Futbolda İyi Bir Orta Saha Oyuncusu Nasıl Olunur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Futbol ya da Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Avustralya dışında futbol, dünyanın en popüler sporudur. Pozisyonlar arasında orta saha, savunma ve hücumu birleştirdiği için çok önemlidir. Topa sahip olduklarında, orta saha oyuncusu topu hücum oyuncularına nasıl aktaracağını bilmeli ve aynı zamanda topa sahip olma konusunda mükemmel olmalıdır. Bir takımdaki 11 oyuncudan genellikle üç veya dört orta saha oyuncusu vardır. Bu yazı size Chelsea'li N'Golo Kanté veya Manchester City'li Kevin de Bruyne gibi orta sahada nasıl oynayacağınızı gösterecek.

Adımlar

  1. adım 1 biraz deneyim kazanın...1Biraz deneyim kazanın futbol/futbol oynamak. Orta saha, ustalaşması en zor pozisyondur çünkü oyun sizin etrafınızda döner ve iyi bir orta saha oyuncusu olmak zaman alır. Genç yaşta futbol oynamaya başlarsanız daha başarılı olma şansınız artar.
  2. adım 2 formda olun.2Formda olun. Göz atın bu makale. Dayanıklılık geliştirin. İyi bir atlet olmak önemli; bu pozisyon için formda olmak çok önemli. Sahadaki en önemli pozisyondur. (Hızlı olmamalısınız; aslında hızlı olmak gereksizdir).
  3. adım 3 i̇yi bir teknik yeteneğe sahip olun.3İyi bir teknik yeteneğe sahip olun. Becerileriniz üzerinde çalışın. Top becerileriniz ortalamanın üzerinde ya da örnek teşkil edecek düzeyde olmalıdır çünkü çoğu zaman topa sahip olan kişi sizsiniz ve topu kaybedemezsiniz.
    • Topu sadece ayaklarınızla değil, göğüs ve kalça gibi vücudunuzun diğer kısımlarıyla da iyi kontrol edebilmeli, pas verebilmeli ve alabilmelisiniz.
    • Top sürme de önemlidir.
  4. adım 4 geçmeye istekli ve muktedir olun.4Pas atmaya istekli ve becerikli olun. Eğer pas verme konusunda iyi değilseniz, orta sahada oynamaya zahmet etmeyin. Orta saha, topu dağıtan en yetenekli oyuncuların oynadığı yerdir. Havada ve yerde kısa paslarla oynamalısınız ve bunların her ikisi de doğru ağırlıkta olmalıdır. Oyunu okuyup analiz edebilen ve takım arkadaşlarınızın yaptığı koşuları tespit edip pas verebilen bir oyuncu olmalısınız.
    • Bu çok önemlidir çünkü merkez orta saha oyuncuları takımlarının gol atması için daha fazla şans yaratabilmelidir. Bu yüzden oyun kurucu olarak adlandırılırlar.
  5. 5Savunma manevralarınız üzerinde çalışın. Merkez orta saha sadece hücumla ilgili değildir. Siz takımın hücumda ve savunmada ilerlemesini sağlayan motorsunuz.
    • Kendinizi fazla kaptırmayın ve bıçaklamayın! Hücum oyuncularını hata yapmaya ya da topu geriye oynamaya zorlayın. adım 5 savunma manevralarınız üzerinde çalışın.
  6. adım 6 topun ve her türlü şut fırsatının farkında olun.6Topun ve her türlü şut fırsatının farkında olun. Her zaman etrafınızda kimlerin olduğuna dikkat edin ve topsuz alanda boşluğa hareket edin.
    • İyi bir görüşe sahip olun. Bu, topu iyi hareket ettirmenizi ve skor fırsatları yaratmanızı sağlayacaktır. Bir merkez orta saha oyuncusu olarak oyunu kontrol etmelisiniz. Bu da topu dağıtmak ve her topu kontrol etmek anlamına gelir.
    • Mümkün olduğunda şut atın. Forvetler çoğunlukla hücum yaparken, bu orta sahanın çok önemli bir parçası değildir ancak genellikle ceza sahasında olmadığınız düşünüldüğünde, ara sıra güzel bir şut her zaman büyük bir bonus olur.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru CAM'de oynuyorum ve koçum sezon başına 15 gol istiyor. Topu ayağımdan hızlıca çıkarma ve iyi şut çekme konusunda nasıl pratik yapabilirim? Kafanızı yukarıda tutun. CAM oynuyorum ve geçen sezon sadece kafamı yukarıda tutarak ve kendi alanımı yaratarak 23 gol attım.
  • SoruOrta saha oyuncuları gol atmayı deneyebilir mi? Forvetler ve kanat oyuncuları gol atma konusunda en büyük tehdidi oluştursa da, fırsat verilirse orta saha oyuncuları takımları için gol atmayı deneyebilir.
  • SoruBazen topu savunmaya doğru oynamak kötü müdür? Hayır, çok fazla baskı altındaysanız ve sadece savunma oyuncularınız müsaitse, çok yakınlarında bir rakip oyuncu olmadığı sürece onlara pas verebilirsiniz. Topu geri aktardıktan sonra açık olun, böylece gerekirse topu size geri gönderebilirler.

Video

İpuçları

  • Topa vurmaktan korkmayın. 2010 Dünya Kupası'nda İngiltere'nin orta saha oyuncusu Frank Lampard, hakemler tarafından yanlışlıkla sayılmayan bir gol attı. Bu olay sonunda gol çizgisi teknolojisinin kullanılmasına yol açtı.
  • İlk dokunuş çok önemlidir. İlk dokunuşunuzu her zaman rakip oyunculardan uzağa doğru yapın.
  • Bire bir pozisyonda süslü ayak hareketleri yapmak zorunda değilsiniz. Basit bir omuz fake'i veya hızlı bir yön değişikliği işe yarayacaktır. Dünyanın en iyi oyuncularından bazıları gerekmedikçe zor hareketler kullanmaz. Sizin için en iyi ve en etkili olan hareketleri kullanın.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Saha/çim alan
  • Takım başına 11 futbolcu (kaleci, savunma, orta saha, hücum)
  • Futbol topu
  • Sahanın türüne bağlı olarak iyi bir çift krampon veya çim ayakkabı
  • Şort/eşofman altı
  • Tekmelikler işe yarıyor
  • Ağız koruyucu