İyi Bir Wicketkeeper Nasıl Olunur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir wicket-keeper, aşağıdaki durumlarda saha takımındaki oyuncudur kriket sporu kalenin ya da kütüklerin arkasında, vurucunun arkasında duran kişidir. Kaleci olarak sizin göreviniz topu karşılamaya hazır olmak ve vurucuyu durdurmaya ya da oyun dışı bırakmaya çalışmaktır. Görünüşün sizi aldatmasına izin vermeyin - wicket-keeper'ların görevlerini yerine getirebilmeleri için aslında çok yüksek düzeyde fiziksel formda olmaları gerekir. Buna ek olarak, wicketkeeper'lar yakalama tekniklerini geliştirmek için sürekli çalışmalıdır. Son olarak, gerçekten iyi bir kalecinin harika bir takım oyuncusu olması ve takımının saha içi liderliğini yapması gerekir. Ayrıca çok keskin ve uyanık olmalıdır.

Adımlar

Yakalama Tekniği

  1. adım 1 gözlerinizi toptan ayırmayın.1Gözlerinizi toptan ayırmayın. Topu atıcının elinden başlayarak izleyin ve sahada ilerlerken gözlerinizi ondan ayırmayın. Top size doğru gelirken olası farklı açılardan yakaladığınızı hayal etmeye çalışın.
    • Hata yaparsanız endişelenmeyin. Onları bırakın ve her yeni topa yeniden odaklanın.

    İpucu: Toplar arasında rahatlamak ve yeniden odaklanmanıza yardımcı olmak için derin bir nefes alın ve sakin bir şekilde nefes almaya konsantre olun.

  2. adım 2 her toptan önce güçlü ve alçak bir pozisyon alın.2Her toptan önce güçlü ve alçak bir pozisyon alın. Ağırlığınız ayak parmaklarınızda olacak şekilde çömelin ve elleriniz yerde olacak şekilde hafifçe öne doğru eğilin. Avuç içlerinizi topa doğru çevirin.
    • Bu, topun altına gelmenizi ve herhangi bir hızda almanızı sağlayacaktır.
  3. adım 3 çömelme pozisyonundan sadece top sekerken kalkın.3Çömelme pozisyonundan sadece top zıpladığında kalkın. Top sekene kadar ne yapacağını bilemezsiniz. Top sekene kadar aşağıda kalın, ardından doğru yükseklikte yakalamak için topla birlikte yukarı çıkın.
    • Bu, daha yükseğe sıçramak yerine yerde alçaktan yuvarlanan topları kaçırmamanıza yardımcı olacaktır.
  4. adım 4 dalarken başınızla yönlendirin.4Dalış yaparken başınızla liderlik edin. Top için dalmanız gerektiğinde başınızı topa doğru yönlendirin ve parmaklarınızın aşağıyı göstermesini sağlayın. Bu, gözlerinizin ve beyninizin topu yakalamak için en iyi yolu işlemesine izin verecektir.
    • Bir top için daldıktan sonra yere indiğinizde, eğer alçak bir yakalamaysa dirseğinizi düzeltin. Dirseğinizi bükün, vücudunuzun altına sokun ve daha yüksek yakalamalar için yuvarlanın, böylece dirseğinizin üzerine düşmezsiniz.
    • Dalış tekniğinizi geliştirmek için evde bir şilte üzerinde veya kriket antrenmanında minderler üzerinde pratik yapabilirsiniz.
  5. adım 5 alıştırmalarla yakalama alıştırması yapın.5Alıştırmalarla yakalama pratiği yapın. Topları farklı açılarda saptıran rampalar kullanın ve tepki sürelerinizi geliştirmek için onları yakın mesafeden yakalama alıştırmaları yapın. İşi daha da zorlaştırmak için tenis topları kullanın.
    • Tepki hızınıza daha fazla odaklanmak istiyorsanız, daha hızlı atışlarla antrenman yapın. Yakalama tekniğinize daha fazla odaklanmak istiyorsanız, daha yavaş atışlarla antrenman yapın.
    • Bu antrenmanları her kriket antrenmanına veya size yardımcı olacak bir partneriniz varsa kişisel antrenman seanslarınıza da dahil edebilirsiniz.

Takım Becerileri

  1. adım 1 takımınızın saha içi temposunu belirleyin.1Takımınızın saha içi temposunu belirleyin. Kaleci saha takımının en önemli parçasıdır. Özellikle zamanın daha önemli olduğu T20 kriket oynuyorsanız, aşım oranına uyduğunuzdan emin olun.
    • T20 kriket, her iki tarafın da 20 atıştan sadece 1 atış yapabildiği bir çeşittir. Maçlar genellikle sadece yaklaşık 3 saat sürer.
  2. adım 2 koşuları önlemek için atıcı ile birlikte çalışın.2Koşuları önlemek için atıcı ile birlikte çalışın. Beklentinizi, konsantrasyonunuzu ve yakalama tekniğinizi kullanarak, atıcı istemeden vahşi veya geniş bir atış yaptığında koşuları durdurun. Mümkün olduğunca çok koşuyu önlemek ve takımınızı öne geçirmek için birlikte çalışın.
    • Vurucuya, atıcı kötü bir atış yapsa bile onu yakalamak için her zaman orada olacağınızı hissettirmeye çalışın. Bu şekilde, her atış için sallanmaları ve onları dışarı çıkarmanızı sağlayacak bir hata yapmaları daha olasıdır.
  3. 3. adım takımınızdaki kayma alan oyuncularının hizalanmasına yardımcı olun.3Takımınızdaki slip saha oyuncularının hizalanmasına yardımcı olun. Kayma oyuncuları, vurucunun arkasında sahanın ofsayt tarafında bulunan ve sizin ulaşamayacağınız topları yakalamak için orada bulunan saha oyuncularıdır. 2 ya da 3 smaçöre ihtiyacınız olup olmadığına karar verin, ardından onları dalabileceğiniz ve hareket edebileceğiniz kadar uzağa ama ulaşamayacağınız topları yakalayabilecek kadar yakına yerleştirmeye yardımcı olun.
    • Buna alışmak biraz pratik gerektirecektir, ancak sınırlarınızın ne olduğunu öğrendikten sonra kayan saha oyuncularının ihtiyacınız olan ekstra korumayı sağlamak için mükemmel hizaya gelmelerine yardımcı olabilirsiniz.
  4. adım 4 takım arkadaşlarınızı cesaretlendirin.4Takım arkadaşlarınızı cesaretlendirin. Hiçbir şeyin moralinizi bozmasına izin vermeyin, düşen bir topun bile. Saha oyuncuları çoğunlukla kalecilerin tepkilerini örnek alır, bu nedenle enerji seviyenizi her zaman yüksek tutmanız ve takımınıza tezahürat yapmanız çok önemlidir.
    • Bu özellikle takımınız baskı altındayken önemlidir. Saha takımının merkezi olarak, pozitif kalarak ve cesaret vererek herkesin performansını etkileyebilirsiniz.

    İpucu: Rakip takımın vurucusunun arkasında çok gürültülü ve agresif olmaktan kaçının. Orada olduğunuzu hissettirmek için biraz gürültü yapmanızda sakınca yoktur ancak takımınıza karşı pozitif olmaya odaklanın ve rakip takımın cesaretini kırmaya çalışmayın.

Fitness

  1. adım 1 forma girmek için güç ve kardiyo egzersizlerinin bir karışımını yapın.1Forma girmek için güç ve kardiyo egzersizlerinin bir karışımını yapın. Kalecilerin her yönden iyi bir güce, dayanıklılığa ve çevikliğe sahip olması gerekir. İyi bir kaleci olmak için egzersiz rutinlerinize koşu, ağırlık antrenmanı ve çeviklik alıştırmaları gibi şeylerin bir karışımını dahil etmeniz gerekir.
    • Kriket oyunları gerçekten uzun sürebilir, bu nedenle tüm bir maç boyunca dayanacak güce ve dayanıklılığa sahip olmanız önemlidir.
    • Haftada kaç gün antrenman yapmanız gerektiği, oynadığınız kriket seviyesine ve ne kadar zamanınız olduğuna bağlı olacaktır. Genel olarak, haftada 3-4 kişisel antrenman seansı iyi bir hedeftir.
  2. adım 2 dayanıklılığınızı artırmak için tekrarlayan sprint antrenmanları yapın.2Dayanıklılığınızı artırmak için tekrarlayan sprint antrenmanları yapın. Her koşu seansında 40 m (130 ft) sprintlerden oluşan 4-5 set gibi bir şey yapın. Her sprint arasında 15 saniye gibi kısa bir süre dinlenin.
    • Kaleciler topun gelmesini beklerken hareketsiz durmalı, sonra aniden topa dalmalı veya zıplamalıdır. Sprint gibi kardiyo egzersizleri yapmak, bir kaleci olarak kullanmanız gereken ani hızlı hareket patlamalarını taklit etmenize yardımcı olur.
    • Hafta boyunca yaptığınız her kişisel antrenman seansında sprint antrenmanları yapın.
  3. adım 3 patlayıcı güç oluşturmak için alternatif güç egzersizleri ve kuvvet antrenmanı yapın.3Patlayıcı güç oluşturmak için alternatif güç egzersizleri ve kuvvet antrenmanı yapın. Düzenli olarak aşağıdaki gibi bir set yapın squat veya lunge hareketleri ardından bir dizi box jump veya jump squat. Bu tür egzersizleri dönüşümlü olarak yapmak kaslarınızı geliştirecek ve kriket maçları sırasında patlayıcı hareketler yapmanızı sağlayacaktır.
    • Kaleciler de boksörler ve tenisçiler gibi topu yakalamak için kendilerini uzun mesafelere fırlatmak gibi aynı tür tekrarlayan patlayıcı hareketleri yapmak zorundadır.
    • Kişisel antrenman seanslarınızın her birine güç egzersizleri ve kuvvet antrenmanı ekleyin.
  4. adım 4 dalmanıza ve dönmenize yardımcı olması için merkez bölgenizi geliştirmeye çalışın.4Dalmanıza ve dönmenize yardımcı olması için merkez bölgenizi geliştirmeye çalışın. Çekirdek gücünüzü geliştirmek için Russian twist, sağlık topu fırlatma ve diğer ab egzersizleri gibi şeyler yapın. Bu, dönme hareketlerini gerçekleştirmenizi ve daha kolay dalmanızı sağlayacaktır.
    • Plank, merkez stabilitenizi geliştirmek için yapabileceğiniz bir başka iyi egzersizdir.
    • Hafta boyunca yaptığınız her kişisel antrenman seansına bazı temel egzersizler ekleyin.

    İpucu: Karın bölgenizdeki daha fazla dengeleyici kası çalıştırmak için karın egzersizlerinin varyasyonlarını yapmak üzere bir egzersiz topu kullanın.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruNasıl iyi bir dalış kalecisi olabilirim? İyi bir dalma kalecisi olmak için hızınız ve çevikliğiniz üzerinde çalışın ve bir arkadaşınızla pratik yapın. Arkadaşınızın sağınıza ve solunuza top atmasını sağlayarak dalma alıştırması yapın.
  • Soru Bir kaleci olarak nasıl enerji kazanabilirim? İyi dinlenin ve dengeli beslenin.
  • SoruEğer bir spin oyuncusunun topunu yakalayacak pozisyonda duruyorsam, hızlı bir bowling oyuncusunun topunu nasıl yakalayabilirim? Bir kaleci (veya herhangi bir yakın saha oyuncusu) için en iyi şey, her topta topun size doğru geleceğini tahmin etmenizdir. Gözlerinizi toptan ayırmayın.

İpuçları