İyi Bir Sporcu Nasıl Olunur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

İyi bir sporcu olmak, bir spor dalında harika olmaktan çok daha fazlasıdır. Zihninizi ve tutumunuzu sporunuzda olabileceğinizin en iyisi olmaya hazırladığınız için zihinsel bir bakış açısı da vardır. İyi bir zihniyeti iyi antrenman alışkanlıkları ve sağlıklı bir yaşam tarzıyla birleştirmek, fiziksel becerilerinizi geliştirmeye devam etmenize ve en iyisi olmanıza yardımcı olabilir.

Adımlar

Harika Olmak İçin Pratik Yapmak

  1. adım 1 bir koçla çalışın.1Bir koçla çalışın. Muhtemelen vücudunuzu ve fiziksel becerilerinizi oldukça iyi tanıyorsunuz, ancak dışarıdan bir bakış açısına sahip olmak her zaman iyidir. Antrenörler ulaşılabilir hedefler belirlemenize, bu hedeflere ulaşmaya odaklanmanıza ve yetersiz kaldığınızda kendinizi geliştirmenize yardımcı olacak yollar bulmanıza yardımcı olabilir. Kondisyon, teknik ve atletizm ve beceri seviyenizin diğer yönleriyle çalışabilecek çeşitli antrenörler vardır.
    • Antrenörlerin bir diğer büyük avantajı da egzersizlerinizi ve alıştırmalarınızı planlama konusundaki çalışmalarıdır. Bir antrenörle sadece seansınıza zamanında gelmekle ilgilenmeniz gerekirken, antrenörünüz üzerinde çalışmanız için ekipman ve programı hazır bulunduracaktır.
  2. adım 2 bireysel bir program oluşturun.2Bireysel bir program oluşturun. Atletizminizi geliştirmek için belirli zayıf yönlerinizi geliştirmeye odaklanmalısınız. Takımla birlikte antrenman yapmak önemlidir, ancak becerilerinizi geliştirmek için zaman ayırdığınızdan da emin olmak isteyeceksiniz. Rutininizi değiştirmek de genel performansınızı artırmanın ve sakatlanma riskini azaltmanın iyi bir yoludur. Özel zayıflıklarınız üzerinde çalışmanın ve oyununuzun tüm yönlerini geliştirmenin yolları hakkında antrenörünüz veya eğitmeninizle konuşun.
  3. adım 3 zamanında gelin.3Vaktinde gelin. İster tek başınıza ister bir takımla antrenman yapıyor olun, antrenörünüzün veya eğitmeninizin sizinle çalışmak için ayırdığı bir zaman vardır. Başlama zamanı geldiğinde orada olduğunuzdan emin olarak zamanınızı en üst düzeye çıkarın. Bu genellikle, antrenmanınız belirli bir saatte, örneğin sabah 9:00'da başlıyorsa, o saatte giyinmiş ve gitmeye hazır olmanız gerektiği anlamına gelir, yeni gelmeniz değil.
  4. adım 4 pratik yaparken odaklanmaya devam edin.4Egzersiz yaparken odaklanmaya devam edin. Alıştırma ve egzersiz yaparken zihninizin dağılmasına izin vermek kolay olabilir. Yine de ne yaptığınıza odaklanmanız önemlidir.
  5. adım 5 egzersizden sonra soğuyun.5Egzersizden sonra serinleyin. Bir antrenmanı veya uygulama seansını bitirdikten sonra, vücudunuza fiziksel bir soğuma süresi vermek için biraz zaman ayırın. Bazı düşük yoğunluklu hareketler ve esneme hareketleri kaslarınızın yenilenmesine ve metabolik atıkların işlenmesine yardımcı olur. Ayrıca yoğun bir antrenman veya oyundan sonra zihinsel olarak rahatlamak için de iyi bir yoldur.

Zihinsel Şekle Girmek

  1. adım 1 tutkulu olduğunuz bir spor bulun.1Tutkulu olduğunuz bir spor bulun. Harika bir sporcu olmak istiyorsanız, yapabileceğiniz en iyi şey sizin için gerçekten önemli olan bir şey bulmaktır. Bu, oynamaktan ve pratik yapmaktan keyif aldığınız bir spor olabilir, örneğin futbol ya da basketbol, zor günleri atlatmanıza yardımcı olacak bir şey. Ayrıca, yaptığınız işten keyif alırsanız, daha az stresli olursunuz, bu da antrenmanlardan ve sakatlıklardan daha iyi kurtulmanıza yardımcı olur.
  2. adım 2 sporunuzu bir öncelik haline getirin.2Sporunuzu bir öncelik haline getirin. İyi bir sporcu olmak sizin için önemliyse, kendinizi geliştirmek zamanınızın çoğunu almalıdır. Profesyonel olacak kadar yetenekli veya becerikli olmayabilirsiniz, ancak düzenli olarak pratik yapmak ve oynamak için zaman ayırdığınızdan emin olarak düzenli gelişim gösterebilirsiniz.
  3. adım 3 olumlu bir tutum sergileyin.3 Olumlu bir tutum sergileyin. Sporcu olmak, başkalarına karşı rekabet etmek ve bir konuda başarılı olmak için bir fırsattır. Yapabileceğiniz harika şeylere odaklanın, bu da mükemmellik değil mükemmellik peşinde koşmanızı sağlayacaktır.
  4. adım 4 hedefler belirleyin.4Hedefler belirleyin. Bir antrenmana veya egzersiz rejimine başladığınızda, kendinize üzerinde çalışabileceğiniz bir şey verin. Büyük sporcular hem kısa hem de uzun vadede gerçekçi ve ulaşılabilir hedefler belirleyebilirler. Bir sporcu olarak gelişmenin bir parçası da sadece hedef belirleme değil, aynı zamanda bu hedeflere düzenli olarak ulaşma becerinizdir.
    • Performans hedefleri belirleme. Bunlar, oyun oynarken belirli kilometre taşlarına ulaşmaya yönelik hedeflerdir. Belirli sayıda puan almayı veya belirli bir mesafeyi koşma sürenizi kısaltmak gibi başka bir istatistiksel işarete ulaşmayı içerebilirler. Bu hedefler kolayca takip edilebilmelidir, böylece onlara ulaşmaya ne kadar yaklaştığınızı görebilirsiniz.
    • Alışkanlık hedefleri belirlemek. Bunlar, sonuçlardan ziyade sürecinize odaklanarak oyun oynama şeklinizi değiştirmeyi amaçlayan hedeflerdir. Bunlar, pas atarken başınızın yukarıda olduğundan emin olmak veya belirli bir saatte yatağa gitmek gibi şeyler olabilir.
  5. adım 5 başarıyı hayal edin.5Başarıyı hayal edin. Zihninizi ne istediğinize ve onu elde ettiğinizde nasıl olacağına hazırlamak, başarılı bir sporcu olmanın önemli bir parçasıdır. Elit sporcular başarılarını gerçekleşmeden önce zihinlerinde canlandırmak için zaman harcarlar. Bu, bir yarışmadan önce sakinleşmelerine yardımcı olabilir, hedeflerine ulaşamayacakları için gergin olmak yerine hedeflerine ulaşmanın ne kadar iyi hissettireceğini düşünürler.
    • Yardımcı olmanın bir yolu da halihazırda sahip olduğunuz başarıları belirlemek ve bunlara odaklanmaktır. En büyük başarılarınızı ve bunları başarmanın nasıl bir his olduğunu düşünün. Bu, hatalar ve hatalar üzerinde durmanızı önlemeye yardımcı olacaktır, çünkü bu onları tekrarlamanın kesin bir yoludur.
  6. 6. adım alçakgönüllü olun.6 Alçakgönüllü olun. Büyük sporcular sadece vücutlarına bakmaz ve becerilerini geliştirmezler. Aynı zamanda rakipleri de dahil olmak üzere sporlarıyla ilgilenen diğer kişilere de saygı duyarlar. İyi bir sporcu duygularını kontrol edebilir, işler ters gittiğinde çok sinirlenmez. Bu sadece antrenörler ve destekçilerle başa çıkmada değil, aynı zamanda zor rakiplerin veya bir sporcunun özgüvenine zarar verebilecek diğer şeylerin üstesinden gelmede de yardımcı olacaktır.

Vücudunuza İyi Bakmak

  1. adım 1 susuz kalmayın.1Susuz kalmayın. Hangi seviyede iş yapıyor olursanız olun, fiziksel aktivitenizden önce, aktivite sırasında ve sonrasında doğru miktarda su almanız önemlidir. Doğru şekilde su içmezseniz, vücudunuz düzgün performans gösteremez ve sıcak bitkinliği veya sıcak çarpması gibi daha kötü bir durum olmasa bile yorgunluk, kramplar ve baş dönmesi hissedersiniz.
    • Amerikan Egzersiz Konseyi'nin egzersiz öncesinde, sırasında ve sonrasında su içmek için önerileri vardır. Başlamadan 2 ila 3 saat önce 17 ila 20 sıvı ons (500 ila 590 mL), ardından 20 ila 30 dakika önce veya ısınma sırasında 8 sıvı ons (240 mL) su için. Egzersiz yaparken her 10 ila 20 dakikada bir 7 ila 10 sıvı ons (210 ila 300 mL) su için. Bitirdikten sonra, en fazla 30 dakika sonra 8 sıvı ons (240 mL) içtiğinizden emin olun.
    • Hava özellikle sıcaksa veya egzersiz özellikle yoğunsa, su miktarını biraz artırmaktan çekinmeyin.
    • Egzersiz yaparken, sporcu içecekleri hidrasyon ve enerjiyi korumak için yardımcı olabilir. Enerjinizi korumanıza yardımcı olacağından, karbonhidrat ve elektrolit oranı yüksek içecekleri tercih edin.
  2. adım 2 doğru beslenin.2Doğru beslenin. Doğru beslenmek, kaslarınızı büyütmek ve antrenman ya da maç boyunca enerjinizi korumak için gerekli besinleri almanıza yardımcı olacaktır. İyi bir sporcu, yiyeceklerden en iyi faydayı elde etmek için egzersizden önce ve sonra diyetini değiştirebilir. Diyetinizin ayrıntıları, yaptığınız sporun türüne ve ne kadar antrenman yaptığınıza bağlı olarak değişecektir, bu nedenle sizin için en iyi diyeti elde etmek için bir antrenöre, beslenme uzmanına veya doktora danışmaktan çekinmeyin.
    • Egzersiz yapmadan önce, size enerji verecek yiyecekler tüketmeniz gerekir. Bunlar tavuk, sebze ve tam tahıllı pirinç gibi yağsız protein içeren basit yemekler olabilir. Hızlı bir şeye ihtiyacınız varsa, yarım muz veya karbonhidrat ağırlıklı bir enerji barı gibi kolay sindirilebilir karbonhidratlar arayın.
    • Egzersiz yaptıktan sonra hedefiniz toparlanmak olmalıdır. Enerjinizi geri kazanmanıza yardımcı olmak için daha fazla protein ve karbonhidrat içeren yiyecekler istersiniz. Her ikisini de içeren süt gibi gıdalar özellikle iyidir. Ayrıca toparlanma sürecine yardımcı olmak için fındıklı iz karışımı veya yoğurt ve granola gibi şeyler de tüketebilirsiniz.
  3. 3. adım yeterince uyuyun.3Yeterince uyuyun. Uyku, tutarlı ve güçlü atletik performansta önemli bir rol oynayabilir. Uyku, egzersizden sonra enerjinizi ve gücünüzü yenilemenize yardımcı olur, bu da ertesi gün bir sonraki antrenman veya oyun için en iyi durumda olmanızı sağlar. Düzenli uyku aynı zamanda stres seviyenizi de düşük tutacaktır. Bu da müsabaka sırasında sakin kalmanıza ve odaklanmanıza yardımcı olur.
    • 8 saatlik uyku genellikle idealdir, ancak kişisel ihtiyaçlarınıza ve alışkanlıklarınıza bağlı olarak kendinize her zaman biraz daha fazla veya daha az verebilirsiniz.
    • Antrenmanlarınızın arttığı bir dönemden geçiyorsanız veya programınızda zorlu bir dönem varsa, rutininize biraz daha fazla uyku eklemekten korkmayın. Gün içinde fazladan bir şekerleme, ilerlerken size biraz daha fazla enerji sağlayabilir.

Uzman Soru-Cevap

  • Soruİyi bir sporcunun nitelikleri nelerdir? İyi bir sporcu olmak için tutkulu olmanız ve her gün kendinizi geliştirmek için derin bir arzu duymanız gerekir. Bu, Michael Jordan, Tom Brady ve Mike Trout gibi en iyi oyuncuların doğasında olan bir şeydir. Yatağa girerler ve daha iyi olmak için ne yapabileceklerini düşünerek uyanırlar.
  • SoruYaz aylarında daha formda olmak için hangi sporu yapmalıyım? Sizi hareket ettiren ve üst ve alt vücudu birlikte çalıştıran herhangi bir spor iyi olacaktır. Bu sporlar arasında tekler tenisi, badminton, voleybol, yüzme, su topu, kros kayağı sayılabilir.
  • SoruBacaklarımı doğal yollarla nasıl kaslandırabilirim? Her türlü atlama. Uzun atlama, yüksek atlama, slalom atlayışları, zıplama ciğerleri, zıplama krikoları, zıplama squatları.

İpuçları

  • Seçtiğiniz spordaki performansınızı artırmak için antrenmana odaklanmak isteseniz de, çapraz antrenmanı, yani sporunuzla ilgili olmayan antrenmanları yapmaktan korkmayın. Bu, genel formunuzu daha iyi korumak için diğer kas gruplarını çalıştırmanıza veya antrenman sırasında çok fazla kullanmadığınız kasları güçlendirmenize olanak sağlayabilir.

Uyarılar

  • Birçok spor dalı 'acıya rağmen oynayabilen' sporcuları kutlasa da, sakatlıkları ihmal etmeyin veya görmezden gelmeyin. Bazen sakatlanırsınız ve dinlenip iyileşmeniz gerekir. Antrenman yapmaya veya oynamaya devam etmek sizi daha ciddi sakatlıklara açık hale getirebilir.