Nasıl Daha İyi Bir Voleybolcu Olunur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Voleybol hız, çeviklik ve takım çalışması gerektirir. İster deneyimli ister deneyimsiz bir oyuncu olun, iyi oyuncular her zaman gelişime yer olduğunu bilirler. Oyununuzun hangi alanlarında biraz çalışmanız gerektiğini öğrenmek, bir oyuncu olarak gelişmenize, becerilerinizi, takım çalışmanızı ve çok yönlü kondisyonunuzu geliştirmenize yardımcı olabilir.

Adımlar

Becerilerinizi Geliştirmek

  1. 1El üstü servis atmayı öğrenin. Birçok üst düzey oyuncu sıçrayarak servisi mükemmelleştirmiş olsa da, basit bir el üstü servis de aynı derecede etkili olabilir. Servis çizgisinin arkasında durun, topu başınızın üzerinde rahat bir yüksekliğe fırlatın ve düz bir avuç içi ile filenin üzerinden olabildiğince sert bir şekilde vurun. Top filenin diğer tarafında saha içinde kalmalıdır. El altından ve yandan atılan servisler topu oyuna soksa da, el üstünden atılan servisler kadar zor değildir ve öğrenilmeleri istenmez.
    • Ayaklarınızı omuz genişliğinde açtığınızdan ve vuruş yaptığınız elin karşısındaki ayağınız hafifçe önde olacak şekilde durduğunuzdan emin olun.
    • Servis atışınızı çalışın. Her servis türü için topu vuruş yapan elinize atın ve topun alt kısmına nişan alın. Daha isabetli bir servis için topa avuç içinizle değil, elinizin at nalı kısmıyla vurmayı deneyin. Kendinizi konumlandırdığınızdan ve doğru nişan aldığınızdan emin olun, aksi takdirde top sapıtacaktır.
    • Kuvvet ile denemeler yapın. Ne çok fazla? Ne çok az? Çok geçmeden kaslarınız neyin işe yaradığını hatırlayacak ve topu silahtan çıkan bir mermi gibi hedefleyebileceksiniz.
  1. 1Pas atmayı ve isabetli vuruş yapmayı öğrenin. Servisinizi geliştirdikten sonra öğrenmeniz gereken ilk şeylerden biri, topu set pozisyonundaki bir oyuncuya etkili bir şekilde nasıl geçireceğiniz ve takımınıza en iyi sayı atma şansını nasıl vereceğinizdir. En iyi paslar ve pasörler topu sakinleştirebilir, spini ortadan kaldırabilir ve topu setçiye altına girmesi için zaman kazandıracak kadar havaya kaldırabilir.
    • Pas vermek için doğru formu geliştirin. Kollarınızı önünüzde düz tutun ve topu yönlendirmek için dirseklerinizle bilekleriniz arasındaki boşluğu kullanarak bir avucunuzu diğerinin içine koyun. Bir elinizi kavuşturun ve diğer elinizi kavuşturduğunuz avucunuzun üzerine yerleştirin. Başparmaklarınızı dışarı ve sizden uzağa bakacak şekilde bir araya getirin, ancak başparmaklarınızı çaprazlamayın.
    • Vurduğunuzda topun ön kolunuzun iç kısmına çarpmasını istersiniz. Bu ilk başta daha hassas olacaktır, ancak topun sekmesi için düz, eşit bir yüzeye sahip olmanızı sağlar. Bir partnerinizle ileri geri paslaşma alıştırması yapın ve her paslaşmanızda topu aynı yere koymaya çalışın. Fileye bile ihtiyacınız yok.
  2. 2Etkili set kurmayı öğrenin. İyi bir set, diğer oyuncuların takım için sayı yapmasını sağlamayı amaçlar. Set, basketbol veya futboldaki asist gibi, oyunun akışına katkıda bulunmanın ve takımınıza öne geçme şansı vermenin en iyi yoludur. Kiminle oynadığınıza bağlı olarak, setlerin şöyle olması gerekir Setçi yardım çağırıyorsa yüksek sesle ve net bir şekilde, çağırmıyorsa smaçörünü çağırmalıdır.
    • Ellerinizi başınızın üzerine yerleştirin, böylece yukarı baktığınızda işaret parmaklarınız ve başparmaklarınız bir üçgen şekli oluştursun (elleriniz birbirine değmeden). Bir set denemesi yaparken topu bu üçgende ortalamaya çalışmalı ve topu yukarı itmek için sadece parmak uçlarınızı kullanmalısınız.
    • Setleriniz ve vuruşlarınız sırasında kollarınızı eğimli bir şekilde bükerken omuzlarınızı silkmeyi deneyin. Dirseklerinizden hareket ediyorsanız, maksimum güç elde edememe ihtimaliniz vardır. Sete geçtiğinizde, ellerinizi bir baklava şekline getirmeniz ve topa vururken bakmanız da yardımcı olur.
  3. 3Güçlü vuruş yapmayı öğrenin. Bazen 'öldürme' olarak da adlandırılan vuruş, ideal olarak topa üçüncü dokunuş olmalıdır. Doğru yapıldığında, takımınız için bir sayı ile bitmelidir. Her ne kadar en iyi file ile çalışılsa da, oyuncular bilek çırpma hareketini öğrenmek için etkili bir şekilde alıştırma yapabilirler.
    • Tek bir takım arkadaşıyla vuruş alıştırması yapın, bir oyuncunun pas vermesine izin verin, partner geri koysun, böylece ilk oyuncu topu kazarak kaldıran partnerine vurabilir. Bu işlemi ters rotasyonda tekrarlayın. Birkaç turdan sonra, temel becerileri geliştirecek ve önemli ölçüde ilerleme kaydedeceksiniz.
  4. 4Blok yapmayı öğrenin. Voleybol hücumdan çok daha fazlasıdır. Takım olarak bloklarınızı koordine etmeyi ve diğer takımın sayı almasını engellemeyi öğrenmek sizi diğerlerinden ayıracak ve sahadaki duruşunuzu geliştirecektir. Bu basit bir beceridir, ancak tepki vermeyi ve topun yoluna hızla sıçramayı öğrenmek pratik gerektirir.
    • En iyi blok alıştırması üç kişi ve bir fileden oluşur ve diğer oyuncuların aynı anda atış alıştırması yapmasını sağlar. Takım arkadaşlarınızdan biri set kursun, biri vuruş yapsın ve biri de blok yapsın. İki hücum oyuncusu set ve şut çalışması yaparken diğer oyuncu mümkün olduğunca yükseğe zıplayıp blok yapmaya çalışsın.
    • Eğer bir ağınız yoksa, aşağıdakiler üzerinde çalışarak bloklama pratiği yapın dikey sıçramanız. Etkili bir şekilde zıplama alıştırması yapın ve gücünüzü ve zıplamalarınızdaki yüksekliği geliştirin.

Takım Çalışmanızı Geliştirmek

  1. adım 1 farklı pozisyonlarda pratik yapın.1Farklı pozisyonlarda pratik yapın. Daha iyi bir oyuncu olmak için tüm pozisyonlarda oynamayı öğrenmeniz gerekir. Fileden arka çizgiye kadar, boyunuz ve beceri setiniz ne olursa olsun sahanın her yerinde deneyim kazanmanız gerekir. Özellikle bir pozisyonda iyi olsanız bile, her yerden oynayın. İyi bir sportmenliğe sahip olun.
  2. adım 2 hustle.2Hustle. Alabileceğinizi düşünmeseniz bile her topun peşinden gidin. Her topa son vuruşunuzmuş gibi gidin, sahada olduğunuz her an her şeyinizi verin. Siz %110'unuzla sahada olursanız, diğer herkes de baskıyı hissedecektir. Çok geçmeden, tüm takımınız tüm silindirleri ateşleyecektir.
  3. adım 3 takım arkadaşlarınızla iletişim kurun.3Takım arkadaşlarınızla iletişim kurun. Voleybol oyunu iyi bir iletişime dayanır ve sahadaki en iyi takım genellikle en çok konuşan takımdır. Takım arkadaşlarınızla aranızdaki karışıklığı önlemek için yüksek sesle 'var' ya da 'benim' deyin. Topun içeride ya da dışarıda olduğunu bağırın. Bir ipucu geldiğini görürseniz takımınıza haber verin. Sadece bir kişinin konuşmasından tüm takımınız faydalanacaktır.
  4. adım 4 koçluk yapılabilir olun.4Eğitilebilir olun. İyi voleybolcular her zaman daha iyi olmaları gerektiğini bilirler. İster bir voleybol takımında olun ister arkadaşlarınızla gayri resmi olarak oynayın, yapıcı eleştirileri ve gelişim önerilerini kabul etmeyi öğrenmek oyununuzu geliştirmenin önemli bir parçasıdır. Biri, bir antrenör veya bir takım arkadaşı bir öneride bulunursa, açıkça dinleyin ve yeni fikirleri antrenman rutininize entegre etmeye çalışın. Daha iyi olmayı bir hedef haline getirin.
  5. adım 5 zihinsel olarak inatçı bir oyuncu olun.5Zihinsel olarak inatçı bir oyuncu olun. Bir topa dışarı vurursanız veya bir pas atarsanız, pozitif kalmaya çalışın. Sadece yolunuza devam edin ve bir sonraki servise odaklanın. Voleybol zihinsel bir spordur ve moralinizi bozarsanız oyununuzu büyük ölçüde olumsuz yönde etkilersiniz. Odaklanın ve kazanmaya niyetli olun. Bölgeyi bulun ve orada kalın. Takım arkadaşlarınız sizi yoğun ve dengeli bir şekilde oynarken gördüğünde, bu herkese yansıyacak ve takımı bir grup olarak geliştirecektir.
    • Tetikte olun, 10 sayılık bir farkla kazanıyor olsanız bile, iyi bir sunucu ile oyun kolayca tersine dönebilir. Bir oyunu sonuna kadar izlemeye odaklanın ve iş bitene kadar odağınızı değiştirmeyin.
    • İyi bir sporcu olun. Kazanamasanız bile her zaman başka bir oyun oynayabileceğinizi ve bir dahaki sefere topa iki kat daha sert vurabileceğinizi bilin. Takım arkadaşlarınız, performansınız ne olursa olsun iyi tutumunuzu takdir edeceklerdir.
  6. adım 6 takım arkadaşlarınızı cesaretlendirin.6Takım arkadaşlarınızı cesaretlendirin. Çak beşlik, sesli cesaretlendirme ve olumlu hisler her zaman iyi oyunculardan gelmelidir. İster sahada ister yedek kulübesinde olun, her zaman takımınıza tezahürat yapın ve oyuna odaklanın.

Kondisyonunuzu Geliştirin

  1. 1Hızınızı geliştirin. Voleybolun kol gücü gerektiren bir spor olduğu yaygın bir yanılgıdır. Gerçekte, iyi voleybolcular doğru zamanda doğru yerde olmayı ve uygun teknikleri kullanmayı öğrenmişlerdir. Güç önemli olsa da, en iyi oyuncular her zaman en güçlü olanlar değildir, ancak sahada verimli ve akıcı bir şekilde hareket edebilirler.
    • Sahada hızlı ve etkili bir şekilde hareket etme becerinizi geliştirmek için rüzgar sprintleri ve yan yana karışık koşular yapın. Doğru zamanda doğru yerde olmayı öğrenin.
  2. 2Antrenmanınıza pliometriyi dahil edin. Pliometri, vücudunuzu direnç olarak kullanmayı içerir, yani bunu her yerde, her zaman, kendi başınıza yapabilirsiniz. Zıplama ve direnç için ağırlığınızı kullanma üzerinde çalışmak, voleybol formuna girmenize ve formda kalmanıza yardımcı olacaktır.
  3. 3Dikey sıçramanızı geliştirin. Yüksek bir dikey sıçrama, voleybol sahasında bir smaçöre veya blokçuya sayısız avantaj sağlar. İp atlayarak, squat yaparak ve tuck jump çalışarak sıkı antrenman yaparsanız dikey sıçramanız önemli ölçüde artacaktır. Önemli olan buna ayak uydurmaktır.
    • Atlama ipi ile pratik yapın. Bu, dayanıklılığı artırdığı ve zıplama kaslarınıza yardımcı olduğu için genel fitness için en harika araçlardan biridir. Bazı iyi atlama ipi rutinlerine bakın.
  4. 4Çeviklik antrenmanları ile çalışın. Voleybolda topa tepki vermek ve pas atmak için yeterince hızlı olmanız gerekir, bu da antrenmanın çok yönlü çevikliğinizi ve hızlı kasılan kas reaksiyon sürelerini geliştirmeye odaklanması gerektiği anlamına gelir.
  5. 5Alt vücudunuzu ve çekirdek kaslarınızı güçlendirin. Voleybol oyuncuları, oyuncuların yaklaşan topa hızlı ve güçlü bir şekilde tepki vermelerini sağlayan kısmi bir çömelme olan hazır pozisyonunda çok zaman geçirirler. Yeni başlayan oyuncular için bu pozisyonda uzun süre kalmak hızlı bir şekilde yorucu olabilir, bu nedenle alt vücudunuzu ve çekirdek gücünüzü geliştirmek, tüm oyun boyunca olabileceğiniz en iyi oyuncu olmanıza yardımcı olacaktır. Çekirdek gücünüzü geliştirerek dayanıklılığınızı artırın.
    • Duvara oturmayı deneyin. Eğer 'duvara oturursanız' uyluk kaslarınız güçlenecektir. Voleybolda güçlü uyluklara ihtiyacınız vardır çünkü yerde olduğunuzu ve hazır olduğunuzu göstermek için biraz çömelmeniz gerekir.
    • Deneyin devre antrenman rejimiEğer voleybol becerilerinize fayda sağlayacak çok yönlü iyi bir fitness antrenmanı arıyorsanız. Bu, aerobik egzersiz, kuvvet antrenmanı ve dayanıklılık geliştirici egzersiz becerilerini birleştirmenin iyi bir yolu olabilir ve sizi bir oyuncu olarak geliştirebilir.

Bu Uzman Serisi ile Voleybolu Bir Profesyonel Gibi Oynayın

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruTop korkumu nasıl azaltabilirim Sadece korkunun gitmesine izin vermelisin. Siz izin vermedikçe top size zarar vermeyecektir. Top doğrudan yüzünüze geliyorsa, biraz geri çekilin, ancak bir oyun yapabilecekken toptan kaçmayın - üzerine gidin.
  • SoruBu makaledeki şeyleri nasıl yapacağımı zaten biliyorsam voleybolda nasıl gelişebilirim? PRATİK YAPIN. Her şeyin nasıl mükemmel yapılacağını bilmek diye bir şey yoktur! Bir arkadaşınızla dışarı çıkın ve yeni bir şeyler çalışın! Üstten spinli zıplayarak servis atmayı deneyin ya da blok yapma ve daha yükseğe zıplama alıştırmaları yapın. Buradaki her şeyi nasıl yapacağınızı biliyorsanız, sadece tekrar tekrar pratik yapmak sizi daha iyi bir oyuncu yapacaktır. Bundan hiç şüpheniz olmasın!
  • SoruHiç servis atamıyorum. Bazı ipuçları nelerdir? Güç geliştirmek için yarı sahada servis atarak başlayın. Bunu yaptıktan ve servis atma hareketlerinde rahat olduktan sonra, birkaç adım geri gidin ve tekrar servis atın. Bunu bitiş çizgisine ulaşana kadar yapın.

Video

İpuçları

  • Takım arkadaşlarınız da topa vurduklarında her zaman onları alkışlayın, böylece tüm takımın moralini bozmamış olursunuz.
  • Vuruş, set ve karşılama becerilerinizi geliştirmek için bir duvara karşı pratik yapmayı deneyin.
  • Takım olarak çalışın, birkaç birey olarak değil. İyi bir pas olmadan, setçi nasıl set yapacak ve bir öldürme ayarlayacak?

Uyarılar

  • Becerileriniz hemen gelişmezse çok fazla stres yapmayın, bir sporda iyi olmak zaman ve çok sabır gerektirir.
  • Voleybol topuna vururken asla başparmaklarınızı çapraz yapmayın. Başparmaklarınız çaprazsa ve sert bir servise çarparsanız, başparmağınızı/parmaklarınızı burkabilir hatta kırabilirsiniz.
  • Her zaman dizlik takın ve geçmişte ayak bileği sorunları yaşadıysanız bir tür ayak bileği desteği takmak isteyebilirsiniz.