İyi Bir Oyuncu Nasıl Olunur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

İyi bir oyuncu olmak becerilerden daha fazlasıdır. Kendi oyununuzu ve takım arkadaşlarınızın oyununu geliştirmek istiyorsanız, takımınızın sizden talep ettiği rolü yerine getirmeyi öğrenebilir, örnek olarak liderlik edebilir ve olabileceğiniz en iyi sporcu olabilirsiniz. Takımların iyi oyunculara ihtiyacı vardır. Bu mücadeleye hazır mısınız?

Adımlar

Rolünüzü Öğrenmek

  1. adım 1 temel bilgilerinizi geliştirin.1Temel becerilerinizi geliştirin. İyi bir takım oyuncusu olmak istiyorsanız, öncelikle çok yönlü iyi bir atlet olmak için çalışmalı ve sporunuz için gerekli temel becerileri geliştirmek için zaman harcamalısınız. Harika bir basketbol oyuncusu olmak istiyorsanız, bu top sürmeye, savunma becerilerinizi geliştirmeye ve net paslar atmayı öğrenmeye zaman ayırmanız anlamına gelir. Harika bir futbolcu olmak istiyorsanız, topu kontrol etmeyi, isabetli şut atmayı ve boşluğa hareket etmeyi öğrenmelisiniz.
    • Sahaya çıkıp oynadığınız sporu yapmak eğlencelidir, ancak alıştırmalar yapmak pratik yapmanın önemli bir parçasıdır. Sadece çember atmak yerine, antrenmanda yaptığınız top sürme driplinglerinden bazılarını uygulayın veya koçlardan öğrendiğiniz diğer savunma antrenmanı driplingleri üzerinde çalışın. Daha az eğlenceli becerileri geliştirmeye çalışmak, öne çıkmanıza ve daha güçlü bir oyuncu olmanıza yardımcı olacaktır.
  2. adım 2 pozisyonunuzun sorumluluklarını öğrenin.2Pozisyonunuzun sorumluluklarını öğrenin. Bir takımda oynamak belirli bir rolü yerine getirmek demektir. Tenis oyuncusu veya golfçü olmanın aksine, bir takımın parçası olarak oynamak bir rolü yerine getirmek anlamına gelir. Her futbolcunun görevi gol atmak değildir ve her futbolcunun görevi de gol atmak değildir. İyi bir oyuncu olmak, pozisyonunuzun özel sorumluluklarını ve rolünü öğrenmek ve bu rolü en iyi şekilde nasıl dolduracağınızı öğrenmek anlamına gelir.
    • Sahada nerede olmanız gerektiğini ve özel görevinizin ne olması gerektiğini öğrenin. Eğer savunma oynuyorsanız, rakibi nasıl marke edeceğinizi öğrenin. Topu kontrol ediyorsanız, topu sahada en iyi nasıl dağıtabilirsiniz?
    • Bir sporu nasıl oynayacağınızı ilk öğrendiğinizde, çoğumuz göz alıcı pozisyonlara gitmek isteriz: oyun kurucu, forvet, oyun kurucu. Ancak harika bir takım, en uygun oldukları pozisyonlarda oynayan rol oyuncularından oluşan bir takımdır. Eğer harika bir savunmacıysanız, hücum pozisyonlarını kıskanarak enerjinizi boşa harcamayın. Rolünüzü benimseyin ve becerilerinizi geliştirmeye kendinizi adayın.
  3. adım 3 sıkı çalışın.3Sıkı çalışın. Antrenmanlara gelmek ve her antrenmanda elinizden gelenin en iyisini yapmak iyi bir takım oyuncusu olmanın kritik bir parçasıdır. Sıkı çalışarak becerilerinizi ve oyun bilginizi geliştirecek, sizi ve takımınızı başarıya hazırlayacaksınız.
    • Antrenmana zamanında gelin ve çalışmaya hazır olun. Eşyalarınızı ve bol miktarda suyunuzu hazır bulundurun. Gerinmeye ve çalışmaya hazırlanmaya başlayın.
    • Antrenman konusunda iyi bir tutuma sahip olun. Bazı sporcular çok yeteneklidir, ancak takım arkadaşlarıyla beceri geliştirmek yerine evde video oyunları oynamayı tercih ediyor gibi görünürler. Bundan daha iyi bir oyuncu olun.
    • Tüm cesaretinizi ve çabanızı antrenman sahasında bırakın. Ağırlık kaldırmanız, tur koşmanız veya antrenman yapmanız gerekirken kendinizi geri çeker ve ağırdan alırsanız, rakiplerinizden daha yavaş, daha zayıf ve daha az yetenekli olursunuz. Antrenmana getirin.
  4. adım 4 sağlıklı kalın.4Sağlıklı kalın. Harika bir atlet olsanız bile, tüm zamanınızı sakatlıklardan iyileşerek ve yedek kulübesinde iyileşerek geçiriyorsanız iyi bir oyuncu olamazsınız. Maçlarda mücadele etmek ve takımınıza maç içinde ve dışında en iyi kazanma şansını vermek için vücudunuza iyi bakmanız, sağlıklı ve formda kalmanız çok önemlidir.
    • Her seferinde antrenmandan önce ısının ve sonrasında soğuyun. Asla esneme hareketleri yapmadan ve vücudunuzu sıkı çalışma için ısıtmadan sahaya koşmayın. İyi oyuncular kramp ve ağrılardan kaçınmak için antrenmandan sonra da birkaç dakika esneme hareketleri yapmalıdır.
    • Antrenmanlar arasında yeterince dinlenin. Yarın antrenman yapmanız gerekiyorsa, sabahın erken saatlerine kadar Xbox oynayıp internette sohbet etmemelisiniz. Yeterince, en az 8 saat uyuyun ve yarın tekrar test etmeden önce vücudunuza toparlanması ve dinlenmesi için bolca zaman tanıyın.
  5. adım 5 antrenmanlar sırasında susuz kalmayın.5Antrenmanlar sırasında susuz kalmayın. NFL oyuncuları üzerinde yapılan bir araştırma, neredeyse %98'inin antrenmanlardan önce susuz kaldığını ve bunun da performans seviyelerini %25'e kadar düşürebileceğini ortaya koymuştur. Spor içecekleri ve sade su, elektrolitleri ve hidrasyonu korumanın önemli bir parçasıdır ve size en üst düzeyde performans göstermeniz ve sağlıklı kalmanız için enerji verir. Antrenmandan önce 15 veya 20 ons su için ve antrenman sırasında her 15 dakikada bir yaklaşık 8 ons su içmeye çalışın. Yoğun antrenmanlar sırasında midenizi rahatsız etmemek için yavaşça için.
  6. adım 6 antrenörünüzü dinleyin.6Antrenörünüzü dinleyin. İyi oyuncuların koçluk yapılabilir olması gerekir; bu da eleştiri almayı ve yeni dersleri daha iyi olmak ve sahadaki becerilerinizi geliştirmek için uygulamayı öğrenmeniz gerektiği anlamına gelir. Saygılı olun ve dinlemeyi öğrenin. Antrenörler herkese harika bir iş çıkardıklarını ve herkesin sonunda profesyonel olacağını söylemek için orada değildir. Koçlar sizi daha iyi bir sporcu yapmak ve kazanmak için eğitmek için oradadır. Bazen bu, bazı öneriler ve eleştiriler duyacağınız anlamına gelebilir.
    • Kötü oyuncular eleştiri aldıklarında sinirlenir ve sinirlenirler; iyi oyuncular ise eleştirileri dinler ve bunlardan ders çıkarırlar. Antrenörünüz bir antrenman sırasında özensiz squat yaptığınızı söylerse, huysuzlaşabilir veya 'Evet, koç!' diyebilir ve biraz daha fazla terleyebilirsiniz.
    • Koçunuzla asla tartışmayın, özellikle de diğer oyuncuların önünde. Stratejiyle ilgili bir sorununuz varsa veya antrenmanda koçun size söylediği bir şey varsa, bu konu hakkında yalnız konuşmak için özel bir görüşme ayarlayın. İyi oyuncular takımın önünde koçun otoritesini asla sorgulamamalıdır.
  7. adım 7 sahada iletişim kurun.7Sahada iletişim kurun. Takımların kazanmak için organize ve koordineli olması gerekir. Sessiz takımlar kaybeder, konuşkan takımlar ise kazanma şanslarını artırır. Diğer oyuncular için tezahürat yapmak, topu istemek ve oyuncular ve strateji hakkında net bir şekilde iletişim kurmak takım başarısının kritik bir parçasıdır. Hedefiniz her zaman diğer takımdan daha yüksek sesle konuşmak olsun.
    • Takım arkadaşlarınızla konuşmak önemlidir, ancak diğer takıma laf atmaktan kaçının. Takım arkadaşlarınızı motive etmenin bir yolu olarak biraz küfürlü konuşmak kesinlikle gerekli değilse. O zaman devam edin ama nazik olun.
  8. 8. adım acının üstesinden gelin.8Acının üzerine gidin. Antrenmanlar her zaman eğlenceli değildir ve maçlar da çılgınca yorucu olabilir. Ancak iyi oyuncular -büyük oyuncular- antrenmanın acısını zihinlerinin gerisine itmeyi ve bununla mücadele etmeyi öğrenirler. Maçın sonunda bitkin düştüğünüzde ve top kale ile aranızda serbest kaldığında, yorgun bir şekilde ona doğru koşabilir ya da derinlere inip depar atabilirsiniz. İyi oyuncular depar atar.
    • Tüm maç boyunca enerjik ve hevesli bir şekilde mücadele edebilmek için maçlara motive olmanın ve ateşlenmenin yollarını bulun. Sizi coşturacak yüksek sesli bir müzik çalın veya bir spor filmi ya da hoşunuza giden başka bir takım kurma egzersizi ile kendinizi ateşleyin.

İyi Sportmenlik Uygulamaları

  1. adım 1 onurunuzla kaybedin ve klasınızla kazanın.1Şerefinizle kaybedin ve klasınızla kazanın. Tüm maçlar son dakikaya kadar gelir ve tüm sıkı çalışmanızın kazanmak için yeterli olup olmadığını ya da daha fazla çalışmanız gerekip gerekmediğini öğrenirsiniz. İyi oyuncular son düdüğün çaldığı anda sınanır. Bunu sakin bir vakarla mı karşılayacaksınız? Yoksa kızacak mısınız? Sportmenlik, zarif bir şekilde kazanmayı ve aynı şekilde zarif bir şekilde kaybetmeyi bilmekle başlar.
    • Kazandığınızda kutlama yapmakta bir sakınca yoktur, ancak karşı tarafla alay etmekte asla sakınca yoktur. Kazandığınız için mutlu olun ama asla bunu yüzünüze vurmayın. Diğer oyuncuları iyi iş çıkardıkları için tebrik ve iltifat edin ve bu deneyim hakkında pozitif kalın.
    • Kaybettiğinizde hayal kırıklığına uğramanız normaldir. Kimse kaybetmekten hoşlanmaz. Ancak somurtmayın, bahaneler üretmeyin ya da rakip takıma veya takım arkadaşlarınıza saldırmayın. Her mağlubiyeti bir öğrenme deneyimi olarak değerlendirin. Bir sonraki maçta kendinizi geliştirmek için bu oyundan ne çıkarabilirsiniz? Neyi daha iyi yapabilirdiniz?
  2. adım 2 kurallara uyun ve temiz oynayın.2Kurallara uyun ve temiz oynayın. İyi oyuncular kestirme yollara başvurmaz, hatta bu yolları aramaz. İyi oyuncular oyunların kazanmak ya da kaybetmekle değil, nasıl kazandığınız ya da nasıl kaybettiğinizle ilgili olduğunun farkındadır. Sonuç ne olursa olsun performansınıza gururla bakabilmeniz gerekir. Kendinizi sorumlu tutun.
    • Birçok takım sporunda kurallar düzenli olarak değişir. Kuralları öğrenin ve üzerinde çalışın, en yeni ve en güncel kurallardan haberdar olun.
  3. adım 3 tutkuyla oynayın.3Tutku ile oynayın. İyi oyuncular sahadayken tutku ve duygularla hareket eder, başarılı olma arzularını kullanırlar. Bazı oyuncular için, oyuna iyi bir hikaye veya dramatik bir bakış açısı getirmek tutkulu olmanın önemli bir yoludur. 'Bu sadece bir oyun' demek, oyunun geri kalanında yarı hızda ilerlemenin iyi bir yoludur. Michael Jordan rakiplerinden hakaretler ve aşağılamalar icat eder, bunu kişiselleştirirdi. Her maçı rakiplerine günlerini göstermek ve yanıldıklarını kanıtlamak için bir şans haline getirirdi (başlangıçta hiçbir şey söylememiş olsalar bile).
    • Duygularınızın sizi ele geçirmesine ve kötü sportmenliğe itmesine izin vermeyin. Tutkuyla oynayın, öfkeyle değil. Sadece sahada olduğunuzda açıp kapatma alıştırması yapın. Oyun biter bitmez, bitmesine izin verin.
  4. adım 4 don't show off.4Gösteriş yapmayın. Diğer oyuncuları, gözlemcileri veya rakipleri etkilemek için becerilerinizi sergilemek kötü sportmenliktir. O anın rekabetçiliğine kapılmak ve başarılı olmak istemek yaygın olsa da, iyi oyuncuların yeteneklerini kanıtlamak veya becerileri hakkında daha iyi hissetmek için gösteriş yapmalarına gerek yoktur. Yetenekli olduğunuzu ve iyi bir oyuncu olduğunuzu skor üretmeye, diğer oyuncuları utandırmaya ve taraftarlara hava atmaya gerek duymadan bilin.
    • Uygulama alışkanlığı edinmek için iyi bir takım tekniği, çok sayı farkla kazanıyorsanız geri çekilmeyi öğrenmektir. Futbol sahasında, takımınız altı golden fazla öndeyse, sahadaki her bir oyuncu topa dokunana kadar kimsenin şut atamayacağına dair bir kural koymaya başlayın. Bu fırsatı top hakimiyetiniz üzerinde çalışmak için kullanın. Oyunu kendiniz için daha zorlu hale getirin.
  5. adım 5 don't argue with the officials.5Hakemlerle tartışmayın. Hakemler bir karar verdiğinde, özellikle de sizin veya takım arkadaşlarınızdan birinin aleyhine bir karar verdiğinde, tartışmayın. Hakemlerin talimatlarına harfiyen uyun ve onlarla saygılı bir şekilde konuşun. Karşılık vermek veya tartışmak cezaları daha da kötüleştirebilir ve kötü sportmenlik sergileyebilir.
    • Görevlilere hitap ederken 'Efendim' veya 'Hanımefendi' kelimelerini kullanın ve sinirliyseniz sakinleşmeye çalışın. Ağzınızı açmadan önce derin bir nefes almak ve duygularınızı kontrol etmek için bir saniyenizi ayırın.

Lider Olmak

  1. adım 1 örnek olarak liderlik edin.1Örnek olarak liderlik edin. Lider olmak ille de en konuşkan olmak, devre arasında bayat motivasyon konuşmaları yapmak anlamına gelmez. Sessiz ve metanetli ya da gürültülü ve ilham verici, liderler her şekilde olabilir, ancak ortak bir yönleri vardır. Liderler örnek olarak liderlik ederler. Vaaz ettiğiniz şeyi uygulamanız, oyununuz için çok çaba sarf etmeniz ve oyununuzu geliştirmeniz gerekir. Diğer takım arkadaşlarınız sizin her şeyi sahada bıraktığınızı, fazladan tekrar yaptığınızı, deponuz dolduğunda koştuğunuzu gördüklerinde, onlar da aynısını yapmak için motive olacaklardır. Her zaman %100 oynayın.
    • Bir takım lideri olarak, bir koç olmadığınızı unutmayın. Diğer oyunculara ne yapmaları gerektiğini söylemek sizin işiniz değil, sizin işiniz iyi bir oyuncu olmak. Eğer diğerleri sizin performansınızla motive oluyorsa, bu çok daha iyi. Değilse, sadece kendi becerilerinize ve yapabileceğiniz en iyi işi yapmaya odaklanın.
  2. adım 2 takım arkadaşlarınızı motive etmeyi öğrenin.2Takım arkadaşlarınızı motive etmeyi öğrenin. Takımlar ancak en yavaş oyuncu kadar hızlıdır, bir zincir en zayıf halkası kadar güçlüdür. Biraz daha fazlasına ihtiyaç duyan takım arkadaşlarınızı belirlemeye çalışın ve eşli antrenmanlar sırasında eşleşerek veya antrenman sırasında onlara tezahürat yaparak onlara yardımcı olun. Güçlü bir oyuncuysanız, otomatik olarak diğer güçlü oyunculara yönelebilirsiniz, ancak daha fazla öğrenmeye ihtiyaç duyabilecek daha genç takım arkadaşlarınızla zaman geçirmeye çalışın. Bu onlar için çok şey ifade edecek ve sizi bir lider olarak öne çıkaracaktır.
    • Takım arkadaşlarınıza tezahürat yapın, bir şeyler yolunda gittiğinde ve diğer oyuncuların bir şeylerin gidişatından dolayı hayal kırıklığına uğradığını gördüğünüzde oyuncuları alkışlayın ve cesaretlendirin. Takımınızın moralini kontrol altına alın ve onları başarıya teşvik edin.
    • Farklı takımların farklı dinamikleri vardır, bu da diğer oyuncuları motive etmenin tek bir yolu olmadığı anlamına gelir. Bazı iyi oyuncuların ters psikoloji ile motive edilmesi gerekebilir: 'Yorgun hissediyorsan bu maça çıkmayabilirsin. Belki de onun yerine birinci sınıflardan birinin oynaması daha iyi olur?' Aynı şekilde, kendine güveni olmayan bazı oyuncuların da oyunlarını geliştirmek için cesaretlendirilmeye ihtiyacı olabilir: 'Orada üst sınıflardan biri gibi görünüyorsun. Böyle devam et evlat.'
  3. adım 3 başarısızlıklar için asla mazeret üretmeyin veya takım arkadaşlarınızı suçlamayın.3Asla mazeret üretmeyin veya başarısızlıklar için takım arkadaşlarınızı suçlamayın. Moral, bir mağlubiyetle hızla düşebilir, ancak suçlama oyununa girerseniz, çok daha fazla düşebilir. Kayıplar için asla diğer oyuncuları suçlamayın ya da kendi oyununuz için bahaneler üretmeyin. Takımınızın kaybetmesi hakemlerin, havanın ya da yedek oyuncuların hatası değildi. Bu takımın hatasıydı.
    • Eğer bir oyuncunun özellikle kötü bir maç çıkardığı açıksa, bunun hakkında konuşmanıza gerek yoktur. Eğer o oyuncu özellikle moralsiz görünüyorsa, onu bir kenara çekin ve sırtına bir tokat atın. Bunun onların suçu olmadığını söyleyerek akıllarını başlarına getirin.
    • Takım arkadaşlarınızdan biri bir kuralı ihlal ettiği için ceza alırsa, cezayı takımın geri kalanıyla birlikte çekme görevini üstlenin. Bir oyuncu sarı kart görürse ve bir sonraki antrenmanda tur koşması gerekiyorsa, onunla birlikte tur koşun. Diğer oyuncuların da aynısını yapmasını sağlayın. Takım olarak daha sert olun ve bir bütün olarak hareket edin.
  4. adım 4 kenar çizgisinde sesinizi yükseltin.4Yan çizgide sesinizi yükseltin. Liderler bağırmalı ve tezahürat yapmalı, her maça sanki Super Bowl'muş gibi yatırım yapmalıdır. Takım arkadaşlarınıza tezahürat yapın ve sahada olmadığınız zamanlarda bile onları cesaretlendirin. Oynamıyor olsalar bile diğer takım arkadaşlarınızın oyunun sonucuna yatırım yapmasını sağlayın. Herkesi destekleyin ve sesinizi yükseltin.
  5. adım 5 her şeyi sahada bırakın.5Her şeyinizi sahada bırakın. Oyuna her çıktığınızda, sahip olduğunuz her şeyi sahaya bırakarak takım arkadaşlarınıza ilham verin. Her oynadığınızda %110. Acıya göğüs gerin, antrenmanınıza güvenin ve bir maçı asla daha sert oynayabilir miydim diye düşünerek bitirmediğinizden emin olun. Takımınıza en iyi kazanma şansını vermek için terleyin ve dişinizi sıkın.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

  • Evde antrenörünüzü ve takım arkadaşlarınızı etkileyecek harika numaralar yapmaya çalışın!
  • Daha fazla deneyim için, futbol taktikleriyle ilgili videolar izleyin ve bunları geliştirmek ve ustalaşmak için düzenli olarak pratik yapın.