İyi Bir Basketbolcu Nasıl Olunur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Basketbol oynamak doğal bir beceri gerektirir, ancak vücudunuzu uygun şekilde kondisyonlar, doğru alıştırmalarla pratik yapar ve oyunun zihinsel yönlerinde ustalaşırsanız iyi bir basketbol oyuncusu olabilirsiniz. İyi basketbolcular sahada daha iyi olmak için gereken çabayı ve eğitimi gösterirler ve koçların takdir ettiği kişilik özelliklerine sahiptirler.

Adımlar

Ofansif Oyun İpuçları

  1. adım 1 top kullanma becerilerinizi geliştirin.1Top kullanma becerilerinizi geliştirin. Bazı uzmanlar topu iyi kullanabilmenin oyundaki en önemli beceri olduğuna inanıyor. Bu konuda çok fazla düşünmenize gerek yok. top sürme Eğer çok pratik yaparsanız. Bu beceriyi geliştirmenin iyi bir yolu top sürme alıştırmaları yapmaktır.
    • Daire driplingleri ile pratik yapın. Bu alıştırmada, topu sağ ayağınızın etrafında daireler çizerek sürmek için bir elinizi kullanırsınız. Sonra diğer elinize ve bacağınıza geçin. Koniler veya sandalyeler arasında top sürme alıştırması yapın.
    • Şekil 8 hareketi kullanarak topu bacaklarınızdan içeri ve dışarı sürdüğünüz şekil 8 driplingleri yapmayı deneyin. Topu bir elinizden diğerine sektirin. Yerde daha kolay yön değiştirebilmek için iki elinizle top sürme alıştırması yapın.
    • İntihar driplingleri, delme becerinizi geliştirirken sizi kondisyonlandırır. Dip çizgiden başlayın. En yakın serbest atış çizgisine kadar koşarak top sürün ve geri dönün. Sonra orta saha çizgisine kadar top sürün ve geri dönün. Sonra en uzaktaki serbest atış çizgisine kadar top sürün ve geri dönün. Son olarak, sahanın diğer tarafına kadar dripling yapın ve geri dönün.
    • Sahanın bir ucundan başlayın. Tüm saha boyunca dripling yapın ve turnike veya smaç atışı yapın. Kendi ribaundunuzu alın ve aynı şeyi sahanın diğer ucuna geçerek yapın. Bunu yapabildiğiniz kadar hızlı üç kez yapın.
  2. adım 2 paslarınızı geliştirin...2Paslarınızı geliştirin geçiyor yetenek. Pas atmak basketbolcuların ustalaşması gereken bir beceridir. Pas vermenin iki temel yolu vardır. Birincisi, topu sektirmeden takım arkadaşınıza attığınız göğüs pasıdır. İkincisi ise topu takım arkadaşınıza atarken bir kez sektirdiğiniz sektirme pasıdır. Bu, bir savunma oyuncusu için durdurulması en zor pastır.
    • Pas verme becerileri üzerinde çalışan oyuncular, pas vermeye daha fazla odaklanabilmek için top sürmenin hiç kullanılmadığı bir oyun oynamak isteyebilirler. İki elinizle pas atma alıştırması yapın. Bu size top üzerinde daha fazla kontrol sağlayacaktır.
    • Adım atarak ağırlığınızı pasa verin. Bu top hızını ve kontrolünü artıracaktır. Takım arkadaşlarınıza pas verirken onların ellerini hedefleyin. Topu seslerinin geldiği yöne doğru atmak yerine belirli bir takım üyesine pas verin.
    • Pasın sonunda başparmaklarınız aşağıyı göstermeli ve pası takip etmelisiniz. Aksi takdirde, top doğru geri dönüşü yapamayacağı için yakalamak daha zor olacaktır.
    • Topu büyük bir hızla paslamak zorunda değilsiniz. Kolay pası unutmayın. Çok kurnaz olursanız, daha fazla top kaybına neden olabilirsiniz.
    • Pas atarken zıplamayın. Bunu yaparsanız topla birlikte yere inemezsiniz, bu yüzden daha zor olur. Size pas atılırken topa doğru hareket edin. Bu, bir savunma oyuncusunun topu yakalamasını zorlaştırır. Topu iki elinizle yakalamaya çalışın.
    • Temel pasları öğrendikten sonra, baş üstü pas ve çıkış pası gibi daha gelişmiş pasları öğrenmeye çalışın.
  3. adım 3 şutunuzu geliştirin....3Şutunuzu geliştirin ateş etmek. Şutörler çok fazla övgü alıyor ve tabii ki oyun için kritik öneme sahipler. Ancak insanların şutlarınızı engellediği ya da çok sayıda şut kaçırdığınız bir durumda olmak istemezsiniz. Bu sizi yedek kulübesine götürecektir.
    • Parmak uçlarınızı kullanın. Bu, şut atarken topu düzgün bir şekilde kontrol etmenize yardımcı olur.
    • Atışa başlarken bacaklarınızı bükün ve küçük kalın. Sonra sıçrayın ve vücudunuz dik ve elleriniz havada olacak şekilde uzun bir şekilde bitirin. Oyuncular dik durarak şut atmaya başladıklarında şut yüzdelerini düşürebilirler. Bacaklar şut atmada kritik öneme sahiptir. Aslında, tüm oyunu dizleriniz çoğunlukla bükülü olarak oynamalısınız.
    • Daha yüksek yüzdeli atışlara yönelin. Her zaman zor şutları atmaya çalışmayın. Hangi atışları yapmanın sizin için zor olduğunu belirleyin ve daha kolay atışlara odaklanın. Bu, bir gecede daha iyi bir atıcı gibi görünmenizi sağlayacaktır.
    • Dirseğinizi çemberin ortasına doğru tutun ve takip ederken orta parmağınızı da içeride tutun. Atışınızı elinizi çembere daldırıyormuş gibi bitirin. Doğru takip aynı zamanda parmaklarınızın aşağı sarkması, bir arada veya sivri olmaması gerektiği anlamına gelir.
    • Atışınızın sonunda kolunuzu tamamen uzatın ve dirseğinizi geriye doğru kırın. Ve topu bıraktığınızda dirseğinizi gözlerinizin üzerindeki seviyede tutun.
  4. adım 4 vücudunuzu kondisyonlayın.4Vücudunuzu kondisyonlayın. Atletizm, iyi bir beceri seti ile durdurulamaz bir beceri seti arasındaki farkı yaratır. Hız, çabukluk, dikeylik, güç ve dayanıklılık, sadece fiziksel olarak rakibinize karşı avantaj sağlayarak herhangi bir beceriyi ölümcül hale getirebilir. Vücudunuzu basketbol hücum oyunu için tasarlanmış bir şekilde kondisyonlayan antrenmanlar yapmanız gerekir, sadece eğlence için yapabileceğiniz egzersizler değil. Antrenörler, iyi bir kondisyona ulaşmak için çok çalışmak isteyen, örneğin patlayıcı bir ilk adımı olan veya havada 2 fit (0,61 m) zıplayabilen oyuncular ararlar.
    • Kullanın önceden planlanmış egzersiz. Forma girmenize ve dayanıklılığınızı artırmanıza yardımcı olacak birçok basketbol kondisyon planı vardır. Haftada üç kez 45 dakika bile büyük bir fark yaratabilir.
    • Bazı kondisyon antrenmanları ip atlama gibi egzersizler önerir, Sprint serbest atış çizgisinden fileye doğru ve fileyi elleriyle tokatlama, sahanın farklı noktalarından bir dakika boyunca şut atma ve savunma amaçlı kayma hareketleri yapma.

Defansif Oyun İpuçları

  1. 1Ayaklarınızı hareketli tutun. İyi bir savunma oyuncusu ayakları üzerinde hızlı olmalı ve sürekli hareket halinde olmalıdır. Sahada çok uzun süre hareketsiz kalırsanız, bu pozisyonda iyi olamazsınız.
    • Zihinsel olarak boyaya bastığınızı hayal edin. Kendinize sorun, sahada kaç tane ayak izinizi göreceksiniz? Çok hareket ederek ve her yerde bulunarak 'zemini boyamak' istiyorsunuz. Savunmadaki etkinliğinizi artırırsanız daha etkili olursunuz.
    • Her top için çabalayın.
    • Gözünüzü toptan ayırmayın - gözünüzü diğer oyuncudan ayırmayın. Aksi takdirde top hileleriyle kandırılabilirsiniz. Koruduğunuz oyuncu ile göz temasını koruyun. Oyuncuyu dip çizgiden uzak tutun ve onu çemberin önüne doğru zorlayın.
  2. 2Alçakta kalın. İyi savunmacılar dizlerini büker. Oyunun çoğunu hareket ederek ve alçakta çömelerek geçirirler. Ayrıca başlarını korudukları kişinin başından daha aşağıda tutmalıdırlar.
    • Savunmadayken ayaklarınızı geniş açın ve bacaklarınızı bükün. Ayaklarınızı sürekli hareket ettirin. Bacaklarınız bitişikse veya ayaklarınız çaprazsa hücum oyuncusunun sizi geçmesi daha kolay olacaktır.
    • Burnunuzu koruduğunuz kişinin burnundan daha aşağıda tutun. Bu şekilde rakibinizin yaptığı harekete hızlı tepki verebilirsiniz.
    • Dik durmak savunma oyuncusunun dengesini kaybetmesine neden olabilir. Ayaklarınız omuz hizasında açık olmalı ve dizleriniz hafifçe bükülmelidir.
  3. 3Elinizi topun üzerine koyun. Dikkatli olursanız, koruduğunuz oyuncuya faul yapmadan daha iyi bir savunmacı olmak için bu tekniği kullanabilirsiniz.
    • Eğer rakibiniz topu şut pozisyonunda tutuyorsa, elinizi topun üzerine koyun. Bu onların topa şut atmasını zorlaştıracaktır.
    • Eğer rakibiniz topu orta bölümünün altında tutuyorsa, elinizi topun üstüne koyun. Bu onların şut atmasını zorlaştıracaktır.
  4. 4Bir daha iyi ribauntçu. Ne kadar iyi olursanız olun, beş oyuncudan sadece biri olduğunuzu unutmayın. Topun ribaundunu almak maçın sonucunu belirleyebilir. Takımınız topa sahip olmazsa sayı yapamaz.
    • İçeriye doğru hareket edin, böylece topa daha fazla sahip olma şansınız olur.
    • Dik durmayın. Çömelirseniz, sıçrayışınızda daha fazla güce ve topa daha iyi ulaşma şansına sahip olursunuz. Top için sıçradığınızda her iki elinizi de olabildiğince açık tutun.
  5. 5Savunma kondisyonunuzu geliştirin. Savunma oyuncularının çok fazla koşması ve başka bir oyuncuyu düzgün bir şekilde korumak için alçakta kalması gerekir. Defansif dayanıklılık antrenmanı oyunu geliştirecektir.
    • Yapmak duvar oturuşu savunma kondisyonunuzu geliştirmek için iyi bir yoldur. Tek yapmanız gereken bir duvar bulmak ve sandalyede oturur gibi (ama sandalyesiz) oturmaktır. Sırtınızı duvara vererek ayakta durun. Dizleriniz zeminle 90 derecelik bir açı yapana kadar duvardan aşağı doğru kayın. Başlarken pozisyonunuzu yaklaşık 60 saniye koruyun.
    • İki ayağınızla ip atlamayı deneyin ve olabildiğince hızlı gidin. İlerlemenizi takip edebilmek için atlayışlarınızı zamanlayın ve sayın. Kulağa basit geliyor, ancak ip atlamak basketbol için kondisyonunuzu geliştirmenin harika bir yoludur. Bunun nedeni dayanıklılığın yanı sıra çevikliği de geliştirmesidir.
    • Deneyin çevi̇kli̇k aliştirmalari. Dip çizgide, sağ taraftan başlayın. Serbest atış çizgisinin sağ üst köşesine doğru koşun, sol köşeye gidin, dip çizgiye geri dönün ve başladığınız yere doğru koşun. Ardından sağ köşeye geçin ve aynı şeyi yapın. Erkekler bunu 10-14 saniyede, kızlar ise 11-15 saniyede yapabilmelidir.
  6. 6Alt vücut kuvvet antrenmanını deneyin. Ağırlık kaldırmak vücudunuzun genel gücünü artıracaktır, bu da ribaunt almanız veya şutları engellemeniz gerektiğinde savunmada iyidir. Yine de egzersizleri çeşitlendirmek istersiniz.
    • Squat yapın. Bir dambıl alın, ayaklarınızı yerde düz tutun ve uyluklarınızı yere paralel tutarak olabildiğince aşağı inin.
    • Deneyin Ciğerler ve step up. Bir halter veya dambıl kullanarak, öndeki ayağınızı yerde düz ve gövdenizi dik tutun. Bir kutu üzerinde yukarı çıkın ve sonra tekrar aşağı inin veya her iki bacağınızla öne doğru hamle yapın.
  7. 7Üst vücut kuvvet egzersizlerini deneyin. Bu egzersizler itme ve çekme olarak ikiye ayrılır. Başlangıçta size zor geliyorsa, barfiks veya barfiks gibi şeyleri yaparken bir ayağınızı veya dizinizi bir banda koyarak size yardımcı olması için bantları kullanabilirsiniz.
    • Aşağıdakileri yapmak için bir halter veya dambıl kullanın bench press veya omuz presleri. Bench press yapmak için ayaklarınız yerde olacak şekilde bir ağırlık sehpasına uzanın. Barın kilidini açın ve düz kollarla kaldırın. Göğsünüzün ortasına kadar indirin ve dirseklerinizi kilitleyerek yukarı doğru bastırın. Poponuzu banktan kaldırmayın. Bunu beş tekrardan oluşan setler halinde yapmaya çalışın.
    • Yapmak için bir halter veya dambıl kullanın biceps curls. Biceps curl yaparken, her iki elinizde bir dambıl ile düz durmak istersiniz. Dirseklerinizi vücudunuza yakın tutun. Avuç içlerinizin öne baktığından emin olun. Ardından, bisepsler tamamen kasılana ve dambıllar omuzda durana kadar dambılı kıvırın. Şimdi, dambılları başlangıç pozisyonuna indirin ve tekrarlayın. .

Basketbol IQ Geliştirme

  1. adım 1 kurallara hakim olun.1Kuralları öğrenin. Bazen genç basketbolcular oyunun kurallarını unuturlar. Kuralları ezbere bilmiyorsanız, takımınız için sorunlara neden olursunuz. Kuralları öğrenmenin iyi bir yolu, gençken veya sezonlar arasındaki yaz aylarında bir kulüp takımına katılmaktır.
    • Hücumdaki takım topu orta saha çizgisinin gerisinde tutuyorsa, topu orta saha çizgisinin üzerine taşımak için 5 saniyesi vardır, aksi takdirde topu kaybeder. Böyle bir kuralı bilmek top kayıplarını önlemenize yardımcı olur.
    • Hücum takımı topu orta saha çizgisinin üzerinden geçirdikten sonra topu tekrar orta saha çizgisinin üzerine getiremez, aksi takdirde topu kaybeder. Bunlar akıllı basketbol oyuncularının bildiği kurallardır.
  2. adım 2 oyunu çalışın.2Oyunu çalışın. Pozisyonunuz ve saha stratejisi hakkında anlayabileceğiniz her şeyi anlamanız gerekir. Güçlü teknik becerilere sahip olmanın yanı sıra stratejik bir oyuncuysanız daha fazla oynama süresi elde edersiniz.
    • YouTube'da birçok eğitim videosu bulabilirsiniz.
    • Geçmiş oyunlarınızı ve rakiplerinizin oyunlarını inceleyin. Ne işe yaradı? Ne yanlış gitti? Bir maçtan sonra koçunuzla oturun. Birlikte, geliştirmeniz gereken bir alan bulmaya çalışın. Ardından, antrenmanda bu alan üzerinde çalışın.
    • Bir akıl hocası bulun. Bir basketbol koçuna sorabilir veya size öğretmeye istekli iyi bir basketbol oyuncusu bulabilirsiniz.
    • Farklı koçların farklı felsefeleri ve sistemleri vardır. Sizinkini bulun ki ona uyum sağlayabilesiniz. Belki de oyun kurucuların bir maçta üçten fazla top kaybı yapmasını istemiyorlar. Kendi kişisel kuralları ne olursa olsun, bunları öğrenmeniz faydalı olacaktır.
    • En iyilerin oyunu nasıl oynadığını görmek için profesyonel ve diğer üst düzey oyunları izleyin. Öğrendiklerinizi kendi oyununuzda kullanın.
  3. adım 3 rolünüzü anlayın.3Rolünüzü anlayın. Sadece skor yapmaya odaklanmayın. Genç oyuncuların yaptığı bir hata, tüm vurguyu skora yapmalarıdır. Takımınıza nasıl değer katabileceğinize odaklanın. Örneğin belki harika bir pasörsünüzdür.
    • Üç sayılık atış konusunda iyi değilseniz, bunu fazla denemeyin. Topu o rolde daha iyi olan takım arkadaşınıza vermelisiniz.
    • Belki de harika bir yakala ve şut oyuncususunuz. O zaman buna odaklanın. Eğer bir pivotsanız, zamanınızı top sürmeye değil, ribaunt ve post antrenmanlarına harcamak istersiniz. Dolayısıyla rolünüzü belirlemek, doğru antrenman egzersizlerini seçmenize de yardımcı olur.
  4. adım 4 zihinsel olarak güçlü olun.4Zihinsel olarak güçlü olun. Basketbol sadece fiziksel değil, zihinsel bir oyundur. Bazı uzmanlar oyunun %70'inin zihinsel yönlerden oluştuğunu söylüyor. Antrenörler zihinsel dayanıklılığa sahip oyuncular ararlar.
    • Yüzde 100 çaba gösterin. Basketbol bir adanmışlık ve sebat oyunudur. Eleştirilmekten de korkmayın. Bu şekilde öğreneceksiniz.
    • Koçlar tutkulu, kararlı, daha iyi olmak isteyen ve bunun için çok çalışacak ve sadece kazanma isteğine değil, kazanmaya hazırlanma isteğine sahip oyuncular ister.
    • Agresif olun. Koçlar saha içinde ve dışında agresif ve odaklanmış oyuncular ararlar. Kaybolan bir top olduğunda sahaya dalacak ve savunma oyuncusu olarak diğer oyunculara sürekli baskı uygulayacak birini isterler.
  5. adım 5 bir takım oyuncusu olun.5Takım oyuncusu olun. İyi sportmenlik basketbolun en önemli yönlerinden biridir. Bir sporda tek başınıza ancak bir yere kadar gidebilirsiniz. Gelişmek istiyorsanız alçakgönüllü olmanız ve koçunuzu ve takım arkadaşlarınızı dinlemeye hazır olmanız gerekir. Bir takım oyuncusu olmak aynı zamanda zarafetle kazanmak, saygıyla kaybetmek ve olabileceğiniz en güçlü oyuncu olmak için gereken çabayı göstermek anlamına gelir.
    • Büyük oyuncular sahadayken takım arkadaşlarının oyununu yükseltirler.
    • İyi bir takım oyuncusu olmak için daha sık pas verin, karşı takım tarafından kuşatılan takım arkadaşınıza yardım etmek için açık bir alana koşun, blok yapmaya yardım edin, ribauntlara yardım edin, vb. İnsanlar sizi sevecek ve bu iyiliğinize karşılık verecektir!

Uzman Soru ve Cevapları

  • SoruBir basketbol oyuncusu olarak kendimi nasıl geliştirebilirim? Öğrenebildiğiniz kadar çok şey öğrenmek için koçlarınızı ve takım arkadaşlarınızı dikkatle dinleyin. Ayrıca düzenli olarak kuvvet antrenmanı ve kondisyon çalışması yapmayı da bir öncelik haline getirmelisiniz. Çok çalışırsanız, eninde sonunda karşılığını alırsınız!
  • SoruNasıl sağlam bir oyun kurucu olabilirim? Açık takım arkadaşlarını bulabilmek için harika top kullanma becerilerine ve dripling yaparken sahayı iyi görebilmeniz gerekir.
  • SoruBasketbolda daha yükseğe sıçramak için hangi antrenmanlar en iyisidir? Squat, esneme hareketleri, sıçrama, duvara oturma, koşu yapabilirsiniz. Bacaklarınızla hemen hemen her egzersizi yapabilirsiniz ve bu onları daha güçlü hale getirecektir.

İpuçları

  • Takım arkadaşlarınızı basket için hazırlayarak, ribaunt alarak ve savunma yaparak değer katarsınız. Bu diğer üç şey sizi gerçekten elit bir basketbol oyuncusu yapacaktır. Ancak, bu diğer şeylere bakmadan önce sayı atma konusunda yetenekli olmanız gerekir.
  • Hücum maç kazandırır; savunma şampiyonluk kazandırır.
  • Çok çalışmak iyi bir basketbolcu olmanın anahtarıdır. Doğru zihniyete sahip olmak ve sahada pozitif olmak da yardımcı olacaktır.

Uyarılar

  • Smaç vurmaya odaklanmayın. Oyun durumları için dikeyliğinizi yükseltmeye odaklanın. Gerçekten ihtiyaç duyulan yer orası. Bunu yaparsanız, smaç kendiliğinden gelecektir.
  • Squat veya halter lunge gibi kuvvet antrenmanı egzersizleri yaparken bir gözcü kullandığınızdan emin olun. Dengenizi kaybetmeye başlarsanız ya da egzersizi yapmakta zorlanırsanız gözcü size yardımcı olacaktır.