Nasıl Keskin Nişancı Olunur

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Filmler aksiyona odaklanma eğiliminde olsa da, keskin nişancı olmak için gerekenlerin büyük çoğunluğu zihinseldir. Yüksek stresli durumlarda etkili bir şekilde hareket edebilme, duygularınızı yönetebilme ve görev başarısını her şeyin üstünde tutma becerisi, bir keskin nişancının başarısının en az silah kullanma becerisi kadar ayrılmaz bir parçasıdır. Bir keskin nişancı olmak hem zihinsel hem de fiziksel olarak yıllarca eğitim gerektirir ve sonuç olarak becerileri orduda ve kolluk kuvvetlerinde çok aranır. Keskin nişancı olmaya ciddi bir ilginiz varsa, silahlı kuvvetlerde görev almayı veya polis memuru olarak kariyer yapmayı düşünmelisiniz.

Adımlar

Uzun Mesafe Doğruluğunuzu Geliştirmek

  1. adım 1 silahınızı tanıyın.1Silahınıza aşina olun. Stres altında her şey zorlaşır, işte tam da bu yüzden bir keskin nişancı silahını yakından tanımalıdır. Seçtiğiniz tüfeği temizlemek ve bakımını yapmak, ona aşina olmanın yalnızca bir kısmıdır. Ayrıca, ne tür arızalar bekleyebileceğinizi ve bir saha durumunda bunları nasıl ele alacağınızı öğrenmek için onunla yeterince pratik yapmanız gerekecektir. Bu da ancak silahı düzenli olarak ateşleyerek ve farklı durumlarla nasıl başa çıktığını öğrenerek yapılabilir.
    • Birçok askeri keskin nişancı saha ortamlarında silahlarıyla uyur. Silahla etkinliğinizi en üst düzeye çıkarmak için tüfeği kendinizin bir uzantısı gibi hissetmeniz gerekir.
    • Silahınızı sık sık kullanmak, tüfeği dengelemeyi ve iyi bir nişan görüntüsü yakalamayı kas hafızası meselesi haline getirecek ve hareketleriniz yerine çevrenize odaklanmanızı sağlayacaktır.
    • Bir keskin nişancının kullanabileceği, duruma ve keskin nişancının tercihine bağlı olarak farklı ateşleme mekanizmaları ve mühimmat içeren birçok tüfek türü vardır.
  2. 2. adım açı, yükseklik ve paralaks ayarlarını rahatça yapın.2Gün doğumu, yükseklik ve paralaks ayarlarını rahatça yapın. Ne zaman tüfek dürbünü kullanma Mermilerinizin hedefe isabet etmesini sağlamak için yapabileceğiniz üç ayar vardır. Windage, hedefinizin yatay eksende çarpma noktasını ayarlarken, elevation dikey eksende ayarlayacaktır. Paralaks, dürbününüzdeki nişangahın hedefe göre derinliğini ayarlar ve diğer spor veya rekabetçi atıcılık türlerinde yaygın bir ayar değildir.
    • Atış yaparken, her bir ayarın merminizin çarpma noktasını nasıl etkilediğini daha iyi anlamak için paralaks, windage ve yükseklik ayarlarını yapma alıştırması yapın.
    • Farklı şekillerde ve farklı artışlarla ayarlama yapmanıza olanak tanıyan birçok farklı tüfek dürbünü çeşidi vardır. Silahınızda olduğu kadar rahat olana kadar bir dürbünü birincil optiğiniz olarak kullanın.
  3. adım 3 i̇yi tetik kontrolü pratiği yapın.3İyi tetik kontrolü pratiği yapın. Uzaktan tetiği çekmek, merminizi rotasından çıkarabilir ve hedefinizi ıskalamanıza neden olabilir. Bunun yerine, tetiği yavaş ve sabit bir basınçla, mermi çıkana kadar sıkın. Silah ateş aldığında, tetiği hemen bırakmayın. Bunun yerine, bırakmadan önce bir sayı kadar tutun.
    • Tetiği çekmediğinizden ve silahı kaydırmadığınızdan emin olmak için tetiği sıkarken yavaşça beşten geriye doğru saymayı deneyin.
    • Silahın ucundaki bir inçlik bir kayma, hedefi inçler hatta ayaklar kadar ıskalamanıza neden olabilir.
  4. adım 4 uygun nefes kontrolünü kullanın.4Doğru nefes kontrolünü kullanın. Nefes alış verişiniz de uzaktan yaptığınız atışların isabetliliği üzerinde dramatik bir etkiye sahip olabilir. Uzun mesafelerde isabetli atış yapabilmek için, bir nefes verme ve yeni bir nefes alma arasındaki doğal duraklama sırasında silahı ateşlemeyi öğrenmeniz gerekecektir. Bu uygulama 'nefes kontrolü' olarak adlandırılır.
    • Yavaşça nefes verin ve nefesler arasında tetiği sıkın.
    • Nefes alma veya verme sırasında ateş etmek silahı hafifçe kaydırarak rotasından çıkarabilir.
  5. adım 5 hedefinizin etrafındaki rüzgar hareketini dikkate alın.5Hedefinizin etrafındaki rüzgar hareketini hesaba katın. Tüfek dürbününüzdeki rüzgar açısı ayarı, soldan sağa veya tam tersi yönde hareket eden çapraz rüzgarları telafi etmenizi sağlar. Ancak keskin nişancılar genellikle rüzgarı daha büyük bir sorun haline getirebilecek mesafelerde ateş ederler. Bulunduğunuz yerde rüzgar hafif esiyorsa, ancak hedef noktasında çok daha kuvvetliyse, mermiyi fırlatabilir. Hedefinizin etrafında güçlü rüzgar belirtileri aramak için dürbün kullanın ve telafi etmek için menzilinizi sola veya sağa ayarlayın.
    • Rüzgar sizin ve hedefin etrafında aynı yönde esiyorsa, merminin hedefe giderken geçeceği rüzgarı telafi etmek için rüzgar yönünü normalden daha fazla ayarlamanız gerekebilir.
    • Ters yönde esen rüzgar, hedefte soldan sağa doğru esen rüzgarın, etrafınızda sağdan sola doğru esen rüzgarın etkisinin bir kısmını yok edebileceğinden, ayarınızı azaltmanızı gerektirebilir.
  6. adım 6 yan silahınızla birincil silah sisteminiz kadar sık ve çok pratik yapın.6Yan silahınızla da birincil silah sisteminiz kadar sık ve çok pratik yapın. Keskin nişancılar bir kez pozisyon aldıktan sonra yerlerini düşmandan gizlemek için siper kullanmak üzere eğitilirler, ancak bu pozisyona gidip gelmek son derece tehlikeli olabilir. Keskin nişancı tüfeklerinin doğası, uzun namluları, farklı ateşleme mekanizmaları ve görüş alanınızın önündeki büyük optikler nedeniyle onları yakın ve orta menzilli çatışmalarda daha az etkili kılar. Keskin nişancılar, tüfeklerinin daha az etkili olacağı yakın mesafeli durumlarda kullanmak için yan silahlar veya tabancalar taşırlar.
    • Yakın mesafe çatışmalarında ilk savunma hattınız olacağından, yan silahınıza birincil silahınız kadar aşina ve etkili olmalısınız.
    • Doğru nişancılık temelleri tüfek kadar tabanca isabetini de etkiler, ancak stabilite eksikliği ve daha kısa namlu nedeniyle stres altında tabanca ateşlemeye alışmak daha fazla pratik gerektirebilir.
  7. adım 7 siper ve gizlenmeyi doğru şekilde kullanmayı öğrenin.7Siper ve gizlenmeyi doğru şekilde kullanmayı öğrenin. Örtünme ve gizlenme, kendinizi düşmandan korumanın iki farklı yöntemidir ve birlikte kullanıldığında en iyisidir. Siper, düşman ateşinin size ulaşmasını engellemek için sizinle düşman arasına gerçek nesneler yerleştirir. Gizlenme ise varlığınızı düşmandan gizler. Hareket halindeyken, etrafınızda düşmanla karşılaşmanız durumunda size siper olabilecek şeylerin farkında olun. Düşmandan gizlenmenize yardımcı olması için koyu renkli veya kamuflajlı giysiler giyin.
    • Keskin nişancılar tarafından kullanılan yaygın gizlenme biçimleri arasında yüz boyası, kamuflaj ve hatta giysilerine yerleştirerek veya takarak bölgedeki fauna ve bitki yaşamını dahil etmek yer alır.
    • Uygun gizlenme, gelen silah ateşini durdurmalıdır. Büyük kayalar, binalar ve sık ağaçlar siper olarak kullanılabilir. Ancak, araba kapıları, alçıpan veya kontrplak mermileri durdurmayacaktır ve siper olarak kullanılmamalıdır.

Çevrenizi Gözlemlemek

  1. adım 1 çevresel bir referans noktası oluşturun.1Çevresel bir temel oluşturun. Keskin nişancı olmak sadece uzun mesafeli hedeflere ateş etmekten ibaret değildir; keskin nişancılar genellikle güçlendirilmiş ön hatların ötesinde keşif ve genel operasyonları toplamaktan sorumludur. Tek başına veya küçük gruplar halinde çok az destekle bulunma tehlikesi nedeniyle, bir keskin nişancının içinde bulunduğu durum için hızlı bir şekilde çevresel normlar oluşturmayı öğrenmesi zorunludur. Çevrenizin ve normal olması gereken görüntülerin, seslerin ve faaliyetlerin bilincinde olun, böylece normal olmayan şeyleri daha kolay tespit edebilirsiniz.
    • Bir şehirde, çevresel temeller muhtemelen trafik seslerini, sohbet eden çok sayıda insanı ve kalabalık caddeleri içerecektir.
    • Ormanlık bir alanda, böcek sesleri, ağaçlardaki rüzgar ve uzaktaki otoyollar temel çizgiyi oluşturabilir.
    • Çevrenize dikkat edin ve ne beklemeniz gerektiği konusunda sizi bilgilendirmek için önceki deneyimlerinizi kullanın.
  2. adım 2 anormal davranışları not edin.2Anormal davranışları not edin. Çevresel temelin ne olduğunu belirledikten sonra, çevrenizdeki herhangi bir anormal davranışı veya durumu değerlendirmeye başlayabilirsiniz. Ormandaki böcekler aniden ses çıkarmayı keserse veya şehirdeki trafik aniden kesilirse, muhtemelen sıra dışı bir şeyler oluyor demektir. Günlük hayatta, duyduğunuz sesin endişelenecek bir şey olmadığını kendinize söylemeniz normaldir, ancak düşman hatlarının ilerisinde bir keskin nişancı olarak bu tür varsayımlarda bulunmayı göze alamazsınız.
    • Anormal şeylerin yolunda gideceğini düşünme eğilimine 'normallik önyargısı' denir ve tehlikeli durumlara yeterince hızlı tepki vermenizi engelleyebilir.
    • Sıra dışı bir şey fark ederseniz, bunu not edin ancak tüm dikkatinizi buna vermeyin.
  3. adım 3 odağınızı belirli şeylere kilitlemekten kaçının.3Odak noktanızı belirli şeylere kilitlemekten kaçının. Normallik önyargısıyla mücadele etmek çevrenize yoğun bir şekilde odaklanmanızı gerektirir, ancak bu odağın herhangi bir şey üzerinde çok uzun süre kalmasına izin vermemek önemlidir. Tüm dikkatinizi görüş alanınızdaki tek bir şeye verirseniz, etrafınızda gelişen diğer riskleri fark etmeyebilirsiniz. Fark ettiğiniz şeyleri not edin, ancak diğer tehditler için çevrenizi incelemeye devam edin. Bir şeye odaklanıp diğerlerini fark edememek 'odak kilitlenmesi' olarak adlandırılır.
    • Dikkatinizi önünüzdeki olası bir hedefe verdiğinizde arkanızda oluşan diğer tehditleri fark etmeyebilirsiniz.
    • Araba kullanırken olduğu gibi, çarpmamak için korkuluklara bakmazsınız, ancak önünüzdeki yola bakarken korkuluklar hakkında farkındalığınızı korursunuz.
  4. adım 4 çevrenizde yaklaşan olayları tahmin etmeye çalışın.4Çevrenizde yaklaşan olayları tahmin etmeye çalışın. Çevresel temeller oluşturarak, normallik önyargısıyla mücadele ederek ve odak kilitlenmesinden kaçınarak geliştirdiğiniz uzmanlığı, çevrenizdeki insanların davranışlarını tahmin etmeye başlamak için kullanın. Başkalarını gözlemledikçe, davranışların genellikle kalıplara uyduğunu göreceksiniz. Bu kalıpları tanımlayarak (taksilerin diğer arabalardan daha sık durması, insanların işlek caddelerden geçerken yürümek yerine koşması gibi) etrafınızdaki olayları tahmin etmeye başlayabilirsiniz. Yakın gelecekte ne olacağına dair eğitimli bir tahmin oluşturabildiğinizde, işler değişirse riskleri belirlemeye daha hazırlıklı olacaksınız.
    • Görüş alanınızdaki kişilerin eylemlerini tahmin ederek, bireylerin olağandışı davranışlarını onları gözlemlemekten daha erken fark edeceksiniz.
    • Ne kadar çok gözlem yapar ve tahminde bulunursanız, olağandışı durumları tespit etme konusunda o kadar iyi olursunuz.
  5. adım 5 i̇çgüdülerinize güvenin.5İçgüdülerinize güvenin. Bir keskin nişancı olarak, genellikle çok az dış destekle çiftler veya küçük gruplar halinde çalışacaksınız. Bazen, siz veya birlikte olduğunuz biri bir durum hakkında ifade edilmesi zor olabilecek 'kötü bir his' geliştirebilirsiniz. Vücudunuz henüz bilinçli olarak dikkate almadığınız bilgileri yorumluyor olabileceğinden, bu duyguları göz ardı etmeyin. Siz ya da partneriniz bulunduğunuz yer ya da durum hakkında kötü bir hisse kapıldıysanız, genellikle en iyisi bu hisse göre hareket etmektir.
    • Mevcut durumunuzun risk faktörünü artıran bir şeyi bilinçsizce fark etmiş, ancak bilinçli olarak dikkate almamış olabilirsiniz.
    • Yeni bir bakış açısı bulmak, içgüdülerinizi göz ardı ettiğiniz için görevden ödün vermekten veya hayatınızı kaybetmekten her zaman daha iyidir.

Zihinsel ve Fiziksel Dayanıklılık Geliştirmek

  1. adım 1 sakin olun.1Sakin olun. Sahadaki bir keskin nişancının hayatında bir günün büyük çoğunluğu beklemektir. Genellikle tek başına veya başka bir kişiyle geçirilen bu süre genellikle sessizdir ve bazı durumlarda hareket etmek bile konumunuzu tehlikeye atabilir ve sizi ve ekibinizi riske atabilir. İster bir hedefe giderken veya hedeften dönerken, ister keşif yapmak için beklerken veya düşman karşısında olsun, bir keskin nişancı olarak sakin kalmak çok önemlidir.
    • Soğukkanlılığınızı korumanız, elinizdeki durumla başa çıkmak için eğitiminizi ve uzmanlığınızı doğru şekilde kullanmanızı sağlayacaktır.
    • Çatışma durumlarında düşmanlar tarafından kuşatılan keskin nişancıların, düşman geçerken sakin kalma ve gizlenme yetenekleri sayesinde hayatta kaldıklarına dair pek çok hikaye vardır.
  2. adım 2 elinizdeki hedefe odaklanmayı sürdürün.2Elinizdeki hedefe odaklanmayı sürdürün. Bir keskin nişancı olarak etrafta beklerken, ne yapmak için orada olduğunuzu gözden kaçırmak kolay olabilir. Üç gün boyunca hiçbir şey görmedikten sonra, zihniniz hedefinize odaklanmak yerine dolaşmaya başlayabilir. Kendinize sık sık hedeflerinizi ve dikkatli kalmanızın ekibinizin güvenliği için ne kadar önemli olduğunu hatırlatarak bu odak kaybıyla mücadele edin.
    • Fazla rahat olmak ve zihninizin sürüklenmesine izin vermek bir tür rehavettir. Her zaman çevrenizin farkında olmanız gerektiğinden, bir savaş bölgesinde rehavet öldürür.
    • Görevin başarılması bir keskin nişancının her zaman bir numaralı önceliğidir ve öyle olmalıdır.
  3. adım 3 vücudunuzu savaşın zorlukları için eğitin.3Vücudunuzu savaşın zorluklarına karşı eğitin. Saatlerce beklemeniz gerekse de, keskin nişancı olmak aynı zamanda aşırı fiziksel stres anları anlamına da gelir. Bu nedenle, fiziksel uygunluk bir keskin nişancı için çok önemlidir. Sizi ve ekibinizi hedeflerinize ulaşmak için daha iyi bir konuma getirmek veya bir tahliye noktasına ulaşmak için hızlı bir şekilde yer kaplamak, uzun süreler boyunca hızlı bir şekilde koşmak için kardiyovasküler güce sahip olmak anlamına gelir. Göreviniz için gerekli tüm teçhizatı taşımak da fiziksel güç gerektirecektir. Güçlü bir vücut geliştirmek, stresli savaş durumlarına uyum sağlamanıza, yaralanmalardan kurtulmanıza ve yaralanmaları halinde ekip üyelerine yardım etmenize yardımcı olacaktır.
    • Keskin nişancılar savaş alanındaki fiziksel olarak en formda savaşçılar arasında olmalıdır.
    • Bir keskin nişancı olarak egzersiz rejiminize bolca koşu ve biraz ağırlık antrenmanı ekleyin.
  4. adım 4 kendinize duygusal mesafe koyun.4Kendinize duygusal olarak mesafe koyun. Bir savaş bölgesinde keskin nişancı olmak, muhtemelen bir hayatı sona erdirme kararı vermek zorunda kalmak anlamına gelecektir. Bu seçimle ya da bunun sonucunda ortaya çıkabilecek duygularla başa çıkmak için evrensel bir strateji yoktur. Ancak kendinizi hedefinizden duygusal olarak uzaklaştırmak, ülkenizi savunmak için başka bir insanı öldürmenin duygusal yansımalarını azaltmaya yardımcı olabilir.
    • Yüksek madalyalı bir donanma keskin nişancısı olan Chris Kyle, insanlara sık sık düşmanın aldığı canlardan ziyade düşmanla çatışarak kurtardıkları canlara odaklanmalarını öğretmiştir.
    • Hedefinizi gözlemlemek için önemli miktarda zaman harcasanız da, ona bağlanmanıza izin vermemeniz önemlidir.
  5. adım 5 sık sık ve yoğun bir şekilde pratik yapın.5Sık sık ve yoğun bir şekilde pratik yapın. Keskin nişancı olmak uzun süre hareketsiz kalmak ve ardından seyrek ve son derece yoğun eylem anları yaşamak demektir. Bir kişinin bir çatışmada nasıl tepki vereceğini tahmin etmek zor olabilir, ancak teknenizin her unsurunu sık sık ve gerçek bir çatışmada yapabileceğiniz aynı yoğunlukta uygulayarak hata yapma olasılığınızı en aza indirebilirsiniz. Buna silahınızı ateşlemek, egzersiz yapmak ve yeni beceriler öğrenmek de dahildir. Bir çatışma durumundaymış gibi pratik yaparak, ortaya çıktığında bununla başa çıkmak için daha hazırlıklı olacaksınız.
    • Tıpkı spor yaparken olduğu gibi, sık sık pratik yapmak, etrafınızdaki durum telaşlı olsa bile yapmanız gereken şeyleri yapmanıza yardımcı olabilir.
    • Gerçek bir senaryoda nasıl performans göstereceğinizi çalışarak, vücudunuzun savaşın stresine önceden uyum sağlamasına yardımcı olabilirsiniz.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru: Yüzme bilmeyen birini keskin nişancı eğitimine kabul ederler mi? Muhtemelen hayır. Ordunun her branşında farklı gereksinimleri olan keskin nişancı birimleri olsa da, temel yüzme yeterlilikleri tüm hizmet üyeleri için bir gerekliliktir. Keskin nişancıların su da dahil olmak üzere her ortamda en üst düzeyde performans göstermeleri beklenir.
  • SoruBir keskin nişancı için en iyi tüfek hangisidir? Eğer sabit bir keskin nişancı iseniz, BFG 50. Eğer bir keşif keskin nişancısıysanız, Remington 700'ü seçerdim. Eğer ön cepheyi vuran ve tipik keskin nişancı rolünü üstlenmeyen bir keskin nişancıysanız, Mosin Nagant.

İpuçları