Boksör Nasıl Olunur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir boks maçında olmanın verdiği heyecan dünyadaki başka hiçbir duyguya benzemez. Bir dövüşte olmanın verdiği heyecan, taraftarların hayranlığı ve diğer dövüşçülerin takdiri, hevesli bir boksörün isteyebileceği şeylerdir. Ancak, boksör olmak aynı zamanda yapabileceğiniz en zor şeylerden biridir. Antrenman sabır, özveri, yoğunluk ve çaba gerektirir ve herkes buna yarışacak kadar uzun süre devam edemez. Neyse ki, doğru antrenman yapar, deneyimli boksörleri dinler ve iyi olmak için gereken zamanı harcarsanız, siz de ödüllü bir boksör olabilirsiniz.

Adımlar

Boksör Olmak İçin Eğitim

  1. adım 1 yerel bir boks salonunda derslere kaydolun.
    Yerel bir boks salonunda derslere kaydolun. Bölgenizdeki boks spor salonlarını internetten araştırın ve yakınınızda bir tane bulun. Düzenli olarak seyahat edebileceğiniz bir yer bulduğunuzda, hangi saatlerde ders verdiklerini ve ne kadar ücret aldıklarını öğrenmek için onları ziyaret edin veya telefonla arayın. Birçok spor salonu seans başına 10 ila 50 dolar gibi düşük bir ücret sunar, böylece aylık bir plana bağlı kalmadan önce spor salonunu deneyebilirsiniz.
    • Derslere başlamadan önce spor salonuna giderek oradaki eğitmenlerle ne kadar rahat hissettiğinizi görün. En iyi spor salonları, tüm beceri seviyelerine karşı anlayışlı ve saygılı eğitmenlere sahip olacaktır.
    • Geçmişteki öğrencilerin oradaki eğitim hakkında nasıl hissettiklerine dair daha iyi bir fikir edinmek için çevrimiçi yorumları okuyun.
  2. adım 2 dayanıklılığınızı artırmak için ip atlayın, koşun ve diğer egzersizleri yapın.
    Dayanıklılığınızı artırmak için ip atlayın, koşun ve diğer egzersizleri yapın. İyi bir boksör olmanın en önemli unsurlarından biri de etkili bir kardiyovasküler sisteme sahip olmaktır. Boks, fiziksel olarak en zorlu sporlardan biridir ve birden fazla rauntta mücadele etmek için çok fazla dayanıklılık gerektirir. Geleneksel boks egzersizleri arasında koşma, ip atlama, ağır torbaya vurma, gölge boksu, fikir tartışması veya devre egzersizleri yapma ve hafif ağırlık kaldırma yer alır. Tartışmadan veya herhangi bir teknik antrenman yapmadan önce, her gün en az 30 dakika ila bir saat kardiyo egzersizi yapmalısınız.
    • Koşarken, dayanıklılığınızı artırmanıza yardımcı olacak uzun mesafe koşularına ve bir dövüşteki kaosu ve hızlı değişimleri simüle eden sprintlere odaklanın.
    • Dengenizi, dayanıklılığınızı ve bacak gücünüzü geliştirmek için yokuş yukarı sprint, jump squat, bisiklete binme, yüzme ve ip atlama gibi egzersizler yapın.
    • Eğer formda değilseniz, dayanıklılığınıza ortalama bir insandan daha fazla konsantre olmanız gerekebilir Kötü kardiyonun boks hayallerinizin önüne geçmesine izin vermeyin. Bir spor salonuna katılmak, kararlı kalırsanız kardiyoyu önemli ölçüde geliştirmenize yardımcı olacaktır.
  3. adım 3 doğru boks tekniğini öğrenin.
    Doğru boks tekniğini öğrenin. Boksta teknik, kaba kuvvetten çok daha değerlidir. Hız artı teknik eşittir güçtür, bu nedenle vücut geliştirme veya pratik gücü olmayan büyük kaslara sahip olmak size yardımcı olmayacaktır. Boksta nasıl doğru duracağınızı ve çeşitli yumrukları nasıl atacağınızı öğrenmelisiniz.
    • Standart boks duruşu arka bacağınız hafifçe bükülmüş, ağırlığınız onun üzerinde ve ayak parmağınız açılı olmalıdır. Baskın olmayan ayağınız öne dönük olmalıdır. Her iki eliniz de çenenizi ve yüzünüzü kapatmalıdır.
    • Jab, düz, aparkat ve kroşe gibi tüm temel yumruk tekniklerinde ustalaşmanız gerekecektir.
  4. adım 4 bir antrenörle çalışın.
    Bir antrenör ile çalışın. Bir eğitmen size savunmada kalırken nasıl ileri, geri ve yan yana hareket edeceğinizi ve yumrukları nasıl engelleyeceğinizi ve kaydıracağınızı gösterebilir. Birlikte çalıştığınız eğitmenle iyi bir kimyaya sahip olmanız önemlidir. Onlarla iletişim kurduğunuzdan ve hedeflerinizin ne olduğunu söylediğinizden emin olun.
    • Antrenörünüz sizinle ped çalışması yapmalıdır, bu da vücudunuzu yavaş yavaş boksun taleplerine göre koşullandırmanıza yardımcı olacaktır.
    • Boks konusunda biraz daha deneyimliyseniz, temel form ve tekniği bildiğinizi antrenörünüze bildirin, böylece zaman kaybetmezsiniz.
    • Her zaman antrenörünüzün söylediklerini dinleyin. Eğitmenler olaylara daha objektif bir açıdan bakabilir ve becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olurlar.
  5. adım 5 hız torbası üzerinde pratik yapın.
    Hız torbası üzerinde pratik yapın. Hız torbası bir boksöre zamanlama ve isabet konusunda yardımcı olur. İlk başta tek elinizi kullanın ve hız torbasını yavaşça yumruklayın. Torbanın arka tahtadan sekerken nasıl davrandığını görün ve geri sallanırken vurmaya çalışın. Kontrol etmeyi başardığınızda, hızınızı artırın ve iki elinizi de kullanmaya başlayın.
    • Hız torbasında ustalaşmak kolay değildir ve doğru ritmi yakalayabilmeniz için muhtemelen saatlerce pratik yapmanız gerekecektir.
  6. adım 6 ağır torbada pratik yapın.
    Ağır torba üzerinde pratik yapın. Ağır torba, bir dövüşçünün tekniği ve gücü üzerinde çalışmasına yardımcı olur. Ağır torbada pratik yapmadan önce her zaman ellerinizi sarmayı ve eldiven giymeyi unutmayın. Ağır torbaya hafif yumruklar, düz yumruklar ve kroşeler atarak başlayın. Yumruklarınız hızlı ve keskin olmalıdır. Ayrıca bir yumruğun tam hareket aralığının, yüzünüzü korumak için elinizi geri getirmeyi de içerdiğini unutmayın.
    • Yaygın bir yanılgı, ağır torbanın ileri geri sallanması gerektiğidir. Bu, doğru tekniği kullanmayan 'itme' yumruklarını gösterir.
    • Ağır bir torba geri vuramasa da, kendinizi incitmemek için onu kullanırken iyi bir form tutmanız çok önemlidir.
  7. adım 7 zorlaştığında bile adanmışlığınızı koruyun.
    İşler zorlaştığında bile adanmışlığınızı koruyun. Boks, antrenman yapmak için en yorucu sporlardan biridir ve kendinizi adamanızı ve sınırlarınızı zorlamanızı gerektirir. Boksta rakiplerinizi ringde yenmek için inanılmaz miktarda dayanıklılık, sertlik, güç ve hız oluşturmanız gerekir.
    • Eğer yarışmacı bir boksörseniz, dövüş formunuzu korumak için haftada beş gün üç ila beş saat antrenman yapmalısınız.
    • Eğer pes edecek gibi hissederseniz, devam etmek için kendinizi zorlayın. Kendinizi başaramayacağınızı düşündüğünüz şeylerin ötesine itene kadar gelişme göremezsiniz.
    • Boksunuzu gerçekten bir sonraki seviyeye taşımak istiyorsanız, tüm dövüşlerinizle ilgili notlar alın veya film izleyin ve antrenmanınızı ayarlamanıza yardımcı olması için galibiyet ve mağlubiyetlerinizle ilgili bilgileri kullanın.
  8. adım 8 spar
    Hazır olduğunuzda sınıf arkadaşlarınızla idman yapın. Temel bilgileri öğrendikten, kardiyo ve dayanıklılığınız yeterince iyi olduktan sonra, spor salonunuzda antrenman yapan diğer kişilerle sparring yapmaya başlamalısınız. Hazır olup olmadığınızı anlamak için antrenörünüzle konuşun, ardından benzer beceri seviyesine sahip bir antrenman partneri seçin. Antrenman yapmak size ringde yumruk atmanın ve yumruk almanın nasıl bir his olduğunu gösterecektir.
    • Antrenmanlara çok erken başlamayın. Antrenörünüzle birlikte çalışarak kontrol ve denge gibi temel becerilerinizi geliştirin ve rakibinizle karşı karşıya geldiğinizde irkilme ya da gözlerinizi kapatma içgüdünüzün üstesinden gelin.
    • Antrenman partnerinizi incitmeye çalışmayın. Amaç kazanmak değil, her ikinizin de becerilerini geliştirmek ve ringde pratik deneyim kazanmaktır.
    • Daha deneyimli bir dövüşçüyle idman yapmanız gerekiyorsa, muhtemelen size yumuşak davranacaklardır. Daha az tecrübeli biriyle antrenman yapıyorsanız siz de aynısını yapmalısınız.

Ringde Dövüşmek

  1. adım 1 don't exert all your energy in the first couple rounds.
    İlk birkaç rauntta tüm enerjinizi harcamayın. Bir boks maçı sırasında dayanıklılığınızı korumak, sizi daha gergin hale getirebilecek ve nefesinizi kesebilecek psikolojik faktörler nedeniyle diğer sporlardan daha zor olabilir. Dövüşte temponuzu ayarlayın ve kazanmanıza yardımcı olmayacağını biliyorsanız gereksiz hareketler veya yumruklar atmayın.
    • İlk raunt bir hissetme raundu olmalıdır. Savunmayı kullanın ve rakibinizin tekniğini değerlendirin.
  2. adım 2 i̇lk birkaç rauntta boşlukları arayın.
    İlk birkaç raunt boyunca açık arayın. Rakibinizin savunmasındaki zayıflıkları bulun ve maç ilerledikçe çılgınca yumruk atıp yorulmak yerine bu zayıflıklardan yararlanın. Bir dövüşçü olarak sahip oldukları kötü alışkanlıkları veya eğilimleri not edin. Örneğin, düz bir yumruk attıklarında her zaman bir ellerini indiriyorlarsa, bu bir kroşe ile karşılık vermek için bir fırsattır.
    • Ellerini indirdiklerinde ellerini indiriyorlarsa, bu, içeri girip sağlam yüz yumrukları atmak için iyi bir fırsattır.
    • Vücutlarını korumazlarsa, dövüşün başlarında vücut vuruşları yapın, böylece maç ilerledikçe onları yorarsınız.
  3. adım 3 rakibinizi yorun.
    Rakibinizi yorun. Düzgün savunma yapabiliyorsanız ve rakibiniz çılgınca yumruklar atıyorsa, onu yorabilir ve sonraki rauntlarda dayanıklılık eksikliğinden yararlanabilirsiniz. Rakibiniz güçlü bir yumrukçuysa ve iyi bir vuruş yapmak istiyorsa, hareketli kaldığınızdan ve ellerinizi her zaman yukarıda tuttuğunuzdan emin olun.
    • Patlayıcı yumrukçular, her vuruşta harcadıkları enerji nedeniyle daha çabuk yorulurlar.
  4. adım 4 don't stay on the ropes undefended.
    Savunmasız bir şekilde iplerde kalmayın. İplerde hareketsiz ve savunmasız kalmayın, aksi takdirde hakem dövüşü erken durdurabilir. Blok yapıyor olsanız bile, dövüşün devam edip etmeyeceğine dair son kararı hakem verir. Ayrıca, iplerin üzerinde olmak hareket kabiliyetinizi sınırlar ve geri çekilmeniz gerektiğinde seçeneklerinizi azaltır.
  5. adım 5 ellerinizi yukarıda tutun.
    Ellerinizi yukarıda tutun. İlerleyen rauntlarda yorulabilirsiniz ve elleriniz büyük olasılıkla düşmeye başlayacak, yüzünüzü ve başınızı açıkta bırakacaktır. Bu, rakibin savunmanızdaki bir boşluktan yararlanıp sizi nakavt etmesi için mükemmel bir fırsattır. Vücut vuruşlarını savunmadığınız sürece ellerinizi daima yukarıda tutun.
    • Çok güçlü bir boksör, elleriniz yukarıda olsa bile bloğunuza yumruk atabilir ve hasar verebilir. Bu durumda, onun vuruşlarından uzak durmak için yanal hareket kullanın.
    • Vuruşları savunmak ve rakibinizi yormak için kafa hareketi ve bloklama kombinasyonunu kullanın.
  6. 6. adım köşenizi dinleyin.
    Köşenizi dinleyin. Köşeniz dövüşü farklı bir açıdan görebilir ve size nerede gelişmeniz gerektiğini ve dövüşü nasıl ve neden kazandığınızı veya kaybettiğinizi söyleyebilir. Rauntlar arasında onları dinlediğinizden emin olun ve dövüş ilerledikçe ayarlamalar yapmaya çalışın.
    • Bir dövüş sırasında tünel görüşü geliştirmek ve herhangi bir gürültüyü veya tavsiyeyi engellemek kolaydır, ancak bu sadece size karşı çalışacaktır.
  7. adım 7 stilinizi belirleyin.
    Stilinizi belirleyin. Temelleri öğrendikten ve yarışarak zaman geçirdikten sonra, büyük olasılıkla kendinize ait bir stiliniz olacaktır. Temel yapı taşlarının her zaman orada olması gerekirken, insanlar farklı konularda uzmandır. En iyi özellikleriniz neyse onlardan yararlanın ve bunları boks stratejinizde kullanın.
    • Güçlü bir yumrukçuysanız, bloklama tekniğiniz üzerinde çalışın ve vücut vuruşları yaparak rakibinizin savunmasını açın.
    • Gerçekten iyi bir dayanıklılığa sahipseniz, rakibinizi yıpratmayı ve dövüşü sonraki rauntlara taşımayı deneyin.
    • Hızlıysanız, karşı yumruklar, hareket ve rakibinizin yumruklarını kaydırma üzerinde çalışın.

Kendinizi Güvende Tutmak

  1. adım 1 boksa başlamadan önce bir doktora gidin.
    Boksa başlamadan önce bir doktora gidin. Bazı tıbbi durumlar boks yapmanızı engelleyebilir. Antrenmana başlamadan önce bir doktora danıştığınızdan emin olun. Nöbet geçirmeye yatkınsanız veya nörolojik bir sorununuz varsa, boks yapmamalısınız. Ne önerdiklerini öğrenmek için doktorunuzla konuşun.
    • Bazı durumlar için antrenman yapabilirsiniz, ancak dövüşmemeniz tavsiye edilir.
    • Kalp hastalığı, astım, diyabet, kanser veya akciğer hastalığınız varsa, yeni bir egzersiz rutinine başlamadan önce bir doktora danışın.
  2. adım 2 don't fight without proper training.
    Doğru eğitim almadan dövüşmeyin. Doğru eğitim olmadan dövüşmeyi öğrenmek zararlı olabilir. Antrenman sırasında kötü teknikler kullanıyor ve ileride unutulması zor olabilecek kötü alışkanlıkları pekiştiriyor olabilirsiniz. Ayrıca güvenli olmayan bir ortamda pratik yapıyor olabilir ve kendinize veya antrenman partnerinize zarar verebilirsiniz. Başlarken, deneyim sahibi eğitmenlerin bulunduğu sertifikalı bir spor salonuna gidin.
  3. adım 3 yumruk atarken ellerinizi sarılı tutun.
    Yumruk atarken ellerinizi sarılı tutun. Elleriniz boks için en değerli araçtır ve rekabet edebilmeniz için korunmalıdır. Birçok amatör önce ellerini sarmadan boks eldivenlerini giyer. Bu, elinizde, parmak eklemlerinizde veya bileklerinizde boks kariyerinizi sona erdirebilecek ciddi yaralanmalara neden olabilir. Ellerinizi sarmak yaralanmaları önleyecek ve yumruk attıktan sonra şişme ve ağrıyı azaltacaktır.
  4. adım 4 antrenman yaparken her zaman koruyucu giysiler giyin.
    Antrenman yaparken daima koruyucu giysiler giyin. Her zaman önlem alın yoksa birileri ciddi şekilde yaralanabilir. Antrenman sırasında kendinizi korumak için bir ağızlık, başlık ve bardak takın.
    • Ağız koruyucusu olmadan antrenman yapmak dudağınızın kesilmesine, dilinizin kesilmesine veya dişinizin kırılmasına neden olabilir.
    • Koruyucu ekipman giyilmezse hafif yumruklar bile ciddi yaralanmalara neden olabilir.
  5. adım 5 asla kavga başlatmayın.
    Asla kavga başlatmayın. Bir boksör olarak deneyiminiz, spor salonu dışında sakin ve soğukkanlı olma sorumluluğunu da beraberinde getirir. Becerilerinizi sokağa taşımak ve kavgaları kışkırtmak kendinizin veya bir başkasının ciddi şekilde yaralanmasına neden olabilir, hatta ölümcül olabilir. Eğitim alan kişi siz olduğunuz için, ciddi cezalar veya hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Her ne pahasına olursa olsun kavgadan kaçının ve sorunlarınızı kelimelerle çözmeye çalışın.
    • Zor durumlarda kendinizi savunmak için becerilerinizi kullanın.
    • Bir kavgadan kaçınmak için şöyle bir şey söyleyebilirsiniz: 'Ben eğitimli bir dövüşçüyüm ve sizinle dövüşmek istemiyorum. Lütfen beni yalnız bırakın.'
  6. adım 6 eğitmeninize saygı gösterin ve onu dinleyin.
    Eğitmeninize saygı gösterin ve onu dinleyin. Eğitmeniniz sizi nasıl güvenli ve düzgün bir şekilde eğiteceğini bilecektir. Yarışma deneyiminiz olsa bile, eğitmeninize karşı her zaman saygılı olun. Geliştirebileceğiniz bir şey görebilirler. Nihayetinde onlar uzmandır ve siz öğrencisiniz, bu nedenle gelişmek için onların talimatlarına uymalısınız.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Hangi egzersizler boks için dayanıklılığımı artırmama yardımcı olur?
    Kesinlikle uzun mesafe koşuları ve sprintlerin bir karışımını öneririm. Bisiklete binmek ve yüzmek de gerçekten iyidir çünkü dizlerinizi, kalçalarınızı ve ayaklarınızı daha az aşındırırlar. Antrenörünüzle birlikte ağ çalışması ve ped çalışması yapmak da vücudunuzu kondisyonlamak için iyi bir yoldur.
  • Soru
    Daha 16 yaşındayken nasıl boksör olabilirim ya da olmak için antrenman yapabilirim?
    Bölgenizdeki boks salonlarını bulmak için ailenizden yardım isteyin. Eğer araba kullanmaya ya da ücretini ödemeye istekli değillerse, ek bir iş bulmaya çalışın ve dersler için para biriktirin. Bazı boks salonları 18 yaşından küçüklerin ücretsiz antrenman yapmasına izin verir, bu nedenle bir eğitmenle konuşun ve bir anlaşmaya varıp varamayacağınızı görün. Oraya gitmek için bisiklete binebilir veya koşabilirsiniz, çünkü bu aynı zamanda iyi bir kardiyo ısınması olacaktır.
  • Soru
    Ulusal yarışmalarda nasıl dövüşebilirim?
    Amatörler için birinci ligde dövüşmek istiyorsanız, kanıtlanmış bir zafer geçmişine sahip olmanız gerekir. Amatör müsabakalarda dövüşmeye başlayın ve şampiyonluklar kazanmaya çalışın. Oradan Altın Eldiven turnuvalarında yarışabilirsiniz.

İpuçları

  • Boks eldivenleri, eldivenin içindeki dolgu miktarına göre boyutlandırılır. Torbalarda, minderlerde ve antrenmanlarda kullanabileceğiniz çok yönlü bir seçenek için 16 onsluk bir eldiveni tercih edin.