Jimnastikçi Nasıl Olunur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Jimnastikçiler vücutlarını dış sınırlarına (ya da ilerleme sınırlarına) kadar zorlama yeteneğine sahiptir ve neredeyse insanüstü görünen esneklik becerileri sergilerler. Sıçrayışlarını, taklalarını ve yuvarlanışlarını izlemek çok keyiflidir, işte bu yüzden jimnastik en popüler Olimpik sporlardan biridir. Ancak bir jimnastikçinin yaptığı her saliselik hareketin arkasında sayısız saat süren pratik ve eğitim vardır. Bir jimnastikçi olmak, zihinsel güce ve fiziksel çevikliğe eşit oranda sahip olmanızı gerektirir. Bir jimnastikçi olmak için neler gerektiğini öğrenmek istiyorsanız, nasıl başlayacağınızı öğrenmek için okumaya devam edin.

Adımlar

Temel Bilgileri Öğrenmek

  1. adım 1 esnekliğiniz üzerinde çalışın.1Esnekliğiniz üzerinde çalışın. Esnek olmak bir jimnastikçinin en önemli özelliklerinden biridir. Eğer bir jimnastikçi olmak istiyorsanız, esnekliğiniz üzerinde çalışmaya hemen şimdi başlayabilirsiniz. Her gün esneme hareketleri ve diğer egzersizleri yapmak vücudunuzu daha esnek hale getirerek jimnastik hareketlerini zarafet ve kolaylıkla yapmanızı sağlayacaktır. Esnek olmak aynı zamanda koordinasyonunuzu da geliştirir. Esnekliğinizi artırmak için bu egzersizleri her gün yapın:
    • Boyun rotasyonları yapın ve kulaklarınızı kaldırmadan omuzlarınıza mümkün olduğunca yaklaştırmaya çalışın.
    • Sırada, her seferinde bir kolunuzu göğsünüze doğru çektiğiniz omuz esneme hareketi var.
    • Parmaklarınızı sırtınızın arkasında kilitleyerek ve kollarınızı yukarı doğru uzatarak göğsünüzü gerin.
    • Mühür esneme hareketiyle sırtınızı esnetin: şınav pozisyonuna geçin, ardından kalçalarınızı yerde tutarak yukarı itin.
    • Ayak parmaklarınıza dokunmak için öne doğru eğilerek hamstringlerinizi ve sırtınızı esnetin.
    • Uygulama split yapmak kolaylıkla tam bölünmeye geçene kadar.
    • Oturma pozisyonundan başlayarak dizinizi çenenize doğru bastırın. Bir dizinizi çenenize doğru getirin, orada tutun, ardından diğer dizinizle tekrarlayın.
    • Köprü yapın. Dizlerinizi bükerek uzanmaya başlayın. Ellerinizi başınızın arkasında yere koyun ve vücudunuzu köprü pozisyonuna getirin.
    • Yavaş başlamaktan korkmayın; hemen bir sürü süslü esneme hareketleri ve yoga pozları yapmanıza gerek yok!
    • İlk başladığınızda esneme hareketlerinizi 10-30 saniye yapın. Her şey ölçülü olmalıdır!
  2. adım 2 öne doğru nasıl yuvarlanacağınızı öğrenin.2Öne doğru nasıl yuvarlanacağınızı öğrenin. Bu, vücudunuzu alıştığınızdan daha esnek şekillerde kullanmaya alışmanıza yardımcı olacak eğlenceli bir jimnastik hareketidir. Ayrıca baş aşağı olmanın nasıl bir his olduğunu da öğreneceksiniz. Başlamak için elleriniz yere sağlam bir şekilde basacak şekilde yere yakın çömelin. Başınızı içeri sokun ve sırt üstü öne doğru yuvarlanın, bacaklarınızın doğal bir şekilde takip etmesine izin verin. Düşünmeden öne doğru yuvarlanabilene kadar pratik yapmaya devam edin.
    • Başınızı içeride tuttuğunuzdan ve doğrudan boynunuzun üzerinde yuvarlanmadığınızdan emin olun. Tüm ağırlığınızı boynunuza verirseniz boynunuzu incitebilirsiniz.
    • Öne doğru yuvarlanmanın daha gelişmiş bir versiyonunu ayakta durarak ve hareketin sonunda sizi desteklemek için ellerinizi kullanmadan yumuşak bir şekilde ayağa kalkarak deneyin.
  3. adım 3 pratik yapın...3Uygulama takla atarken. Takla atma alıştırması yapmak için yumuşak veya çimenli bir yer bulun. Bu tehlikeli bir hareket değildir, ancak alışana kadar birkaç kez düşebilirsiniz. Sağ ayak parmağınız (veya solaksanız sol parmağınız) önünüzde ve elleriniz başınızın üzerinde olacak şekilde ayakta durarak başlayın. Yana doğru öne eğilin ve sağ elinizi yere koyun, ardından sol elinizi koyun. Elleriniz yere değerken bacaklarınızı yukarı kaldırın ve ağırlıklarını desteklemek için kollarınızı kullanın. Önce sol ayağınız, sonra sağ ayağınız yere değmelidir. Hareketi dik durarak bitirin.
    • İlk birkaç kez takla atmaya çalıştığınızda, bacaklarınızı başınızın üzerine getirmek zor olacaktır. Baş aşağı olma hissine alışana kadar pratik yapmaya devam edin. Sonunda, dizlerinizi bükmeden takla atabilmelisiniz.
    • Takla atmak için her seferinde bir ayak yerine her iki ayağınızla aynı anda inmeyi deneyin. Ayaklarınızı bir arada tutun ve yere dikin.
  4. 4. adım bakalım yapabilecek misiniz?4 Yapabiliyor musunuz bakın amuda kalkmak. Bu, birçok jimnastik hareketinin temelidir ve ders almadan önce evde mükemmelleştirebileceğiniz bir harekettir. Alıştırma yapmak için yumuşak bir yer bulun. Elleriniz başınızın üzerinde olacak şekilde dik durun. Sağ ayağınızla (veya solaksanız sol ayağınızla) öne doğru adım atın ve ellerinizi yere koymak için öne doğru eğilin. Aynı zamanda, bacaklarınızı başınızın üzerinde düz ve bir arada tutarak tekmeleyin. Ayaklarınızı tekrar yere indirip dik durmadan önce pozisyonunuzu bir süre koruyun.
    • Bu hareketi öğrenirken duvara karşı veya gözcü yardımıyla pratik yapmak yardımcı olabilir.
    • Çenenizi içeri sokun ve omuzlarınızı kulaklarınıza yaslayın. Amuda kalkarken başınızı kaldırmayın veya yükseltmeyin.
  5. adım 5 jimnastik dersleri alın.5Jimnastik dersleri alın. Jimnastik için bir yeteneğiniz olduğunu düşünüyorsanız ve daha karmaşık hareketleri denemeye hazırsanız, bazı dersler almanın zamanı gelmiştir. Nitelikli bir jimnastik antrenörü size doğru formu kullanarak ileri hareketleri nasıl yapacağınızı öğretecektir. Hareketleri mükemmel bir zarafetle yapabilmeniz için kaslarınızı nasıl güçlendireceğinizi öğreneceksiniz. Daha da önemlisi, antrenörünüz size güvenliğinizi riske atmadan nasıl antrenman yapacağınızı gösterebilecektir.
    • Evde kendinize jimnastik becerilerini aşağıdaki gibi öğretebilirsiniz yuvarlama, a önden geçi̇şve bir arka yürüyüş.
    • Bir jimnastik salonunda, profesyonel ekipmanların nasıl kullanılacağını öğreneceksiniz. Kızlar için, tonoz, denge kirişi, düz olmayan barlar ve yer egzersizi. Erkekler için, tonoz, yüksek bar, sabit halkalar, paralel barlar, kulplu beygir ve yer egzersizi. handspringsön tucklar, arka tucklar, antenler, ön antenler vb.
    • Yakınınızda jimnastik dersleri bulmak için, 'jimnastik salonu' veya 'jimnastik kulübü' ve şehrinizin adı için çevrimiçi bir arama yapın. Muhtemelen yerel YMCA'da sunulan ücretsiz derslerden daha pahalı özel derslere kadar bir dizi seçenek bulacaksınız. Kulüplerde, beceri seviyeniz değerlendirilecek ve size en uygun sınıfın hangisi olduğu konusunda bilgilendirileceksiniz.

Bir Jimnastikçi Gibi Düşünmek

  1. adım 1 vücudunuzla korkusuz olun.1Vücudunuzla korkusuz olun. Jimnastikçiler vücutlarını hiç önemli değilmiş gibi havaya fırlatırlar. İyi bir jimnastikçi olmak için, vücudunuzun neler yapabileceğini görmek adına fiziksel riskler almaya istekli olmalısınız. Yüksek barda yeni bir hareket denemeden veya denge aletinde bir takla atmadan önce kelebekler hissetmek normaldir, ancak başarılı olmak istiyorsanız bu gerginliği atlatabilmeniz gerekir. Ne kadar çok pratik yaparsanız, o kadar az korkutucu olacaktır.
    • Jimnastik risk içeriyor olsa da, bir antrenörün yardımıyla doğru formu kullanarak tehlikeleri nasıl en aza indireceğinizi öğreneceksiniz. Eğitmeniniz, denemek için yeterince gelişmiş olmadığınızı düşündüğü bir hareketi size yaptırmayacaktır.
    • Jimnastikçi olmak için antrenman yaparken pek çok kez düşeceksiniz. Kendinizi toparlamanız ve devam etmeniz gerekecek. Ne kadar ilerlerseniz, o kadar çok gözyaşı ve acı çekeceksiniz. Ancak, kararlı bir jimnastikçiyseniz, sonuçlar iyi olmak için gereken her şeye değecektir.
    • Elinizdeki işe konsantre olmak korkunun üstesinden gelmenin iyi bir yoludur. Vücudunuzun ne yapması gerektiğini derinlemesine düşünürseniz, işleri berbat etme konusunda o kadar endişelenmezsiniz.
  2. adım 2 bir atlet gibi beslenin's diet.2Atlet diyeti uygulayın. Vücudunuzu sağlıklı gıdalarla beslerseniz, ihtiyaç duyduğu şekilde hareket etmesi daha mümkün olacaktır. Sporcular kaslarını güçlü tutmak için bol miktarda kaloriye ihtiyaç duyar, ancak performans göstermeye çalışırken vücudunuzu ağır hissettirecek kadar çok yememeniz önemlidir. Sağlıklı bir sporcunun diyeti aşağıdakileri içerir:
    • Bol miktarda meyve, sebze, kuruyemiş ve mümkün olduğunca işlenmemiş diğer bitki bazlı gıdalar.
    • Yağsız et, süt ürünleri ve diğer iyi protein kaynakları.
    • Enerji için karbonhidrat sağlamak üzere tam tahıllar ve baklagiller.
    • Şekerli gıdalardan, gazlı içeceklerden, işlenmiş gıdalardan ve sizi daha az enerjik hissettiren her şeyden kaçının.
    • Susuz kalmamayı da unutmayın: özellikle antrenmandan önce ve sonra olmak üzere günde altı ila sekiz bardak su için.
    • Özellikle kas kütlesi kazanmaya odaklanmışsanız, az yağlı bir diyet planı en iyisidir.
  3. adım 3 zihin-beden bağlantınızı güçlendirin.3Zihin-beden bağlantınızı güçlendirin. Jimnastikçi olmak bazı açılardan dansçı olmaya benzer. Bir jimnastik performansı, tıpkı dans gibi stil ve zarafet içerir. Jimnastikçiler ve dansçıların her ikisi de nadiren görülen özel bir zihin-beden bağlantısına sahiptir. Bu, vücutlarının neler yapabileceğine dair özel bir farkındalık ve saf bir güvenle hareket etme becerisidir. Heyecan verici ve eğlenceli hissettiren fiziksel aktiviteler yapmak, vücudunuza harika şeyler yaptırma yeteneğinizi güçlendirmeye yardımcı olabilir. Bu fikirlerden birini denemeyi düşünün:
    • Dans dersleri alın. Hip hop, salsa veya yeni başlayanlar için baleyi deneyin. Ders almak istemiyorsanız, sadece dans etmeye gidin ve vücudunuzu müzikle hareket ettirirken kendinizi kaybedin.
    • Dövüş sanatlarını deneyin. Capoeira, karate veya ju jitsu deneyin.
    • Yoga yapın. Vücudunuzla uyum sağlamak ve esnekliğinizi artırmak için harika bir yoldur.
  4. adım 4 elinizden gelenin en iyisini yapmaya istekli olun.4Elinizden gelenin en iyisini yapmaya istekli olun. Her gün sıkı çalışma isteği, her başarılı jimnastikçinin ayırt edici özelliğidir. Jimnastik hareketlerinde iyi olmak o kadar çok pratik gerektirir ki, çok çalışmaktan kaçınmanın gerçekten bir yolu yoktur. Amatör jimnastikçiler bile haftada dört gün, günde dört saate kadar antrenman yapabilir ve aradaki günlerde hafif alıştırma ve esneme hareketleri yapabilirler.
    • Çok çalışmanın yanı sıra, profesyonel jimnastik yapmak istediğinize karar verirseniz, bazı fedakarlıklar yapmanız gerekebilir. Muhtemelen diğer ders dışı etkinliklere zaman ayıramayacaksınız ve antrenman ve yarışmalar için formda kalmanız gerekeceğinden sosyal zamanınız sınırlı olacaktır.
  5. adım 5 mükemmelliği hedefleyin.5Mükemmelliği hedefleyin. Her hareket, siz onu mükemmel bir şekilde uygulayana kadar tekrar tekrar çalışılmalıdır. Mükemmeliyetçi değilseniz, bu tekrar sinir bozucu olabilir. Ancak, bir yarışmada yaptığınız her hareket değerlendirileceği için mükemmelliğe ulaşmanıza yardımcı olmak antrenörünüzün görevidir. Mükemmel bir forma sahip olmak aynı zamanda sakatlanmanızı önlemenin en iyi yoludur; bükülmüş bir diz veya bel, denge aletinden kötü bir düşüşe neden olacak kadar dengenizi bozabilir.
    • Jimnastikçiler kararlı mükemmeliyetçiler olarak tanınırlar, ancak hayata bu yaklaşım geri tepebilir. Sadece bir hareketi doğru yapmak için sağlığınıza zarar verecek veya kendinizi sakatlayacak kadar ileri gitmeyin. Sınırlarınızı bilin ve ihtiyaç duyduğunuzda ara verin.

Elit Statüye Yükselmek

  1. adım 1 erken başlayın ve sıkı çalışın.1Erken başlayın ve sıkı çalışın. Jimnastikçi olmak istediğinizi öğrenir öğrenmez, vücudunuzun esnekliği erken yaşta öğrenmesi için hemen ders almaya başlayın. Bir antrenörle çalıştıkça ve becerilerinizi geliştirdikçe, başlangıç seviyesinden daha yüksek seviyelere ilerleyecek ve sonunda yarışacak kadar iyi olacaksınız. Esneklik ve kas hafızasını mümkün olan en kısa sürede geliştirmek önemlidir, çünkü bu niteliklere ileri yaşlarda ulaşmak daha zordur.
    • Harika bir atlet olmak için emek vermeye istekli olmanız gerekir. Çoğu insandan daha yüksek seviyelerde pratik yapmaya ve işler zorlaştığında bile devam etmeye istekli olmalısınız.
    • Elit bir jimnastikçi olmak istediğinize karar verirseniz, tam olarak nerede durduğunuzu ve bir sonraki seviyeye geçmek için ne kadar çalışmanız gerektiğini bilmek için beceri seviyenizi değerlendirin.
    • Yaşınız daha büyükse, yine de iyi bir jimnastikçi olabilirsiniz, ancak çok yüksek seviyelerde yarışmak daha zor olabilir. Birçok jimnastikçi 18 yaşından önce zirveye ulaşır.
  2. adım 2 vücut tipinizin role uygun olup olmadığına bakın.2Vücut tipinizin role uygun olup olmadığına bakın. Herkes esneklik kazanabilir ve vücudunun neler yapabileceğini öğrenebilir, ancak profesyonel jimnastikçiler havada uçmaya ve takla atmaya elverişli belirli bir vücut tipine sahip olma eğilimindedir. Genellikle kısa boylu ve çok zayıf ama güçlüdürler. Oldukça uzun boyluysanız veya vücudunuz tıknaz olma eğilimindeyse, profesyonel bir jimnastikçi olmak kartlarda olmayabilir.
    • Sıkı çalışmanın vücudunuzun elit bir seviyede yarışmak için olması gereken yere ulaşmasına yardımcı olup olmayacağını öğrenmek için bir antrenörle çalışın. Doğru türde bir antrenmanla, hala bir jimnastikçi olabilirsiniz.
    • Genlerinizin jimnastikçi olma arzunuzla uyuşmadığı ortaya çıkarsa kendinize karşı sert olmayın. Kendinizi aç bırakmaya veya büyümenizi engellemeye değmez; sağlığınızı riske atmayın. Hafif olmaya bu kadar bağımlı olmayan bir atletik uğraşın peşinden gitmeyi deneyin.
  3. adım 3 profesyonel bir antrenör bulun ve yarışmalara katılın.3Profesyonel bir antrenör bulun ve yarışmalara katılın. Bir jimnastikçi, yol boyunca kendisine yardımcı olan parlak bir antrenör olmadan başarılı olamaz. Ciddi olmaya başladığınızda, etrafınıza sorun ve mümkün olan en kısa sürede bölgenizdeki en iyi antrenörü bulun. Becerilerinizi profesyonel yarışmalara katılmaya başlayabileceğiniz noktaya kadar geliştirmek için antrenörünüzle birlikte çalışın.
    • Muhtemelen aradığınız kişiyi yerel YMCA veya kulüp spor salonunuzda bulamayacaksınız. Aslında, mevcut en iyi antrenörle çalışmak için farklı bir şehre seyahat etmeniz gerekebilir.
    • Beceri seviyeniz yeterince yüksek olduğunda, bir takımın parçası olarak yarışabilirsiniz. Her takımın, antrenörünüzün karşılamanıza yardımcı olacağı belirli gereksinimleri olacaktır.
    • Gabrielle Douglas, Simone Biles, Aly Raisman, Laurie Hernandez, Nastia Luikin ve Aliya Mustafina gibi Olimpiyat jimnastikçilerinin videolarını izleyerek onların sanatlarını ve tekniklerini görün, bu size yarışmada yardımcı olacaktır.
    • Profesyonel üyelikleri olan antrenörlere sahip, USA Gymnastics güvenlik sertifikalı bir merkez arayın.
  4. adım 4 hayatınızı jimnastiğe adayın.4Hayatınızı jimnastiğe adayın. Elit seviyede, hayatınız jimnastik haline gelecektir. Günün yarısı, neredeyse her gün, antrenmanla geçecek. Başka hiçbir şekilde ustalaşamayacağınız üst düzey beceriler öğreneceksiniz. En iyilerle yarışmak istiyorsanız, bir jimnastik uzmanı olmanız gerekecek ve bu da jimnastiği günlük rutininizin en önemli parçası haline getirmeniz anlamına geliyor.
    • Birçok elit jimnastikçi evde eğitim görüyor ve bu da onlara günlerinin yarısını antrenman yaparak geçirme esnekliği sağlıyor. Diğer ders dışı aktiviteler için fazla zamanları yoktur.
    • En iyi antrenörler ve takımlarla çalışmak için, birçok elit sporcunun yaptığı gibi yeni bir şehre, hatta yeni bir ülkeye taşınmanız gerekebilir.
    • Hayatınızı jimnastiğe adamanın ödülü, vücudunuzun harika şeyler yaptığını görmek ve belki de birkaç madalya kazanmak olacaktır.

Uzman Soru-Cevapları

  • SoruSportmenlik neden bu kadar önemlidir? Jimnastik özellikle bir takım sporu değildir. Bir grup kız veya erkekle antrenman yaparken, birbirinize karşı etkin bir şekilde rekabet ediyorsunuz. Takım kurma becerilerine ve hayat boyu sürecek arkadaşlıklara sahip olmak gerçekten önemli, bu yüzden her zaman birbirinizi destekliyor ve birbirinizin arkasını kolluyorsunuz.
  • SoruEllerimin üzerinde yürümeye çalışıyorsam dengemi nasıl geliştirebilirim? Ellerinizi önünüzde göğsünüzden yaklaşık 1,5 ft (46 cm) uzağa paralel olarak yerleştirin. Ardından, yatak odası kapısı veya beton bölme gibi bir duvarın yüzeyinde yürümek için arka bacaklarınızı kullanın. Ayaklarınızı tekrar tekrar yukarı ve aşağı hareket ettirmeye çalışın. Ardından, dengenizi ölçebilmek için ellerinizi sağdan sola ve soldan sağa hareket ettirmeye başlayın. Karnınızı sıkı ve başınızı aşağıda tutmaya odaklanın.
  • Soru Ya öğrenmek istediğim beceriyi yapmaktan çok korkuyorsam? Sadece kendinize inanmalısınız. Ancak hazır olmadığınız hiçbir şeyi yapmaya çalışmayın.

İpuçları

  • Esnekliğinizi geliştirebilmek için jimnastik yaparken her zaman elinizden gelenin en iyisini yapın.
  • Her zaman esnekliğiniz üzerinde çalışın.
  • Egzersiz yaparken ara verin. Haftanın her günü egzersiz yapmamalısınız. Rahatlamak için kendinize biraz zaman verin. Ayrıca, haftanın hangi günlerinde egzersiz yapacağınıza dair bir program oluşturmaya çalışın.

Uyarılar

  • Sertifikalı bir jimnastik antrenörü olmadan ileri düzey becerileri denemeyin.
  • Jimnastik tehlikeli bir spor olabilir. Bazı durumlarda ciddi yaralanmalar ve hatta ölüm olasılığı vardır.