İyi Bir Vurucu Nasıl Olunur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Krikette toplara tutarlı bir şekilde vurmak istiyorsanız, vuruş yaparken doğru tekniği bilmeniz gerekir. Vuruş duruşunuzda ve tutuşunuzda ustalaştıktan sonra, topun nasıl sekeceğini ve ne tür bir vuruş kullanmanız gerektiğini belirleyerek vuruş tekniğinizi geliştirmeye başlayabilirsiniz. Eğer pratik yapar ve aktif olarak tekniğinizi geliştirmeye çalışırsanız, vuruş ortalamanızı geliştirebilir ve harika bir vurucu olabilirsiniz.

Adımlar

Sopayı Tutmak ve Düzgün Durmak

  1. adım 1 ayaklarınız omuz genişliğinde açık olacak şekilde bowling oyuncusunun yanında durun.1Ayaklarınız omuz genişliğinde açık olacak şekilde atıcıya doğru yan durun. Dizleriniz hafifçe bükülü ve başınız atıcıya dönük olacak şekilde kalelerin önünde yanlamasına durun. Kalçanızı bükün ama sırtınızı düz tutun. Sopayı tutarken baskın olmayan dirseğiniz atıcıya doğru bakmalıdır.
    • Omuzlarınızın düşmesine izin vermeyin. Vuruş yaparken onları olabildiğince düz tutun.
    • Vuruş yaparken ayaklarınızın üzerinde durun.
    • Gözleriniz ve omuzlarınız düz olmalıdır. Gözlerinizi her zaman topun üzerinde tutun.
  2. adım 2 sopayı iki elinizle sıkıca tutun.2Sopayı her iki elinizle sıkıca tutun. Baskın olmayan veya öndeki eliniz, sopanın tutma yerinin ucunun üzerinde olmalı ve onu sıkıca tutmalıdır. Baskın eliniz 2 parmak ve başparmakla gevşek bir tutuşla aşağıda olmalıdır. Her iki eliniz birbirine yakın olmalı ve raket ellerinizde rahat hissetmelidir.
    • Baskın olmayan elinizin parmak eklemleri atıcıya, arka elinizin veya baskın elinizin parmak eklemleri ise tutucuya dönük olmalıdır.
  3. adım 3 orta kalenin olduğu yerde çimde bir çizgi çizin.3Orta kalenin olduğu yerde çimde bir çizgi çizin. Çim üzerinde orta kalenin bulunduğu yerde bir çizgi çizmek koruma yapmak olarak bilinir ve vuruş yaparken kalelerin nerede konumlandığına dair size bir farkındalık sağlayacaktır. Sopanızın ucunu çime yerleştirin ve orta kaleye paralel olacak şekilde bir çizgi çizin.
    • İçeride antrenman yapıyorsanız, koruma çizginizi oluşturmak için bir parça bant kullanabilirsiniz.

Topa Vurmak

  1. adım 1 sopaya koruma çizgisi üzerinde dokunun.1Sopayı koruma çizgisine vurun. Sopayı yere vurmak atıcıya vurmaya hazır olduğunuzu gösterir. Yere aşırı sert vurmayın ve formunuzu korumak için sopanızı mümkün olduğunca düz tutun.
  2. adım 2 öndeki ayağınızla öne doğru adım atın ve sopayı geri getirin.2Öndeki ayağınızla öne doğru adım atın ve sopayı geri getirin. Sopayı arka omzunuza gelecek ve havada düz duracak şekilde geriye doğru sallayın. Sararken sopayı mümkün olduğunca düz tutun. Öne doğru adım atarken, ayak parmaklarınız atıcıya bakacak şekilde öndeki ayağınızı çevirin.
    • Sopayı geri getirirken ön kolunuz omzunuzla aynı hizada olmalıdır.
    • Top yükseğe zıplıyorsa, bunun yerine geriye doğru adım atmanız gerekeceğini unutmayın. Sadece top alçaksa öne doğru adım atın.
  3. adım 3 gözünüzü toptan ayırmayın.3Gözünüzü toptan ayırmayın. Top size doğru sekerken onu takip etmeye çalışın. Atıcının elinden çıktığı andan itibaren sahayı takip edebilirseniz, vuruş için sopayı nerede konumlandırmanız gerektiğini bilirsiniz. Top size doğru gelirken, sopayla ne tür bir vuruş yapmak istediğinize karar verin.
    • Topun tatlı noktada sekeceğini düşünüyorsanız, topu uzağa sürmek için sarılabilirsiniz.
    • Top kısaysa, savunma vuruşu yapmaya hazırlanın.
  4. adım 4 top sektikten sonra vurmak için sopayı aşağı doğru sallayın.4Top sektikten sonra vurmak için sopayı aşağı doğru sallayın. Öndeki bacağınızla öne doğru adım atın ve öndeki dirseğiniz atıcıya doğru bakacak şekilde sopayı aşağı doğru sallayın. Bu, kriketteki en geleneksel vuruştur ve düz vuruş olarak bilinir.
    • Topun mümkün olduğunca uzağa gitmesini sağlamak için atışınızı takip edin.
  5. adım 5 saha kısaysa sopayı yana doğru sallayın.5Saha kısaysa sopayı yana doğru sallayın. Top erken sekerse veya kısa olarak bilinen bir durumsa, yüksek bir savunma vuruşuna hazırlanmak için arka ayağınızla geri adım atmalısınız. Sopayı doğrudan aşağı doğru sallamak yerine beyzbol sopasında yaptığınız gibi yana doğru sallayın.
    • Bu genellikle çekme vuruşu olarak bilinir ve topun yana doğru gitmesine neden olur.
  6. adım 6 eğer atıcı kaleleri hedefliyorsa topla temas kurun.6Eğer atıcı kaleleri hedefliyorsa topla temas kurun. Top alçaktan ve hızlı geliyorsa, atıcı büyük olasılıkla bir kaleye vurmaya ve sizi dışarı çıkarmaya çalışıyordur. Ana hedefiniz savunma vuruşu yapmak için topla temas kurmaktır. Düz vuruş için kullandığınız vuruş şeklini kullanın, ancak topu uzağa sürmek yerine sadece topla temas kurmaya odaklanın.
    • Amaç topa vurmak ve kalelere çarpmasını önlemektir, koşu yapabilmek için topa sert vurmak değil.

Vuruş Becerilerinizi Geliştirmek

  1. adım 1 vuruşunuzu takip edin.1Salınışınızı takip edin. Özellikle topa uzağa vurmak istiyorsanız, iyi bir vuruş takibi kritik önem taşır. Topu ıskalasanız bile tüm vuruşunuzu takip edin. Bu size salınımlarınızı her zaman takip etme alışkanlığı kazandıracaktır.
    • Eğer takip etmezseniz topu ıskalayabilir ya da kolay bir atış için havaya fırlatabilirsiniz.
  2. adım 2 vuruş yaparken sakin olun.2Sopa vururken sakin olun. Gergin enerji sizi oyundan düşürebilir ve hata yapmanıza neden olabilir. Nefes alış verişinizi düzenlemeye çalışın ve topun atıcının elinden çıkarken izlediği yolu gözünüzde canlandırın.
    • Topa konsantre olarak kalabalıktan ve takım üyelerinden gelen heyecanlı veya gergin enerjiyi engellemeye çalışın.
  3. adım 3 vuruşunuzu mükemmelleştirmek için kriket sopasını aynada sallayın.3Salınışınızı mükemmelleştirmek için kriket sopasını aynada sallayın. Bir topla pratik yapmadan önce, gölge kriket olarak da bilinen bir aynanın önünde vuruşunuzu mükemmelleştirmeye çalışmalısınız. Kendinizi görmek, duruşunuzu ve vuruşunuzu geliştirmek için hangi ayarlamaları yapmanız gerektiğini bilmenizi sağlayacaktır.
    • Yanlış yaptığınızı fark ettiğinizde duruşunuzda ayarlamalar yapın.
  4. adım 4 tenis topuyla kendi kendinize vuruş alıştırması yapın.4Tenis topuyla kendi kendinize vuruş pratiği yapın. Bir tenis topunu yere atın ve sektikten sonra vurun. Bu, tam bir atışı veya tam önünüze düşen bir atışı taklit edecek ve birlikte pratik yapacağınız kimse yoksa vuruş alıştırması yapmanıza yardımcı olacaktır.
    • Yalnız çalışıyorsanız baskın elinizi sopanın üzerinde tutun.
    • Bu alıştırmayı yapmak alt el tutuşunuzu geliştirmenize yardımcı olacaktır.
  5. adım 5 mümkün olduğunca takımınızla birlikte antrenman yapın.5Mümkün olduğunca takımınızla birlikte çalışın. Bir vurucu olarak daha iyi olmanın en iyi yolu takımınızla aktif antrenman yapmaktır. Antrenmanlara katılmak için her türlü çabayı gösterin. Oyun senaryolarını ve vuruşları mümkün olduğunca çok çalışın ki oyun zamanı geldiğinde hazırlıklı olun.
    • Antrenörünüzün tavsiyelerine kulak verin ve takım üyelerinin vuruşunuzla ilgili görüşlerini dinleyin.

Uzman Soru-Cevap

  • SoruZamanlamamı nasıl geliştirebilirim? Zamanlamanızı geliştirmenin tek yolu pratik yapmaktır. Mümkün olduğunca sık pratik yapın.
  • SoruÇekme vuruşunu nasıl yaparsınız? Pull shot oynarken, yüksekte yükselen kısa bir teslimata oynayın, geri adım atın ve karşıya geçin, ellerinizi yüksekte tutun ve top size yakın olduğunda sopayı karşıya doğru sallayın.
  • SoruBir topa nasıl altı vuruş yapabilirim? Topa olabildiğince sert ve vuruşunuzda yükselterek vurduğunuzdan emin olun. Topa sopanın ortasından vurmaya çalışın

İpuçları

  • Sert bir topla kriket oynarken veya pratik yaparken eldivenleriniz, tekmelikleriniz, uyluk korumalarınız, karın korumanız ve yüz maskeli bir kaskınız olmalıdır. Eğer yumuşak bir topla oynuyorsanız, sadece eldiven ve sopaya ihtiyacınız olacaktır.