Fitness Modeli Nasıl Olunur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Fitness modeli olmak ödüllendirici ve potansiyel olarak kazançlı bir kariyer olabilir. Zaman ve enerji harcarsanız, etkileyici fiziğinizle başkalarına ilham verme hedefinize ulaşabilirsiniz. Formda kalmak için çok çaba sarf etmeniz gerekecek, bu nedenle bir egzersiz rutinine ve diyete bağlı kalın. Kişisel markanızı, sizi neyin öne çıkardığını bulun ve bir sosyal medya varlığı oluşturup geliştirerek bunu sergileyin. Ajanslara ve dergilere fotoğraf göndererek sektöre giriş yapın veya fitness ve figür yarışmalarında rakiplerinizi geride bırakın.

Adımlar

Formda Kalmak

  1. adım 1 deneyimlerinize dayalı bir egzersiz planı geliştirin.
    Deneyiminize göre bir egzersiz planı geliştirin. Yeni başlayan biriyseniz, haftada üç gün çalışarak başlayın ve birkaç hafta içinde dördüncü bir gün ekleyin. En yoğun antrenmanlarınızı hafta içine yayın, böylece bolca toparlanma süreniz olur. Daha deneyimliyseniz, daha zorlu, beş veya altı günlük bir programa bağlı kalabilirsiniz.
    • Yeni bir egzersiz rutinine başlamadan önce, özellikle de ergenlik çağındaysanız (büyüyen kaslar ve kemiklerle) veya herhangi bir kronik tıbbi durumunuz varsa, doktorunuza danışmanız en iyisidir.
    • Kişisel bir eğitmen, hedeflerinize ve deneyim seviyenize göre bir egzersiz programı oluşturmanıza yardımcı olabilir.
  2. adım 2 ne yediğinizi takip edin.
    Ne yediğinizi takip edin Öğünlerinizi planlayın, diyetinizi yıl boyunca kontrol edin ve günlük kaç kalori tükettiğinizi takip edin. İhtiyaçlarınız yaşınıza, cinsiyetinize ve fitness hedeflerinize bağlı olacaktır.
    • Kilonuz, vücut yağ oranınız ve güç kazanımlarınız gibi faktörleri izleyin ve diyetinizi buna göre ayarlayın. Örneğin, vücut yağ oranınızı azaltmak istiyorsanız, zeytinyağı ve omega-3 yağları (somon ve pisi balığı harika kaynaklardır) gibi sağlıklı yağlara bağlı kalın ve programınıza bir kardiyo günü ekleyin.
  3. adım 3 don't cut nutrients when you cut calories.
    Kalorileri azaltırken besinleri azaltmayın. Kalori, protein ve karbonhidrat gibi sayıları sayarken besinleri unutmayın. Kasları görünür kılan yağ yakımını sürdürmek için kalorileri kademeli olarak azaltmak gereklidir, ancak genel sağlığınızı gözden kaçırmayın. Bir tür gıdadan belirli bir miktarda almanıza izin veriliyorsa, bu gereksinimi zengin bir besin kaynağı ile karşılayın.
    • Örneğin, günde 200 gram karbonhidrat almanıza izin veriliyorsa, bu miktarı hiçbir besin içermeyen tatlılarla çarçur etmeyin. Bunun yerine patates veya çilek gibi besleyici karbonhidratları tercih edin.
    • Multivitaminlere güvenmeyin ve öğün atlamayı alışkanlık haline getirmeyin.
  4. adım 4 profesyonel bir antrenör edinin.
    Profesyonel bir antrenör edinin. Deneyimli bir antrenörden bir şeyler öğrenmeden başarabileceğiniz çok şey vardır. Yeni başladığınızda, spor salonunuzdaki bir eğitmenle çalışın. Profesyonel modelliğe adım attığınızda, odaklandığınız alanda deneyimli bir eğitmen edinin.
    • Örneğin, yarışmalar ve baskı farklı fizikler gerektirir. Düzenli olarak yarışıyorsanız, yarışmaya hazır bir şekle ulaşmanıza ve bunu sürdürmenize yardımcı olabilecek bir eğitmen istersiniz.
    • Kendi başınıza iyi bir fiziğe ulaşmış olsanız bile, bir eğitmen hedeflerinizi daha da yükseğe koymanıza yardımcı olabilir.

Kendinizi Pazarlama

  1. adım 1 markanızı belirleyin.
    Markanızı belirleyin. Sizi motive eden, kalabalığın arasından sıyrılmanızı sağlayan ve sizi bir fitness modeli olarak tanımlayan şeyin ne olduğuna karar verin. Örneğin, belki de birkaç çocuk sahibi olduktan sonra fiziğinizi geliştirdiniz veya fitness yoluyla bir mücadelenin üstesinden geldiniz.
    • Günlük işiniz de markanızı tanımlamanıza yardımcı olabilir. Fitness dergileri genellikle standart moda modelleri yerine yoga eğitmenlerini veya kişisel antrenörleri kullanır. Bir eğitmen veya antrenörün kamera için iyi görünürken bir tekniği tam olarak uygulaması daha olasıdır.
    • Markanızı belirledikten sonra, ne tür bir fiziğe ihtiyacınız olduğunu bileceksiniz. Örneğin, yarışmalara odaklanmak için, ana akım dergi çalışmalarından daha yapılı ve belirgin bir fiziğe ihtiyacınız olacaktır.
  2. adım 2 nasıl poz vereceğinizi öğrenin.
    Nasıl poz vereceğinizi öğrenin. Nasıl düzgün poz vereceğinizi bilmek görünüşünüz kadar önemlidir, bu nedenle bir modellik koçu tutmak veya modellik dersi almak iyi bir fikirdir. Ayrıca modellerin nasıl poz verdiğini öğrenmek için internete bakabilir ve fitness dergilerini tarayabilirsiniz.
    • Örneğin, Ulusal Spor Birliği tarafından istenen pozların videolarını izleyebilirsiniz. Ayrıca internette resim arayabilir veya YouTube'da videolara bakabilirsiniz.
    • Vücudunuz için en iyi olanı bulmak için aynanın önünde farklı pozlar uygulayın.
  3. adım 3 sosyal medyada aktif olun.
    Sosyal medyada aktif olun. Instagram, Facebook ve Snapchat profilleri oluşturun ve bunları günlük olarak güncelleyin. Fitness yolculuğunuzu takip ederek, egzersiz ve yemek hazırlama ipuçları vererek ve sizi motive eden şeylerle ilgili hikayeler paylaşarak takipçilerinizin ilgisini çekin. Profesyonel bir ağ oluşturmak ve umarım bir gözlemci veya sponsor tarafından keşfedilmek için modellerden fotoğrafçılara kadar sektördeki insanları takip edin.
  4. adım 4 bir portföy oluşturun.
    Bir portföy oluşturun. Yeni başladığınızda, bir portföy oluşturmak, bir arkadaşınızın iyi bir doğal ışıkta fotoğraflarınızı çekmesi kadar basit olabilir. Yeni başlayanların portföyü 6 ila 12 fotoğraf içermeli ve mümkün olduğunca profesyonel kaliteye yakın fotoğraflar çekmeye çalışmalıdır. Konser rezervasyonu yapmaya başladığınızda, portföyünüze yayınlanmış çekimleri de ekleyin.
    • Profesyonel portföyünüzü oluşturmaya, bir ajansla anlaşıp konserler ayarlayana kadar başlamanız gerekmez. Ancak, ajanslara ve dergilere göndermek için güncel fotoğraflarınıza ihtiyacınız olacaktır.
    • Fitness modellerinin vücut fotoğraflarını eklemeleri gerekecektir. Kadınlar spor sütyeni ve şort giymeli, erkekler ise sadece şort giymelidir.

Sektöre Giriş

  1. 1. adım fotoğraflarınızı modellik ajanslarına gönderin.
    Fotoğraflarınızı mankenlik ajanslarına gönderin. Profesyonel temsil bulmak için fotoğraflarınızı modellik ajanslarına gönderin. Temsilciniz profesyonel bir portföy geliştirmenize yardımcı olacak, iş fırsatları hakkında sizi uyaracak ve doğru işlerle eşleşmenize yardımcı olacaktır. Wilhelmina gibi büyük bir ajansla hemen sözleşme yapamayabilirsiniz, bu nedenle geniş bir ağ oluşturun ve daha küçük ajanslara fotoğraf gönderin.
    • Fitness modellerini temsil eden ajansları internetten araştırın. Hangi ajansların tanınmış ve yeni modelleri temsil ettiğini anlamak için çeşitli kariyer seviyelerindeki fitness modellerinin sosyal medya profillerine göz atın.
    • Birçok ajans periyodik olarak açık çağrılar düzenler, bu nedenle bölgenizdeki açık çağrı fırsatları için düzenli olarak çevrimiçi arama yapın.
  2. adım 2 fitness veya figür yarışmalarına katılın.
    Fitness veya figür yarışmalarına katılın. Vücut geliştirme ve bikini yarışmaları tanınırlık kazanmanın popüler bir yoludur. Ağ kurmak için harikadırlar ve gözlemcilerle ve ürün sponsorlarıyla tanışma fırsatları sunabilirler. Bölgenizdeki yarışmaları internetten araştırın ve yarışmaya hazır hale gelmek için kendinize birkaç ay verin.
    • Yarışmaya hazır bir fiziğin, özellikle kadın modeller için, ana akım bir derginin pazarlanabilir olarak tanımladığı şey olmayabileceğini unutmayın.
  3. 3. adım herhangi bir sözleşme veya bülten imzalamadan önce araştırma yapın.
    Herhangi bir sözleşme veya ibraname imzalamadan önce araştırma yapın. Herhangi bir hizmet için ödeme yapmanızı gerektiren bir acenteden uzak durun. Bir acente, genellikle kazancınızın yüzde 10 ila 20'si arasında bir komisyon alma hakkına sahiptir. Yeni başladığınızda haklarınızı savunmakta tereddüt etseniz de, işinizi güvenle yürütmeye çalışın.
    • Bir dergi veya fotoğrafçı ile bir ibraname imzalarken, 'Fotoğraflar cinsel içerikli veya pornografik web sitelerinde veya yayınlarda kullanılamaz' veya 'Tamamlanan fotoğraflar, yeteneği skandal, küçümseme, alay veya aşağılamaya maruz bırakmak için kullanılamaz' gibi kısıtlamaları müzakere edin.
    • Hukuki uzmanlığı olan birini tanıyorsanız veya bir avukatınız varsa, imzalamadan önce herhangi bir sözleşmeyi veya ibranameyi okumasını isteyin.
  4. adım 4 modellik dolandırıcılığının kırmızı bayraklarına dikkat edin.
    Modellik dolandırıcılığının kırmızı bayraklarına dikkat edin. Gayrimeşru bir ajans peşin para istemenin yanı sıra gerçekçi olmayan şöhret ve servet vaatlerinde de bulunabilir. Saygın ajanslar neredeyse hiç kimseye durup dururken yaklaşmaz, bu nedenle size gelip sizi model yapabileceklerini söyleyen herkese şüpheyle yaklaşın.
    • Güvenilirliklerini doğrulamak için bir ajansı internetten araştırın. Bazı dolandırıcılar tanınmış ajanslara benzer isimler kullanır. Örneğin, Wilhelmina önde gelen bir ajanstır, ancak Wilhelmina'dan bir temsilci sizinle iletişime geçerse uzak durun.

Uzman Soru ve Cevapları

  • Soru
    Mankenlik ajansları ne arıyor?
    Modellik ajansları profesyonel ve esnek insanlar ister. İyi yönlendirilebileceğinizi bilmek isterler.
  • Soru
    Kaç yaşında fitness modeli olunabilir?
    Belirli bir yaş şartı yoktur ve 16 yaşından 70 yaşına kadar profesyonel fitness modelleri vardır.
  • Soru
    Fitness modelliğinde de boy önemli midir?
    Boy moda modelliğinde olduğu kadar önemli değildir, ancak yine de dikkate alınması gereken bir husustur. Pek çok istisna olsa da, yine de genel kurallar vardır: çoğu kadın fitness modelinin boyu 5'6' ile 5'10' arasındadır ve çoğu erkeğin boyu 5'10' ile 6'2' arasındadır.

Video

İpuçları

  • Modellik ajansları profesyonel olan ve gerçekten iyi yönlendirme alabilen kişileri ararlar.
  • Bir işi kabul ederken beklentileriniz ve sınırlarınız konusunda her zaman net olun, böylece daha sonra kafa karışıklığı yaşanmaz.
  • Hedeflerinizi genetiğinize göre belirleyin. Örneğin, daha iri bir yapınız varsa, bikini modelliği yerine vücut geliştirmeye daha uygun olabilirsiniz.

Uyarılar

  • Tanımadığınız fotoğrafçılarla buluşma konusunda dikkatli olun. Bir fotoğrafçıyla evinde buluşmak için asla yalnız gitmeyin.
  • Profesyonel bir modellik ajansının size fotoğraflar veya başka bir hizmet için ödeme yaptırmayacağını her zaman unutmayın.