İyi Bir Futbol Defans Oyuncusu Nasıl Olunur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir futbol defans oyuncusu olarak birincil göreviniz diğer takımın gol atmasını engellemektir - ancak iyi bir defans oyuncusu bundan çok daha fazlasını yapar. Sahadaki takım arkadaşlarınıza hayati bilgiler sağlarsınız. Rakipleri hata yapmaları için baskı altında tutarsınız, bu da size arkadan bağlanma ve tehdidi ortadan kaldırma fırsatı verir. Takım arkadaşlarınızı destekler ve gol fırsatları bulabilmeleri için onları korursunuz. İyi bir futbol defans oyuncusu güçlü teknik becerilere, zihinsel dayanıklılığa ve fiziksel uygunluğa ihtiyaç duyar.

Adımlar

Teknik Becerilerinizi Geliştirmek

  1. adım 1 savunma duruşunuzu mükemmelleştirin.1Savunma duruşunuzu mükemmelleştirin. Bir savunma oyuncusu olarak alçak bir ağırlık merkezi çok önemlidir. Dizlerinizi bükün ve karnınızı sıkarak kollarınızı yanlara doğru açın. Yanınıza geldiklerinde rakip oyuncuların kollarını fırçalayarak uzaklaştırabilirsiniz.
    • Ayaklarınız omuz genişliğinde açık olacak şekilde parmak uçlarınızda durun. Bu, dengenizi geliştirir ve daha fazla alanı engellemenize yardımcı olur. 'Megged' olmaktan kaçınmak için ayaklarınızı kademeli tutun.
    • Gözünüzü savunduğunuz oyuncuda değil, topta tutun. Topun dışındayken, tüm oyuncuların nerede olduğunu bilmek ve diğer takımın yararlanmaya çalışabileceği fırsatları tahmin edebilmek için sahayı tarayın.
  2. adım 2 bir oyuncunun her iki tarafını da savunun.2Bir oyuncunun her iki tarafını da savunun. Top sizdeyken, bir tarafa ya da diğerine hareket etmek yerine savunduğunuz oyuncuyla aynı hizada kalın. Oyuncunun sadece bir tarafını savunursanız, etrafınızdan dolaşması veya pas atması için ona bir çıkış yolu vermiş olursunuz.
    • Oyuncuya yetişmekte zorlanıyorsanız ve sizi geçmesinden korkuyorsanız takım arkadaşlarınızdan yardım isteyin. Yardım gelene kadar onları mümkün olduğunca geciktirmeye odaklanın.
  3. adım 3 hatalardan yararlanın.3Hatalardan yararlanın. Kötü bir dokunuş veya yanlış bir adım, savunma oyuncusu olarak sizin için bir fırsat yaratır. Eğer güçlü bir oyuncuyu savunuyorsanız, en ufak bir hataya karşı tetikte olmalısınız. Savunduğunuz oyuncuyu baskı altına alarak telaşlanma ve hata yapma olasılığını artırın.
    • En küçük ayrıntılara dikkat edin ve diğer oyuncunun başının dertte olduğunu hissettiğinizde hemen harekete geçmeye hazır olun. Oyunda büyük bir fark yaratmak için harekete geçmek için sadece bir saniyeniz olabilir.
  4. adım 4 rakiplerinizi inceleyin.4Rakiplerinizi inceleyin. Çoğu futbolcunun, bir şut veya kaçış için hazırlandıklarını size söyleyebilecek özel hareketleri ve kalıpları vardır. Rakip takımları araştırır ve önceki maçları izlerseniz, davranışlarını daha iyi tahmin edebilirsiniz.
    • Bir savunma oyuncusu olarak, rakibinizin ne yapacağını ve nereye gitmek istediğini tahmin edebilmeniz gerekir, böylece kendinizi onları durduracak şekilde konumlandırabilirsiniz.
    • Önceki maçları izlerken, belirli rakiplere sorun çıkaran savunma tekniklerine de dikkat edin. Onlara karşı oynarken bu teknikleri kendi repertuarınıza ekleyebilirsiniz.
  5. adım 5 takım arkadaşlarınızla etkili bir şekilde iletişim kurun.5Takım arkadaşlarınızla etkili bir şekilde iletişim kurun. Bir savunma oyuncusu olarak tüm sahayı görme ve tüm oyuncuların nerede olduğunu bilme yeteneğine sahipsiniz. Takım arkadaşlarınıza kendilerine doğru baskı yapıldığını ve birinin boşta olduğunu bildirebilirsiniz.
    • Örneğin, bir oyuncunun yakınında hiç savunma oyuncusu yoksa, topla zaman geçirebileceklerini bildirmek için 'zaman' diyebilirsiniz.
    • Sesinizi yükseltin ve diğer savunma oyuncularını tetikte ve tetikte tutun. Eğer top başka bir savunma oyuncusundaysa, topa odaklanabilmeleri için onlara etraflarındaki durum hakkında olabildiğince fazla bilgi verin. Örneğin, başka bir savunma oyuncusunu destekliyorsanız ve onun çalım atma girişiminde bulunabileceği bir pozisyondaysanız 'Düştüm' diyebilirsiniz.
    • Çok fazla deneyiminiz olmayan bir takımda oynuyorsanız, neyi sevdiklerini ve ne yapmak istediklerini bilmek için daha fazla iletişim kurmanız gerekir. Daha az değil, daha fazla bilgi vermeyi tercih edin. Örneğin, bir oyuncuya topu önünüze değil doğrudan ayağınıza pas atması gerektiğini bildirmek için 'ayaklar' diye bağırmanız gerekebilir. Eğer o oyuncu sizin oyun tarzınıza aşinaysa, nasıl pas atmayı sevdiğinizi zaten biliyor olabilir.
  6. 6. adım sadece topu uzaklaştırabileceğiniz zaman müdahale edin.6Sadece topu uzaklaştırabileceğiniz zaman müdahale edin.Tackling futbolun en tehlikeli bölümlerinden biridir, sadece sakatlanabileceğiniz için değil, aynı zamanda diğer oyuncuya faul yapma riskiniz de vardır. Takımınız için topa yeniden sahip olabileceğinizden yüzde 100 emin olmadığınız sürece bu güçlü savunma tekniğini yedekte tutun.
    • Çalım atmak için en iyi zaman hücum oyuncusunun kötü bir dokunuş gibi bir hata yaptığı veya dengesini kaybettiği zamandır.
  7. adım 7 topa güvenli bir şekilde kafa vurun.7Topa güvenli bir şekilde kafa vurun. Defansif kafa vuruşu bir defans oyuncusu için önemli bir araç olabilir ve takımınızı zor bir durumdan kurtarabilir. Doğru teknik şunları yapmanızı sağlar topa kafa at güvenli ve etkili bir şekilde, çok az beyin sarsıntısı veya başka yaralanma riski ile.
    • Top havada olduğu sürece gözlerinizi toptan ayırmayın ve alnınızı topun vurmak istediğiniz kısmıyla aynı hizaya getirin. Eğer topun üst kısmına vurursanız, top yere düşecektir. Topun alt tarafına vurursanız, top yukarı çıkacaktır.
    • Birçok yeni başlayan oyuncu, top yaklaşırken gözlerini kapatma eğilimindedir, bunun nedeni çoğunlukla korku veya topun kafalarına çarptığında canlarını acıtacağı beklentisidir. Gözlerinizi sürekli açık tutarak alıştırma yapın. Topa yön verme alıştırmaları, bu beklentiden kurtulmanıza ve topa yön verme korkusunu kaybetmenize yardımcı olacaktır.

Vücudunuzu Kondisyonlamak

  1. adım 1 eğitiminizi pozisyonunuza uyarlayın.1Antrenmanınızı pozisyonunuza göre uyarlayın. Farklı savunma pozisyonları, oyun sırasında vücutlarına yüklenecek taleplere iyi yanıt vermek için farklı kondisyon gerektirir. Eğer bir orta bek iseniz, güç ve dengeye odaklanın. Eğer bir dış bek iseniz, kanat oyuncularıyla rekabet edebilmek için hız ve hareketlilik antrenmanları yapın.
    • Sezon dışında, 2 veya 3 kardiyo günü ile birlikte 2 veya 3 güç günü planlayın. Ayrıca yüksek yoğunluklu aralıklı antrenman yaparak hız ve güce odaklanan bir gün de ekleyebilirsiniz.
    • Sezonda, antrenman hacminizi sahada geçirdiğiniz süreyi yansıtacak şekilde azaltın. Örneğin, antrenmanlarınız sezon dışında 2 saat sürüyorsa, sezonda 1 saate düşürün. Sezonda sadece 1 veya 2 kuvvet günü isteyebilirsiniz.
  2. adım 2 mesafe koşularını sprintlerle birleştirin.2Uzak mesafe koşularını sprintlerle birleştirin. Mesafe koşuları kardiyovasküler dayanıklılığınızı artırır, bu da herhangi bir maçta sahada 90 dakika geçiriyorsanız gereklidir. Ancak hızlı forvetlere, orta saha oyuncularına ve kanat oyuncularına ayak uydurmak için kısa süreli hız patlamaları da yapabilmeniz gerekir.
    • Aralıklarla koşmak, bir futbol maçı sırasında koşma şeklinizi taklit etmek için iyi bir yoldur. Örneğin, 10 dakika koşabilir, ardından 2 dakika sprint atabilir, sonra 3 dakika yürüyebilirsiniz. Bir saat boyunca koşana kadar aralıkları tekrarlayın.
  3. adım 3 dengenizi geliştirmek için merkez bölgenizi güçlendirin.3Dengenizi geliştirmek için merkez bölgenizi güçlendirin. Karın kaslarınızı çalıştırmak sadece favori profesyonel futbolcunuz gibi karın kaslarına sahip olmak demek değildir. A güçlü çekirdek Dengenizi geliştirir ve hücum oyuncularının sizi geçip kaleye gitmesini zorlaştırır.
    • Plank hareketini egzersiz rejiminizin düzenli bir parçası haline getirin. Plank pozisyonunu 30 saniye ile bir dakika arasında tutarak başlayın. Birkaç günde bir, bir dakika ekleyerek 5 dakikalık bir süreye kadar çalışın.
    • Çeşitli karın kaslarını izole eden diğer temel egzersizleri arayın. Tüm karın kaslarını eşit şekilde çalıştırdığınızdan emin olun. Yoga ve pilates gibi uygulamalar da merkez bölgenizi güçlendirmeye, dengenizi ve esnekliğinizi artırmaya yardımcı olabilir.
  4. 4. adım güç ve kuvvet oluşturmak için pliometri kullanın.4Güç ve kuvvet kazanmak için pliometri kullanın. Pliometrik egzersizler vücudunuzda hızlı kasılan kas lifleri oluşturarak hızlı bir forvet veya orta saha oyuncusunun peşinden koşarken ihtiyaç duyduğunuz ani hız patlamalarını artırmak için size patlayıcı güç sağlar.
    • Patlayıcı şınav savunma oyuncuları için iyi bir pliometrik egzersizdir. Normal şınav pozisyonunda başlayın ve göğsünüzü yere indirin. Elleriniz zeminden ayrılacak şekilde kendinizi kuvvetlice yukarı itin, ardından darbeyi emmeye yardımcı olmak için dirseklerinizi bükerek yumuşak bir şekilde geri inin. Setler arasında 2 dakika dinlenerek 5 ila 10 tekrardan oluşan 4 set yapın.

Zihninizi Geliştirin

  1. adım 1 hücumda biraz tecrübe kazanın.1Hücumda biraz deneyim kazanın. Her savunma oyuncusu hücumda oynama becerisine sahip olmayabilir, ancak fırsatınız varsa bunu değerlendirin. Hücumda oynamak, forvet oyuncularının ne yapmak istediklerini ve bunu nasıl yaptıklarını anlamanızı sağlar, böylece bir defans oyuncusu olarak hareketlerini daha iyi tahmin edebilirsiniz.
    • Hücumda oynama fırsatınız yoksa, bir sonraki en iyi şey orta saha veya forvet olan arkadaşlarınızla konuşmaktır. Onlar aracılığıyla sahayı nasıl gördüklerini ve gol atmak için nasıl fırsatlar yarattıklarını öğrenebilirsiniz. Onların zihninin nasıl çalıştığını bilmek sizi daha iyi bir defans oyuncusu yapacaktır.
  2. adım 2 kendinize güvenin ve korkmayın.2Güveninizi koruyun ve korkmayın. Eğer bir rakip onunla mücadele etmekten korktuğunuzu hissederse, sizi geçip gidecektir. Güçlü bir rakibe top için meydan okumaktan korkuyorsanız, gerçekten iyi bir futbol savunmacısı olamazsınız.
    • Faul yapmaktan da korkmamalısınız. Başka bir oyuncuya asla faul yapmak istemeseniz de, rakip takımın sizi sahanın sizin tarafına geçmelerini ve gol atma fırsatı bulmalarını engellemek için hiçbir şeyden kaçınmayacak biri olarak görmesini istersiniz.
  3. adım 3 sakin olun ve rakibinizin hata yapmasına izin verin.3Sakin olun ve rakibinizin hata yapmasına izin verin. Bir savunma oyuncusu için sabır çok önemlidir. Sadece ileri koşmak ve topa sahip olan her oyuncuya meydan okumak agresiftir, ancak oynamanın en akıllıca yolu değildir ve faulleri biriktirebilirsiniz.
    • Parmak uçlarınızda durun ve vücudunuzun yüzey alanını mümkün olduğunca fazla göstererek hücum eden oyuncuya doğru dönün. Yönünüzü hızlıca değiştirebilmek için bacaklarınızı birleştirin. Tetikte olun ve her an topun peşinden gitmeye hazır olun, ancak top için hamle yapmaktan (veya dalmaktan) veya hücum oyuncusunu doğrudan tehdit etmekten kaçının.
    • Saldırıya hazırken, saldıran oyuncunun hamlesini yapmasını sabırla bekleyin. Zayıflık hissettiğinizde veya saldıran oyuncunun küçük bir hata yaptığını gördüğünüzde baskı uygulayın ve vuruş yapın.
  4. adım 4 i̇yi sportmenlik uygulayın.4İyi sportmenlik uygulayın. Agresif bir şekilde savunma yaparken, bu zihniyete kapılmak kolay olabilir. Hakemlerin ve rakip takımın da insan olduğunu unutmayın. Rakip oyuncu düşerse, ayağa kalkmasına yardımcı olun.
    • Hakemlerle tartışmaktan veya kötü bir karar vermiş olsalar bile protesto etmekten kaçının. Sadece omuz silkip oynamaya devam edin.

Uzman Soru ve Cevapları

  • SoruFutbolda nasıl daha hızlı savunma yaparsınız? Diğer oyuncuların vücut dilini okuyun, örneğin topu nereye götürdüklerini görmek için kalçalarının yönünü izleyin. İyi bir futbol defans oyuncusu olmak için oyunu okuyabilmeniz gerekir. Topun nereye gittiğini ve diğer takımların hangi stratejileri oynadığını tahmin etmelisiniz, ancak aynı zamanda 1'e 1 savunmaya da odaklanmalısınız.
  • SoruFutbolda savunmada nasıl daha iyi olabilirim? En iyi savunmacılar oyunu nasıl okuyacaklarını bilirler. Bu, diğer takımın yaptığı oyunları okumak, topun bir sonraki hamlesinin nerede olacağını bilmek ve diğer takımın oynadığı stratejileri anlamak anlamına gelir. Bunu yapmak için, diğer takımın vücut dilini ve ipuçlarını okumaya çalışın.
  • SoruSavunmacılar korku ve endişenin üstesinden nasıl gelir? Pratik yapın. Kendinize güveninizi artırmak için sürekli olarak antrenmanlara geri dönün ve becerilerinizi geliştirin.

İpuçları

  • Bir defans oyuncusu olarak dalmaktan kaçının.
  • Seçkin maçları izleyin ve oyununuzu model alacağınız bir defans oyuncusu seçin. Bu oyuncunun farklı durumlarda ve farklı oyuncu tiplerine karşı nasıl davrandığını inceleyin.
  • Bir defans oyuncusu olarak, ne kadar tehlikeli olursa olsun başka bir oyuncuyu sürekli takip etmekten kaçının.