Futbol Kalecisi Nasıl Olunur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Eğer bir kaleci olmak istiyorsanız, çok çeşitli becerilere ihtiyacınız vardır. Göreviniz sadece iyi ve motive edici bir takım arkadaşı ve oyundaki son savunma hattı olmak değil, aynı zamanda oyunları düzgün bir şekilde organize etmek ve kaleye şut olabilecek oyunları engellemektir. Ayrıca 90 dakikadan fazla bir maç oynamak için zihinsel ve fiziksel güce sahip olmanız gerekir

Adımlar

Kuralları Öğrenmek

  1. adım 1 futbolun temel kurallarını öğrenin.1Futbolun temel kurallarını öğrenin. Kendinizi bir kaleci olarak geliştirmeden önce futbol kurallarını bilmelisiniz. Bu kurallar ve düzenlemeler Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) bünyesindeki bir komite olan Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği Kurulu (IFAB) tarafından tartışılır ve karara bağlanır. FIFA, uluslararası oyunun her yönünü yönetir.
    • FIFA, futbol için resmi kurallar ve düzenlemeler kitabını yayınlar. Düzenli olarak güncellenir ve güncel versiyonu 140 sayfadır. Futbol kural ve yönetmeliklerinin bir kopyasını şu adreste bulabilirsiniz.
    • IAFB, 17 standart ve evrensel futbol yasası oluşturmuş ve kabul etmiştir. Bunun nedeni, FIFA kural ve düzenlemelerinin genellikle ülkeler ve organizasyonlar arasında farklılık göstermesidir. Buna ek olarak, FIFA kural kitabı yeni başlayan oyuncuların anlayamayacağı kadar karmaşık olabilir.
    • 17 yasa şu konuları kapsar: oyun alanı, futbol, oyuncu sayısı, oyuncuların ekipmanları, hakem, yardımcı hakemler, maçın süresi, oyunun başlaması ve yeniden başlaması, topun oyuna girmesi ve çıkması, gol atma yöntemi, ofsayt, fauller ve hatalı davranışlar, serbest vuruşlar, penaltı vuruşları, taç atışı, gol vuruşları ve köşe vuruşları.
    • Futbolun nasıl oynandığı hakkında daha fazla bilgi için Futbol Nasıl Oynanır.
  2. adım 2 kaleci olmanın kurallarını öğrenin.2Kaleci olmanın kurallarını öğrenin. Forvetlerden orta saha oyuncularına ve kaleciye kadar futbol sahasındaki her oyuncunun kendi pozisyonuyla ilgili belirli bir dizi kural ve yönetmeliği vardır. Bu kuralları bilmek daha iyi bir kaleci ve takım arkadaşı olmanıza yardımcı olacaktır.
  3. adım 3 kaleci ekipmanları hakkında bilgi edinin.3Kaleci ekipmanı hakkında bilgi edinin. Krampon/futbol ve futbol ayakkabısı, tekmelik/ped ve forma gibi her futbolcunun ihtiyaç duyduğu standart ekipmanların ötesinde, bir kalecinin sahadaki pozisyonuna özgü ekipmanlarla ilgili düzenlemelere de uyması gerekir. Kaleci eldivenlerinden özel bir formaya kadar bu ekipmanlar, diğer oyuncuların sahadaki kaleciyi tanımasına yardımcı olur.
    • Kaleciler forma, uzun çorap, tekmelik ve futbol kramponu giymelidir.
    • FIFA düzenlemeleri ayrıca kalecinin sahadaki pozisyonunu belirlemek için ekipmanının diğer oyunculardan ve hakemlerden farklı olmasını gerektirir. Örneğin, çoğu kaleci diğer oyunculardan farklı renkte bir takım forması giyer.
    • Kaleciler ayrıca topu kavramalarına yardımcı olmak ve ellerini kaleye gelen şutlardan korumak için özel eldivenler giyerler. Kaleci eldivenleri hakkında daha fazla bilgiyi Kaleci Eldivenlerinin Boyutu ve Bakımı bölümünde bulabilirsiniz.
  4. adım 4 kaleci olmak için uygun ekipmanı edinin.4Kaleci olmak için uygun ekipmanı edinin. Bir kaleci olarak oynamaya ve antrenman yapmaya başlamadan önce uygun ekipmanı satın alın. Eldivenlerden kramponlara ve tekmeliklere kadar her bir ekipman parçası, en iyi ve en güvenli şekilde oynamaya hazır olmanızı sağlayacaktır.
    • Oynamak için şu ekipmanlara ihtiyacınız vardır: kaleci eldivenleri, kramponlar/futbol/futbol ayakkabıları, tekmelikler/tekmelikler, çoraplar ve bir forma.
    • Kalın deriden yapılan kaleci eldivenleri, kaleye atılan şutları yakaladığınızda veya durdurduğunuzda ellerinize yastık görevi görür. Ayrıca topu daha iyi kavramanıza yardımcı olurlar.
    • Kramponlar/Futbol ayakkabıları futbol için özel spor ayakkabılardır. Ayakkabının alt kısmında sahadaki çimi daha etkili bir şekilde kavramanızı sağlayan sert çiviler bulunur.
    • Tekmelikler alt bacak kemiklerinizi sert kramponlar tarafından tekmelenmekten korur, bu sadece acı verici olmakla kalmaz, aynı zamanda sizi yaralayabilir. Tekmeliklerinizi tamamen kaplayan çoraplar giymelisiniz, bu da onları yerinde tutmaya yardımcı olur.
    • Bir kaleci formasının omuz ve kalça bölgelerinde, sizi doğrudan kaleye atılan şutların gücünden koruyacak dolgular olabilir. Eğer bir takımda oynuyorsanız, takımınız size genellikle uygun bir kaleci forması sağlayacaktır.
    • Gerekli tüm futbol ekipmanlarını özel spor mağazalarından veya hatta Soccerpro.com veya Footy.com gibi çevrimiçi bir perakendeciden satın alabilirsiniz.
  5. adım 5 bir kalecinin futbol topuyla nerede ve nasıl oynayabileceğini bilin.5Kalecinin futbol topuyla nerede ve nasıl oynayabileceğini bilin. Bir kalecinin topa vurmaktan elleriyle fırlatmaya kadar sahanın neresinde oynayabileceğini bilmesi önemlidir. Bu kuralları bilmesi, oyun kurallarından herhangi birini ihlal etmesini önleyecektir.
    • Bir kaleci, savunma amacıyla dış saha oyuncularına katılmak için kale sahasını terk edebilir, bu genellikle bir takımın rakiplerine tüm gücünü kullanarak saldırması gerektiğinde olur.
    • Kaleci kendi ceza sahası içindeyken futbol topunu tutabilir. Belirli durumlarda, örneğin bir takım arkadaşının kasıtlı olarak topa vurması gibi, topu tutamaz.
    • Kaleci bu tür ihlallerde bulunursa, hakemler rakip takıma kaleye yakın bir noktadan endirekt serbest vuruş verir.
    • Bir kaleci futbol topunu altı saniyeden fazla kontrol edemez. Eğer bu kuralı ihlal ederse, rakip takıma bir endirekt serbest vuruş verilir.
    • Kurallar, kaleci topu elleriyle tuttuğunda veya top vücudu ile yer arasında bir yerdeyse topa sahip olduğunu kabul eder.
    • Kaleciler penaltı vuruşu yapabilir ve penaltı atışlarına katılabilir.
    • Koçlar, oyuncu değişikliği kurallarına uyulduğu sürece kaleciyi değiştirebilir.
    • Rakip oyuncu penaltı atışı yapıyorsa, kaleci sadece kale çizgisinde değil aynı zamanda kale direkleri arasında da kalmalıdır. Topa vurulmadan önce ileri doğru hareket etmediği sürece her türlü hareketi yapabilir.
    • Kaleciye oyun kurallarını ihlal ettiği için kırmızı kart verilebilir. Bu durumda, herhangi bir dış saha oyuncusu veya yedek kaleci oyundan atılan kalecinin yerine geçebilir.
  6. adım 6 ülkenize veya organizasyonunuza özgü kuralları öğrenin.6Ülkenize veya organizasyonunuza özgü kuralları öğrenin. Belirli ülkelere ve organizasyonlara özgü futbol maçlarını yöneten kurallar olduğundan, ülkenizde veya oynadığınız organizasyonda olabilecek farklılıkları öğrenin. Bu, takımınıza maça mal olabilecek hatalar yapmanızı önleyecektir.
    • Örneğin, bazı organizasyonlar kaleci eldivenleri giymenizi zorunlu tutarken, FIFA bireysel kalecilerin eldiven giymek isteyip istemediklerini seçmelerine izin verir.

Bir Takımla Oynamak

  1. adım 1 oyuna çok dikkat edin.1Oyuna çok dikkat edin. Bir kaleci olarak, takım arkadaşlarınız arasında oyun alanının tamamını görebileceğiniz eşsiz bir konumdasınız. Oyunu her zaman yakından takip ederek hem takımınızın avantaj elde etmesine yardımcı olur hem de rakip takımın hücum etmesi halinde kaleyi savunmaya hazır olduğunuzdan emin olursunuz.
    • Sahanın diğer ucunda olsa bile gözünüz her zaman topun üzerinde olsun. Sahanın sizin tarafına atılırsa şaşırmak istemezsiniz.
  2. adım 2 takım arkadaşlarınızla iletişim kurun.2Takım arkadaşlarınızla iletişim kurun. Bir kaleci futbolda tüm oyun alanını görebildiğinden, gördüklerini takım arkadaşlarına etkili bir şekilde iletmesi önemlidir. Bu, hangi rakipleri izleyeceklerini veya herhangi bir oyun modelini bilmelerine yardımcı olacaktır. Kaleci aynı zamanda yorgun veya geride kalan takım arkadaşları için motivasyon sağlayabilir.
    • Takım arkadaşlarınıza mola sırasında ya da sahadayken belirli rakipler veya oyun şekilleri hakkında bilgi verin. Bunları bilmeleri önemlidir çünkü bu sadece sahada onlara yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda sizi ve kale alanını savunurken işlerini yapmalarına da yardımcı olur.
    • Ayrıca takım arkadaşlarınıza rakipler veya kendi planladığınız hareket tarzı hakkında işaret vermek için el hareketleri geliştirebilir ve kullanabilirsiniz.
    • Takım arkadaşlarınıza çok sık bağırmayın. Önerilerinizde spesifik, özlü ve kararlı olun, ancak mesajı kibar bir şekilde iletin. Unutmayın, siz koç değilsiniz.
  3. adım 3 agresif olun ve sahaya inen oyuncuları önceden tahmin edin.3Agresif olun ve sahaya gelen oyuncuları önceden tahmin edin. Rakip oyuncu kaleye şut çekmek için sahaya hücum ediyorsa, kaleci olarak sizin göreviniz onun nasıl bir hamle yapacağını tahmin etmek ve ardından kaleyi agresif bir şekilde savunmaktır. Bu durumlarda nasıl tepki verdiğiniz, kurtarış yapmakla diğer takımın gol atması arasındaki farkı belirleyebilir.
    • Karşıdan gelen oyuncuların vuruş açısını azaltmak ve kendinizi daha büyük göstermek için hücum edin. Hücum etmek aynı zamanda rakip oyuncuların gözünü korkutmak için de faydalı bir araçtır.
    • Bacaklarınızı hareket ettirmek ve parmak uçlarınızda durmak, gelen oyunlara daha hızlı tepki vermenize yardımcı olacaktır. Bu birkaç salise genellikle bir durumun sonucunda büyük bir fark yaratır.
    • Hücum eden oyuncuların gözünü korkutmak için kale içinde kendinizi daha büyük gösterin. Bunu ellerinizi başınızın üzerine kaldırarak ya da yan tarafınıza doğru uzatarak yapabilirsiniz. Bu aynı zamanda vurucunun topa nereye vuracağından emin olmamasını sağlamak için kullanılan psikolojik bir hiledir.
    • Sahaya inen oyuncuların vücut dilini okumak. Örneğin, bir oyuncunun vuruş yapmak için ayağını diktiğini fark ederseniz, topun vuruşun yörüngesini takip edeceğini kolayca tahmin edebilirsiniz. Bir oyuncunun gözlerini izlemek de size topa nereden vurmayı planladığına dair ipuçları verebilir.
  4. adım 4 size doğru gelen her topa saldırın.4Size gelen her topa saldırın. Kaleci yönünde ilerleyen her top kale direkleri arasında kalabilir. Diğer takıma kolay gol şansı vermemek için size doğru gelen her topu aktif bir şekilde tahmin etmeniz ve saldırmanız önemlidir. Yani, top sizin boyunuzdan daha yükseğe atılsa bile zıplayın!
  5. adım 5 ellerinizi ve ayaklarınızı kullanarak kaleye şutları kurtarın.5Kaleye gelen şutları ellerinizi ve ayaklarınızı kullanarak kurtarın. Kale alanını savunmak için topu yakalamaktan tekmelemeye veya kalenin üzerinden yumruklamaya kadar farklı yollar vardır. Hangi savunma stratejisini kullanacağınızı seçmek, topun kale alanına nasıl yaklaştığına bağlı olacaktır.
    • Mümkün olduğunda topu yakalayın. Bu size topu takım arkadaşlarınıza doğru atma seçeneği sunacak ve onlara bir gol şansı verecektir.
    • Kaleye gitmesini önlemek için bir topu yakaladığınızda, nasıl oynayacağınıza dair iki seçeneğiniz vardır: topu ellerinizle takım arkadaşlarınıza geri atabilir veya doğrudan sahanın ilerisindeki takım arkadaşlarınızdan birine vurabilirsiniz.
    • Topu yakalamanın pratik olmadığı zamanlar vardır, örneğin çok yükseğe veya çok hızlı atılmışsa. Bu durumlarda topu avuç içinizle veya parmak uçlarınızla saptırabilir ya da filenin üzerinden yumruklayabilirsiniz.
    • Topu yakalamadan sadece kale sahasına yönelik acil bir tehdit gibi acil bir durumda vurun.
    • Top yere yakınsa veya size düz bir açıyla yaklaşıyorsa, topa doğru dalın ve ardından hızla ayağa kalkın.
    • Bir topa daldığınızda, yakaladığınızda veya tekme attığınızda hemen ayağa kalkın. Ne zaman ikinci bir kurtarış yapmanız gerekeceğini asla bilemezsiniz.

Vücudunuzu ve Zihninizi Eğitin

  1. adım 1 kardiyovasküler sisteminizi eğitin.1Kardiyovasküler sisteminizi çalıştırın. Futbol, 90 dakikadan fazla süren bir oyun boyunca çok fazla koşmayı gerektiren hızlı hareket eden bir spordur. Kaleyi koruyor olsanız ve bir forvet kadar çok koşmuyor olsanız bile, yine de fiziksel olarak formda olmalı ve kale sahasının içinde ve dışında ve hatta sahada hızla koşmaya hazırlanmalısınız.
    • Koşu, bir futbolcu ve kaleci için en önemli aktivitelerden biridir. Vücudunuzun oyunun zorluklarını kaldırabilmesini sağlamak için en az 90 dakika boyunca makul bir hızda koşmayı hedefleyin.
    • Ayrıca kaleyi şutlardan ve kaleye gelebilecek olası şutlardan korumak için kale alanına girip çıkmanız gerekecektir. Bunun için sprint antrenmanları yapmak iyi bir fikirdir. Örneğin, 100 metrelik (330 ft) 10 sprint yapabilirsiniz, böylece vücudunuz kalenin içine ve dışına hızlı bir şekilde hızlanmaya hazırlanır.
  2. adım 2 kuvvet antrenmanı yapın.2Güç antrenmanı yapın. Bir kaleci olarak, topu hem vurarak hem de fırlatarak kale alanından uzaklaştırabilmeniz gerekir. Bunu en etkili şekilde yapabilmek için, ağırlık egzersizleriyle eğitebileceğiniz güçlü bacaklara ve kollara sahip olmanız gerekir.
    • Koşu gibi kardiyo çalışmaları yapmak bacaklarınızı güçlendirecektir, ancak bacaklara özgü ağırlık egzersizleri yapmak gücünüzü artıracaktır. Tüm bacağınızı çalıştıracak squat, lunge ve leg press gibi egzersizleri düşünün.
    • Kaleci olmak aynı zamanda kollarınızı ve ellerinizi kullanmanızı gerektirdiğinden, üst vücut gücünüzü artıracak egzersizler yapmak da önemlidir. Omuz presleri, biseps bukleleri, göğüs presleri ve bilek bukleleri gibi egzersizleri düşünün. Gripmaster gibi bir alet kullanmak parmaklarınızı ve bileklerinizi güçlendirecektir.
    • Yoga gibi güç ve esneklik egzersizlerini de düşünebilirsiniz. Bayern Münih gibi üst düzey uluslararası takımlar sadece kuvvet antrenmanlarını güçlendirmek için değil, aynı zamanda esnekliği artırmak ve ince motor becerilerini geliştirmek için de yoga yapmaktadır. Buna ek olarak, yoga sizi daha etkili bir şekilde odaklanma ve rahatlama konusunda eğitebilir.
  3. adım 3 i̇nce ve kaba motor becerileriniz üzerinde çalışın.3İnce ve kaba motor becerileriniz üzerinde çalışın. Başarılı bir futbolcu ve kaleci olmak, topa vurabilmekten veya topu fırlatabilmekten daha fazlasını gerektirir. Unutmayın, bir kalecinin kale sahası içinde ellerini kullanmasına izin verilmesi dışında bir saha oyuncusundan farkı yoktur. Topu elleriniz ve ayaklarınızla en etkili şekilde tutabilmek için ince ve kaba motor becerilerinizi geliştirmeniz gerekir.
    • Ayaklarınızda ve bacaklarınızda ince ve kaba motor becerilerini geliştirmek için, farklı yönlere giden bir futbol topunu sürme ve kale direklerinden farklı mesafelerde topa vurma gibi etkinliklere odaklanan alıştırmalar yapın. Topu kaleden uzaklaştırmak için topa vururken ayağınızın ve vücudunuzun topun gitmesini istediğiniz yöne bakması için pratik yapın.
    • Ayrıca bir kalecinin kullandığı iki temel adım için de antrenman yapmalısınız: Karıştırma ve çapraz geçiş. Yana doğru dörtnala koşmak sizi karıştırma için eğitirken, bacaklarınızı kalçalarınızdan zıt yönlere çevirmek sizi crossover yapmak için eğitecektir.
    • Bir kaleci olarak, topları daha iyi kullanabilmek için ellerinizi de çalıştırmanız gerekecektir. Antrenörleriniz veya takım arkadaşlarınızla yapacağınız atma ve yakalama antrenmanları el becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olacaktır.
  4. adım 4 tepki sürelerinizi hızlandırın.4Tepki sürelerinizi hızlandırın. Bir kaleci rakip oyuncuların hareketlerini tahmin edebilmeli ve buna göre tepki verebilmelidir. Alıştırmalar tepki sürelerinizi hızlandırmanıza yardımcı olabilir, bu da kaleye atılan bir şutu etkili bir şekilde savunmak veya kaleye girmeden önce durduramamak arasındaki fark olabilir.
    • Tepki sürelerinizi geliştirmek için iyi bir egzersiz, bir futbol topuna ayağınızın farklı kısımlarıyla bir duvara doğru vurmak ve ardından topun vücudunuzu geçmesini engellemeye çalışmaktır.
  5. adım 5 rakip oyuncuları nasıl tahmin edeceğinizi öğrenin' moves.5Rakip oyuncuların hamlelerini nasıl tahmin edeceğinizi öğrenin. Bir kalecinin başlıca görevlerinden biri rakip oyuncuların zihniyetini anlamak ve hamlelerini tahmin etmektir. Rakip oyuncuların hareketlerini nasıl okuyacağınızı öğrenerek, hangi hareketi yapmak üzere olduklarını daha etkili bir şekilde tahmin edebileceksiniz, bu da kaleye şutları engellemenize ve oyunun gidişatını belirlemenize yardımcı olacaktır.
    • Sık sık futbol oynamak size diğer oyuncuların hareketlerini okumak için pratik deneyim kazandıracaktır. Çoğu zaman, bundan tespit edebileceğiniz oyun kalıpları vardır.
    • Diğer kalecilerin ve oyuncuların videolarını izlemek, hem hücum hem de savunma oyuncularının hareketlerini daha etkili bir şekilde tahmin etmenize ve ardından oyunun doğru gidişatını belirlemenize yardımcı olacak ek taktikleri vurgulayabilir.
    • Bir oyuncunun hareketini tahmin etmenize yardımcı olacak iyi bir alıştırma, bir arkadaşınızla veya takım arkadaşlarınızla deneme atışları ve penaltı vuruşları yapmaktır. Kale olarak birkaç koni ile çalışmak bile bu beceriyi geliştirmenize yardımcı olacaktır.
    • Bir yatak ya da yumuşak bir şilte üzerinde topu kurtarmak için dalış pratiği yapın.
  6. adım 6 geometrik ilkelerin tekniğinizi nasıl geliştirebileceğini anlayın.6Geometrik ilkelerin tekniğinizi nasıl geliştirebileceğini anlayın. Kaleci olmanın bir parçası da farklı hızlarda ve açılarda gelebilen kaleye şutları tahmin etmektir. Geometrik ve matematiksel ilkelerin topun nereye düşeceğini belirlediğine dair temel bir anlayışa sahip olmak, oyunları daha etkili bir şekilde tahmin etmenize yardımcı olabilir.
    • Her zaman açıları kapatmaya çalışın, böylece rakip oyuncunun şut atabileceği çok fazla seçeneği kalmaz. Örneğin, oyuncu sağdan hücum ediyorsa, kalenin ortasında durmayın. Bunun yerine, vücudunuzla topa doğru dönün ve sağ direğe yakın durun.
    • Kendinizi açılara uygun şekilde konumlandırmak için iyi bir temel kural, toptan kalenin tam ortasına uzanan bir ip varmış gibi davranmaktır. Kendinizi bu ipin üzerinde konumlandırmak istersiniz.
    • Eğer top doğrudan size doğru düz bir şekilde yere atılırsa, sadece ellerinizi aşağıya doğru uzatmayın. Bunun yerine, tüm vücudunuzu yere yakın tutun, bu da gerektiğinde öne doğru dalmanıza olanak tanıyacaktır.
    • Rakip oyuncu penaltı atışı yapıyorsa, sizin de açıyı engellemeniz gerekir. Oyuncunun gözlerinde veya ayaklarında ipuçları aramak, hangi açıyı engelleyeceğinizi anlamanıza yardımcı olabilir.
  7. adım 7 zihinsel dayanıklılığınızı güçlendirin.7Zihinsel dayanıklılığınızı güçlendirin. Kaleci olarak da dahil olmak üzere bir futbol takımında oynamak, maçların iniş ve çıkışlarını atlatmak için zihinsel güce sahip olmanızı gerektirir. Zihinsel dayanıklılığınız üzerinde çalışarak, yalnızca bir oyunda değil, aynı zamanda takımınızda da mevcut olabilecek engelleri başarıyla aşabilirsiniz.
    • Bir oyunda, hatta bir antrenmanda bile her şeyin asla mükemmel gitmeyeceğini bilmek önemlidir. Takımınız için bir engel haline gelmemeleri için aksiliklerden hızlı bir şekilde geri dönmek için duygusal olarak esnek ve esnek olmanız gerekir.
    • Becerilerinize güvenmeniz de zihinsel dayanıklılığınızı artırmanıza yardımcı olacaktır. Bu, sıkı antrenman yaptığınızı veya çok güçlü ve destekleyici bir ekibiniz olduğunu bilmekten kaynaklanabilir.
    • Moral konuşmaları ve her durumda olumlu olanı görmek gibi bilişsel egzersizler de zihninizi güçlendirir ve sizi maçlara hazırlar. Bir oyunu gerçekten yaşamadan gözünüzde canlandırdığınız görselleştirme de bir başka etkili egzersizdir.
    • Bir spor terapisti veya psikologla konuşmak, oyununuzu tanımlamanıza ve dolayısıyla güçlendirmenize yardımcı olabilir. Örneğin, takımınız kaybettiğinde her zaman suçlu hissedebilirsiniz. Ancak futbol bir takım sporudur ve hatanın her zaman sizde ve belki de savunma oyuncularınızda olmadığını fark etmek daha güçlü bir oyuncu olmanıza yardımcı olacaktır.

Topluluk Soru ve Cevapları

  • SoruÇok kısa boyluysam kaleci olmaktan vazgeçmeli miyim? Kalecilerin hepsi canavar gibi dev değildir - bazıları kısadır. Asla pes etmeyin. Önemli olan fiziğiniz değil, yeteneğiniz ve adanmışlığınızdır!
  • Soru Rakip oyuncu üzerime doğru geliyorsa ne yapmalıyım? Agresif oynayın, topu ve oyuncuyu izlerken oyuncuya doğru koşun. Hücum oyuncusu yeterince yaklaşırsa, hızlıca ayaklarının dibine beşik pozisyonunda dalın ve topu kavrayın.
  • SoruYere çarptığımda kendimi sakatlayacağımdan korkmadan nasıl zıplayabilirim? Zıplama ve ayaklarınızın üzerine sağlam bir şekilde inme alıştırması yapın. Vücudunuzu daha iyi desteklemek için bacak gücünüzü geliştirin, ardından güvenli iniş konusunda tavsiye almak için futbol koçunuzla konuşun.

İpuçları

  • Takımınızı dinleyin ve onlarla iletişim kurun. Futbol işbirliğine dayalı bir spordur, bu nedenle hücumu nasıl durduracağınızı planlamak için takımınızla etkileşim kurmanız gerekir.
  • Dalış yapmak çok önemlidir. Rakiplerin hareketlerini nasıl tahmin edeceğinizi öğrenin ve gözlerinizi toptan ayırmadan hareketlerini takip edin.
  • Sahayı tarayın, çok tehlikeli bir yerde rakipler olabilir, o zaman takım arkadaşlarınızı uyarın veya topu kurtarmaya hazır olun!

Uyarılar

  • Oynarken başınıza dikkat edin. Birçok kaleci bire bir çarpışmalarda veya toplara kafa atarken sakatlanır.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Eldivenler
  • Shin korumaları
  • Tekmeliklerinizi örten çoraplar
  • Forma (en iyi güvenlik için yastıklı)
  • Kramponlar
  • Erkek kaleciler atletik kupa giymelidir
  • (Yastıklı) kaleci pantolonu
  • Kadın bakıcılar saçlarını yollarından uzak tutmak için saç bandı takmalıdır