Beyzbolda Yakalayıcı Nasıl Olunur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Yakalayıcı belki de bir beyzbol takımındaki en önemli savunma oyuncusudur. Yakalayıcı sadece kaleyi korumakla kalmaz, aynı zamanda takımın savunmasını koordine etmek için atıcı ve diğer oyuncularla birlikte çalışır. Sonuçta, başarılı bir yakalayıcı olmanın birçok zorluğu vardır. Neyse ki, yakalamanın, kendinizi konumlandırmanın ve bir takım oyuncusu olmanın temellerini mükemmelleştirerek, beyzbolda bir yakalayıcı olarak işinizi bileceksiniz.

Adımlar

Kendinizi Konumlandırın

  1. adım 1 çömelin ve kollarınızı konumlandırın.1Çömelin ve kollarınızı konumlandırın. Normal pozisyonunuz evin arkasında çömelmektir. Bunu yaparken sol ayağınız sağ ayağınızın biraz önünde olmalıdır (bir veya iki inç). Sol kolunuz (yakalama kolu) dirsekten biraz bükülmüş olmalıdır. Dirseğinizi sol dizinizin iç tarafında tutmaktan kaçının.
    • Plakanın üzerine çıkın, ancak onu engellemeyin. Plakaya doğru açık bir yol bırakmalısınız. Plakayı bloke edebileceğiniz tek zaman top elinizde olduğu zamandır.
  2. adım 2 eldiveninizi sabit tutun.2Eldiveninizi sabit tutun. Top eldiveninize çarptığı andan hakem kararını verene kadar eldiveninizi mümkün olduğunca sabit tutmanız çok önemlidir. Eldiveninizi hafifçe hareket ettirmek bile iyi bir vuruşun topa dönüşmesine neden olabilir.
  3. adım 3 gözlerinizi toptan ayırmayın.3Gözlerinizi toptan ayırmayın. Oyun sırasında her zaman gözlerinizi toptan ayırmamanız gerekir. Topu izlemeden, topu yakalamak için kendinizi uygun şekilde konumlandıramazsınız. Ayrıca, kendinizi top veya sopa tarafından vurulma tehlikesiyle karşı karşıya bırakabilirsiniz.
  4. adım 4 kolunuzu gevşetin.4Kolunuzu gevşetin. Bir topu yakalamadan önce kolunuzu gevşetmeniz gerekir. Kolunuz gevşemezse, topun etkisi size zarar verebilir. Kolunuzu gevşettikten sonra topun nereye gittiğine odaklanın.
  5. adım 5 kolunuzu ve eldiveninizi konumlandırın.5Kolunuzu ve eldiveninizi konumlandırın. Topun yaklaştığı yüksekliği belirledikten sonra, kolunuzu uygun şekilde konumlandırmalı ve eldiveninizi açmalısınız. Ek olarak:
    • Atıcının yüksek atış yaptığını biliyorsanız, kolunuzu ve eldiveninizi yüksek konumlandırın.
    • Atışı almak için tüm vücudunuzu hareket ettirmek isteyeceksiniz (sadece eldiveninizi değil). Bu daha iyi yakalamanıza yardımcı olacaktır. Bu taktik sallanma olarak bilinir.
    • Atıcı atış yaparken hareket etmeyin. Dikkatini dağıtırsınız.
    • Top kesin bir vuruşsa, kolunuzu uzattığınızdan ve düz bir dirsekle yakaladığınızdan emin olun.
  6. adım 6 ayakta durma ve atış pozisyonuna hızlıca geçin.6Hızlı bir şekilde ayakta durma ve atış pozisyonuna geçin. Koşucuları en iyi şekilde fırlatmak için çömelme pozisyonundan ayaklarınıza hızlıca geçme alıştırması yapmanız gerekir. Çömelme veya diz çökme pozisyonundan ayakta durma pozisyonuna hızlıca sıçrama alıştırması yapın. Bunu yapmak için bacaklarınızı kullanarak yukarı doğru sıçrayın.
    • Bir koşucuyu dışarı atmaya çalışırken, doğru ayak hareketlerini kullandığınızdan emin olun. Topu yakalamalı ve olduğunuz yerde sıçramalısınız. Topu yakaladıktan sonra bir adım atıp fırlatmak koşucuya fazladan bir saniye kazandırır.
  7. adım 7 topu eldiveninizden fırlatma elinize aktarın.7Topu eldiveninizden fırlatma elinize aktarın. Bir topu yakaladıktan sonra, koşucuları dışarı atabilmek için topu atış elinize aktarma becerilerinizi geliştirmeniz gerekecektir. Bunun nedeni, yakaladığınız bir topu hızlı bir şekilde birinci, ikinci veya üçüncü kaleciye (veya diğerlerine) ulaştırmanız gerekecek olmasıdır.
    • Topu eldivenden fırlatma eline aktarırken, eldiveninizi omzunuza kadar geri getirmediğinizden emin olun. Topu yakalamalı, çeyrek dönüş yapmalı ve topu dışarı çıkarmalısınız. Eldiveni sonuna kadar geri getirirseniz transfer çok daha zor olur ve sık sık çift kavrama yapmak zorunda kalırsınız.

Topu Yakalamak

  1. adım 1 topu çerçeveleyin.1Topu çerçeveleyin. Topu çerçevelemek, hakemin topu belirli bir açıdan görebilmesini sağlama taktiğidir. Çerçeveleme genellikle topun vuruş olup olmadığının belirsiz olduğu durumlarda kullanılır. Bir atışı çerçevelemenin birkaç anahtarı vardır:
    • Hakeme topun vuruş gibi görünmesini sağlayacak açıdan bir görüntü verin. Bunu vücudunuzu ve ellerinizi hafifçe hareket ettirerek yapın. Örneğin, atış top ya da strike olabilirse, topun dış tarafını yakalamaya çalışın ve kolunuzu dışarı doğru hareket ettirirken bileğinizi hafifçe bükün.
    • Topu yakaladıktan sonra kolunuzu ve eldiveninizi birkaç santim ileri götürün.
  2. adım 2 kirli topları engelleyin.2. Toprak topları engelleyin. Bir topun toprağa çarpıp sekeceğini düşünüyorsanız, topu almak için hızlıca pozisyon almanız gerekir. Kendinizi hafifçe topa doğru hareket ettirmeye çalışın. Ayrıca, bacaklarınızı topa doğru hızla sıçrayabilecek şekilde konumlandırın.
    • Topa doğru daha iyi eğilebilmek için dizlerinizin üzerine çökmeniz gerekebilir.
    • Topun yörüngesine bağlı olarak, boynunuzu korumak için çenenizi aşağı eğmeniz gerekebilir.
    • Çok fazla hareket etmeyin. Top ya da sopa size çarpabilir.
  3. adım 3 size kısa düşen topları toplayın.3Size kısa düşen topları toplayın. Toprak topları yakalamakta olduğu gibi, size biraz kısa düşen bir topu almak çok önemlidir. Topu ne kadar çabuk alırsanız, rakiplerinizin ilerlemesini o kadar çabuk durdurabilirsiniz. Topu yakalamak için topa doğru hareket edin ve eldiveninizle topu aşağı doğru çekin ve topu eldiveninize yönlendirmek için atış elinizi kullanın.
  4. adım 4 pop-up'ları ve faulleri yakalamak için kaskınızı çıkarın.4Pop up'ları ve faulleri yakalamak için kaskınızı çıkarın. Pop-up'ları ve faulleri yakalamak söz konusu olduğunda, kaskınızı hızlıca çıkarmanız, ayağa kalkmanız ve topu yakalamanız gerekir. Bu size hareket kabiliyeti ve topu görebilme yeteneği kazandıracağı için önemlidir.
  5. adım 5 i̇şaretleri kullanın.5İşaretleri kullanın. Bir yakalayıcı olarak, takımınızın geri kalanına olası savunma oyunları hakkında el işaretleri vermeniz gerekir. Karşı takımın ne yapacağınızı bilmesini istemediğiniz için işaretler değişebilir. Bazı işaretler şunlardır:
    • Hızlı top için bir parmak, falsolu top için iki parmak, slider için üç parmak ve changeup için dört parmak veya kıpırdayan parmaklar.

Takım Oyuncusu Olmak

  1. adım 1 atıcı ile işbirliği yapın.1Atıcı ile işbirliği yapın. Siz ve atıcı temelde daha büyük bir ekip içinde bir takımsınız. Düzgün bir şekilde işbirliği yapmak için atıcı ile gerçek bir iletişim kurmanız gerekir. El işaretlerinizi bildiklerinden emin olun. Ayrıca, atıcınızın en iyi hangi tür topları atabileceğini bilin.
  2. adım 2 liderlik becerilerinizi geliştirin.2Liderlik becerilerinizi geliştirin. Yakalayıcı birçok yönden takımın savunma koordinatörüdür. Bir tutucu olarak, takım arkadaşlarınızla etkili bir şekilde iletişim kurabilmeniz ve oyun sırasında onlara sinyaller gönderebilmeniz gerekir. Ayrıca destekleyici olmanız ve daha zayıf oyunculara akıl hocalığı yapmanız gerekir.
    • Maçtan önce takım arkadaşlarınızla konuşun.
    • Savunmadaki başarı ya da başarısızlığı tek bir kişiye mal etmekten kaçının. Herkesi bir takım olarak birlikte çalışmaya teşvik edin.
  3. adım 3 takım arkadaşlarınız hakkında kendinizi eğitin' strengths and weaknesses.3Ekip arkadaşlarınızın güçlü ve zayıf yönleri hakkında kendinizi eğitin. Başarılı bir lider ve yakalayıcı olmak için takım arkadaşlarınızı gözlemlemeniz ve onların güçlü ve zayıf yönlerini öğrenmek için onlarla konuşmanız gerekir. Bunları bilmeden düzgün bir savunma yapamazsınız.
    • Dikkatinizi atıcılara ve kalecilere odaklayın.
  4. adım 4 savunmayı planlayın.4Savunmayı planlayın. Yakalayıcı olarak takımınızın savunmasını planlamada büyük bir sorumluluğunuz olacak. Hangi oyuncuların sahada olacağı konusunda söz sahibi olacak, kalecilerinize topları nereye ve kime atmaları gerektiği konusunda fikir verebilecek ve daha fazlasını yapabileceksiniz. Sonuç olarak, genel savunmanız üzerinde düşünmek için zaman ayırın.

Uzman Soru-Cevap

  • SoruBir yakalayıcı olarak kol gücümü nasıl daha iyi geliştirebilirim? Üst kol gücünüzü geliştirmek için gün aşırı şınav çekin. Ayrıca omuz yükseltme veya yan omuz yükseltme gibi bazı temel dambıl egzersizleri de yapabilirsiniz. Fırlatma kolunuzu geliştirmek için hortum veya Jaeger bantları da kullanabilirsiniz. En önemli şey düzenli olarak atış yapmaktır. Dışarı çıkın ve topu fırlatın, uzun yakalamaca oynayın ve sadece topu fırlatma alışkanlığı edinin.
  • SoruTopu tamamen ıskalarsanız ne olur, bir prosedür var mı? Kaçırılan top canlı bir toptur. Hala oyundadır, bu nedenle o anda herhangi bir kale koşucusu varsa, topu hemen geri almanız gerekir, çünkü koşucular istedikleri zaman bir sonraki kaleye koşmakta serbesttir. (Eğer bir koşucu ilerlerse, kaçırılan top 'pas' olarak adlandırılır -- ya da yakalanabilir olarak değerlendirilmezse 'wild pitch' olarak adlandırılır). Kaçırılan top kale arkasına takılırsa veya oyun alanını terk ederse, top ölüdür ve tüm oyun durur. Eğer topun kaçtığı anda kalede koşan oyuncu yoksa, topu geri almak için acele etmeyebilirsiniz.
  • SoruVahşi atışları nasıl yakalayabilirim? Bu bir yakalayıcının yapması gereken en zor şeylerden biridir. Eğer atış topraktaysa, yakalayıcı eldiveniyle ya da koruyucu ekipmanıyla topu engellemelidir. Eğer atış çok yükseğe veya kaleden uzağa atılırsa, yakalayıcı eldiveni ile topu durdurmak için hızlı tepki vermelidir.

Video

İpuçları

  • Atıcınızın tüm vurucuların zayıflıklarının çoğunu bilmesini sağlayın.
  • Sayıyı, bir kale koşucusunun ne kadar önde olduğunu takip edin ve vahşi bir atışa veya çalınan bir üs girişimine hazır olun.
  • Vurucunun atışlarını nerede sevdiğini hatırlayın. Örneğin, vurucu sürekli olarak yüksek atışları savuruyor ve kaçırıyorsa, vuruş yapmak için atışı yüksek yapın. Eğer vurucu falsolu bir topa vuramıyorsa, falsolu bir top çağırın. İyi bir yakalayıcı, vurucuyu neyin oyun dışı bıraktığını hatırlar.

Uyarılar

  • Vurucuya çok yaklaşmayın. Sopayla vurulmak acı vericidir ve ciddi yaralanmalara neden olabilir. Ayrıca tutucunun müdahalesine ve vurucu için serbest vuruşa neden olur. Yeterince geride olup olmadığınızı belirlemek için kolunuzu tamamen uzatabilmeli ve vurucunun ayakkabısının arkasına dokunabilmelisiniz (sağ elini kullanan vurucu için sol kol, sol elini kullanan vurucu için sağ kol).