İyi Bir Futbol Forveti Nasıl Olunur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Futbol oyununda forvet son derece önemli bir pozisyondur. Forvet olmak için hızınız, iyi ayak hareketleriniz, güçlü bir şutunuz ve kurnaz bir futbol aklınız olması gerekir. Bir forvet oyuncusu bir maçta sadece birkaç şans yakalarken, sizin bu şansları gole çevirmeniz gerekir! İyi bir futbol forveti olmak için, pozisyon için antrenman yaparak başlayın. Ardından, oyununuzu ayarlayabilmek için oyunu nasıl okuyacağınızı öğrenin.

Adımlar

Bir Forvet Olarak Etkili Eğitim

  1. adım 1 i̇sabetliliği koruyarak hızlı atış yapmayı öğrenin.
    İsabetliliğinizi koruyarak hızlı atış yapmayı öğrenin. Bir atışı ne kadar hızlı yapabilirseniz, yukarıda o kadar ölümcül olursunuz. İki dokunuşlu bir şut üzerinde çalışmalısınız. İlk dokunuşunuz, savunma oyuncusunun yanına doğru ya da topu aldığınızda bacağınızı sallamak için alan yaratır. İkinci dokunuş ise şutun kendisidir. Bu iki dokunuşlu şutları atabilirseniz, topu savunma oyuncusunun yanına doğru itebilir ve onlar daha tepki vermeden şutunuzu atabilirsiniz.
    • Bu hızlı şutlar, alan yaratma ve hızlı vuruşlar konusunda kendinizi iyi hissettiğinizde, koşarak, kaleye doğru dripling yaparak, dokunuş yaparak ve şut atarak çalışın.
  2. adım 2 topu havadayken hemen ağlara gönderme alıştırması yapın.
    Topu havadayken hemen ağlara gönderme alıştırması yapın. Bu genellikle kaleye kafa vuruşu veya top yere düşmeden önce vurduğunuz 'vole' vuruşudur. Zor ama önemli olan, iyi bir forvetin topu yere indirmeden havadan gelen bir topu kaleye doğru yönlendirebilmesidir, bu da savunmaya tepki vermesi için zaman kazandırır. Bunu, ortalarınıza ve köşe vuruşlarınıza vuran bir arkadaşınızla kolayca uygulayabilirsiniz, ancak bazı şeyleri aklınızda bulundurun.
    • Hedefinize doğru ilerleyin. Kafa vuruşları için bu, omuzlarınızın kaleye bakacak şekilde döneceği anlamına gelir. Vuruşlar için gösterge genellikle kalçalarınızdır ve isabetli bitirişlerde kaleye dönük olacak şekilde vuruşla birlikte dönecektir.
    • Hareketsiz duruyorsanız bu beceri neredeyse işe yaramaz. Antrenmanlarda bile her zaman koşun, hareket edin veya topa koşarken saldırın. Bir oyunda top ceza sahasına yaklaşırken hareketsiz durmak için nadiren zamanınız olur.
  3. adım 3 tüm vücudunuzla topu havadan kontrol etmeye odaklanın.
    Tüm vücudunuzla topu havadan kontrol etmeye odaklanın. Topu havadan kontrol etmede iyi olmanız gerekecek, bu da topu havadan yere yumuşak bir şekilde getirmek anlamına geliyor. Çünkü bir forvet için oyunun büyük bir kısmı uzun toplar ve hava ortalarından gelir. Bir sonraki dokunuşunuzun hemen pas, şut veya dripling olabilmesi için dokunuşunuzun topun yaklaşık bir ayak önünüzde bitmesini istersiniz. Pratik yapmanın iyi yolları şunlardır:
    • Hokkabazlık tüm vücut dokunuşu pratiği yapmak için harika bir yoldur, ancak yalnızca kendinizi zorlarsanız. Topu ne kadar yükseğe çıkarabileceğinizi ve hala kontrolü koruyabileceğinizi görün.
    • Bir arkadaşınızla uzun toplara vurun. Yaklaşık 20 metre uzaktan başlayın ve yavaşça daha da uzağa gidin. İyileştikçe, topu kontrol etme ve geri vurma arasındaki hızı artırın.
    • Bir duvara karşı vurun, sert bir yüzeye şut veya orta atın ve ribaundu yakalamak için hızlı tepki verin.
  4. adım 4 defans oyuncularına bire bir meydan okuma pratiği yapın.
    Defans oyuncularına bire bir meydan okuma pratiği yapın. Takım arkadaşlarınızdan yardım almadan etraflarından dolaşabilmelisiniz. Topa sahip olduğunuzda, Maradona, step-over veya makas gibi çeşitli 'hareketleri' kullanarak defans oyuncularının etrafından dolaşıp kaleye doğru dripling yapabilmelisiniz. Bazı iyi top sürme hareketleri omuz çalımları ve step over'dır. Tüm forvetlerin Messi gibi ipeksi, teknik futbol oynaması gerekmez, ancak bir defans oyuncusunun geri çekilip pas vermenizi beklemek yerine öne çıkıp size saygı duymasını sağlamak için birkaç yol bulmanız gerekir.
    • Yakın bir arkadaşınızı veya takım arkadaşınızı alın ve onları 1'e 1 antrenmanlara davet edin. Basitçe ince bir dikdörtgen oluşturun ve dönüşümlü olarak hücum ve savunma yapın. Topu kontrol ederek karşı uç çizgisini geçmek bir 'gol 'dür.
    • Bir savunma oyuncusunu her zaman doğrudan geçmeniz gerekmez - bazen kaleye sırtınız dönükken de topu korumanız ve kontrol etmeniz gerekir.
    • Hareketler üzerinde kendi başınıza çalışabilirsiniz. Bir kutu oluşturun ve top sürme, kesme ve fırlatma hareketleri üzerinde tam hızda çalışın, kontrol üzerinde çalışmak için kutunun içinde kalın.
  5. adım 5 her iki ayağınızı da tehlikeli birer skor silahına dönüştürün.
    Her iki ayağınızı da tehlikeli birer skor silahına dönüştürün. Meşhur Arjen Robben bir yana, sadece tek ayağını kullanabilen çok az tehlikeli forvet vardır. Hem sol hem de sağ ayağınızı rahatça kullanabilmeniz araç setinizi büyük ölçüde genişletir çünkü sahanın sadece bir tarafını kullanabiliyorsanız iyi savunmacılar sizi cezalandıracaktır. Antrenman yaparken her iki ayağınızla da yapın ve 'kötü' ayağınızla şut ve pas becerilerinizi geliştirmek için ekstra zaman harcayın. Hiçbir zaman baskın ayağınız kadar iyi olmayacaktır, ancak diğer yöne doğru kesebilir ve zayıf ayağınızla temiz bir pas atabilirseniz savunmacılara zor anlar yaşatırsınız.

Oyunu Ofansif Olarak Okumak

  1. adım 1 her zaman şutu izleyin, gol için aç kalın.
    Her zaman şutu izleyin, gol için aç kalın. Bir forvetin bir numaralı hedefi topu kaleye göndermektir. Gol atamasalar bile, kaleye şut atmak kornerler, top kayıpları ve ribauntlar yaratarak gollere yol açar ve savunmaları baskı altına alır. Zihniyetiniz her zaman kendiniz ya da takım arkadaşlarınız için bir şut çekmek için gereken alanı yaratmak olmalıdır.
    • Sadece sizin değil, takımınızın da şut atmasını istediğinizi unutmayın. Bazı forvetler çok sayıda doğrudan şans yakalarken, diğerleri partner forvetlerini iyi şanslarla besleyecek ve sadece birkaçını kendileri kullanacaktır.
  2. adım 2 savunma kaosu yaratmak için açık alana doğru dart atın, dokunun ve depar atın.
    Defansif kaos yaratmak için dart yapın, dokunun ve açık alana sprint atın. Hareketli bir forvet en tehlikelisidir. Her seferinde topu alamasanız bile, iyi forvetler 90 dakika boyunca savunmayı diken üstünde tutmaları gerektiğini bilirler, çünkü bu sırada hata yaparlar ve golleri yaratan boşlukları ortaya çıkarırlar. Takımınız topa sahip olduğunda, boş alan arayın ve koşun.
    • Alan açıldığında savunmacıların üzerine atlamak için her zaman hafif bir koşu yapın veya ayak parmaklarınızın ucunda olun. Siz alanı doldurmaya çalışırken onlar da alanı kapatmaya çalışacaktır.
    • Gözünüz diğer forvet(ler)inizde olsun. Onlarla birlikte çapraz koşular yapmak için zamanlama yapmak savunmayı büyük bir şaşkınlığa uğratacaktır.
  3. adım 3 çaprazlara yaklaşımınızı zamanlayın, böylece onlara tam hıza yakın vurursunuz.
    Çapraz koşulara yaklaşımınızı tam hıza yakın olacak şekilde zamanlayın. Eğer ceza sahası içinde durup topun gelmesini beklerseniz, marke edilmeniz son derece kolaydır. Bunun yerine, koşularınızın zamanını öyle ayarlayın ki top size ulaştığında, top savunmacıya ulaşmadan onu kesebilin ve herhangi bir kafa vuruşu için koşu başlangıcı elde edin. Gözünüzü toptan ayırmayın ve tam top oyuna girecekken ona ulaşın; böylece çok daha fazla kafa vuruşu, vole ve uzun top kazanacaksınız.
    • Bu aynı zamanda ofsayt tuzaklarından kaçınmak için en iyi stratejidir ve ayakta tam hızda vurmaya çalışmak yerine top oynandığında koşudan sprint yapmaya geçmenizi sağlar.
    • Kıvrımlı koşular zaman ve alan kazanmak için harikadır. Doğrudan ceza sahasına depar atmak yerine, top kanatlardan gelirken kavisli bir yol izleyin, ardından top havadayken doğrudan içeri girin. Kıvrımlı koşunuz, koşarken ceza sahasına yaklaşmanızı sağlarken aynı zamanda hızlı bir şekilde yön değiştirmenize de olanak tanır.
  4. adım 4 her zaman toptan kaçmak yerine topu kontrol edin.
    Her zaman toptan kaçmak yerine topu kontrol edin. Kontrol etmek, topa sahip olan takım arkadaşına doğru koşmak, alan açmak ve pası daha kısa hale getirmek anlamına gelir. Bu özellikle başka bir forvetle çalışırken önemlidir, çünkü az önce kaçtığınız alan, defans oyuncunuz kontrolünüzü takip ederse artık onun için açıktır. Topu alamazsanız ve savunma oyuncusu hala üzerinizdeyse, hareket etmeye devam edin. Topu alırsanız, yüzünüzü kaleye dönmeye çalışın - savunmaya büyük baskı yapın.
    • Kontrol ederken her zaman hızlıca omzunuzun üzerinden bakın. Eğer savunma oyuncunuzu uyurken yakaladıysanız topla düşündüğünüzden daha fazla zamanınız olabilir.
  5. adım 5 koşacak alanınız olduğunda savunmaya bire bir meydan okuyun.
    Koşacak alanınız olduğunda savunmaya bire bir meydan okuyun. Bir forvet bencil olamaz ama pasif de olamaz. Topla birlikte savunmacının üzerine koşabilmeli, onu geçmek için bir hamle yapabilmeli, büyük bir dokunuşla depar atabilmeli veya son saniye pası atmak için savunmanın içine girebilmelisiniz. Harika forvetler savunmayı kendilerine tepki vermeye zorlar, bu da takımınızın geri kalanı için alan yaratır. Hücum etmek için en iyi zamanlar, savunmanın hareket halinde olduğu, özellikle de geriye doğru gittiği anlardır. Üzerlerine gidin ve onları bir karar vermeye zorlayın.
    • Kanatlar savunmacıları gerçekten zorlamak için iyi bir yerdir. Genellikle çok az destekleri vardır ve bir top kaybını kenar çizgisi avantajınızla geri kazanmak çok daha kolaydır.
    • Eğer yarı sahaya yakınsanız, onları yenebileceğinizden emin değilseniz savunmacılarla mücadele etmeyin - burada top kaybı yapmak özellikle tehlikelidir.
    • Topu kaybetseniz bile, hiçbir savunma oyuncusu tüm oyun boyunca baskı altında kalmak istemez. Bozulmaya ve hata yapmaya başlarlar. Bir maçı kazanmak ya da kaybetmek için sadece 1 gol farkı yeterlidir ve bu golün sizin lehinize olmasını istersiniz!
  6. adım 6 kaleye giden tüm şutları ve ortaları takip edin.
    Kaleye giden tüm şutları ve ortaları takip edin. Bu özellikle genç oyuncular için önemlidir, çünkü deneyimsiz defans oyuncuları ve kaleciler kolay gollere yol açacak hatalar yapabilirler. Siz veya bir takım arkadaşınız şut çektiğinde, topun peşinden kaleye doğru koşun, ribauntları, sapmaları veya kısmi kurtarışları hızla yeniden çekmeye hazır olun.
    • Kendi kalenizle karşı karşıyayken savunmada topu uzaklaştırmak çok ama çok zordur. Bu işi daha da zorlaştırırsanız sezonda birkaç kolay gol atarsınız.
  7. adım 7 savunmada orta sahaya geri dönün, arka defans oyuncularını tutun.
    Defansta orta sahaya geri dönün ve arka defans oyuncularını tutun. Boşta kalan topu ya da pası almak için bekleyin. Yukarıda oturup beklerseniz takımınıza savunmada ya da hücumda bir faydanız olmaz. Defans oyuncularının topa yerleşmesini ve baskı yapmadan kolay ortalar yapmasını engellemek için orta sahaya geri dönün. En önemlisi, kontra ataklarda kontrol etmeye veya depar atmaya hazır olun. Eğer top orta yapılıyorsa ya da uzaklaştırılıyorsa, takımınız hücum pozisyonuna geçene kadar topa sahip olmak sizin görevinizdir.

İlerideki Pozisyona Göre Oyununuzu Ayarlama

  1. adım 1 takımınıza bağlı olarak stratejinizi ve koşularınızı değiştirin's offensive system.
    Takımınızın hücum sistemine bağlı olarak stratejinizi ve koşularınızı değiştirin. Tüm forvetler aynı tarzda oynayamaz. En büyük değişken kaç forvetle birlikte oynadığınızdır, çünkü bu durum kendinizi nasıl idare edeceğinizi büyük ölçüde değiştirir. Eğer üstteki tek forvet sizseniz, savunmanın yukarısında kalıp takımınız için sahayı yaymak isteyeceksiniz. Eğer üç forvet varsa, zaman zaman savunmaya geri dönmeniz gerekecektir.
    • Sahanın ortasını tutmak ve alan yaratmak için kullanılan yüksek forvete genellikle santrfor denir. Topu tutan ve diğerleri için hücum alanı yaratan büyük hedeflerdir.
    • Kanat forvetleri veya kanat oyuncuları temelde ofansif dış orta saha oyuncularıdır. Bire birde mükemmel driplingler yapabilmeli, yüksek hız ve orta yapma becerisine sahip olmalıdırlar.
    • Forvetler genellikle kaleye sırtı dönük olarak topu kontrol eden bir santrforun altında yer alır. Amaçları topu tehlikeli bir pozisyondaki forvete ulaştırmak ve forveti en hızlı top taşıyıcınız ve şutörünüz yapmaktır.
  2. adım 2 savunmanın izin verdiği ölçüde sahanın yukarısındaki boşluğu tutun.
    Savunmanın izin verdiği ölçüde sahanın yukarısındaki boşluğu tutun. Merkez forvet olarak takımın geri kalanı için alan yaratmanız gerekir, bu nedenle dış saha çizgisini savunmanın izin verdiği kadar derinde tutun. Topu aldığınızda yüzünüzü kaleye dönmeye çalışın, ancak bunun gerekli olmadığını bilin; takım arkadaşlarınız sizi desteklemek için koşarken siz sadece topu tutmak istersiniz. Amacınız savunmayı içeri çekerek sizi oynamaya zorlamak ve böylece kanatlar boyunca bolca alan açmaktır.
    • Eğer iki santraforunuz varsa, biriniz daha yukarıda, diğeriniz orta sahaya daha yakın oturacak şekilde kademelenmeyi deneyin. Bu, her ikiniz için de her iki kenarda ve ortada tehlikeli kombinasyon oyunları için alan açar.
  3. adım 3 sahanın ortasını hızlı ve etkili bir şekilde kontrol edin ve yönlendirin.
    Sahanın ortasını hızlı ve etkili bir şekilde kontrol edin ve yönlendirin. Bir forvet olarak şut arıyor olmanız gerekir. İster 2 kişilik ister 3 kişilik bir sistemin parçası olun, forvetler mümkün olduğunca topu kaleye doğru götürmek ister. Forvet oyuncuları şut atabilmek için yeterli alan yaratmaya çalışır ve savunmayı boşluklar ve tembellik için cezalandırır. Ekmek tekneniz hızlı, tek dokunuşlu paslar ve bir-iki kombinasyonları ya da hızlı bir makas atıp boşlukla şut atmak olacaktır. Topla öylece durmayın - sürekli hareket halinde olun ve her zaman şut arayın, hızlı, isabetli paslar ve şutlar için savunmanın arasından 10-20 yard koşular yapın.
    • Sayı yapmasanız bile şut atmak faydalıdır. Savunmalar şutların daha uzaktan geldiğini hissettikçe, daha sık şut atmanızı engellemek için baskı yapacaklardır. Bu da genellikle arkalarında ara paslar ve ortalar için alan açar.
  4. adım 4 kanat oyuncusu pozisyonunda kaliteli ortalara ve tehlikeli çapraz koşulara odaklanın.
    Kanat oyuncusu pozisyonunda kaliteli ortalara ve tehlikeli çapraz koşulara odaklanın. Son çizgiye acımasızca saldırın, defans oyuncularının üzerine gidin ve onları korner ve derin taç atışlarına yol açan müdahaleler yapmaya zorlayın. Amacınız topu son çizgiye yakın bir yere indirmek ve ardından tercihen savunma oyuncuları kendi kalelerine doğru koşarken ceza sahasına sokmaktır. Ayrıca, gözünüz sahanın ortasında olsun. Eğer orta savunma oyuncuları tembelleşiyorsa ya da sizi unutmuş gibi görünüyorsa, doğrudan kaleye doğru keskin bir çapraz koşu yapmak size ortalar, ara toplar ve şutlar için alan açacaktır.
    • Takımınız topu kazanır kazanmaz mümkün olduğunca geniş bir alana çıkın. Bu, savunmayı önemli ölçüde esnetecek, size ve diğerlerine tonlarca alan açacaktır.
    • Takım dizilişine bağlı olarak, bir kanat oyuncusunun çoğu forvetten çok daha fazla savunma yapması beklenebilir. Bunu koçunuz ve dış beklerinizle koordine ettiğinizden emin olun.
  5. adım 5 profesyonel forvetleri izleyin.
    Profesyonel forvetleri izleyin. Topsuz ne yaptıklarına dikkat edin. Bir dahaki sefere profesyonel bir maç izlediğinizde, forvetin topa dokunmadığı zamanlarda nerede olduğuna dikkat edin. İyi forvetlerin nasıl sürekli hareket halinde olduğuna dikkat edin, bu da savunmanın sürekli yukarı bakmasına ve yeniden ayarlama yapmasına neden olur. Daha fazla izledikçe, iki ya da üç forvetin birlikte nasıl çalıştığına, alanlarını nasıl koruduklarına ve savunmacıları alan yaratmaya yönlendirmek için nasıl çapraz geçişler yaptıklarına dikkat edin.
    • Her iki takımın forvetlerini izleyin. Hareketleri nasıl farklılık gösteriyor?
    • Forvetler oyunun farklı bölümlerinde ne yapar? Eğer bir takım kazanıyorsa, geriye yaslanma eğilimi gösterirken, kaybeden takımlar gol fırsatları yaratmak için forvet oyuncularını daha da ileri itmeyi sever.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Hızlanmak için ne gibi alıştırmalar yapabilirsiniz?
    Bir tepeye doğru sert bir şekilde koşmak bacak gücünü ve hızını artırmak için iyi bir yoldur. Bunu spor salonunda kuvvet antrenmanı ile birleştirin (squat, leg press, vb.).
  • Soru
    Ne yemeliyim?
    Her şey denge ile ilgili. Bol miktarda meyve, yağsız et, sebze ve tam tahıl içeren sağlıklı bir diyet uygulayın. Abur cuburu en aza indirin.
  • Soru
    Kanat oyuncusu veya forvet oyuncusu olmaya yardımcı olan temel doğal yetenekleri sıralayabilir misiniz?
    Kanat oyuncusu veya forvet olmak için ideal olarak şunlara ihtiyacınız vardır: Hız, iyi şut/orta, kontrol, güç, pozisyon alma ve topun nereye gideceği ve ne zaman koşu yapılacağına dair içgüdüler. Bu özelliklere sahip olmasanız bile, pratik yaparak her zaman daha iyi olabilirsiniz ve hız gibi bazı şeyler gerekli değil, sadece idealdir.

Video

İpuçları

  • Sahada sessiz kalmayın. Takım arkadaşlarınıza sahada nerede olduğunuzu sürekli bildirin ki size topu kolaylıkla getirebilsinler.
  • İlk dokunuşunuz çok önemlidir, bu yüzden iyi yapın.
  • Eğer antrenman yapmazsanız, daha iyi olamazsınız. Sıkı antrenman başarıya giden tek yoldur.