı öğrenin. Topu kaptırmaz ve bunun yerine pas vermeyi öğrenirseniz, muhtemelen topu daha sık geri alacaksınız.
  4. adım 4 her rolü oynamayı öğrenin.
    Herhangi bir rolü oynamayı öğrenin. Seviyenize bağlı olarak birçok pozisyonda ya da sadece birkaçında oynayabilirsiniz. Ancak her yerde etkili bir şekilde oynayabilmelisiniz. Herhangi bir pozisyonda ne yapacağınızı bilmek, oyunun nasıl işlediğini size bildirecek ve birincil pozisyonunuzda size yardımcı olacaktır.
    • Bir oyun sırasında hızlı tepki verebilmeli ve zihniyetinizi değiştirebilmelisiniz. Örneğin, bir hücum oyuncusuysanız ve topu kaybederseniz, ilk savunma oyuncusu siz olursunuz. Göreviniz artık savunma yapmak ve topu geri almaktır.
    • Herhangi bir rolü oynamak pozisyonunuzun ötesine geçer. Ayrıca maçlarınız sırasında bir lider, destekçi, amigo ve koç olmanız gerekecektir. Bazen rolünüz, top rakip kaleye doğru ilerlerken takımınıza tezahürat yapmak olacaktır. Diğer zamanlarda bir dizi hareketi dikte etmek ve oyuncuları ve topu ilerlemek için en iyi pozisyonlara yönlendirmek sizin işiniz olacaktır.

Beceri ve Bilginizi Geliştirmek

  1. adım 1 profesyonelleri izleyin ve notlar alın.
    Profesyonelleri izleyin ve notlar alın. Futbol maçlarını izlemek daha iyi olmak için harika bir yoldur. Bir okul sınavına çalışmak gibidir. Oyunun genel olarak nasıl işlediğini öğrenmeniz gerekir, böylece sahadayken ne yapacağınızı bilirsiniz.
    • Oyuncuların nasıl hareket ettiğini izleyin ve notlar alın. Profesyonellerin topu her zaman rakip kaleye doğru sürmediğine, pas vermek için zaman ayırdığına dikkat edin. Çoğu zaman oyuncular ilerlemeden önce açık bir oyuncu bulmak için topu yanlara ve geriye doğru atarlar.
    • Oyuncuların birbirlerinin etrafında nasıl hareket ettiklerine ve her pozisyon için hayali sınırların nerede olduğuna dikkat edin. Yeterince yakından izlerseniz paslaşma ve hareket modellerini görmeye başlayacaksınız.
    • Çoğu zaman oyuncular üçgen formasyonunda hareket eder ve topu bir birim olarak ileri geri paslarlar. Top kaleye yakın bir bölgeye ulaştığında, kanatlardaki oyuncular genellikle kafa vuruşu için topu ortaya atarlar. Oyuncuların gol pozisyonlarına nasıl girdiklerine dair notlar alın.
  2. adım 2 her iki ayakla alıştırmalar ve top kontrolü yapın.
    Her iki ayağınızla alıştırmalar ve top kontrolü yapın. Büyük olasılıkla pas attığınız ve şut çektiğiniz baskın bir ayağınız vardır. Ancak becerinizi geliştirmek için topu her iki ayağınızla da kontrol edebilmeniz gerekir.
    • Topu her iki ayağınızla da kontrol edebilmek pas verme, hareket etme ve sayı yapma becerilerinizi büyük ölçüde geliştirecektir. Birçok oyuncu sağ ayaklıdır, ters ayağınızı iyi kullanabilmek rakibinizi şaşırtacaktır.
    • Ayrıca kendinizi topu tutmanın, pas vermenin ve hatta şut atıp gol atmanın tek yolunun ters ayağınızı kullanmak olduğu bir pozisyonda bulabilirsiniz. Her iki ayağınızla da rahat olmak size güven verecek ve her durumda başarılı olmanızı sağlayacaktır.
  3. adım 3 oyuna satranç gibi davranın.
    Oyuna satranç gibi davranın. Futbol bir satranç oyununa benzemez. Taşlar tahta üzerinde birkaç farklı şekilde hareket eder. Her zaman üç adım sonrasını düşünün.
    • Maçları izlerken hareketlerdeki ve dizilişlerdeki kalıplara dikkat edin. Farklı diziliş türlerini öğrenin ve koçunuzun takımınızı genellikle hangi dizilişe soktuğunu bilin.
    • Bir sonraki hamleyi tahmin edebilmek saha görüşü ve iyi bir oyuncu olmak için önemlidir. Takım arkadaşınızın pas vermesi gerektiğini görürseniz, topu almak için pozisyon alabilirsiniz. Aynı zamanda topu nereye atabileceğinizi bilmek de harika bir takım oyuncusu olmanıza yardımcı olacaktır.
    • Kalıpları izleyin ve kendinizi doğru pozisyona getirin. Örneğin, bir oyuncunun topu yukarı ve köşeye doğru hareket ettirdiğini görürseniz, oyuncunun büyük olasılıkla topu ortaya doğru ortalayacağını bilirsiniz. Eğer bir forvetseniz, top ortalandığında orada olmak sizin görevinizdir.
  4. 4. adım i̇nce hareketler çalışın ve pas taktiklerini öğrenin.
    İnce hareketler çalışın ve pas taktiklerini öğrenin. Etkili pas atmak topu ileriye taşımanın en iyi yoludur. Ancak ileriye pas atmak her zaman rakibinizin kalesine yaklaşmanın en iyi yolu değildir. Ayrıca, doğru yapıldığında, ince hareketler rakibinizi yenmenizi ve baskı yapmanızı sağlayacaktır.
    • Farklı pas türlerini ve her birini ne zaman kullanacağınızı öğrenin. Ayrıca her bir pas türünü nasıl etkili bir şekilde alacağınızı da öğrenmeniz gerekecek.
    • Pas verme ve alma alıştırmaları yapın. Ayak yerleşiminize ve ayağınızın hangi kısımlarının topa temas ettiğine dikkat edin. Genel bir kural olarak, ayak parmaklarınızla değil, ayağınızın iç kısmıyla pas vermeli ve almalısınız. İç taraf size daha fazla kontrol sağlar.
    • En iyi sonucu elde etmek için doğru pasları kullanmayı öğrenin. Takım arkadaşınızın topa koşarak alan yaratmasını sağlamak için kısa bir pas atabilirsiniz. Ya da ileriye doğru koşan takım arkadaşınızın durmadan topla buluşabilmesi için uzun bir pas atmanız gerekebilir.
    • Finesse hareketleri eğlencelidir ancak başarması zordur. Ancak top sürme ve pas atmada iyi olduktan sonra birkaç tane öğrenmek sizi diğer oyuncuların önüne geçirebilir. Hareketi satmayı öğrenmelisiniz. Sadece ayaklarınızı hareket ettirmiyorsunuz, aynı zamanda defans oyuncusunu kandırmak için vücudunuzu da kullanmanız gerekiyor. Hareketinizi ele vermemek için vücudunuzu dik ve kare tutarken kesme ve doğrama alıştırması yapın.
  5. adım 5 sizden daha iyi olan rakiplere karşı oynayın.
    Sizden daha iyi olan rakiplere karşı oynayın. Sizden daha yetenekli kişilere karşı oynamak, kazanmak için daha çok çalışmanızı sağlayacaktır. Ayrıca hamlelerin, pasların, şutların vb. nasıl doğru yapıldığını da görebileceksiniz.
    • Yalnızca kendi beceri seviyenizdeki veya daha düşük beceri seviyesindeki kişilere karşı oynuyorsanız, ilerlemekte ve daha iyi olmakta zorlanırsınız. Üstün oyunculara karşı oynadığınızda tembelleşme fırsatınız olmayacaktır.
    • Daha iyi rakipler de size istediğiniz sonuçları nasıl elde edeceğinizi gösterebilir. Daha iyi oyunculara bir öğretmen veya koç gibi davranın ve öğrenme fırsatını kullanın.
  6. adım 6 her zaman nazik olun ve iyi bir tutum sergileyin.
    Her zaman nazik olun ve iyi bir tutum sergileyin. Harika bir takım oyuncusu olmak sadece doğru yol değil, aynı zamanda sizi takım için değerli kılacaktır.
    • Kaybediyor olsanız bile, her zaman cesaretlendirici ve destekleyici olun. Sadece oyunun bittiğini düşündüğünüz için çekip gitmeyin. Destek verin ve oyunun gerçek sonuna kadar denemeye devam edin. Nazik bir kaybeden ve zarif bir kazanan olun.
    • Saha içinde ve dışında ne kadar çok destek sunarsanız, o kadar çok insan sizi etrafında isteyecektir. En iyi oyuncu olmasanız da her zaman elinizden gelenin en iyisini yapar ve destek sunarsanız, daha fazla oynama ve pratik yapma fırsatınız olacaktır.
    • Son olarak, eğlenin! Kazanmaya çok fazla takılmayın. Futbol eğlenceli bir spor olmalıdır. Oynuyorsunuz çünkü oyunu seviyorsunuz. Bu yüzden eğleniyor olmanız gerektiğini unutmayın. Ve kaybetseniz bile, dikkatinizi verdiğiniz ve oyundan öğrendiğiniz için daha iyi oluyorsunuz.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Futbol becerilerimi nasıl geliştirebilirim?
    En iyi eğitmen oyunu oynamaktır. Kavramları bilmek kesinlikle harika ama oynamak zorundasınız. Saatlerce pratik yaptığınızdan ve topa dokunduğunuzdan emin olun. Önerdiğim bir başka şey de farklı bir bakış açısı kazanmak için futbol oynarken çektiğiniz videoları izlemek. Oynadığınız oyunu videoda izlediğinizde, duraklatabilir ve hareketleri veya oyunu inceleyebilirsiniz. Bu, oyunu anlamanıza da gerçekten yardımcı olabilir.
  • Soru
    En iyi dayanıklılık egzersizleri nelerdir?
    Koşu bandına çıkın veya dışarı çıkın ve 30 saniye koşun, 30 saniye koşun ve 30 saniye sprint atın. Bu yardımcı olur çünkü bir futbol maçı sırasında tüm oyun boyunca asla tek bir hızda olmazsınız.
  • Soru
    Futbol için en iyi egzersiz türü hangisidir?
    Kardiyo egzersizi en iyisidir. Futbol durmaksızın yapılan bir spordur, bu nedenle dayanıklılığınızı geliştirmeniz gerekir.

Video

İpuçları

  • Futbol izleyin veya hatta FIFA gibi oyunlar oynayın. Sahada nasıl hareket edeceğinizi ve belirli taktiklerin sizin için ne zaman değerli olabileceğini görebilirsiniz.
  • On dakika bile olsa her gün pratik yapın. Tutarlılık gelişmenize yardımcı olacaktır.
  • Her zaman bir takım oyuncusu olun. Eğer sevilirseniz daha iyi olma olasılığınız artar. İnsanlar sizi etraflarında isteyecek ve yeteneklerinize değer verecektir.

Uyarılar

  • Boş konuşmayı evde bırakın. Boş konuşmak kötü bir uygulamadır ve bir hakem bunu görürse size sarı kart verebilir.
  • Hakemle asla tartışmayın. Bu onun sizin tarafınızda olma ihtimalini azaltır. Ve hatta maçtan atılabilirsiniz.
  • Kimseye kasıtlı olarak faul yapmayın. Bu, diğer takımın gol atmasıyla sonuçlanabilecek serbest vuruşlara ve penaltı vuruşlarına neden olabilir.