Mükemmel Bir Linebacker Nasıl Olunur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Baltimore Ravens'ın emekli defans oyuncusu Ray Lewis'e göre, 'Bir defans oyuncusunun işi koşan bekleri yere sermek, alıcıları yere sermek [ve] topu kovalamaktır.' Defans oyuncuları sahanın hücum köpekleridir ve hem koşu hem de pas oyunlarında defansif koruma sağlamaları istenir. Çok yönlü rolleri nedeniyle, mükemmel defans oyuncuları hızlı, sert, zeki ve güçlü olmalıdır. Linebacker mükemmelliğine giden yolda ilerlemenizi sağlayacak talimatlar için okumaya devam edin.

Adımlar

Tekniğinizi Geliştirmek

  1. adım 1 kuvvetli bir egzersiz rutinine başlayın.1Güçlü bir egzersiz rutinine başlayın. Defans oyuncularının oyun kurucuya hücum etmesi, pasları karşılaması ve koşuları durdurması beklenir. Defans oyuncuları alıcıları yakalayacak kadar hızlı, koşucuları tam hızda durduracak kadar da güçlü olmalıdır. Zayıf, güçlü bir fiziksellik, harika bir defans oyuncusunun oyununun üzerine inşa edildiği temeldir. Halihazırda bir egzersiz rutininiz yoksa, bugün bir rutine başlayın. Ne kadar hızlı koşabilir ve ne kadar sert vurabilirseniz, bir defans oyuncusu olarak o kadar etkili olursunuz.
    • Defans oyuncusunun bir defansif rolden diğerine hızla geçmesi gerektiğinden, sağlam bir kardiyo rutini şarttır. Dayanıklılığınızı artırmak için koşun ama aynı zamanda en hızlı koşucuları ve alıcıları alt etmek için ihtiyaç duyacağınız hızı artırmak için sprint koşmayı da ihmal etmeyin.
    • Kuvvet antrenmanı da çok önemlidir. Defans oyuncuları, oyun kurucuya hücum ederken muazzam yan oyuncularla başa baş mücadele edebilmelidir. Güçlü bacak, sırt ve karın kasları çok değerlidir - bu kas grupları güçlü koşu ve mücadele yeteneğinin temelini oluşturur. Buna ek olarak, bir defans oyuncusunun yan hakemleri geçmek ve top taşıyıcıları aşağı çekmek için hızlı ve güçlü kollara ihtiyacı vardır. Ray Lewis bench press, omuz silkme, squat ve biceps curl hareketlerinin sağlam bir karışımını önermektedir.
  2. adım 2 duruşunuzu bilin.2Duruşunuzu bilin. Defans oyuncusunun ilk birkaç saniyelik hareketi bir savunma oyununu değiştirebilir ya da bozabilir. İyi bir hazır duruşa sahip olmak, top atılır atılmaz hızlı ve kararlı hareket etmek için gereklidir.
    • Defans oyuncuları, yan hakemlerin kullandığı üç veya dört noktalı duruşun (sırasıyla iki ayak artı bir veya iki elin yere değmesi) aksine iki noktalı duruş (iki ayağın yere değmesi) kullanır. Defans oyuncuları oldukça hareketli bir rol oynar - üç ve dört noktalı duruşlar, aşağı inmek ve diğer yan hakemlere doğru patlamak isteyen yan hakemler için iyidir, ancak koşmaya hazır olması gereken defans oyuncuları için uygun değildir.
    • Geniş bir taban tutun. Ayaklarınız omuz genişliğinden biraz daha fazla açık olmalı ve ayak parmaklarınız içe dönük olmalıdır. Bu geniş, sabit taban dengeli olmanızı sağlayacak ve yanlış adımları önleyecektir.
    • Dizlerinizi bükün, böylece duruşunuza geri oturabilirsiniz. Belinizden büküldüğünüzden emin olun, sırtınızdan değil. Göğsünüzü büyük ve dışa dönük tutun. Kollarınızı hafifçe uyluklarınıza dayayabilir veya gevşekçe sarkıtabilirsiniz, ancak ellerinizi dizlerinizin üzerine koymayın, çünkü bu sizi arkaya doğru bükülmeye teşvik eder ve ayrıca top kaptırıldığında hareket etmeniz daha uzun sürer.
  3. adım 3 i̇lk adımınızın alıştırmasını yapın.3İlk adımınızın pratiğini yapın. İyi bir defans oyuncusu sürekli olarak hücumu okur, ancak iyi bir oyun kurucu sürekli olarak sizi okur. Bir oyunun ilk birkaç anı kritiktir. İlk adımınızda tereddüt ederseniz ya da yönünüzü çok erken belli ederseniz, akıllı bir hücum oyuncusu hatanızdan faydalanabilir. Duruşunuzdan dışarı attığınız ilk, kritik adımı mutlaka çalışın. İlk adımınız altı inçten fazla olmamalıdır. Topun gittiği yöne doğru atın. İlk adımınızı, oyununuz için hız kazandıkça itmek için bir dayanak olarak kullanın.
  4. 4. adım doğru tackling tekniğini uygulayın.4Doğru çalım tekniğini uygulayın. Futbolcular güvenli bir şekilde nasıl çalım atacaklarını bilmeden sahaya adım atmamalıdır. Çalım atarken kötü form, beyin sarsıntılarına veya sakatlayıcı omurga yaralanmalarına yol açabilir. Kendinizi (veya top taşıyıcıyı) riske atmayın - ne yaptığınızı bilin. Mücadele üç aşamaya ayrılabilir: yaklaşma, temas ve bitiş. Her birinin, top taşıyıcıyı sırt üstü yatırma şansınızı güvenli bir şekilde en üst düzeye çıkarmak için kendi tekniği vardır.
    • Yaklaşın: Geniş bir duruş sergileyin, başınızı yukarıda tutun ve gözlerinizi açık tutun. Mücadeleye başlarken ayaklarınızın üzerinde durun.
    • Temas: Top taşıyıcıyla kalçasından veya altından temas kurduğunuzda kollarınızı yukarı ve etrafına doğru itin. Formasının kumaşını kavrayın. Top taşıyıcıyı kendinize doğru çekin ve onu yere indirmek için bacaklarınızın ve merkezinizin gücünü kullanın.
    • Bitir: Ayaklarınızı hareket ettirin ve denge merkezinizi aşağıda tutun. Top taşıyıcıyı aşağı çekmeye devam ederken 'içinden geçin'.
  5. adım 5 pas karşılama alıştırması yapın.5Pas karşılama pratiği yapın. Defans oyuncuları sadece mücadele makineleri değildir - sık sık alıcıları da korumaları istenir. Bir oyun kurucu ve bir alıcıya karşı dizilin, ardından kısa pasları yakalama ve düşürme alıştırması yapın. Top atıldığında, omuzlarınızı ileride tutarak ve oyun kurucu ile alıcıyı izleyerek alçakta kalın ve geriye doğru hareket edin. Alıcı sizi geçtiğinde, vücudunuzu onunla top arasında tutarak onu takip edin. Top alıcının içinde ve altında kalın - ondan bir ya da iki yard yukarıda, oyun kurucu ile onun arasında olun.

Savunma Becerilerinde Uzmanlaşma

  1. adım 1 defans oyuncularına özel alıştırmalar yapın.1 Defans oyuncusuna özel alıştırmalar yapın. Bir defans oyuncusu belirli temel hareketleri ve stratejileri uygulayarak becerilerini içselleştirmeye başlayabilir. Sonunda, başarılı bir defans oyuncusunun temelleri kas hafızasına işlenecek ve hücum tehditlerine maksimum hız ve verimlilikle tepki vermek için kendini konumlandırabilecektir. Bir antrenörle çalışıyorsanız, defans potansiyelinizi en üst düzeye çıkarmak için sizi çeşitli alıştırmalarla yönlendirebileceklerdir. Aşağıda defans oyuncusu adayları için birkaç harika alıştırma yer almaktadır.
  2. adım 2 reaksiyon hızınızı geliştirin.2Tepki hızınızı geliştirin. Bu alıştırma tepki hızınızı geliştirir ve kritik ilk adımınız üzerinde çalışmanızı sağlar. İki nokta duruşunuza geçin ve bir arkadaşınız ya da antrenörünüz topla birlikte önünüzde dursun. Egzersiz başladığında, antrenör topu düzensiz aralıklarla sola ve sağa hareket ettirecektir. Antrenör topu hareket ettirdiğinde, topun hareketi yönünde olabildiğince hızlı bir şekilde ilk altı inçlik adımınızı atın ve ardından duruşunuza geri dönün. Koçunuz bir kalıp izlememelidir - her şeyi tahmin edilemez tutun.
  3. adım 3 karıştırmayı, okumayı ve koşmayı öğrenin.3Karıştırmayı, okumayı ve koşmayı öğrenin. Bu alıştırmalar koşu oyununu fark etme ve durdurma becerinizi geliştirir. Hızlı koşan bir arkadaşınızın yaklaşık 5 yard (4,6 m) uzağında, o size bakarken siz de ona bakacak şekilde sıralanın. Duruş pozisyonunuzu alın. Arkadaşınız bir koşucudan topu alıyormuş gibi yapar, ardından bir tarafa doğru hareket etmeye başlar (rastgele seçtiği bir tarafa. Çok hızlı bir şekilde yere yaklaşmadan onu yanlamasına takip edin. Yavaşça hareket ettiğinde, duruşunuzda kalın ve 45 derecelik bir açıyla ona doğru ilerlemek için alçak, karışık bir hareket kullanın. Omuzlarınız ileriye dönük olsun. Hızlı hareket ettiğinde, yan çizgiye doğru depar atın. Koşucunun her zaman yaklaşık bir adım gerisinde kalın - sizi kesmesini istemezsiniz. Onu yan çizgiye doğru zorlamaya çalışın.
  4. adım 4 koşu oyunları için boşlukları doldurmayı öğrenin.4Koşu oyunları için boşlukları doldurmayı öğrenin. Yukarıdakine benzer. Sizinle birlikte çalışacak başka bir defans oyuncusuna ihtiyacınız olacak. Oyun kurucuya hücum etmeniz veya iç koşuları durdurmanız gereken oyunların alıştırmasını yapmak için kullanışlıdır. Hücum hattını temsil edecek olan eşit aralıklı beş davulun karşısındaki duruşunuzda sıralanın (her defans oyuncusu ortadaki torbanın/davulun her iki tarafında sıralanmalıdır.) Koç bunların arkasında duracak ve snap'ten topu alma simülasyonu yapacaktır. Daha sonra topla her iki tarafa hareketi işaret edecektir. Top sağa doğru hareket ederse, sağdaki defans oyuncusu hücum hattının dışında sağa doğru ilerlerken, sağdaki defans oyuncusu orta torbanın/davulun hemen sağındaki boşluğu dolduracaktır. Top sola hareket ettiğinde, hareketleri yansıtın.
  5. adım 5 ellerinizi hızlı tutun.5Ellerinizi hızlı tutun. Bir hücum yan hakeminin görevi oyun kurucuya veya top taşıyıcıya ulaşmanızı engellemektir. Bunu yapmak için sizi tutacak, itecek ve başka şekillerde size manevra yapacaklardır. Ellerini yollarından çekmekte iyi olun - sizi itemez veya yakalayamazlarsa, etraflarından dolaşma şansınız daha yüksek olacaktır. Bir arkadaşınızdan bir kol boyu uzakta durun. Ellerinizi dirsekleriniz içeride olacak şekilde göğsünüzün önünde tutun - gardını almış bir boksör gibi. Arkadaşınız göğsünüzü tekrar tekrar tutmaya çalışsın ve hızını giderek artırsın. Ellerini savurma, engelleme veya tokatlayarak uzaklaştırma alıştırmaları yapın.
    • Unutmayın, vuruşlarınızdan biriyle elini ıskalarsanız, kolunuzu 'hazır' konumuna geri getirdiğinizde 'ters el' hareketiyle tutuşunu kırmayı deneyebilirsiniz.
  6. adım 6 evde kalın.6Evde kalın. Neredeyse her koç size bunu söyleyecektir. Koç, topun sağ tarafında dizildiğiniz bir oyun çağırdıysa ve topun sola hareket ettiğini görürseniz, kesmeyin ve sola koşmayın. Birçok hücum oyunu, savunma oyuncularını hücum için 'boşluklar' açmaları konusunda kandırmak üzerine kuruludur. Yerinizi terk ederseniz, hızlı bir koşucu açık bıraktığınız delikten ciddi yardalar için faydalanabilir.
    • Top hücum çizgisini geçtiğinde (ya da geçmek üzereyken), onu doğrudan takip edebilirsiniz.
    • Evde kalmazsanız diğer takıma gol attırabilecek üç oyun: Counter, boot ve reverse. Bu üç oyun da bir tarafa doğru sahte bir koşunun ardından diğer tarafa doğru 'gerçek' bir koşuyu içerir.
  7. adım 7 sahada bolca zaman geçirin.7Sahada bol bol zaman geçirin. Bir şeyde iyi olmanın en iyi yolu onu yapmaya başlamaktır. Atletizm ve iyi çalışılmış temel bilgiler, gerçek oyun içi durumlara uygulanamadıkları sürece yararlı değildir. Zaten bir takımdaysanız, antrenörleriniz antrenman programınızın önemli bir parçası olarak hücum maçları düzenlemelidir. Değilse, arkadaşlarınızla parkta futbol oynayın.
    • 11'e 11 tam bir oyun oynamak için yeterli kişiniz yoksa üzülmeyin - becerilerinizi 'mini hücumlar' yoluyla geliştirebilirsiniz. Takımlarınızı sahip olduğunuz kişi sayısı kadar küçültün. Örneğin, bir oyun kurucu, bir yan hakem ve bir alıcıdan oluşan bir hücum takımına karşı bir savunma yan hakemi ve bir güvenlik görevlisi ile eşleşmeyi deneyebilirsiniz.
    • Genellikle antrenman oyunları 'tam hızda' oynanmaz. Yani, kimsenin sakatlanmamasını sağlamak için belirli güvenlik önlemleri alınır. Örneğin, müdahaleler daha az güçle yapılabilir ya da hiç yapılmayabilir. Tüm zamanların en iyi defans oyuncularından biri olarak kabul edilen defans oyuncusu Lawrence Taylor'ın bile zaman zaman sakatlıklar nedeniyle maç kaçırdığını unutmayın.

Defansif Liderlik için Stratejiler Kullanmak

  1. adım 1 sahada karar verici olun.1Sahada karar verici olun. Defans oyuncusu en önemli olmasa da en önemli savunma pozisyonlarından biridir. Genelde orta defans oyuncuları (bazen 'savunmanın oyun kurucuları' olarak da adlandırılırlar) savunma koçundan çağrıları alır ve sahadaki savunmaya oyun çağrıları verirler. Savunmada saha içi değişiklikler yapabilmek için her zaman hücumu 'okuyun'. Akıllı, incelikli oyun çağrılarıyla savunmanız size saygı duyacak ve güvenecektir.
  2. adım 2 örnek olarak liderlik edin - savunmanın duygusal çekirdeği ve yıldız oyuncusu olun.2Örnek olarak liderlik edin - savunmanın yıldız oyuncusu olmanın yanı sıra duygusal çekirdeği de olun. Diğer tüm savunma oyuncularının olmak istediği oyuncu olun. Her antrenmana erken gelin. Ağırlık odasında fazladan zaman geçirin. Odaklanmış ve pozitif kalın. Takım arkadaşlarınız bunu fark edecektir.
    • Moralinizi yüksek tutun. Savunmanızın odaklanmasını ve 'gaza gelmesini' sağlayın. Bu oyunun başında kolaydır ama yorgunluk başladığında zordur. Oyuncularınız tarafından hayal kırıklığına uğratıldığınızda bile, savunmanızı yıkmaktansa güçlendirmek genellikle daha iyidir - soyunma odasında eleştiri için bolca zaman vardır.
    • Çalışın. Savunma oyun kitabının içini ve dışını bilin ama aynı zamanda hücum oyunlarını da çalışın. Bir koç veya akıl hocasıyla eski maçların filmlerini izleyin. Antrenörlerinizle yeni oyunlar yazma konusunda konuşun. Futbolun genel stratejisini ne kadar iyi anlarsanız, savunmanızı zafere o kadar iyi götürebilirsiniz.
  3. adım 3 koçu dikkatle dinleyin.3Antrenörü dikkatle dinleyin. Savunma lideri olarak, koçun talimatlarını sahadaki savunmaya aktarmaktan sorumlu olacaksınız. Söylediklerini kafanızda üç ya da dört kez tekrarlayın. Her oyunu bilin ki soru sormak ya da bilginizdeki boşlukları doğaçlama ile doldurmak zorunda kalmayın. Oyun çağrınıza güvenin ve hücumun, savunmanızın etkili olamayacağını düşünmenize neden olacak şekilde dizildiğini görürseniz, sahada yeni hücum tehdidine mantıklı bir şekilde karşı koyan bir audible çağırın.
    • Bir defansif audible örneği: Savunma 3-4 dizilişinde (üç savunma yan oyuncusu, dört defans oyuncusu) dizilmiş ve her iki dış defans oyuncusuyla bir blitz yapmaya hazırlanıyor. Hücum 'trip' dizilişinde (sahanın bir tarafında üç alıcı.) Savunma, orta defans oyuncularından biri ve zayıf taraf defans oyuncusu (üç alıcının karşı tarafında dizilen defans oyuncusu) blitz yaparken diğer iki defans oyuncusu pas karşılama yapacak şekilde blitz'i değiştirmeye karar verebilir. Bu, güçlü yan defans oyuncusunu alıcılar üzerinde baskı kurmaya ayırırken blitz'in baskısını korur.
    • Eğer demir adam futbolu oynuyorsanız (hem hücum hem de savunma oynuyorsanız) ve birkaç sert darbe aldıysanız, hafızanızın neredeyse bittiği bir noktaya gelebilirsiniz. Kas hafızası ve bu noktada önem kazanır.
  4. 4. adım sert ama sportmen olun.4Sert ama sportmen olun. Takımınız elinizden gelenin en iyisini yapmanız ve mümkün olduğunca sert vurmanız konusunda size güveniyor. Ancak, sportmence soğukkanlılığınızı koruyun. Pozisyonun sert, hatta şiddet içeren doğası nedeniyle savunma oyuncuları bazen 'sinirlenerek' kendilerini motive ederler. Top taşıyıcıyı daha inatçı bir şekilde takip edebilmek ve ona vurabilmek için öfke duygularını harekete geçirirler. Daha iyi sonuçlar almak için kendi duygularınızı manipüle edebilirsiniz, ancak bunu sadece bir noktaya kadar yapın. Hücum oyuncuları söz veya davranışlarıyla sizi kızdırsa bile asla soğukkanlılığınızı kaybetmeyin.
    • Unutmayın - bir hücum oyuncusuna kötü davranırsanız veya ona kural dışı bir şekilde vurursanız, takımınıza kişisel faul (15 yard ve hücum için otomatik bir ilk sayı) kazandırabilir ve hatta oyundan atılabilirsiniz. Ayrıca sizden rehberlik bekleyen diğer savunma oyuncuları için de kötü bir örnek teşkil edersiniz.
  5. adım 5 kendinize dikkat edin.5Kendinize iyi bakın. Bir defans oyuncusu çivi gibi sert olmalıdır, ancak sakatlandığında ihtiyacı olan yardımı almalıdır. Olağandışı bir ağrı veya acı hissederseniz takımınızın spor hekimiyle konuşun. Sizi savaşçı formunuza geri döndürmek için bir tedavi veya egzersiz rejimi önerebilir. İşte yapmanız gerekebilecek bazı şeyler:
    • Ağrıyan yerleri ve/veya sakatlıkları buzla kaplamak
    • Alçı, askı veya başka bir koruyucu ekipman kullanın
    • Yaralı ayak veya bacağın üzerindeki baskıyı azaltmak için koltuk değneği kullanın
    • Doku masajları alın
    • Özel bir esneme veya egzersiz programına başlayın
    • Daha ciddi tedavi seçenekleri için bir doktora görünün

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru Ya ben bir kızsam? Kızlar da oynayabilir, LFL'ye bakın. İnanılmaz yeteneklere sahip, acımasız, sert ve harika kızlarla dolu. Futbol sadece erkek sporu değildir.
  • SoruHızlıyım ve dayanıklıyım ama aynı zamanda tombulum, yani güçlüyüm. Defans oyuncusu benim için iyi bir pozisyon mu? Eğer iyi tepkiler veriyorsanız ve aynı zamanda yakalayabiliyorsanız, koçunuzdan sizi defansa koymasını isteyin. Bu becerilerinizle harika iş çıkaracaksınız.
  • SoruDış defans oyuncusu oyunun 'generali' olarak kabul edilir mi? Hayır. Orta defans oyuncusu normalde defans oyuncularına komuta ederken aynı zamanda oyun kurucunun sinyallerini de izler.

İpuçları

  • Eninde sonunda sert vuran bir erkekle karşılaşacaksınız. Unutmayın, eğer ona yeterince sert vurursanız, size tekrar vurmaya o kadar hevesli olmayacaktır, bu yüzden gerçekte ona ne kadar sert vurursanız o kadar az canınız yanacaktır.
  • Sportmen olun. Diğer takımın devrilen çocuklarına yardım edin. Hem koçlar hem de hakemler bunu fark edecektir. Ayrıca, rakip oyuncuya sataşıp sonra takımının geri gelip sizi yenmesi utanç vericidir.
  • Zone coverage, sahanın bölümlere ayrıldığı ve her oyuncunun bir bölümü kapsadığı bir uygulamadır. Dış defans oyuncusu tarafından kapsanan düzlükler her iki yan çizgidedir ve yaklaşık 5 yarda (4,6 m) geridedir. Daha fazlası da var ama aklıma gelmiyor.