Nasıl Oyun Kurucu Olunur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Genellikle 'hücumun lideri' olarak adlandırılan ve Amerikan futbolundaki oyun kurucu ile karşılaştırılan oyun kurucu, basketbol sahasındaki en zorlu pozisyonlardan biridir. Oyun kurucu pozisyonunda oynamak harika top kullanma becerileri, iyi skor üretme yeteneği ve takımınızın stratejisini tam olarak anlamayı gerektirir. Bununla birlikte, bu çok yönlü pozisyon, hücumdaki skor çabalarına liderlik ederek sahada çok önemli bir rol oynamanıza da olanak tanır. Oyun kurucu olmak zor bir iştir, ancak aynı zamanda bir basketbol oyuncusu için en ödüllendirici pozisyonlardan biridir.

Adımlar

Rolü Öğrenmek

  1. adım 1 saha içi topları sahaya getirin.
    Saha içi topları sahaya getirin. Çok temel düzeyde, oyun kurucu topu sahaya taşımaktan, takımının elinde tutmaktan ve hücum oyunlarını kurmaktan sorumludur. Bu, oyunları başlatmak için topu takım arkadaşlarına pas vermek ve mümkün olduğunda kendi başına sayı yapmak anlamına gelir. Oyun kurucu genellikle hücum pozisyonunun başında top saha içine geçtiğinde topu alır. Genelde topu sahanın yukarısına, savunmanın kilit noktasına getirir, sonra da oyun kurmak için üç sayı çizgisinin yakınında, perimetrenin etrafında kalır.
    • Elbette bunun istisnaları da vardır. Örneğin, savunma ağır bir tam saha pres uyguluyorsa (yani, her hücum oyuncusunu yarı saha çizgisini geçmeden önce koruyorlarsa), oyun kurucu topu sahaya tek başına getirme özgürlüğüne sahip olmayabilir. Bu durumda topu oldukça hızlı bir şekilde bir takım arkadaşına pas vermesi gerekebilir.
  2. adım 2 topu takımınızda tutun's possession.
    Topun takımınızda kalmasını sağlayın. Oyun kurucu topu sahada ilerletirken, genellikle bir oyun başlayana kadar top sürmeye devam edecektir. Fileye yaklaştıkça, savunmanın daha ağır baskısı altında kalacaktır. Genellikle, üç sayı çizgisine ulaştığında, onu koruyan bir adam olacaktır ve kendisini ağır savunma baskısına maruz bırakmadan ilerlemeye devam edemeyecektir. Oyun kurucu çembere yaklaşırken, savunmaya topu çalma şansı vermemek için dikkatli olmalıdır.
    • Oyun kurucunun ihtiyaç duymadan önce (örneğin oyunun başında) top sürmeyi bırakmasının genellikle kötü bir fikir olduğunu unutmayın. Oyun kurucu top sürmeyi bırakırsa, ceza almadan tekrar hareket edemez, bu da savunmanın sadece pas vermesine veya şut atmasına karşı önlem alması gerektiği anlamına gelir, bu da onlara çok daha kolay bir iş sağlar.
  3. adım 3 boştaki bir takım arkadaşınıza pas verin.
    Açık bir takım arkadaşına pas verin. Oyun kurucunun en önemli görevlerinden biri sayı atma şansı yüksek olan takım arkadaşlarına pas vermektir. Genel olarak, oyun kurucu çemberin yakınında ya da çember çevresinde iyi savunulmayan bir takım arkadaşı görürse, ona pas vermeli ve böylece engelsiz bir şut atmasını sağlamalıdır. İyi bir oyun kurucu maçlarının çoğunun sonunda çok sayıda asist yapmalıdır - bunlar takımının skorunu artırmak için topu doğru kişilere aktardığının işaretleridir. Ancak asla pas vermeye zorlamamalısınız.
  4. 4. adım eğer're open, go for a jump shot or layup.
    Eğer boştaysanız, smaç veya turnikeye gidin. Oyun kurucunun diğer oyuncuları sayı atmaları için hazırlaması önemli olsa da, kendisi de sayı atma konusunda beceriksiz olmamalıdır. Eğer oyun kurucu tüm takım arkadaşlarının savunmacılar tarafından sıkıştırıldığını ama kendisinin sayı atabileceği bir açıklık olduğunu görürse, turnikeye giderek ya da smaç atarak çembere hücum etmek isteyecektir. Savunma onun bunları çok iyi yapamadığını görürse, onu nispeten savunmasız bırakıp diğer oyunculara konsantre olabilir ve takımın bir bütün olarak skor üretmesini zorlaştırabilir.
    • Mükemmel bir üç sayılık şutu veya sıçrayarak şutu olan bir oyun kurucu özellikle değerlidir. Bu yeteneği sayesinde pota çevresinde neredeyse her yerden sayı atma potansiyeline sahiptir, bu da savunmanın onu korumak için neredeyse her zaman bir adam kullanmak zorunda kalacağı anlamına gelir. Bu da oyun kurucunun takımındaki diğer oyuncuların sayı atmasını kolaylaştırır!
  5. adım 5 atıştan sonra savunma yapmaya hazır olun.
    Şuttan sonra savunma yapmaya hazır olun. Takımınızın şutu potaya girsin ya da girmesin, oyun kurucu top havadayken savunmaya geçmeye hazır olmalıdır. Oyun kurucu bir açıklık görüp turnike için çembere doğru gitmediği sürece, muhtemelen anahtarın tepesinde veya üç sayı çizgisi boyunca bir yerde konumlanacaktır. Bu ona savunmada önemli bir avantaj sağlar - genellikle çemberden en uzakta olduğu için, topun el değiştirmesi durumunda erken savunma yapmak için en iyi konumdaki oyunculardan biridir.
    • Hızlı hücuma dikkat edin - top içeri girer girmez ya da takımı ribaundu alır almaz diğer potaya giden bir savunmacı görürseniz, onu takip edin! Sizin zamanınızda pota yakınında bağlı olmayan tek oyuncu siz olabilirsiniz, dolayısıyla diğer takımın kolay sayı bulmasını engelleyebilecek tek kişi sizsiniz.

Hücum Oynamak

  1. adım 1 eylemin çevresinde kalın.
    Hareketin çeperinde kalın. Bir oyun kurucu bazen çembere doğru oyun kurabilse de, genellikle 'varsayılan' pozisyonu hareketin 'tepesinde' olacaktır - genellikle potanın önündeki üç sayı çizgisinde veya yakınında. Bu ona her iki takımın oyuncularını da iyi bir şekilde görme imkanı verir ki bu da skor açıklarını tespit etmek ve oyun kurmak için önemlidir. Ayrıca, savunma onu korumayı başaramazsa oyun kurucuya çembere giden en kolay, en doğrudan yolu verir.
    • Elbette oyun kurucu da kendini bu bölgeyle sınırlı hissetmemelidir. Bir hücum oyunu gerektiriyorsa, oyun kurucu çember altı da dahil olmak üzere sahanın herhangi bir alanında çok yönlü oynayabilmelidir.
  2. adım 2 diğer hücum oyuncularını oyunu tamamlamaları için yönlendirin.
    Diğer hücum oyuncularını oyunu tamamlamaları için yönlendirin. Giriş bölümünde de belirtildiği gibi, oyun kurucu genellikle hücum için bir tür 'lider' görevi görür. Genellikle topla başladığından ve hareketin çevresinde kaldığından, takım arkadaşlarına sayı yapmak için ne yapmaları gerektiğini söylemek konusunda herkesten daha iyi bir konumdadır. Bir oyun kurucunun takım arkadaşlarına yön vermek için sözlü komutlar, el işaretleri ve 'şifreli kelimeler' kullanması çok yaygındır. Örneğin, belirli bir oyunda, takımın daha önce çalıştığı bir oyunun adını söyleyebilir veya bir takım arkadaşını göz teması ve başının hızlı bir hareketiyle çembere gitmesi için yönlendirebilir.
    • Oyun kurucunun komutları her zaman takım arkadaşları için skor fırsatları yaratmaya hizmet etmelidir. Eğer pas vermek için açık bir takım arkadaşı aramıyorsa, takım arkadaşlarının bir açıklık yaratmasını sağlamaya çalışmalıdır ki kendisi ya da bir başkası sayı atabilsin.
    • İyi bir oyun kurucunun ne tür talimatlar verdiği hakkında bir fikir edinmek için, bir oyun kurucuyu iş başında izleyin. Bir dahaki sefere bir basketbol maçı izlediğinizde, gözünüz oyun kurucunun üzerinde olsun. Sürekli sahayı incelediğini, emirler yağdırdığını ve takım arkadaşlarına sözsüz işaretler verdiğini görmelisiniz. Örneğin, bir oyun kurucunun takım arkadaşlarından biriyle göz teması kurarak ve önündeki savunmacıya doğru işaret ederek perdeleme istemesi çok yaygındır.
  3. adım 3 feed your teammates the ball with quick, effective passes.
    Takım arkadaşlarınızı hızlı ve etkili paslarla 'besleyin'. Bir oyun kurucu takım arkadaşının sayı yapma fırsatı yakaladığını gördüğünde, topu mümkün olduğunca çabuk bir şekilde takım arkadaşının eline vermek ister ki takım arkadaşı fırsatı geçmeden sayı yapabilsin. Bu nedenle oyun kurucuların paslarını mümkün olduğunca verimli tutmaları gerekir. Oyun kurucular topu takım arkadaşlarına ulaştırmak için hızlı ve güçlü paslar kullanmalıdır. Kurma hareketi gerektiren pas hareketleri kullanmamalıdırlar - bu savunmacılara pasın yolda olduğuna dair bir ipucu verir.
    • Basketbolun en üst seviyelerinde, oyun kurucular bazen bakmadan paslar, arkadan paslar ve karmaşık fake-out hareketlerini çok etkili bir şekilde kullanırlar. Ancak, bu tür hareketler konusunda deneyimli değilseniz, oyun sırasında bunlara güvenmeyin. Basit bir satranç pası da işe yarayabilecekken asla gösterişli veya gösterişli bir pasa kalkışmayın.
    • Topun gitmesini istediğiniz kişi boşta olsa bile, kalabalığın içine (veya içinden) pas atarken dikkatli olun. Pasınız topu ne kadar çok savunma oyuncusuna yaklaştırırsa, durdurulma ihtimali de o kadar artar.
  4. adım 4 ne zaman (ve nasıl) şut atacağınızı bilin.
    Ne zaman (ve nasıl) şut çekeceğinizi bilin. Yukarıda da belirtildiği gibi, oyun kurucunun güvenilir bir skor tehdidi olması hücum için büyük bir avantajdır. Eğer savunma sizin sayı atabileceğinize inanırsa, sizi koruyacak ve diğer takım arkadaşlarınızı serbest bırakacaktır. Savunma için bir skor tehdidi olmanın en iyi yolu, yapabildiğiniz zaman sayı atmaktır. Eğer savunma sizi savunmasız bırakırsa, bunun için onları cezalandırın.
    • Örneğin, diyelim ki topu bir takım arkadaşınıza verdiniz, ancak hemen kapandılar ve şut atamıyorlar. Sizi koruyan savunma oyuncusu topu takip ederse, şut atabilmek için topu hemen takım arkadaşınızdan geri almak isteyeceksiniz - büyük ihtimalle takım arkadaşınız, savunma oyuncunuzun size geri koşabileceğinden daha hızlı bir şekilde topu size paslayabilir. Ancak bunun için hem sizin hem de takım arkadaşınızın savunmanın ne yaptığının farkında olması gerektiğini unutmayın.
    • Şut atmaya çalışırken önünüzde bir savunma oyuncusu varsa, net bir şut atmanın bir yolu da pump fake kullanmaktır. Temel olarak, normal şut hareketinize başlamayı denemek, sonra aniden durdurmak istersiniz. Ayaklarınızı dikin, dizlerinizi bükün, topu iki elinizle kavrayın ve sanki şut atacakmışsınız gibi burnunuza doğru getirin. İyi yapılırsa, savunma oyuncunuz şutu engellemek için zıplayabilir ve size hızlı bir şekilde etrafından dolaşma veya şutunuzu zamanlama fırsatı verir, böylece tam yere çarparken şutunuzu atarsınız.
  5. adım 5 topa sahip olma temponuzu kontrol edin.
    Topa sahip olma temponuzu kontrol edin. Oyun kurucu topun takımında olduğu sürenin büyük bir kısmında topa sahip olduğu için oyunun ne kadar 'hızlı' ilerlediğini kontrol edebilir. Topu sahaya sokmak ve şut atmak için zaman harcarsa 'oyunu yavaşlattığı' söylenirken, hemen sahaya koşar veya şut için boştaki bir takım arkadaşına pas verirse 'oyunu hızlandırdığı' söylenir. Oyunun koşullarına bağlı olarak her ikisi de akıllıca seçimler olabilir. Aşağıda, oyunu hızlandırmanıza veya yavaşlatmanıza neden olabilecek durumlardan sadece birkaç örnek verilmiştir:
    • Takımınız birkaç başarılı hızlı hücumdan sonra öne geçti, ancak takım arkadaşlarınız yorgun görünüyor. Bu durumda, top sizdeyken toparlanmalarına fırsat vermek için oyunu yavaşlatın - hemen sayı atamasanız bile uzun vadede muhtemelen daha iyi durumda olacaksınız.
    • Rakipleriniz gözle görülür şekilde yorgun. Bu durumda oyunu hızlandırmak ve kolay sayılar bulmak için hızlı hücum fırsatı kollayın - oyunun temposunu savunma belirleyemez, bu yüzden onların yorgunluğundan yararlanın!
    • Hızlı hücuma başladınız ancak rakipleriniz sizden önce sahaya çıktı ve potayı koruyor. Bu durumda, savunma oyuncularının arasına dalmayın - bunun yerine, çeperde kalın ve takım arkadaşlarınızın size yetişmesini bekleyin.

Savunma Oynamak

  1. adım 1 diğer oyun kurucuyu koruyarak çeperde kalın.
    Çeperde kalarak diğer oyun kurucuyu koruyun. Tıpkı hücumda olduğu gibi, oyun kurucu savunmada da genellikle anahtarın çevresinde veya üç sayı çizgisinin yakınında kalır. Bu onu rakip takımın oyun kurucusunu korumak için iyi bir konuma getirir, aslında hücumda oynadığı rolün tersini oynar. Bu, rakip oyun kurucunun sahaya çıkar çıkmaz şut atmasını veya çembere gitmesini önlemek için gereken baskıyı kurmanızı sağlar.
    • Bununla birlikte, hücumda olduğu gibi, hücumun ne yaptığına bağlı olarak bu varsayılan pozisyondan çıkmanız gereken birçok durum vardır. Örneğin, oyun kurucu topu bir takım arkadaşına verir ve ardından çembere doğru hareket ederse, potaya kolay bir şekilde gitmesini engelleyerek onun üzerinde kalmak isteyeceksiniz. Bu durumda, kolay bir turnike için topu tekrar çemberin altına sokmak isteme ihtimali vardır, bu yüzden onunla çember arasında kalın.
  2. adım 2 güçlü bir savunma duruşu kullanın.
    Güçlü bir savunma duruşu kullanın. Basketbolda savunmanın %90 yürek, %10 beceri olduğu yaygın bir deyiştir - başka bir deyişle, strateji daha basittir, ancak fizikselliğiniz daha önemlidir. Olabileceğiniz en etkili savunma oyuncusu olmak için, rakibinizi korumak için vücudunuzu nasıl kullandığınızın bilincinde olun. Aşağıda oyun kurucular için bazı genel savunma ipuçları verilmiştir:
    • Alçakta kalın. Rakibinizi korurken omuzlarınızı aşağıda ve kalçanızı geride tutmak, rakibinizin hareketlerine tepki vermenizi kolaylaştırır - özellikle de etrafınızdan dolaşmaya çalışırsa.
    • Ellerinizi hazır tutun. Çoğu savunma oyuncusu rakibi şut menzilindeyken en az bir elini onun şutlarını engellemek için yukarıda tutar. Birçoğu da pasları engellemek ve top çalma girişimlerinde bulunmak için bir elini aşağıda tutmayı sever.
    • Rakibinizden yaklaşık bir kol boyu uzakta durun. Çok uzakta olursanız, rakibiniz siz onu engellemeden önce şut atabilir, ancak çok yakın olursanız, etrafınızdan kolayca geçebilir.
    • Hızlı ayak hareketlerine sahip olun. Futboldaki bir yan hakem gibi dalgalı, kısa adımlar kullanın. Adımlarınız ne kadar hızlı olursa, rakibin yön değiştirmesine o kadar çabuk tepki verebilirsiniz.
  3. adım 3 geçiş yollarını koruyun.
    Pas yollarını koruyun. Rakibin oyun kurucusunu koruduğunuz için çok sayıda pas için tetikte olmanız gerekecek. Her pası engellemek neredeyse imkansızdır ve engellemeye çalışırsanız rakibiniz sizi taklit etmeyi ve çembere gitmeyi çabucak öğrenecektir. Bunun yerine, diğer hücum oyuncularının nerede olduğunun farkında olmaya çalışın, böylece bir pasın geldiğini gördüğünüzde, rakibinizin pasının önüne geçip tam bir pas kesme denemesi yapabilirsiniz. Pas bloğu yapmak ve oyun kurucuyu korumak arasındaki denge zor bir dengedir, bu nedenle savunmada iyi olan oyun kurucular çok değerlidir.
    • Yüzü çembere dönük olduğu için, savunma yapan bir oyun kurucunun sahada neler olup bittiğine dair iyi bir fikir sahibi olması hücum yapan bir oyun kurucuya göre genellikle daha zordur. Hücumun pozisyonunu anlamak için arkanıza ve yanlarınıza hızlıca bakabilirsiniz, ancak gözlerinizi adamınızdan çok uzun süre ayırmayın, aksi takdirde şut için çok açık olacaktır.
  4. adım 4 hücumu engelleyin's fast breaks.
    Hücumun hızlı hücumlarını engelleyin. Yukarıda belirtildiği gibi, bazen oyun kurucu rakip takımın hızlı hücumlarına karşı savunma yapabilecek pozisyondaki tek savunmacıdır. Bu durumda, top taşıyıcı ile çember arasında kalmaya çalışın. Önünüze geçmesine izin vermeyin yoksa kolay sayı bulacaktır. Onu potaya kadar takip etmeye hazır olun - çoğu hızlı hücum turnike denemesiyle bitecektir.
    • İki hücum oyuncusu aynı anda üzerinize geliyorsa hızlı hücumları savunmak ekstra zordur. Bu durumda, iki oyuncudan birine çok fazla yüklenmekten kaçınmalısınız. Bunu yaparsanız, topu diğerine atar ve o sayı yapmadan önce tepki verecek vaktiniz olmaz. Her iki oyuncunun da önünde ve pota ile aralarında kalmaya çalışın. Dikkatinizi her iki oyuncu arasında dengelemek onları yavaşlatır ve takımınızın geri kalanına yetişmek için zaman kazandırır. Eğer bir oyuncu çembere çok yaklaşmadan driplingi bırakırsa, diğer oyuncuyu sıkıştırmaya ve ribaundu almaya hazır olun. Eğer oyunculardan biri çemberin yakınında kolay bir atış yaparsa, onu engellemeye hazır olun.

Takım Lideri Olmak

  1. adım 1 koçunuzu tanıyın ve anlayın's plan.
    Koçunuzun planını bilin ve anlayın. Diğer oyuncularla karşılaştırıldığında, oyun kurucunun koçuyla genellikle özel bir ilişkisi vardır. Oyun kurucu koçun hücum oyunlarını sahada uygulamaktan sorumludur ama aynı zamanda koçun kapsamlı oyun planı hakkında bilgi sahibi olmalı ve gerektiğinde anında oyun çağırabilmelidir. Bu nedenlerle, bir oyun kurucunun koçun hücum oyun kitabını takımdaki herkesten daha iyi anlaması (ve oyun sırasında koçun verdiği talimatları uygulayabilmesi) gerekir.
    • Buna ek olarak, oyunun başında topun kontrolü genellikle kendisinde olduğu için, oyun kurucuya mola almak gibi bazı özel görevleri yerine getirme görevi verilir. Bunları ne zaman yapacağını bilmek, hem koçunun planının hem de oyunun koşullarının farkında olmasını gerektirir (özellikle mola ve diğer oyalama taktiklerinin yaygın olduğu oyunun sonlarında).
    • Basketbol oynamanın yanı sıra izleyerek de becerilerinizi geliştirebilirsiniz. Bu şekilde oyunu daha yavaş bir tempoda izleyebilir ve gözlemleyebilirsiniz.
  2. adım 2 takım arkadaşlarınızla iyi iletişim kurun.
    Takım arkadaşlarınızla iyi bir iletişim kurun. Sahada takım arkadaşlarıyla iletişim kuramayan bir oyun kurucu, takımı için büyük bir sorumluluk olabilir. Oyun kurucular seslerini ve vücutlarını kullanarak takım arkadaşlarını skor fırsatları yaratmaya, oyun oynamaya ve benzeri şeylere yönlendirebilmelidir. Bu iletişim becerilerini geliştirmenin büyük bir kısmı takım olarak bol bol pratik yapmaktır, böylece her üye ne tür sinyaller bekleyeceğini ve her üyenin bir oyuncu olarak nasıl iletişim kurduğunu bilir.
    • Oyun kurucu takım arkadaşlarıyla konuşmak ve takımının stratejisini sahada gizli tutmak için bir sinyal sistemi, şifreli kelimeler vb. üzerinde anlaşmak isteyebilir. Örneğin, oyun kurucu anahtarın tepesindeyken yumruğunu kaldırırsa, bu kısa forvetin üç sayı çizgisini kesmesi ve pasa hazır olması için bir işaret olabilir.
  3. 3. adım örnek olarak liderlik edin.
    Örnek olarak liderlik edin. Benzersiz pozisyonunuz nedeniyle, diğer takım arkadaşlarınız (özellikle deneyimsiz olanlar) oyunlarınız ve antrenmanlarınız için 'tonu belirlemek' için size bakabilir. İyi bir oyun kurucu oyunu ciddiye alır, antrenmanlarda sıkı çalışır, koçunu dinler ve antrenman dışında da oyununu geliştirmeye çalışır. Daha da önemlisi, takım arkadaşlarını da aynı şeyi yapmaları için teşvik eder. Oyun kurucu, çalışma ve adanmışlık yoluyla takım arkadaşlarının saygısını kazanarak takımın iletişimini geliştirebilir ve sahada değerli bir dostluk geliştirilmesine yardımcı olabilir.
    • Oyun kurucu olarak sahada gayri resmi bir 'koç' olacaksınız.
  4. 4. adım nba'den öğrenin's greatest point guards.
    NBA'in en iyi oyun kurucularından öğrenin. Profesyonel basketbolda harika oyun kurucu sıkıntısı yoktur - bazıları tüm zamanların lig efsaneleridir, bazıları ise günümüzde aktif oyunculardır. Bu oyun kurucuların sahayı domine edişlerini izlemek, oyunlarını geliştirmek isteyen amatör oyun kurucular için ilham verici, alçakgönüllü ve eğitici olabilir. İşte NBA'de bu pozisyonda oynayan en iyi oyun kuruculardan bazıları olarak kabul edilen birkaç isim:
    • Isiah Thomas
    • Stephen Curry
    • Gary Payton
    • Magic Johnson
    • Jason Kidd
    • John Stockton
    • James Harden
    • Russell Westbrook
    • Dwyane Wade

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Nasıl mükemmel bir oyun kurucu olabilirim?
    Önemli olan çok fazla basketbol izlemek. Maçları kaydedin ve oyunu gerçekte oynadığınızdan daha yavaş bir şekilde görerek izlemeye çalışın. Daha sonra antrenmanlarda oyununuzu hızlandırmaya çalışın, öyle ki sahadaki her şey gözünüzün önünde yavaşlasın.
  • Soru
    Bir oyun kurucunun hangi konularda iyi olması gerekir?
    Oyunu tamamen anlayabilmeli ve takımınız tarafından görülmeli, onları yönlendirmeli ve saha içinde bir koç gibi hareket etmelisiniz.
  • Soru
    Bir oyun kurucu için iyi ipuçları nelerdir?
    Başınızı yukarıda tutun. Tüm takım arkadaşlarınızı izleyin, böylece hangilerinin sıkı korunduğunu ve hangilerinin açık olduğunu, potaya giden oyuncuları ve sizi koruyan oyuncuyu bilirsiniz.

İpuçları

  • Taklit yapabilin! Eğer siz sahaya indiğinizde sert savunma yapıyorlarsa, bu bir oyun kurucu olarak işinize yarayacaktır.
  • Pratik yapın, pratik yapın, pratik yapın.
  • Sahaya çıkmadan önce basketbolun temellerini ve kurallarını bilin! Hızlı bir tazeleme için bkz. Basketbol Nasıl Oynanır.

Uyarılar

  • Topu kaptırmayın! Oyun kurucular sadece kendi istatistiklerini iyileştirmek için değil, takımlarının skor üretmesi için fırsatlar aramalıdır.